Från och med nu har vi två nya resor, där man mestadels tar sig fram med den legendariska Transsibiriska järnvägen genom Ryssland, Mongoliet och Kina. På våra resor ingår mycket mer än en tågbiljett, och vi stannar på många intressanta ställen längs vägen för att få ut så mycket som möjligt av resan.

Den första resan är på 16 dagar, och går från Peking till Moskva. Här följer vi transmongoliska järnvägen från Peking till Ulan Bator, bor i ger-tält i Terelj nationalpark i Mongoliet och upplever två dagar vid Bajkalsjön i Sibirien innan det är dags för en långresa på tre dygn med transsibiriska järnvägen genom Sibirien och in i den Europeiska delen av Ryssland. resan avslutas i Moskva.

Du kan även välja en resa på 20 dagar, åt andra hållet. Då startar vi i St Petersburg och åker till Moskva via mysiga lilla Suzdal. På dag 7 startar resandet med transsibiriska järnvägen, som vi stannar på tills vi kommer till Irkutsk. Där väntar homestay med hemlagad mat vid Bajkalsjön innan det är dags att byta till transmongoliska sträckningen, som vi följer till Ulan Bator och så småningom ända till Peking.

På båda resorna sover man på nattåg vissa av nätterna, men över hälften av resornas övernattningar är på hotell och i homestay. Resorna är tillgängliga från april till oktober, och sommarens avgångar börjar redan bli fullbokade – så skynda dig att boka om du vill åka redan i år. Vi åker i små grupper med högst 12 personer, plus en lokal expertguide.

Låter det spännande? Läs gärna mer om våra resor, och tveka inte att höra av dig om du har några frågor eller funderingar!

Nu mjukstartar vi ett nytt koncept: Singelresor för dig som har barn! Vi har redan singelresor, där bara du som åker ensam eller tillsammans med en kompis/förälder etc är välkomna. Och vi har familjeresor, där alla familjekonstellationer är välkomna (och det inkluderar självklart ensamstående föräldrar). Nu kombinerar vi de båda koncepten, och lanserar familjeresor där alla föräldrar i gruppen är ensamstående!

Gemensamt för alla våra resor – familjeresor, singelresor och alla andra resor – är att man åker i grupp under ledning av en kunnig lokal guide. Fokus ligger på att resa runt och uppleva mycket. Vill du bara ligga på en strand i två veckor rekommenderar vi en charterresa istället. Men om du och resten av familjen tycker det är kul att upptäcka nya städer och ställen utan att behöva planera alla detaljer själva passar våra resor perfekt.

I år finns ett litet antal singelavgångar på våra familjeresor, för dig som tycker det låter som ett kul koncept. På de här familjeresorna finns speciella avgångar för dig som är ensamstående eller av andra anledningar reser ensam med barn:

Familjeresa: Vietnam från Norr till Söder [TAC+]

13 dagar. Från 4 år. Singelavgångar den 6 och 15 juli 2018.

 

Familjeresa: Djungel, Elefanter & Hav i Thailand [TAC+]

12 dagar. Från 5 år. Singelavgång den 11 augusti 2018.

 

Familjeresa: Äventyr genom norra Indien [TAC+]

10 dagar. Från 5 år. Singelavgång den 22 september 2018.

 

De här avgångarna är ett test av konceptet, och förhoppningsvis kommer vi att kunna erbjuda fler avgångar för ensamstående på våra familjeresor under 2019. Om du inte hittar någon resa som passar i år är ni självklart välkomna att åka på en av våra vanliga familjeresor istället – eller på en av våra vanliga singelresor. Barn är välkomna på dem också, även om de inte i första hand är tänkta för dig som reser med barn.

 

Planerar du en resa för att förkorta den svenska vintern lite? I mars är det varmt och soligt i stora delar av Asien, men vi vill pusha lite extra för ett par destinationer: Borneo och Indien!

Borneo

Är du lika fascinerad av orangutanger som vi är? Då borde Borneo – och särskilt Sabah – stå högt på din bucket list. Mars är den torraste månaden på året på norra Borneo. Det betyder att färre turister åker dit och att chansen att se orangutanger i sin naturliga miljö ökar. Dessutom är det en av årets bästa månader att koppla av på stranden och snorkla – det regnar ju mycket och ofta på Borneo, så det gäller att passa på.

borneo-orangutanger

Läs mer om våra äventyrsresor och familjeresor till Borneo här!

 

Indien

Varför? Ett ord: Holi!

Holi-festivalen – kärleksfestivalen – firas i början av mars. Under festivalen struntar man i kastsystemet, och alla är jämlika. Och fulla med färgpulver.

