Tibet - Ett eget land, men ändå inte.

Tibet var ett självständigt land i nästan 2000 år, tills Kina invaderade 1950. Tibetanerna har en unik och rik kultur och andliga traditioner, ett eget språk, omfattande litteratur och en stor mängd utsökta konstverk. Den tibetanska civilisationen, som går tillbaka tusentals år i tiden, är ett sofistikerat och värdefullt bidrag till mänsklighetens kulturarv, som tyvärr mer och mer blandas upp med influenser från Kina.

Enligt Kinas konstitution från 1982 är Tibet en "autonom region". I regel hämtas den autonoma regionens överhuvud, "ordföranden", alltid ur den tibetanska folkgruppen, liksom andra viktiga civila ämbeten i regionen. I praktiken utövar dock partisekreteraren i den regionala avdelningen av Kinas kommunistiska parti ett stort inflytande över politiken i regionen.

Dalai Lama, andlig och politisk ledare för den tibetanska befolkningen på sex miljoner, tvingades lämna Tibet 1959 och söka asyl i Indien. I dag fungerar den tibetanska exilregeringen som en verklig regering och har alla departement och kännetecken som är karaktäristiska för en fri demokratisk regering. Under Dalai Lamas ledning har den tibetanska regeringen också utvecklat ett effektivt icke-våldsmotstånd mot Kinas fortgående ockupation av Tibet, ett motstånd som nu omfattar en världsomspännande rörelse.

Vi på TAC stödjer Tibets kamp för självständighet, och rekommenderar varmt att resa till Tibet. Dock bör du vara medveten om att Tibetfrågan är känslig - både i Tibet och Kina. Som utomstående kan du inte påverka situationen på plats, och vårt tips är att stödja Tibets invånare på ett medmänskligt plan, genom att hitta nya vänner i landet, och att indirekt stödja invånarna ekonomiskt genom att resa runt och bidra till att lokalbefolkningen får del av de pengar du spenderar på boende, mat och annat under din resa. Vill du engagera dig politiskt för Tibet är det bättre att göra det på hemmaplan. Svenska Tibetkommittén kan hjälpa dig med det, om du är intresserad.

För tillfället har vi tyvärr inga resor till Tibet, men vi hoppas kunna erbjuda resor dit igenom inom kort.

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.