Landssorg i Thailand – hur påverkar det din resa?

Thailands älskade och högt respekterade kung Bhumibol Adulyadej avled den 13 oktober, 88 år gammal och efter 70 år på tronen. Landssorg är utlyst, och vi på TAC som bor i Bangkok har fått flera frågor om hur det påverkar resande i Thailand den närmaste tiden. Vi rekommenderar att respektera de officiella riktlinjer som ges, och att tänka på att Thailands befolkning förlorat sin landsfader och symbol för stabilitet och trygghet – men vi avråder inte från att resa till Thailand. Dock är Thailand inte riktigt som vanligt den närmaste tiden.

Vad kan jag vänta mig som turist i Thailand nu?

Trots att thailändarna är i sorg har premiärministern uppmanat befolkningen att fortsätta hålla sina affärer och andra företag öppna, med några undantag. De flesta hotell, attraktioner, köpcentra och affärer har öppet som vanligt. Undantagen är turistattraktionerna i Rattakosin i Bangkok, och Grand Palace och Wat Phra Kaew (templet med smaragdbuddhan) har stängt tillsvidare på grund av begravningsceremonierna.

Konserter, fester och nattklubbar har officiellt stängt, åtminstone oktober månad ut. Dock finns det undantag – se lista i slutet av artikeln.

Du kommer även att märka att alla nationella TV-stationer bara visar program som är relaterade till kungens liv, och att det mesta är i svartvitt – inklusive många thailändska webbsajter.

Du har säkert redan sett bilder i media på gråtande och sörjande människor på Thailands gator. Media väljer dock att fokusera på de mest dramatiska bilderna, och det är bara ett litet antal människor av alla thailändare som visar sin sorg så öppet. De flesta är lite mer dämpade än vanligt och klär sig mestadels i svart, men livet rullar ändå på som vanligt för de allra flesta. Jag som skriver det här bor i Bangkok och är i centrala stan varje dag – och känner inte alls igen de bilder som visas upp i media. Som turist i Thailand kommer du inte heller att göra det.

 

Ska jag ställa in min Thailandsresa?

Det är naturligtvis upp till var och en, men vi rekommenderar att åka till Thailand trots kungens bortgång. Du kommer inte att kunna besöka Grand Palace (utom på vissa tider, men då är det så mycket folk där som visar respekt för kungen att du förmodligen inte kommer att se så mycket). Du kommer inte att kunna vara med på Full Moon Party på Koh Pha-ngan i oktober eller besöka vissa nattklubbar. Men Thailand är så mycket mer än så.

Vi som bor i Thailand tänker även på lokalbefolkningens bästa. Många restaurangägare, hotell och andra som lever på turismen drabbas hårt av inställda resor, och om du vill visa solidaritet med Thailands folk under denna svåra tid rekommenderar vi att komma hit som planerat och visa respekt genom att följa de riktlinjer som ges.

 

Är det säkert att åka till Thailand nu?

Ja. Många menar att det til och med är säkrare än vanligt, eftersom polis och militär är extra vaksam. Hur säkerhetsläget påverkas av kungens bortgång i ett längre perspektiv är det ännu ingen som vet. Han har länge setts som en garant för fred och lugn i Thailand, och i hans frånvaro finns en oro för att interna stridigheter mellan olika grupper i Thailand kan blossa upp efter ett tag, men i dagsläget vet ingen vad som kommer att hända i framtiden.

 

Hur ska jag förbereda mig inför resan?

Du behöver egentligen inte göra så mycket, utöver de vanliga förberedelserna inför en thailandsresa. Något som kan vara bra att tänka på är att de flesta thailändare bär mestadels svarta eller vita kläder för tillfället. Även rosa och gult går bra – det är färger som förknippas med kungen. Att bära färgstarka kläder kan annars ses som respektlöst, och framför allt rött är en färg som inte passar in för tillfället. Det kan vara bra att tänka på när du packar kläder inför resan. Det är även olämpligt att bära kort kjol och linne i t ex Bangkok. På stranden är det ok.

 

Följande attraktioner påverkas i skrivande stund av kungens bortgång:

Grand Palace och Wat Phra Kaew – Stängt tillsvidare pga begravningsceremonierna.

Ananta Samakhom Throne Hall – Stängt tillsvidare

Wat Arun och Wat Rakhang – De här två templena ligger nära sjukhuset Siriraj, där kungen avled. Många thailändare visar fortfarande sin respekt genom att besöka området, och därför är trafiken värre än vanligt. Templen har öppet, men med restriktioner.

Demokratimonumentet – Svårt att ta sig dit pga blockerade vägar.

Khao San Road – Bangkoks backpacker-mekka, som även ligger nära Grand Palace och andra viktiga byggnader. Barer och restauranger har i de flesta fall öppet, men utan livemusik och ”fest”. Så kommer det att vara i 30 dagar. Andra områden i Bangkok med många klubbar och barer, exempelvis Thong Lor, Silom och Nana, påverkas också. Liveband kommer inte att vara tillåtet den närmaste månaden, men många ställen har öppet ändå. Detsamma gäller resten av Thailand, inklusive turistorterna.

Thaiboxning i Bangkok: Stadion vid Ratchadamnoen har stängt tillsvidare. Lumpini Stadium har stängt i en månad.

Full Moon Partyt på Koh Pha-ngan – Inställt den 17 oktober. Nästa fest är planerad till den 14 november, och inget besked har lämnats om det datumet ännu.

Kvällsmarknaden och söndagsmarknaden i Chiang Mai: Stängda tillsvidare.

Film och teater – Alla teaterföreställningar inställda i oktober. Biograferna har öppet som vanligt.

Inställt:

Oasis live i Bangkok 17 oktober

Morrissey live i Bangkok 18 oktober

Scorpions live i Bangkok 26 oktober

Yi Pen/Loy Kratong i Chiang Mai 12-15 november

Loy Kratong-festivalen i Pattaya 14 november

Pattaya International Fireworks Festival 25-26 november

 

Skriv en rad!

Kommentera