Vi älskar Vietnam. Men liksom i nästan alla länder i världen finns det ett litet antal människor i Vietnam som försöker tjäna pengar genom att mer eller mindre lura turister. Jämfört med i vissa andra länder är de flesta scams i Vietnam ganska harmlösa – men det är bra att ha koll på dem, så du kan undvika dem.

 

Skoskojare

Du blir stoppad av en person på gatan som pekar på en av dina skor och försöker säga något som du inte förstår. Om du stannar och låter personen ta av dig skon för att visa vad han eller hon menar kommer det att sluta med att du får en ”räkning” för reparation av din sko – som det inte var något fel på från början.

Enkelt att undvika: såvida du inte går med trasiga skor är det bara att gå vidare.

 

Taxiskojare

En av världens vanligaste scams. I Vietnam är professionella taxichaufförer välklädda, och har skjorta och slips (eller åtminstone en ren piketröja), chinos och skor. Träffar du på en taxichaffis med t-shirt, shorts och flip-flops är risken stor att han inte har taxilicens, och har målat sin bil i taxifärger och till och med monterat en egen taxiskylt. Om han ens har en taxameter kommer han inte att vilja använda den, utan ger dig ett ”kompispris” som är mycket högre än det borde vara.

Lite svårare att undvika, men taxis från bolagen Vinasun, MaiLinh och Vina är bra. Kolla gärna en extra gång, så det inte står ”Vinasum” på skylten istället, och taxametern är inte är ”trasig” – då är det stor risk att du blir blåst.

 

Munkskojare

Nu pratar vi om den flottyrkokta varianten och inte den som bor i tempel. Inte en scam i vanlig bemärkelse, men om du träffar på en gatuförsäljare som bjuder på ”smakprov” och sedan vill sälja en påse munkar till dig bör du vara på din vakt. Många friterar munkar i olja som inte bytts på flera dagar – ibland veckor – och det som i vanliga fall bara är aningen hälsovådligt kan helt plötsligt bli ett recept på magsjuka.

Undvik genom att köpa något annat – det finns supergoda baguetter med fyllning (bahn mi), fyllda pannkakor (banh xeo) och massor av annan gatumat som är betydligt nyttigare. Om du är sugen på munkar rekommenderar vi att köpa dem från en större kedja eller varuhus och inte på gatan.

 

Cykloskojare

En nära släkting till taxiskojaren, men ofta med bättre engelskakunskaper och trevligare beteende – åtminstone till en början. En cyklo är en cykeltaxi. De börjar gärna småprata och undrar vart du ska, och förr eller senare erbjuder de skjuts till en summa som låter rimlig. När ni kommer fram till din destination var det inte alls ”en dollar” som ni kommit överens om, utan tio eller tjugo. Du missförstod.

Kan undvikas genom att boka cykeltaxin genom din guide eller genom hotellet. Då får du en ärlig och licensierad chaufför och betalar det pris ni kommit överens om. 

 

Bagageskojare

De glider in när du gör dig redo att kliva av nattåget, och ibland även när du kommer till hotellet med taxi. Innan du hunnit protestera har de hjälpt dig med bagaget och vill ha dricks. I vissa fall kan det vara helt motiverat och okej – självklart kan det vara skönt att ha någon som hjälper dig med en tung väska i värmen – men minst lika ofta är det en ”service” du inte vill ha. I värsta fall kan de även passa på att fingra igenom olåsta fack efter värdesaker, även om det är mer ovanligt.

Undvik oönskad bagagehjälp genom att hålla ett öga på ditt bagage, och säga ifrån direkt om någon börjar rycka i det.

 

Tro nu inte att alla vietnameser är skojare som försöker blåsa dig på ett eller annat sätt – de allra flesta är hederliga, ärliga och trevliga, men det är bra att vara lite ”gatusmart” och visa att du inte går med på vad som helst på din resa i Vietnam. 🙂

TAC har utökat sortimentet, och erbjuder nu både fler resor och betydligt fler avgångar än tidigare. Vi har redan lagt till fler resor i Thailand, Kambodja, Vietnam, Laos, Kina, Indien och Malaysia. Nu finns det resor som startar flera gånger i månaden till alla de länderna, så det blir lättare för dig att hitta en avgång som passar.

