Billigaste och dyraste länderna i Asien just nu

billga land i asien

Att det har blivit dyrare att resa utomlands har nog de flesta redan upptäckt. Den svenska kronan har tappat värde och försvagats i förhållande till de stora valutorna Euro och Amerikansk dollar. Gentemot valutorna i Asien finns större skillnader – vissa valutor har blivit betydligt dyrare medans andra blivit billigare.

Genom att titta närmare på valutorna, samt inflationen i respektive land (hur mycket priser generellt går upp), så har vi fått fram en lista på de billigaste respektive dyraste länderna att resa till just nu. Perfekt för dig som reser på en budget eller inte riktigt kan bestämma dig vilket land du ska välja att åka till.

 

Billigaste länderna:

Sri Lanka

Med en inflation på mellan 5-10% borde Sri Lanka rankas som dyrt, men kronan har stått pall och och ser ut att fortsätta stärkas, vilket betyder att priserna sjunker. Trenden för kronan ser stark ut för 2019 och vi gissar att det håller i sig – kanske ett bra alternativ för en resa 2020?

Indonesien

Stadigt starkare svensk krona i förhållande till indonesiska rupier. Trots en hög inflation är Indonesien och favoriten Bali prisvärt. Tillsammans med många fina öar är Indonesien ett både säkert, tilltalande och billigt alternativ. Troligtvis bra prisläge året ut och även nästa år.

Indien

Världens största demokrati, med sina öknar i norr och tropiska miljöer i söder är Indien ett av länderna där den svenska kronan ger mest. Inflationen har gått ner på senare år och den svenska kronan har om än en liten dipp lyckats hålla värdet uppe. Med Indiens bredd som destination borde här finnas nåt för alla. De närmsta åren lär prisläget vara fortsatt gott, mer osäkert på längre sikt då Indien lär bli dyrare.

Nepal

Den svenska kronan har följt med inflationen i Nepal och prisläget är förhållandevis stabilt och har så varit under en längre tid. Ser ut att följa samma trend framöver.

billiga-resor-asien

Någonstans mittemellan:

Vietnam

Den svenska kronan har mot den vietnamesiska dongen klarat sig väl. Inflationen i Vietnam har också varit måttlig. Kronan har de senaste åren tappat en aning, tipset är att Vietnam gradvis kommer bli dyrare. Bra läge att resa!

Malaysia

Förmodligen det mest svårplacerade resmålet. Här har växelkursen hoppat runt ofta och mycket, och visserligen är det inte kanonläge just nu sett till pris, men samtidigt var kronan svagare mot malaysisk ringgit, valutan i Malaysia, under 2015. Tipset är att hålla extra koll med jämna mellanrum om du är intresserad av en resa till Malaysia (gäller även Borneo). Några månader kan spela stor roll och kan öka eller sänka kostnader med uppemot 10%.

Filippinerna

På gränsen till att listas tillsammans med de dyraste länderna. Filippinerna har blivit dyrare över en 10-årsperiod, men förvisso visat relativt låg inflation. Kronan har under de senaste månaderna tappat över 15% och ser ut att vara på väg nedåt. Läge att avvakta om resebudgeten är tight.

 

Dyraste länderna:

Thailand

Thailand har under flera år gradvis blivit dyrare och priserna har under 2019 ökat med cirka 10%. Den svenska kronan har inte varit så svagt värderad jämfört med den thailändska bahten på över 20 år. Frågan är hur mycket dyrare bahten kan bli? Den som lever får se.

Kambodja

Bit för bit har den kambodjanska rielen ätit in sig på den svenska kronan. De senaste 10 åren har sett priserna öka för svenskar i Kambodja. Osäkert hur utvecklingen framåt ser ut.

Kina

Den svenska kronan har under 10 år tappat värde mot den Kinesiska yuanen. Priserna är på väg uppåt och det är sannolikt att Kina inte kommer bli billigare inom den närmsta framtiden. Osäkerheten är dock stor med tanke på turerna mellan USA och Kina och avtal som bestämmer handeln dessa stormakter emellan.

Japan

Japan är och har, med svenska mått mätt, alltid varit dyrt. En resa idag är inte ett undantag, den svenska kronan nådde nyligen sin lägsta notering på närmare 8 år, visserligen har inflationen mer eller mindre stått still i Japan. Men Japan bjuder på en helt annan upplevelse, kultur och historia jämfört med många andra länderna i den här listan, kanske kan det väga upp?

gruppresor-asien

 

Några avslutande punkter

Tänk på att priset på flygbiljetten inte nödvändigtvis påverkas av inflation eller landet du åker till. Denna lista är framförallt för att du ska kunna avgöra hur kostnaderna för hotell, mat, souvenirer eller aktiviteter är i förhållande till andra länder i Asien.

Det är heller inte säkert att det är färre turister på grund av ett dyrare prisläge – listan gäller för svensk krona vs. lokala valuta. Andra valutor kan ha stärkts mot den lokala valutan och gör att turister från länder med mer köpkraft ökar, detta syns framförallt i länder som Thailand och Kambodja.

Priserna kan även variera mycket inom respektive land. Att vi för tillfället klassar till exempel Thailand och Kambodja som två av de dyrare länderna att resa runt i är i första hand baserat på prisnivån på turistorter som Phuket och Siem Reap. Åker man utanför de mest trafikerade turiststråken – exempelvis till norra Thailand eller den kambodjanska landsbygden – är priserna för mat och aktiviteter oftast inte högre än i Indonesien eller Vietnam. En bra anledning att välja en gruppresa där man får uppleva många olika ställen, och inte sitta fast på en dyr turistort under hela vistelsen i ett spännande land!

Alla länder och valutor finns inte med i den här listan, t.ex. Burma har visserligen sin egen valuta, kyat men i Burma handlas också mycket med dollar, på grund av detta blir det svårt att göra en rättvis bedömning. Burma hör dock generellt till de dyrare länderna i Asien.

Skriv en rad!

Kommentera