Upplev en av Nepals festivaler i höst!

gruppresor-till-nepal

Hösten är en av våra favoritårstider i Nepal. Nu i september slutar monsunregnen, och det är en perfekt tid att uppleva både storstadsliv i spännande Kathmandu och trekking längs några av världens vackraste bergsmassiv. Men Nepal är också ett land fullt av festivaler och högtider – och två av de viktigaste infaller under hösten. Här bjuder vi på en introduktion till dem, för dig som vill uppleva en eller båda på plats i Nepal!

 

Dashain (5 till 9 oktober 2019)

Dashainfestivalen är den viktigaste högtiden för Nepals hinduer (vilket över 80% av befolkningen är). Man firar det godas seger över ondskan, och många reser till sina hembyar för att tillbringa en eller två veckor tillsammans med släkten. Festivalen pågår totalt i femton dagar och slutar vid fullmåne.

resor-till-nepal-dashain

Den sjunde dagen firas blommornas dag. På den åttonde dagen inleds offren, då man ger gåvor till gudinnan Durga. Även om nepaleserna vanligen inte äter kött, brukar det efter offerceremonierna serveras getkött så gott som överallt. Den tionde dagen är det stor fest. Man utbyter gåvor och kort samt besöker släktingar. Föräldrar målar ett rött märke, en tikka, på sina barns pannor.

 

Tihar (25 till 29 oktober 2019)

Tihar räknas som den näst största högtiden i Nepal, och kallas också Deepawali, eller ”Ljusets högtid”.

En viktig del av Tihar är de fyra dagar då man vardera dag visar sin högaktning för ett särskilt djur:

• Den första dagen är kråkornas dag. Då lägger man ut ris åt kråkorna.

• Den andra dagen är det hundarna som hedras. De får blomsterkransar runt halsen och en tikka i pannan.

• Den tredje dagen är det korna som står på tur. Det är också festivalens viktigaste dag, eftersom man tror att rikedomens gud – Lakshmi – besöker alla hem den här dagen. Ljus och lyktor tänds i hemmen.

• Den fjärde dagen hedras oxarna och samtidigt inleds hinduernas nya år.

På den femte dagen ska bröder och systrar träffas. Systrarna ger då sina bröder frukt eller sötsaker i gåva. Bröderna ger sina systrar en liten summa pengar i motgåva.

gruppresor-till-nepal1


Är du sugen på en resa till Nepal i höst? Vi har flera intressanta och prisvärda gruppresor till Nepal att välja mellan – hör gärna av dig så tipsar vi om vilken vi tror passar bäst för dig! 🙂

 

Skriv en rad!

Kommentera