Denguefeber är en influensaliknande febersjukdom, som orsakas av denguevirus som sprids via myggbett. Sjukdomen är ganska vanligt förekommande i bland annat Asien, och tidigare har det inte funnits något vaccin mot dengue. Nu finns det dock ett, som är godkänt i Sverige och många andra länder.
Det finns fyra olika typer av denguevirus, så man kan få denguefeber flera gånger. De olika virustyperna leder till olika allvarliga sjukdomstillstånd, och det är ganska vanligt att man får lindriga symtom eller är helt symptomfri första gången man smittas av dengue. Därför är det ganska många som har haft dengue utan att veta om det. Den andra gången kan det dock bli värre, och då är det vanligt att man blir så sjuk att man behöver söka vård.
Vad orsakar denguefeber och hur sprids sjukdomen?
Denguefeber orsakas av ett virus, som kan överföras till människor via myggor. Sjukdomen sprids inte direkt från människa till människa.
Varje år anmäls fall av denguefeber i Sverige, och de flesta svenskar som får dengue har smittats i Thailand. Dock innebär inte det att dengue är vanligare i Thailand än i andra länder, utan främst på att antalet svenskar som åker till Thailand är mycket högre än de som åker till andra länder i Sydostasien och andra länder där smittan sprids.
Längre vistelser i tropikerna ökar risken att smittas. Det verkliga antalet smittade är sannolikt större än de som anmäls, eftersom sjukdomsbilden inte behöver vara allvarlig och många hinner blir friska innan de åker hem.
Symtom och behandling
Många som smittas av dengue får endast en övergående feber. En del får även huvudvärk, rygg- och muskelvärk, ledvärk och kärlsprängda ögon. Efter några dagars sjukdom får man ofta hudutslag. I ett senare skede kan punktformiga hudblödningar ses på främst fotryggar och händer samt i armhålorna.
Ett fåtal som smittas av dengue får även blödarfeber, vilket är ett mycket allvarligare sjukdomstillstånd som kännetecknas av blödningar i de inre organen och kan vara livshotande
Det finns ingen specifik behandling mot dengue, utan vården inriktas på att lindra symtomen. Inkubationstiden är vanligen fem till tio dagar.
Vaccin mot denguefeber
För några år sedan godkändes det första vaccinet mot denguefeber i Sverige. Det heter Dengvaxia, och gavs bara till personer som haft dengue minst en gång tidigare.
Ett bättre och mer effektivt vaccin som heter Qdenga godkändes för användning i Sverige och övriga EU i december 2022. Om du vaccinerar dig mot denguefeber i Sverige i dag är det med störstas sannolikhet det vaccinet du erbjuds.
Vaccinet ges i två doser med tre månaders intervall, och kan ges till ge flesta mellan 4 och 59 år – även till personer som inte har antikroppar mot denguefeber (dvs har haft det minst en gång tidigare). I dagsläget rekommenderas denguevaccinet inte till personer 60 år och äldre eftersom det inte har studerats tillräckligt i den åldersgruppen ännu.
Qdenga ger enligt de studer som genomförts ett 80-procentigt skydd mot att smittas av denguefeber och ett 95-procentigt skydd att bli så allvarligt sjuk att man bnehöver uppsöka läkare.
Behöver jag vaccinera mig?
Om du ska åka till ett land där denguefeber finns kan det vara värt att ta denguevaccinet inan du åker. Vi vill dock poängtera att risken att smittas av dengue är relativt liten om man bara är i Asien eller andra delar av världen där dengue finns i några veckor. Vi rekommenderar att du i första hand skyddar dig mot myggbett genom att använda myggmedel och/eller långärmade kläder. Det räcker långt.
Om du haft dengue tidigare kan det dock vara värt att fundera på om vaccinet kan vara värt att ta för dig, eftersom risken är ganska stor att du blir betydligt sjukare om du får det igen.
Dock är denguevaccinet i första hand avsett för personer som bor eller vistas länge i länder där denguefeber finns, och inte för turister.
Ibland stiger antalet denguefall kraftigt i vissa länder, och ofta sammanfaller det med regnperioderna. I skivande stund (april 2024) är det till exempel en högre risk än vanligt att smittas av dengue på Bali, och myndigheterna där rekommenderar turister som ska stanna länge där att fundera på att vaccinera sig.
Här kan du läsa Folkhälsoinstitutets information om vaccination mot denguefeber.
Fotnot: TAC har ingen koppling till någon vaccintillverkare och denna artikel är endast avsedd som information. Rådgör alltid med en läkare om du funderar på att vaccinera dig mot denguefeber inför din resa.
Skriv en rad!