13 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
5/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Vill du se mer av Thailand ön de gamla vanliga öarna och stränderna? Är du nyfiken på hur Thailand var för 20-30 år sedan? Följ med till norra Thailand och Laos — där går tiden och utvecklingen långsammare. Du reser tillsammans med andra, men har ändå frihet att göra något på egen hand under lediga dagar. 

Bland höjdpunkterna på den här resan finns tempelområdet Doi Suthep i Chiang Mai, en tvådagars resa med båt på Mekongfloden i Laos, Kuang Si-vattenfallen i Luang Prabang och etisk vandring med omhändertagna elefanter — självklart på deras villkor och utan elefantridning.

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan i Thailand och Laos

 • Börja resan i Bangkok – staden som aldrig sover
 • Fascineras av tempel och intressant kultur i Chiang Mai
 • Upptäck Thailand utanför turiststråken i mysiga Chiang Khong
 • Njut av en avkopplande båtresa på Mekongfloden
 • Upplev Pak Ou-grottorna med över 400 buddhafigurer
 • Svalka dig i de vackra Kuang Si-vattenfallen
 • Vakna tidigt och följ munkarnas morgonpromenader i Luang Prabang
 • Vandra med omhändertagna elefanter — självklart utan elefantridning
 • Festa loss eller njut av naturen i Vang Vieng
 • Stöd minornas offer på COPE och shoppa i Vientiane

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONThailand och Laos. Resan startar i Bangkok och slutar i Vientiane.
STARTDATUMFlera gånger i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
9 frukostar, en lunchLokala expertguider
Transfer med taxi, båt, minibuss, tuktuk och privat bussBåttur på Bangkoks kanaler
Wat Pho i BangkokNattåg med sovplats Bkk- Chiang Mai
2-dagarstur på Mekongfloden i LaosPak Ou-grottorna i Luang Prabang
Vattenfallen Kuang Si i Luang P.Buddhistisk morgonritual i Luang P.
Besök på Laos Buffalo DairyMandalao Elephant Conservation
Besök på COPE i VientianeWa Si Saket i Vientiane
En donation till MandalaoEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
FlygtransferMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Bangkok

Du är välkommen att checka in på hotellet i Bangkok från kl 12. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det är inga problem att komma till Bangkok tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Bangkok – oftast är det ett hotell som heter ASAI Bangkok Chinatown, nära tunnelbanestationen Wat Mangkon, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell. Med BTS och MRT (skytrain och tunnelbana) tar du dig enkelt runt i Bangkok.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet med resans guide, så då är det bra om du är på plats.billig-äventyrsresa-thailand-laos

2

Dag 2: Bangkok - Chiang Mai (nattåg)

Vi börjar dagen med att glida runt på den berömda Chao Phraya-floden och några av Bangkoks många kanaler, som känns som en annan värld jämfört med den hektiska trafiken. Du får även besöka Wat Pho, med den 46 meter långa liggande buddhan.

Eftermiddagen får du spendera hur du vill. Det finns så mycket att göra i Bangkok att vi har svårt att välja åt dig – men vi på TAC bodde i Bangkok i många år, och kommer gärna med rekommendationer baserade på vad du är intresserad av.

På kvällen tar vi nattåget till Chiang Mai. Sängplats ingår.

Transfer: Nattåg, ca 13 timmar.

gruppresor-thailand-bangkok

3

Dag 3: Chiang Mai

Vi vaknar i Chiang Mai, norra Thailand största stad. Vi börjar med att besökaWat Doi Suthep, strax norr om stan. Det är bara 15 km fågelvägen till templet, men det kan ta upp till en timme eftersom vägen slingrar sig uppför branta bergväggar. Väl framme är det 309 trappsteg upp till själva templet, där en fantastisk utsikt över hela Chiang Mai väntar.

Resten av dagen har inget förutbestämt schema. Du får göra det du har lust med i Chiang Mai, och det är ingen brist på saker att göra här. Gillar du gamla fina tempel rekommenderar vi Wat Chiang Man, stans äldsta tempel, som påbörjades redan i slutet av 1200-talet.

gruppresa-thailand-chiang-mai-doi suthep

4

Dag 4: Chiang Mai

Ledig dag i Chiang Mai. Det finns flera små familjerestauranger där du kan lära dig laga thailändsk mat, bland annat en lokal specialitet som heter Khao Soi. Vi har hittills inte träffat någon som inte gillar den här nudelrätten som antingen kan lagas med kyckling eller nötkött eller utan kött.

