Indisk mat för veganer – Billigt, nyttigt och gott!

indisk mat veganer

Indien är en av världens mest spännande destinationer för alla som gillar att resa och äta gott – inte minst för vegetarianer. Dock används mycket mjölk- och mejeriprodukter i indisk mat – men det är enklare än man kanske tror att hitta mat som är 100% vegansk, och minst lika god!

Att förvandla en vegetarisk måltid i Indien till en vegansk är ofta inte svårare än att be kocken hoppa över mejeriprodukterna. Och även om ghee (skirat smör) är vanligt i indisk matlagning, brukar växtbaserad olja som senapsolja och kokosnötsolja finnas inom räckhåll – ett enkelt sätt att förvandla ett vegetariskt recept till ett veganskt.

Om du redan har har provat autentisk indisk mat behöver du kanske inte mer övertalning för att boka en resa till Indien. Men om du vill ha fler anledningar till varför att äta veganskt under resan bjuder vi här på fem goda anledningar:

 

Veganmat i Indien är varierad

Ungefär 30% av Indiens befolkning är vegetarianer. Det är över 400 miljoner människor! Och mat är något de tar på största allvar – det är något du kommer att märka så fort du klivit av planet. Hela landet är fullt av kulinariska äventyr och gastronomiska resor. Du kan alltid följa näsan genom de labyrintliknande gränder för att hitta nästa smaksensation.

Indisk matlagning har fulländats genom årtusenden, och resultatet är välkryddade och goda rätter som tar med dina smaklökar på en vild resa – som du kommer att vilja göra om!

vegetarisk indisk mat

Det är billigt

Indien är ett av världens billigaste länder att resa runt i. Du kan hitta fantastisk mat för under en svensk tia, framför allt på gatunivå. På restauranger kan du beställa en thali – en tallrik med mellan 6 och 20 olika indiska maträtter – för en tjuga. På vissa ställen ingår gratis påfyllning.

Det är så billigt att det ibland nästan kan vara svårt att spendera en större summa på mat även om du försöker. En av de största fördelarna med vegansk mat i Indien är att det oftast är billigare än vegetarisk mat (och vegetarisk mat är billigare än kötträtter)! Som vegan är det lätt att spara pengar i Indien, och kanske lägga dem på att stanna lite längre istället. Eller på att hjälpa några av alla som fortfarande lever i fattigdom – här räcker några kronor till att mätta många hungriga magar.

 

Veganmat är säkrare än kött

Att hugga in på gatumat är nästan ett måste när man är i Indien, och det är en upplevelse vi starkt rekommenderar. Men samtidigt behöver man vara lite försiktig. Försäkra dig om att maten är ordentligt tillagad och inte har stått framme i värmen för länge. Undvik mat som ser ut att vara lagad under ohygieniska förhållanden och dryck som kan innehålla kranvatten. Ett gammalt djungelknep är att äta där många äter – då är risken mindre att du får mat som lagats för flera timmar sedan.

Det finns inget helt säkert sätt att undvika magproblem i Indien, men att inte äta kött och mejeriprodukter är en mycket bra början.

 

Indisk veganmat är godare och hälsosammare än det mesta

Kan mat vara supergod och samtidigt hälsosam? Klart den kan! Mycket av veganmaten i Indien är både god och nyttig. Grytor innehåller ofta proteinrika linser och bönor, och en mängd nyttiga grönsaker. Något som gör indisk mat extra hälsosam är kryddor och örter som till exempel ingefära, gurkmeja kanel  är både rika på antioxidanter och har medicinska egenskaper.

veganmat-indien

 

Det är enkelt och tillgängligt

Mat finns praktiskt taget överallt i Indien. Du kan inte gå någonstans utan att känna lukten av mat, höra den tillagas, eller se människor som köper och säljer den. Och det finns så många rätter som är 100% veganska, även om det är ett ord som inte används så ofta i Indien. Många restauranger vänder sig exklusivt till vegetarianer, men för att hitta veganmat rekommenderar vi i första hand de som har en skylt där det står ”pure vegetarian”. Det betyder inte veganmat utan lakto-vegetarisk, det vill säga utan ägg.

Även om konceptet veganism är ganska nytt i Indien, är många indier veganer. Norra Indien har en mycket högre andel vegetarianer än landets södra delar, särskilt i delstaterna Punjab, Gujarat och Rajasthan.

 

 

Skriv en rad!

Kommentera