Festligheterna börjar med att man tänder eldar på offentliga platser. Holikaträdet påminner om en svensk majstång som smyckats med blommor och tyg. Det brinnande trädet påminner om legenden och elden ska jaga bort vinterkylan och ondskan.  Efter brasorna följer en natt av fest med dans och sång på gator och torg.

holika

Blir du sugen på att uppleva Holi på plats i Indien? Läs mer om våra resor dit här!

I Mina Skor är vår fond för barn i Thailand som av olika anledningar behöver ekonomisk stöd. Hit går vårt ekonomiska överskott, och vi följer upp på plats i Thailand så att varje krona används på bästa sätt.

 

Stöd till barn från familjer som lever med HIV/AIDS

I år har merparten av pengarna gått till barn i Chiang Rai i norra Thailand. Vi har under året inlett ett samarbete med Dr Sem Pringpruangkeo Foundation, en stiftelse som stödjer barn och ungdomar från familjer som drabbats av HIV/AIDS. Genom dem stöttar vi nu fyra barn i Chiang Rai – två pojkar och två flickor – som lever under knappa förhållanden. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem på födelsedagar och till jul med lite extra presenter.i-mina-skor-2017-1

 

Stöd till två barnhem i norra Thailand

Vi har även stöttat och sponsrat två barnhem i Chiang Rai – med pengar till verksamheten, myggnät till alla sängar, leksaker och ett antal uppskattade luncher och middagar. Totalt är det ca 50 barn från fattiga förhållanden som fått ta del av vårt stöd här.

i-mina-skor-2017-2

 

Stöd till skola för burmesiska flyktingbarn

Sist men inte minst har vi betalat upprustning av skolgården på skolan för flyktingbarn från Burma i Kuraburi i sydvästra Thailand. Gungorna, klätterställningen och de andra leksakerna var trasiga, rostiga och hade vassa spikar som stack ut lite överallt – vi ordnade så att barnen nu har en säker och roligare skolgård att tillbringa rasterna på.

i-mina-skor-2017-3

 

Tack till våra resenärer och volontärer!

Pengarna i fonden kommer från er – för varje person som bokar en äventyrsresa eller volontärresa med TAC eller IndiGo Travel hamnar en stor del av pengarna direkt och helt oavkortat i fonden. Många väljer dessutom att skänka lite extra, vilket vi naturligtvis uppskattar extra mycket.

Vi kommer att fortsätta sponsra de här projekten även under 2018, och hoppas att ni vill vara med och hjälpa till då också! 😀

Vi älskar Vietnam. Men liksom i nästan alla länder i världen finns det ett litet antal människor i Vietnam som försöker tjäna pengar genom att mer eller mindre lura turister. Jämfört med i vissa andra länder är de flesta scams i Vietnam ganska harmlösa – men det är bra att ha koll på dem, så du kan undvika dem.

 

Skoskojare

Du blir stoppad av en person på gatan som pekar på en av dina skor och försöker säga något som du inte förstår. Om du stannar och låter personen ta av dig skon för att visa vad han eller hon menar kommer det att sluta med att du får en ”räkning” för reparation av din sko – som det inte var något fel på från början.

Enkelt att undvika: såvida du inte går med trasiga skor är det bara att gå vidare.

 

Taxiskojare

En av världens vanligaste scams. I Vietnam är professionella taxichaufförer välklädda, och har skjorta och slips (eller åtminstone en ren piketröja), chinos och skor. Träffar du på en taxichaffis med t-shirt, shorts och flip-flops är risken stor att han inte har taxilicens, och har målat sin bil i taxifärger och till och med monterat en egen taxiskylt. Om han ens har en taxameter kommer han inte att vilja använda den, utan ger dig ett ”kompispris” som är mycket högre än det borde vara.

Lite svårare att undvika, men taxis från bolagen Vinasun, MaiLinh och Vina är bra. Kolla gärna en extra gång, så det inte står ”Vinasum” på skylten istället, och taxametern är inte är ”trasig” – då är det stor risk att du blir blåst.

 

Munkskojare

Nu pratar vi om den flottyrkokta varianten och inte den som bor i tempel. Inte en scam i vanlig bemärkelse, men om du träffar på en gatuförsäljare som bjuder på ”smakprov” och sedan vill sälja en påse munkar till dig bör du vara på din vakt. Många friterar munkar i olja som inte bytts på flera dagar – ibland veckor – och det som i vanliga fall bara är aningen hälsovådligt kan helt plötsligt bli ett recept på magsjuka.