Ett annat kul alternativ är Flight of the Gibbon, där du kan glida fram bland trädkronorna i zipline.

Avsluta gärna dagen på Chiang Mai Night Bazaar, en av Thailands största kvällsmarknader. Här finns allt du kan tänkas vilja köpa med dig, från kinesiskt krimskrams till äkta thailändska antikviteter. Tänk på två saker när du shoppar: köp inget av elfenben (det är både olagligt och dumt – elefantbetar ska förstås sitta på elefanter och inte på ditt skrivbord), och om du vill köpa en liten buddhastaty bör du kolla upp vilka restriktioner som gäller för export, annars finns det en liten risk att den blir beslagtagen på flygplatsen.

Det finns även många lokala resebyråer och agenter som säljer aktiviteter som vi inte rekommenderar – bland annat djurshower på Chiang Mai Zoo, elefantridning och tigertempel. Den lokala guiden kan inte hjälpa dig med biljetter till något av detta.

gruppresa-thailand-chiang-mai

5

Dag 5: Chiang Mai - Chiang Khong

Resan går vidare genom det vackra landskapen i norra Thailand, till Chiang Khong, en liten stad på gränsen till Laos med bara lite drygt 4 000 invånare.

Det finns två fina tempel — Wat Phra Kaew och Wat Luang —  som är väl värda ett besök. Chiang Khong är en typisk gränsstad, delvis anpassad till utländska turister utan att tappa sin egen personlighet och charm. Vi bor på ett enkelt guesthouse. Redan på den här sidan gränsen kan du få tag i en Beer Lao eller två – vår personliga favorit på TAC.

Blicka ut över Mekong-floden och Laos på andra sidan, och vänj dig vid ett lugnare tempo.

Transfer: Minibuss: ca 5,5 timmar.

rundresor-thailand-laos-chiang-khong

6

Dag 6: Chiang Khong - Pakbeng (Laos)

Efter frukost är det dags att stämpla ut dig från Thailand och åka över bron. På andra sidan väntar Huay Xai i Laos. Här får du gott om tid att ordna visum (som inte är några problem att skaffa på plats), innan vi kliver ombord på flodbåten som så småningom ska ta oss hela vägen till Luang Prabang.

En lugn och avkopplande resa väntar, där vi sakta glider förbi vardagslivet längs floden, som är den längsta och viktigaste i både Laos och Thailand. Båten stannar för att släppa av och på passagerarna i byar längs vägen. Den första timmen av resan ser du Laos när du tittar ut till vänster, och Thailand om du tittar till höger. Sedan är det bara Laos som gäller!

Vi kommer fram till Pakbeng på eftermiddagen, och checkar in på ett mysigt hotell med utsikt över floden. Du får tillbringa resten av eftermiddagen med att utforska lilla Pakbeng, äta något gott och njuta av lugnet och stillheten. Om du är sugen på indiskt till middag finns restaurangen ”Hasan” på huvudgatan.

Fotnot: Tyvärr bygger man en stor damm i Mekongfloden längre norrut, som tidvis kan göra att vattenståndet i floden minskar. När vattnet är som lägst (från februari till april) kan det vara bättre att åka buss till Pakbeng av säkerhetsskäl. Guiden ordnar allt det praktiska om det behövs.

Transfer: Flodbåt, ca 6-7 timmar.budgetresa-laos-thailand-pakbeng

7

Dag 7: Pakbeng - Pak Ou-grottorna - Luang Prabang

Ungefär två timmar innan Luang Prabang gör vi ett stopp vid Pak Ou-grottorna, där floden Ou möter Mekongfloden. Här har pilgrimer lämnat kvar buddhafigurer i århundraden, och det finns tusentals i olika storlekar och positioner.

