Här hittar du bästa klimatet för höstresan!

gruppresor-indien

 

Så här mitt i sommarsverige vill man kanske helst glömma att det faktiskt snart är höst – men det går ju alltid att ta rygg på flyttfåglarna och åka söderut när det börjar blåsa kallt i Sverige! Här bjuder vi på en snabbguide till höstklimatet i olika länder i Asien, så du lättare hittar en resa som passar dig. Vad som är ”bra” väder är förstås subjektivt, men eftersom det är monsunperiod i vissa länder i Asien under hösten kan det vara bra att hålla reda på var och när du kan räkna med att bli blöt och var det är större chans att solen skiner. 🙂

  1. Indien. Hösten är fin i både norra och centrala Indien och i södern. Sommarregnen har slutat, och allting grönskar. Det blir varmare ju längre söderut du kommer i Indien på hösten, och vill du ha måttliga temperaturer och svala nätter passar resorna som startar i Delhi och går genom Rajasthan bra. Där blir det kyligare på nätterna för varje månad som går under hösten. Gillar du värme dygnet runt ska du åka till södra Indien istället – särskilt i slutet av hösten.
  2. Nepal, Tibet och Kina. I början av hösten är klimatet i de här länderna perfekt för sig som vill förlänga sommaren utan extrem värme. Regnperioden slutar i september, och det är grönt och vackert. I oktober är det runt 20-22 grader på dagarna och kyligare på nätterna. Från november blir det lite kallt, särskilt på nätterna.
  3. Japan. Också ett land för dig som inte vill ha extrema temperaturer. Klimatet är inte helt olikt det i Sverige, och det blir kyligare ju längre in på hösten man kommer. Det finns inte en lika tydlig regnperiod som i Sydostasien, men räkna med en del regn i västra Japan i början på hösten, och i området runt Tokyo regnar det mest i september och oktober. Från november och framåt kommer betydligt mindre regn.
  4. Indonesien. ”Omvänt” klimat jämfört med stora delar av Asien, eftersom Bali och resten av Indonesien ligger söder om ekvatorn. Klimatet är bäst i början på hösten, sedan blir det mer regn från mitten av november och framåt. Men från september till november är vädret oftast perfekt – strax under 30 på dagarna, runt 25 på nätterna och bara enstaka regnskurar.
  5. Borneo & Malaysia/Singapore. Det regnar mer eller mindre året runt på Borneo, västra Malaysia och i Singapore, men mest från november till januari. Därför rekommenderar vi främst de här länderna i början av hösten.
  6. BurmaThailand Laos. Monsunregnen avtar i slutet av september, och det är grönt, vackert och varmt – men inte extremt varmt – från oktober. I norra delarna av länderna kan det vara kyligt på kvällarna och nätterna från november till februari.
  7. Kambodja och Vietnam. Regnperioden slutar i oktober, och från mitten av oktober och framåt är de bästa månaderna klimatmässigt. Du blir varken blöt av monsunregn eller svett – men var beredd på kyliga nätter i norra Vietnam från november.
  8. Sri Lanka. I oktober och november är det monsunregn i Sri Lanka, och inte den bästa tiden att vara där även om regnet också har sin charm. Därför rekommenderar vi i första hand Sri Lanka i augusti och september, och sedan igen i december och framåt – särskilt om det är stränderna som lockar.

Hör gärna av dig om du vill ha fler tips om vilket land som passar bäst för dig i höst! 🙂

Skriv en rad!

Kommentera