De nya resorna har garanterad avgång ett helt år framåt, så du inte behöver vänta på att de ska komma upp i tillräckligt många deltagare och bli garanterade.

 

TAC+

Vi har även börjat sälja resor som innehåller lite mer aktiviteter än tidigare. De resorna kallar vi TAC+, och förutom att fler utflykter ingår i priset från början är även standarden på boendet lite högre, och maxantalet lägre än på våra andra resor. På resorna under TAC+ är det aldrig fler än 12 deltagare.

Med andra ord passar de resorna för dig som vill ha lite mer serverat från början och planera mindre själv, vill ha lite mer påkostat boende och resa i en mindre grupp. Hittills har vi TAC+ resor i Thailand och Kambodja, men fler kommer inom kort.

Saknar du resor till något land i Asien? Hör gärna av dig – vi håller som bäst på att bestämma vilka resor vi ska lägga till inför nästa år, och vi vill gärna veta vad du tycker saknas så vi kan erbjuda något för alla! 🙂

Tycker du det verkar kul med elefantridning? Att kunna ta sig genom djungeln på elefantryggen, som man har gjort i generationer i Asien? Det kan väl inte skada? Elefanter är ju så stora och starka!

Jo. Det kan det faktiskt.

Till att börja med är elefanter av naturen inte intresserade av att leva ihop med människor, till skillnad från till exempel hästar och hundar som har formats av människan i årtusenden. För att få en självständig och ”normal” elefantunge att foga sig och låta sig tränas av människor behöver den först gå igenom en nedbrytningsprocess som kallas phajaan. Den separeras från sin familj, misshandlas och får svälta tills den inte orkar stå emot längre och underkastar sig människor. Alla elefanter som används som riddjur, för skogsarbete eller för att utföra cirkuskonster har gått igenom den här processen.

När det väl har gått så långt väntar ett liv i människans tjänst, och för de elefanter som används för att kånka runt på turister innebär det ofta arbetsdagar på 12-15 timmar om dagen utan längre pauser – varje dag, året runt, i flera decennier. Visst – elefanter är stora och starka, men de är inte skapade för att bära något på ryggen. Många får diskbråck och andra ryggskador av att bära runt på människor hela dagarna. Allra värst brukar det vara för de som dessutom måste bära på en tung träbänk förutom 2-4 turister.

Det är bara ett par av anledningarna. Vill du veta mer finns det nu mycket bra information på nätet, bland annat från World Animal Protection (fd WSPA). Hos dem kan du även se vilka researrangörer som har tagit ställning mot elefantridning, och vilka som också är emot all form av underhållning med djur i fångenskap. Självklart finns TAC med i den sista gruppen, och vi har aldrig haft underhållning med vilda djur som attraktion på någon av våra resor. Nu börjar de stora drakarna också fatta vad det handla om, även om det går långsamt.

Vid årsskiftet måste vi tyvärr höja priset på vissa av våra resor. Vi strävar efter att alltid ha så låga priser som möjligt, men när våra lokala partners höjer de priser vi betalar till dem måste vi följa efter. MEN – den goda nyheten är att det fortfarande går att komma lika billigt undan även på de resorna!

Våra samarbetspartners i Asien har två olika prissättningssystem. Vissa höjer priserna för resorna vid årsskiftet, och en resa som kostar 5.000 kr om du åker i december kan kosta 6.000 i januari. Där kan vi inte påverka priset, men ett grundtips är förstås att åka i år, om du till exempel väljer mellan en resa i december eller i januari.

Några av våra andra partners höjer också priserna den 1 januari, men här är det enklare att spara pengar och vi delar gärna med oss av det här tipset:

Även om du planerar att resa under 2018 får du resan till samma pris som i år, och det räcker att du betalar anmälningsavgiften i år!