Undvik genom att köpa något annat – det finns supergoda baguetter med fyllning (bahn mi), fyllda pannkakor (banh xeo) och massor av annan gatumat som är betydligt nyttigare. Om du är sugen på munkar rekommenderar vi att köpa dem från en större kedja eller varuhus och inte på gatan.

 

Cykloskojare

En nära släkting till taxiskojaren, men ofta med bättre engelskakunskaper och trevligare beteende – åtminstone till en början. En cyklo är en cykeltaxi. De börjar gärna småprata och undrar vart du ska, och förr eller senare erbjuder de skjuts till en summa som låter rimlig. När ni kommer fram till din destination var det inte alls ”en dollar” som ni kommit överens om, utan tio eller tjugo. Du missförstod.

Kan undvikas genom att boka cykeltaxin genom din guide eller genom hotellet. Då får du en ärlig och licensierad chaufför och betalar det pris ni kommit överens om. 

 

Bagageskojare

De glider in när du gör dig redo att kliva av nattåget, och ibland även när du kommer till hotellet med taxi. Innan du hunnit protestera har de hjälpt dig med bagaget och vill ha dricks. I vissa fall kan det vara helt motiverat och okej – självklart kan det vara skönt att ha någon som hjälper dig med en tung väska i värmen – men minst lika ofta är det en ”service” du inte vill ha. I värsta fall kan de även passa på att fingra igenom olåsta fack efter värdesaker, även om det är mer ovanligt.

Undvik oönskad bagagehjälp genom att hålla ett öga på ditt bagage, och säga ifrån direkt om någon börjar rycka i det.

 

Tro nu inte att alla vietnameser är skojare som försöker blåsa dig på ett eller annat sätt – de allra flesta är hederliga, ärliga och trevliga, men det är bra att vara lite ”gatusmart” och visa att du inte går med på vad som helst på din resa i Vietnam. 🙂

TAC har utökat sortimentet, och erbjuder nu både fler resor och betydligt fler avgångar än tidigare. Vi har redan lagt till fler resor i Thailand, Kambodja, Vietnam, Laos, Kina, Indien och Malaysia. Nu finns det resor som startar flera gånger i månaden till alla de länderna, så det blir lättare för dig att hitta en avgång som passar.

De nya resorna har garanterad avgång ett helt år framåt, så du inte behöver vänta på att de ska komma upp i tillräckligt många deltagare och bli garanterade.

 

TAC+

Vi har även börjat sälja resor som innehåller lite mer aktiviteter än tidigare. De resorna kallar vi TAC+, och förutom att fler utflykter ingår i priset från början är även standarden på boendet lite högre, och maxantalet lägre än på våra andra resor. På resorna under TAC+ är det aldrig fler än 12 deltagare.

Med andra ord passar de resorna för dig som vill ha lite mer serverat från början och planera mindre själv, vill ha lite mer påkostat boende och resa i en mindre grupp. Hittills har vi TAC+ resor i Thailand och Kambodja, men fler kommer inom kort.

Saknar du resor till något land i Asien? Hör gärna av dig – vi håller som bäst på att bestämma vilka resor vi ska lägga till inför nästa år, och vi vill gärna veta vad du tycker saknas så vi kan erbjuda något för alla! 🙂

Tycker du det verkar kul med elefantridning? Att kunna ta sig genom djungeln på elefantryggen, som man har gjort i generationer i Asien? Det kan väl inte skada? Elefanter är ju så stora och starka!

Jo. Det kan det faktiskt.

Till att börja med är elefanter av naturen inte intresserade av att leva ihop med människor, till skillnad från till exempel hästar och hundar som har formats av människan i årtusenden. För att få en självständig och ”normal” elefantunge att foga sig och låta sig tränas av människor behöver den först gå igenom en nedbrytningsprocess som kallas phajaan. Den separeras från sin familj, misshandlas och får svälta tills den inte orkar stå emot längre och underkastar sig människor. Alla elefanter som används som riddjur, för skogsarbete eller för att utföra cirkuskonster har gått igenom den här processen.

När det väl har gått så långt väntar ett liv i människans tjänst, och för de elefanter som används för att kånka runt på turister innebär det ofta arbetsdagar på 12-15 timmar om dagen utan längre pauser – varje dag, året runt, i flera decennier. Visst – elefanter är stora och starka, men de är inte skapade för att bära något på ryggen. Många får diskbråck och andra ryggskador av att bära runt på människor hela dagarna. Allra värst brukar det vara för de som dessutom måste bära på en tung träbänk förutom 2-4 turister.

