7 måsten i Ubud, Balis kulturella hjärta!

sevärdheter-ubud-bali

Bali är kanske mest känt för surfing och fina stränder, men det finns minst lika mycket att se och göra inne på öns grönskande högland och i den kulturella medelpunkten – Ubud!

Området runt Ubud (som uttalas ”O-bood”) bjuder på spännande djungel, trekking till vattenfall, ständigt gröna risterrasser och kanske Balis bästa mat och underhållning. Man kan upptäcka den här mysiga lilla staden med knappt 30.000 invånare, ungefär mitt på Bali, i flera veckor. Men vad ska man göra om man bara är här i några dagar? Var ska man börja? Bara lugn – vi hjälper dig.

1. Upplev risterrasserna

Balis mest berömda risterrasser ligger ungefär 30 minuter med scooter eller taxi från centrala Ubud. Risterrasserna i Tegellalang hör till de finaste, och ser nästan ut som en målning med böljande gröna och gula risplantor i uthuggna platåer längs sluttningarna. Ät lunch på en av de lokala restaurangerna, vandra längs stigarna eller bara se hur risbönderna skördar på lokalt sätt.

2. Se Kecak-dans

Tänk dig följande: 50 män sitter med korslagda ben i en cirkel, bär traditionella balinesiska saronger och mässar en hypnotiserande melodi som aldrig verkar ta slut. I mitten av cirkeln brinner en eld, och två kvinnor i traditionella songket dansar graciöst runt den. Efter några minuter gör en man utklädd till häst entré, tänder eld på några kokosnötsskal och sparkar runt dem på marken så gnistorna flyger.

Föreställningar i Kecak-dans, eller elddans, ges dagligen på flera ställen runt Ubud – bland annat på det fina gamla palatset Ubud Palace.

3. Vandra längs Campuhan-åsen

Campuhan-åsen, eller Campuhan Ridge, är en av de mest populära vandringslederna i Ubud; en stenlagd stig på en kulle mellan två floder och med vacker utsikt över djungeln. Om du orkar rekommenderar vi att fortsätta vandra längs en av vägarna där vandringsleden tar slut. Många lokala konstnärer har små studios längs den här vägen – och du stanna och beundra deras verk eller på vissa ställen till och med vara med på en målningslektion! Det finns även många små restauranger längs vägen.

sevärdheter-ubud-bali1

4. Hitta din zen med yoga

Yoga är populärt i Ubud, och om du vill ha en så autentisk upplevelse som möjligt rekommenderar vi The Yoga Barn. Här kan du uppleva power-yoga, lugnande hatha-yoga, meditation och lektioner i sjamanistisk healing. Om du är i Ubud på en fredag kan även deras ecstatic dance class vara en intressant upplevelse – här får du skaka loss till trancemusik precis hur du vill utan att någon höjer på ögonbrynen.

5. Besök ett vattenfall

Don’t go chasing waterfalls? Jo! Gör det! Runt Ubud och på resten av Bali finns massor av fina vattenfall. Några av de finaste heter MundukTegenungan och Tibumana och ligger mellan en halvtimme och en timme från Ubud. Det går oftast inte att simma i vattenfallen under högsäsongen från juni till november (när vattennivån är lägre än under regnperioden), men vattenfallen är vackra året runt.

6. Ät Babi Guling på nattmarknaden Gian Yar

Vill du uppleva Ubuds kvällsliv utanför turistområdet? 30 minuter från stan ligger Gian Yar, och hit åker lokalbefolkningen på fredag- och lördagskvällarna. Gå runt och njut av atmosfären, testa friterade bananer och pruta på lite lokalt hantverk. Om du är hungrig är babi guling favoriten här – det är helstekt och rostad spädgris i kryddstark sås, och det finns många gatustånd som säljer det nära entrén. Äter du inte griskött finns det självklart även mycket annat att välja på i matväg.

7. Testa lokal veganmat

Om du är vegan eller vegetarian, eller bara vill prova på det för en dag, är Ubud ett perfekt resmål. Nästan alla restauranger har vegan-alternativ. Prova svamp- och kokosnötssoppan med vegansk parmesanost på Atman Café!

att-göra-ubud-bali

Är du sugen på en resa till Bali där du får uppleva både Ubud och massor av annat? Kanske kombinera Bali med Lombok, eller flera av de andra Sunda-öarna? Eller med Java? Bland våra gruppresor till Bali och resten av Indonesien finns många alternativ att välja mellan!

Skriv en rad!

Kommentera