Det gäller bland annat på de här resorna:

Alla de här resorna arrangeras i samarbete med lokala välgörenhetsorganisationer, och all mat ingår. De kommer att vara prisvärda och bra även i fortsättningen, men om du bokar innan den 31 december 2017 sparar du pengar! Hör av dig om du vill veta mer! 🙂

Sugen på en resa till Kina i höst? Nu ger vi 1.000 kr i rabatt på vår redan mycket prisvärda tvåveckorsresa genom Kina som startar i Peking den 15 oktober och avslutas i Hong Kong den 28. Gruppen består i skrivande stund av fem personer (från Storbritannien, Portugal och Holland) mellan 37 och 59, och alla åker ensamma. Det här är dock inte en singelresa, utan även par är välkomna.

Bland höjdpunkterna på den här resan finns bland annat det här:

 • Rivstarta i 11-miljonersstaden Peking
 • Upptäck Pingyao, med rötter från 800-talet
 • Se terrakottaarmén i Xi’an med egna ögon
 • Njut av vandring och vacker natur i Yangshou
 • Avsluta med att shoppa loss i Hong Kong

Oktober är en bra månad att åka till Kina – regnperioden är slut (även om det fortfarande kan regna en del nere i Hong Kong) och temperaturen passar bra för aktivt resande. Det är varken tropisk hetta eller kallt.

Planerar du att resa ensam, och vill ha med någon från Sverige? Använd gärna vårt forum för att hitta resekompisar!

 

Shane Zhou
Guiden på den här resan heter Shane, och under hennes ledning kommer du att få plocka ut några russin ur den enorma kakan som Kina består av.

Den 29 oktober till 4 november är det fest i Pushkar, i Rajasthans hjärta! Då firas Pushkar Camel Fair – en av världens största kamelfestivaler!

Kamelerna är förstås en av huvud attraktionerna, och dess ägare kommer från alla olika i delstaten Rajasthan – som är Indiens största. Vissa har vandrat i flera dagar för att kunna ta sig till Pushkar med sina kameler, medan en del lyckligt lottade har lyckats fått tag i ett gammalt fordon att transportera sig själv och sina djur i. Många åker till Pushkar den här veckan för att göra affärer: sälja sina kameler, kor, getter, får eller får – eller köpa nya. Många kommer bara för att ta del ta del av den årliga marknaden, lyssna på musik och träffa vänner. Invånarantalet i Pushkar är normalt 12 000, men under denna vecka närmar det sig nästan 200 000 människor!

Festivalen inleds med ett kamelrace, men allt handlar inte om kameler. Man håller även en tävling om vem som ska föräras den ärofyllda titeln att ha Rajasthans längsta mustasch, och det finns även en religiös bakgrund till festligheterna. När det är fullmåne (i år blir det den 4 november) firar man minnet av när guden Brahma uppenbarade sig i Pushkar-sjön, och tusentals pilgrimer vallfärdar i hans fotspår.

kamelfestivalen-i-pushkarPå två av våra gruppresor till Indien har du möjlighet att uppleva kamelfestivalen med egna ögon i år:

Det finns i skrivande stund platser kvar på båda resorna. Hör av dig om du är intresserad av en färgstark, intressant och spännande extra krydda till din Indienresa!

Just nu ger vi 2000 kr i rabatt om du bokar gruppresan genom Japan som startar i Fukuoka den 17 september! Det är vår mest omfattande resa genom Japan, och bland höjdpunkterna finns det här:

 • Starta i Fukuoka – som påminner mer om Seoul än om Tokyo
 • Lär känna Hiroshima – Fredens stad med ett tragiskt förflutet
 • Upplev japanskt vardagsliv i mysiga Okayama
 • Se det imponerande slottet i Himeji
 • Res i Osaka – med möjlighet till en extra utflykt till klassiska Kyoto
 • Fascineras av Yayoi Kusamas avantgardekonst och ”alperna” i Matsumoto
 • Bo i shukubo (buddhisttempel) i Nagano
 • Ta snabbtåget till spännande Tokyo
 • Upplev tempel, palats och neondjungel i Japans pulserande huvudstad
 • Avsluta med shopping eller barer i Shibuya – Tokyos hjärta

I skrivande stund är det sex personer inbokade på den här resan, och det finns 14 platser kvar – men vänta inte för länge med att boka om du är intresserad. Avgången efter (den 1 oktober) är redan fullbokad!