Det är bara ett par av anledningarna. Vill du veta mer finns det nu mycket bra information på nätet, bland annat från World Animal Protection (fd WSPA). Hos dem kan du även se vilka researrangörer som har tagit ställning mot elefantridning, och vilka som också är emot all form av underhållning med djur i fångenskap. Självklart finns TAC med i den sista gruppen, och vi har aldrig haft underhållning med vilda djur som attraktion på någon av våra resor. Nu börjar de stora drakarna också fatta vad det handla om, även om det går långsamt.

Vid årsskiftet måste vi tyvärr höja priset på vissa av våra resor. Vi strävar efter att alltid ha så låga priser som möjligt, men när våra lokala partners höjer de priser vi betalar till dem måste vi följa efter. MEN – den goda nyheten är att det fortfarande går att komma lika billigt undan även på de resorna!

Våra samarbetspartners i Asien har två olika prissättningssystem. Vissa höjer priserna för resorna vid årsskiftet, och en resa som kostar 5.000 kr om du åker i december kan kosta 6.000 i januari. Där kan vi inte påverka priset, men ett grundtips är förstås att åka i år, om du till exempel väljer mellan en resa i december eller i januari.

Några av våra andra partners höjer också priserna den 1 januari, men här är det enklare att spara pengar och vi delar gärna med oss av det här tipset:

Även om du planerar att resa under 2018 får du resan till samma pris som i år, och det räcker att du betalar anmälningsavgiften i år!

Det gäller bland annat på de här resorna:

Alla de här resorna arrangeras i samarbete med lokala välgörenhetsorganisationer, och all mat ingår. De kommer att vara prisvärda och bra även i fortsättningen, men om du bokar innan den 31 december 2017 sparar du pengar! Hör av dig om du vill veta mer! 🙂

Sugen på en resa till Kina i höst? Nu ger vi 1.000 kr i rabatt på vår redan mycket prisvärda tvåveckorsresa genom Kina som startar i Peking den 15 oktober och avslutas i Hong Kong den 28. Gruppen består i skrivande stund av fem personer (från Storbritannien, Portugal och Holland) mellan 37 och 59, och alla åker ensamma. Det här är dock inte en singelresa, utan även par är välkomna.

Bland höjdpunkterna på den här resan finns bland annat det här:

  • Rivstarta i 11-miljonersstaden Peking
  • Upptäck Pingyao, med rötter från 800-talet
  • Se terrakottaarmén i Xi’an med egna ögon
  • Njut av vandring och vacker natur i Yangshou
  • Avsluta med att shoppa loss i Hong Kong

Oktober är en bra månad att åka till Kina – regnperioden är slut (även om det fortfarande kan regna en del nere i Hong Kong) och temperaturen passar bra för aktivt resande. Det är varken tropisk hetta eller kallt.

Planerar du att resa ensam, och vill ha med någon från Sverige? Använd gärna vårt forum för att hitta resekompisar!

 

Shane Zhou
Guiden på den här resan heter Shane, och under hennes ledning kommer du att få plocka ut några russin ur den enorma kakan som Kina består av.

Den 29 oktober till 4 november är det fest i Pushkar, i Rajasthans hjärta! Då firas Pushkar Camel Fair – en av världens största kamelfestivaler!

Kamelerna är förstås en av huvud attraktionerna, och dess ägare kommer från alla olika i delstaten Rajasthan – som är Indiens största. Vissa har vandrat i flera dagar för att kunna ta sig till Pushkar med sina kameler, medan en del lyckligt lottade har lyckats fått tag i ett gammalt fordon att transportera sig själv och sina djur i. Många åker till Pushkar den här veckan för att göra affärer: sälja sina kameler, kor, getter, får eller får – eller köpa nya. Många kommer bara för att ta del ta del av den årliga marknaden, lyssna på musik och träffa vänner. Invånarantalet i Pushkar är normalt 12 000, men under denna vecka närmar det sig nästan 200 000 människor!

Festivalen inleds med ett kamelrace, men allt handlar inte om kameler. Man håller även en tävling om vem som ska föräras den ärofyllda titeln att ha Rajasthans längsta mustasch, och det finns även en religiös bakgrund till festligheterna. När det är fullmåne (i år blir det den 4 november) firar man minnet av när guden Brahma uppenbarade sig i Pushkar-sjön, och tusentals pilgrimer vallfärdar i hans fotspår.

kamelfestivalen-i-pushkarPå två av våra gruppresor till Indien har du möjlighet att uppleva kamelfestivalen med egna ögon i år:

Det finns i skrivande stund platser kvar på båda resorna. Hör av dig om du är intresserad av en färgstark, intressant och spännande extra krydda till din Indienresa!