Resa till Thailand – Vilken tid på året?

Bambuflotte  - Äventyrsresa på floden

Vår serie i reseinformation baserat på säsong och årstid fortsätter och veckans destination är Thailand. Ett numera klassiskt resmål som de flesta svenskar förknippar med Phukets stränder och jättestaden Bangkok. Siam har dock mer att bjuda på, de bördiga och gröna centrala delarna ger möjligheter till möten med den vänliga lokalbefolkningen och vilda djur i något av de många naturreservaten, varför inte i kombination med de vita stränderna- Läs mer nedan om när detta bör upplevas!

Vädret – Efter att ha bott i Thailand under flera år vet vi att vädret i Siam(Thailands gamla namn) bjuder på alla typer av ur och skur! Enkelt sätt finns det två vädersäsonger, november till februari är torr och lite svalare än resten av året. Från mars till och med oktober regnar det mer, är varmare och högre luftfuktighet. Thailand är dock ett relativt stort land och skillnaderna regionalt är stora. Phuket, Samui och öarna i söder är varmare och håller sig varma året om medan Chiang Mai, Chiang Rai och provinserna i norr kan bli så kalla att frost bildas under vintern!

Flyget – Bangkoks internationella flygplats Suvarnabhumi är en av världens 10 största flygplatser och hanterar årligen nästa 50 miljoner passagerare (Jämför Arlanda med sina 20 miljoner). Från Sverige och Skandinavien finns gott om förbindelser, både direkt och med mellanlandning, året om. Priserna på flyg brukar gå upp under hösten för att sedan bli som dyrast runt jul och nyår, undvik dessa helger om du reser på en budget.

Prisnivån – Prisförändringar i Thailand är starkt förknippade med vem man köper av. Somliga resonerar att om det är färre kunder så höjer man priset, om det är fler kunder så sänker man(!) Detta gäller dock framförallt mindre butiker och gatuförsäljare. På hotell och reglerade tjänster är prisnivån lägre perioden mars – oktober. Thailand har generellt sett hög kapacitet att ta hand om turister och det är ytterst sällan något hotell är fullt eller all utrustning är uthyrd.


Antal turister – Trafiken i Bangkok och på Samui kommer att vara hektisk oavsett vilken tid på året, men på restauranger, stränder och gator är det en märkbar skillnad i hela landet beroende på när du reser. Man räknar med att majoriteten av utländska besökare turistar i Thailand under de tre månaderna november, december och januari.

Visste du att? – Don Muang, en av Asiens äldsta flygplatser är fortfarande operativ. Vissa internationella flygbolag flyger fortfarande till den gamla flygplatsen i norra Bangkok. Håll koll på flygplatskoderna för att se skillnad, Don Muang har DMK som sin flygplatskod och Suvarnabhumis kod är BKK.

Har du frågor kring din resa till Thailand eller funderar på att resa -tveka inte att höra av dig till oss, vi hjälper dig gärna med det praktiska.

Länkar


IndiGo Travels volontärprojekt i Thailand
The Adventure Crowds Äventyrsresa i centrala Thailand