 

 

Så här mitt i sommarsverige vill man kanske helst glömma att det faktiskt snart är höst – men det går ju alltid att ta rygg på flyttfåglarna och åka söderut när det börjar blåsa kallt i Sverige! Här bjuder vi på en snabbguide till höstklimatet i olika länder i Asien, så du lättare hittar en resa som passar dig. Vad som är ”bra” väder är förstås subjektivt, men eftersom det är monsunperiod i vissa länder i Asien under hösten kan det vara bra att hålla reda på var och när du kan räkna med att bli blöt och var det är större chans att solen skiner. 🙂

 1. Indien. Hösten är fin i både norra och centrala Indien och i södern. Sommarregnen har slutat, och allting grönskar. Det blir varmare ju längre söderut du kommer i Indien på hösten, och vill du ha måttliga temperaturer och svala nätter passar resorna som startar i Delhi och går genom Rajasthan bra. Där blir det kyligare på nätterna för varje månad som går under hösten. Gillar du värme dygnet runt ska du åka till södra Indien istället – särskilt i slutet av hösten.
 2. Nepal, Tibet och Kina. I början av hösten är klimatet i de här länderna perfekt för sig som vill förlänga sommaren utan extrem värme. Regnperioden slutar i september, och det är grönt och vackert. I oktober är det runt 20-22 grader på dagarna och kyligare på nätterna. Från november blir det lite kallt, särskilt på nätterna.
 3. Japan. Också ett land för dig som inte vill ha extrema temperaturer. Klimatet är inte helt olikt det i Sverige, och det blir kyligare ju längre in på hösten man kommer. Det finns inte en lika tydlig regnperiod som i Sydostasien, men räkna med en del regn i västra Japan i början på hösten, och i området runt Tokyo regnar det mest i september och oktober. Från november och framåt kommer betydligt mindre regn.
 4. Indonesien. ”Omvänt” klimat jämfört med stora delar av Asien, eftersom Bali och resten av Indonesien ligger söder om ekvatorn. Klimatet är bäst i början på hösten, sedan blir det mer regn från mitten av november och framåt. Men från september till november är vädret oftast perfekt – strax under 30 på dagarna, runt 25 på nätterna och bara enstaka regnskurar.
 5. Borneo & Malaysia/Singapore. Det regnar mer eller mindre året runt på Borneo, västra Malaysia och i Singapore, men mest från november till januari. Därför rekommenderar vi främst de här länderna i början av hösten.
 6. BurmaThailand Laos. Monsunregnen avtar i slutet av september, och det är grönt, vackert och varmt – men inte extremt varmt – från oktober. I norra delarna av länderna kan det vara kyligt på kvällarna och nätterna från november till februari.
 7. Kambodja och Vietnam. Regnperioden slutar i oktober, och från mitten av oktober och framåt är de bästa månaderna klimatmässigt. Du blir varken blöt av monsunregn eller svett – men var beredd på kyliga nätter i norra Vietnam från november.
 8. Sri Lanka. I oktober och november är det monsunregn i Sri Lanka, och inte den bästa tiden att vara där även om regnet också har sin charm. Därför rekommenderar vi i första hand Sri Lanka i augusti och september, och sedan igen i december och framåt – särskilt om det är stränderna som lockar.

Hör gärna av dig om du vill ha fler tips om vilket land som passar bäst för dig i höst! 🙂

Har du fått lite oväntad semester? Eller ändrade sommarplaner? Kanske inte tänkte resa utomlands i sommar, men känner att det vore skönt att komma bort ett tag ändå? Ingen att resa med? Vi har lösningen: det finns platser kvar på många av våra singelresor i Asien i sommar. Res tillsammans med andra singlar – inte för att leta efter en partner utan bara för att det är ett kul sätt att resa på!

