Resetips och råd inför din resa till Sri Lanka

Sri-Lanka-Aventyrsresor-Cykla-700x468

Vi fortsätter beta av destinationer. Denna vecka har turen kommit till Sri Lanka, ett hett resmål som under de senaste åren blivit ett populärt alternativ för resenärer som letar efter något lite mer vågat i Sydasien.

Vädret – 15 sjömil sydost om Indiens sydligaste landsdel finner vi päronformade Sri Lanka. Landet har ett tropiskt klimat med dygnstemperaturer kring 29 grader celsius. Sri Lanka är omgärdat av vatten och läget gör att regn är vanligt under april till juni och oktober till december. Bästa perioden för ett torrt och behagligt klimat är december till och med mars samt juni till och med augusti. Ett restips är att åka precis efter en regnperiod då Sri Lanka är härligt grönt och det finns gott om vatten i de många floderna.

Flyget – Jämfört med till exempel Indien, Thailand eller Bali har Sri Lanka långt förre turister. Den internationella flygplatsen i Colombo tar årligen emot cirka 8 miljoner passagerare – en tredjedel av Kastrups trafik. Det finns i dagsläget inga direktflyg från någon av de Skandinaviska flygplatserna till Sri Lanka. Mellanlandningar sker oftast i Dusseldorf, London eller Doha och bra flyg med humana tider för mellanlandningarna hittar man ofta hos Qatar Airways och Sri Lankan Airways. Priserna för flyg till Sri Lanka är relativt stabila året om.

Prisnivån – Inga större prisskillnader beroende på vilken tid på året man reser. Generellt sett är Sri Lanka ett “billigt” land, men man ska också tänka på att man får vad man betalar för. Standarden kan skilja enormt på rum, mat och service. Kollektivtrafiken kostar väldigt lite men är o andra sidan långsam, obekväm och oberäknelig – kul upplevelse, men inget sätt att resa systematiskt på. Mest prisvärt? Frukten och gatuköken.

Antal turister – Besökarantalet till Sri Lanka följer väderleken och landet ser flest turister runt december-januari och juli – augusti. Trots topparna i antalet turister bör detta inte vara något som avskräcker. Sri Lanka är ett relativt nytt resmål och landet är endast i sin linda vad gäller turismutveckling. Colombo skiljer sig från resten av landet och verkar leva nästintill 24 timmar om dygnet, här är det hektiskt! Vad gäller andra delar av landet, möjligen undantaget Negombo, är chanserna goda till unika upplevelser på outforskad mark!

Visste du att? – Om du reser i Sri Lanka kommer du säkerligen att höra eller se ordet “Ceylon”. Sri Lanka har inte alltid hetat just Sri Lanka. 1972 blev landet en republik och bytte samtidigt till sitt nuvarande namn efter att tidigare varit namngivet Ceylon. Under kolonialtiden kallades det också Brittiska Ceylon, Portugisiska Ceylon och Holländska Ceylon beroende på vilken kolonialmakt som just då styrde över vad vi idag kallar Sri Lanka.

Länkar:
IndiGos volontärprojekt på Sri Lanka
The Adventure Crowds äventyrsresor på Sri Lanka