Hur jobbar vi?

Som researrangör av äventyrsresor och aktiva upplevelser i Asien har vi ett ansvar att förmedla resor och upplevelser som har en så liten påverkan på miljön och klimatet som möjligt. Vi har också ett ansvar att se till att de som jobbar med våra resenärer har bra arbetsvillkor och rättigheter på sina respektive arbetsplatser. Hållbar turism blir därför en grundbult i hur vi agerar och tänker kring resande.

Vår syn på hållbarhet och resebranschen

Att resa är inte bara ett sätt att komma bort från vardagen, lapa i sig sol, simma i turkost vatten eller äta god mat. Att möta andra människor när man reser är också att väcka en nyfikenhet för nya kulturer och människor på fjärran platser. För oss har resandet byggt en förståelse för vad som en gång var okänt och gett oss kunskap att se saker på nya sätt. Detta är grunden i vad vi tycker att resa ska känneteckna och det är med denna föreställning som vi tar fram och utvecklar nya resor och destinationer.

hallbar-turism-300x200

Kvalitétssäkring

Att jobba med aktiva upplevelser och äventyrsresor ställer krav på att kvaliteten och säkerheten är hög. Att ha koll och kontinuerligt se över små detaljer kan vara avgörande för att inga olyckor eller missöden ska inträffa. Både personalens kunnande och utrustningens skick ska vara på en hög nivå. Beroende på destination skiljer ibland utbudet sig åt bland dessa, vissa länder kan stoltsera med en väldigt hög service och professionalism medans andra jobbar på att bli bättre.

Genom vårt egna resande och kontakter i branschen har vi lärt oss vad som är viktigt för dig som resenär. Vi vet hur vi ska kommunicera med de som tar ansvar ”on the ground”. Tidigare, i andra kapaciteter, har vi varit involverade i kvalitetssäkringssystemet Travelife, ett system speciellt utformat för reseaktörer. Detta ligger till grund för våra egna hållbarhetsstadgar när det kommer till att leverera så bra resor som möjligt. Vårt mål är att ge högsta möjliga service men att också alltid jobba på att bli bättre – i en hållbar anda.

Djur Som En Attraktion På Resmålet

Att djur används inom turismen är ingen en nyhet. Elefanter, apor, kameler, björnar, fåglar, tigrar och många andra djur används systematiskt som en attraktion för att locka turister att besöka jippon, parker eller bara ge en gycklare på gatan några kronor extra. Som regel jobbar vi mot att djur används på detta sätt, men vi förstår också problematiken i att detta förekommer i fattigare länder där det kanske inte finns resurser eller alternativ för djuren.

Ett exempel på detta är elefanter i Asien som tidigare användes i skogsbruket, men efter att maskiner blev billigare och mer tillgängliga fick se sig förpassade till turistindustrin. Elefantridning ingår inte på någon av våra resor, och vi ber dig att läsa på noga om du funderar på att hitta ett elefantläger som erbjuder det på egen hand. Då kommer du förmodligen att byta ut den planen mot något trevligare.

Hållbart äventyrsresande, det är TAC!

Mänskliga rättigheter på resmålet

Våra resmål är till stor del i relativt fattiga länder, eller vad man också kallar utvecklingsländer. I Sverige och Europa har vi väl utvecklade skydd och lagar som reglerar arbetsmarknaden.  I jämförelse har länderna i Asien ett inte lika utvecklat regelverk på plats för att skydda den enskilde individens och dess rättigheter. Detta tycker vi kan bli bättre. En utveckling behöver dock inte betyda att länderna i Asien blir som Sverige. Som organisation är The Adventure Crowd politiskt obundet men vi tycker ändå att det är viktigt att belysa de brister som finns i länderna där vi stöttar turismen och genererar inkomst till landet. Vi uppmuntrar en utveckling av ett mer öppet klimat där till exempel media får mer utrymme att verka och fackföreningar får verka fritt.

Praktiskt så innebär det att vi främjar en ”öppen utvecklingskultur” och att vi stöttar olika projekt i de länder där vi verkar, framförallt syns detta i vårt initiativ I Mina Skor.

Samtidigt vill vi att våra resenärer ska få en så upplevelserik resa som möjligt och verkligen förstå och komma nära destinationen. Istället för svenska eller Skandinaviska guider har vi därför beslutat att enbart jobba med lokala guider, på detta sättet gynnar vi den lokala ekonomin och ser också till att vårt etiska ställningstagande i resebranschen gör skillnad.

Miljö & Avfall

Resor och transporter är ett av de områden som får mycket uppmärksamhet i press och media när det gäller utsläpp och påverkan på klimatet. I vår roll som arrangör på marken jobbar vi mycket, direkt eller indirekt, med hotell, bil och bussföretag, restauranger, guider, uthyrare av cyklar, kajaker och utrustning och attraktionsanläggningar.

I den mån det är möjligt väljer vi samarbetspartners som kan leva upp till en bra miljö- och avfallsstandard. Många saknar tyvärr idag antingen certifiering eller en policy för hur de ska förhålla sig till dessa frågor, i sådana fall gäller det för oss att vara proaktiva, flagga för dessa frågor så att en diskussion kan lyfta ämnet och vi kan få till en förändring till det bättre. Vad vi tittar på är exempelvis om ett hotell har sopsortering, glasflaskor istället för plastflaskor på rummen, moderna duschmunstycken, en inköpspolicy som innefattar miljöpåverkan och så vidare.

Visionen är att vi kan påverka alla våra samarbetspartners. Om vi jobbar med en partner som inte har kommit så långt i sitt miljöarbete kan vi påverka och driva förändring. Detta kräver informationsutbyte, att vi delar med oss av våra erfarenheter och kan berätta varför vi tycker det är viktigt att jobba miljömedvetet.

kajak-skrap-300x200