Har du begränsat med tid? Det finns platser kvar på vår kortresa genom Japan med start den 15 juli.

Sugen på att kombinera rundresa och kultur med sol och bad? Då kan två veckor på Sri Lanka med start den 16 och 30 juli passa utmärkt. Eller kanske tre veckor i Thailand, där du får se och uppleva mycket mer än bara ett charterhotell, fulla svenskar och samma strand i tre veckor? Det finns just nu platser kvar på singelresan som startar i Bangkok den 23 juli.

Eller kanske Vietnam? Vi har en prisvärd 19-dagars resa från Hanoi till Ho Chi Minh City som startar den 28 juli.

Bali kanske? På vår tvåveckorsresa där får du uppleva mycket mer än bara strand och hav. Singelresa med platser kvar startar den 30 juli.

Inte sugen på strandhäng? Då kanske en tvåveckors rundresa i Kina kan passa bättre? Det finns platser kvar på singelresan som startar i Peking den 23 juli.

Vi har även platser kvar på många andra gruppresor i Asien i juli och augusti, som inte är singelresor men där självklart även singlar är välkomna. Titta gärna i vår avresekalender, så ser du exakt vad vi kan erbjuda.

Osäker på vart du vill åka? Hör av dig, så kommer vi med förslag baserade på dina önskemål – vi är experter på resande i Asien!

 

Tycker du det är kul med festivaler? Det tycker vi också! Någonstans i Asien är det någon slags festival eller firande nästan varje dag om året – stor eller liten. Vi kan inte lista alla festivaler här, och vi har skippat de mest självklara som till exempel nyårsfirandet den sista december, men vi vill gärna tipsa om några av våra resor där du kan delta i en färgstark festival som en del av resan.

Ibland kan en stor festival faktiskt också göra att vi undviker en destination en viss dag. Det kan vara lite för mycket folk för att det ska vara roligt, eller extremt mycket trafik. Men vi har valt ut några av de största festivalerna i några av de länder i Asien vi har resor till som sammanfaller med firandet – så att du kan passa in din avresa om du vill vara med!

 

Indien:

Teej-festivalen firas i Jaipur i Rajasthan i juli eller augusti. Teej är framför allt en festival för kvinnor. Den är tillägnad gudinnan Parvati och man firar hennes återkomst till maken Shiva. På flera av våra resor till Indien är du i Jaipur under festivalen och kan delta i firandet!

 

Sri Lanka:

Esala Perahera-festivalen firas i Kandy i slutet av juli och början av augusti. Det är den största buddhistiska högtiden i Sri Lanka om vi räknar bort det lokala nyårsfirandet i april, och Kandy är ”the place to be”. Två av våra resor i Sri Lanka sammanfaller med firandet, där du bland annat kan se dansare, jonglörer och eldslukare, och lyssna på livemusik varje kväll.

 

Burma (Myanmar):

Phaung Daw Oo-festivalen vid Inlesjön, i september eller oktober. En viktig buddhistisk festival, där fem gamla buddhastatyer paraderas i båt på sjön. Statyerna är så övertäckta med bladguld från århundraden av ceremonier att de numera bara ser ut som stora och tunga guldklumpar. Festivalen pågår i 18 dagar, och statyerna transporteras från by till by så att alla som vill ska få möjlighet att se dem. Att pressa bladguld på dem är dock bara tillåtet för män, enligt gammal tradition. På våra resor med start i Rangoon den 11 och 28 september 2017 får du en chans att vara med. Festivalen pågår från 21 september till 8 oktober.

Ballongfestivalen i Taunggyi, i oktober. En festival med gamla buddhistiska rötter, som markerar slutet på regnperioden. Taunggyi ligger strax norr om Inlesjön, och på våra resor genom Burma med start den 17 och 21 oktober får du möjlighet att uppleva den här spännande festivalen. Vi rekommenderar dock ett visst säkerhetsavstånd – det har hänt att varmluftsballonger har exploderat och att hemmagjorda fyrverkerier har fått fel riktning. Festivalen pågår 28 oktober till 3 november.

 

Thailand:

Loy Krathong är en thailändsk festival som firas vid fullmåne i den tolfte månaden i den thailändska månkalendern. Flytande ”Krathonger”, blomsterlyktor med ljus, hedrar Buddha och symboliserar att släppa allt hat, ilska och orenheter. Att sätta krathongerna i vattendrag ska även bära lycka med sig.  I år är festivalens viktigaste dag den 3 november.

Natten då det är fullmåne täcks floder, kanaler och dammar av flytande blomsterlyktor prydda med ljus och rökelsestickor för att bringa lycka och tusentals papperslyktor släpps mot natthimlen för att avvärja otur. Loy Krathong-festivalen har firats i århundraden i hela Thailand och brukar sammanfalla med när regnperioden är slut. Särskilt vackert är firandet i Chiang Mai, och – som av en händelse – har vi två resor där man befinner sig i Chiang Mai just den 3 november.

festivalresor-asien-burma-thailand

Phaung Daw Oo-festivalen i Burma och Loy Krathong i Thailand

 

Festivalresor de närmaste månaderna, med bokningsläget just nu:

START RESA LAND/LÄNDER RESLÄNGD PRIS FESTIVAL/STATUS
13 jul Äventyrsresa i Indien: Rajasthan, Agra och Varanasi INDIEN 22 dagar  9.900:- Upplev Teej-festivalen i Jaipur! Garanterad avresa.
22 jul Res i Indiens Gyllene Triangel: Delhi, Jaipur & Agra INDIEN 7 dagar 4.300:- Upplev Teej-festivalen i Jaipur! Garanterad avresa.
22 jul Budgetresa i norra Indien: Delhi, Agra & Rajasthan INDIEN 16 dagar 6.900:- Upplev Teej-festivalen i Jaipur! Endast 1 plats kvar!
22 jul Aktiv gruppresa: Höjdpunkter i Indien och Nepal INDIEN/NEPAL 16 dagar 12.700:- Upplev Teej-festivalen i Jaipur! Garanterad avresa.
23 jul Rolig rundresa på Sri Lanka: Två aktiva veckor SRI LANKA 14 dagar 9.900:- Kandy Esala Perahera-festivalen i Kandy! 8 platser kvar.
24 jul Aktiv gruppresa: Sri Lanka runt på tre veckor SRI LANKA 20 dagar 13.900:- Kandy Esala Perahera-festivalen i Kandy! Garanterad avresa.
30 jul Rolig rundresa på Sri Lanka: Två aktiva veckor SRI LANKA 14 dagar 9.900:- Kandy Esala Perahera-festivalen i Kandy! Garanterad avresa.
31 jul Aktiv gruppresa: Sri Lanka runt på tre veckor SRI LANKA 20 dagar 13.900:- Kandy Esala Perahera-festivalen i Kandy! Garanterad avresa.
11 sep Billig äventyrsresa genom spännande Burma BURMA 20 dagar 18.700:- Phaung Daw Oo-festivalen. Inte garanterad än. Fråga oss gärna!
28 sep Aktiv gruppresa: Burma på 2 fullspäckade veckor BURMA 13 dagar 15.400:- Phaung Daw Oo-festivalen. Inte garanterad än. Fråga oss gärna!
17 okt Billig äventyrsresa genom spännande Burma BURMA 20 dagar 18.700:- Ballongfestivalen. Inte garanterad än. Fråga oss gärna!
21 okt Aktiv gruppresa: Burma på 2 fullspäckade veckor BURMA 13 dagar 15.400:- Ballongfestivalen. Inte garanterad än. Fråga oss gärna!
27 okt Billig gruppresa: Thailand från Norr till Söder THAILAND 20 dagar 12.700:- Fira Loy Krathong i Chiang Mai! 2 deltagare till behövs.
28 okt Thailand i ett nötskal – Tempel, Berg och Strand THAILAND 13 dagar 9.900:- Fira Loy Krathong i Chiang Mai! Inte garanterad än.