Vi når Luang Prabang på eftermiddagen och checkar in på hotellet. Hela Luang Prabang finns med på UNESCO:ss Världsarvslista, som ett unikt exempel på en blandning mellan den traditionella och koloniala arkitekturen. Här blandas traditionella laotiska hus med byggnader som kunde vara hämtade från sekelskiftets Frankrike – ett arv från fransmännen som styrde Laos från 1893 till 1953.

Transfer: Flodbåt, ca 7 timmar.

rundresa-laos-pak-ou

8

Dag 8: Luang Prabang

På förmiddagen kan du följa med på en guidad vandring i Luang Prabang och lära dig mer om laotisk kultur på templet Wat Pha Mahathat.

Resten av dagen får du tillbringa som du vill. Luang Prabang är inte stort, och det går bra att gå eller hyra en cykel för att ta sig runt. En av de största attraktionerna utanför stan är vattenfallet Kuang Si, 3 mil söder om stan. Hyr moped eller cykel för att ta dig dit, eller åk songthaew (en pickup med plats för 10-12 personer).

billig-resa-laos-luang-prabang-utsikt

9

Dag 9: Luang Prabang

De flesta som besöker Luang Prabang brukar vakna tidigt minst en dag, och gå ut för att se buddhistmunkarna gå sina morgonrundor. Lokalbefolkningen köar för att få ge dem mat – det ger god karma. En del välmenande turister vill följa deras exempel, men tyvärr blir det fel ibland.

Det finns lokala researrangörer och turistguider som erbjuder ”munk-paket”, med mat att ge till munkarna. Om du är buddhist finns det en tanke och en religion bakom den handlingen. Är du inte buddhist kan det tyvärr istället bli  lite cirkus över det – särskilt när 20-30 andra turister samtidigt trängs för att få den bästa platsen för att ta bilder på munkarna. Vi har till och med hört skräckhistorier om munkar som blivit matförgiftade av gammal mat som de fått av intet ont anande turister.

Respektera de lokala sederna och observera gärna munkarnas morgonritualer i tysthet och på lite avstånd. Att trycka upp en kamera i ansiktet på en munk är inte respektfullt. De utför en daglig religiös ritual som har hundraåriga traditioner – de är inte här för att underhålla turister.

Däremot brukar de vara trevliga, artiga och i vissa fall pratsamma även om de flesta inte kan så mycket engelska – och det går utmärkt att försöka prata med dem senare under dagen, men inte under morgonrundan. Vissa tempel erbjuder till och med ”monk chats”, där engelsktalande munkar gärna diskuterar allt från buddhism till fotboll, och det är varmt rekommenderat.

billiga-upplevelseresor-laos-luang-prabang

10

Dag 10: Luang Prabang - Vang Vieng

Efter frukost går resan vidare till Vang Vieng, 18 mil söderut. Dit kommer vi tidigt på eftermiddagen – i lagom tid för att köra lite ”tubing” i floden för den som vill. Det är dock frivilligt, och inte en del av programmet. Du kan enkelt ordna det på egen hand, och för en billig penning får du transport till startplatsen strax norr om Vang Vieng, där du får ett stort uppblåst innerdäck som du sedan kan flyta medströms i nedför floden.

Det här har blivit Vang Viengs största turistattraktion, och det finns ”vätskekontroller” med jämna mellanrum. Vårt tips är att ta det lite lugnt – fram till 2012 slog flera turister ihjäl sig i Vang Vieng varje år, när de dök med huvudet före i klipporna under vattnet – och de flesta hade tappat omdömet efter att ha druckit för mycket. 2012 stängde myndigheterna många av barerna längs floden och nu är det mer kontrollerat – men det är fortfarande ganska mycket fylla vissa eftermiddagar och kvällar.

Ha kul, men var inte en av de respektlösa turisterna som vinglar runt i bikini eller badbyxor i centrala Vang Vieng på kvällarna. Även om lokalbefolkningen har sett det mesta är det inte uppskattat, och det är väldigt långt från vad som är tolererat i resten av Laos. Visa respekt och sunt förnuft. Det går förstås även utmärkt att hoppa över tubingen helt, och exempelvis hyra en cykel och upptäcka landsbygden utanför Vang Vieng istället.

Transfer med minibuss: ca 7 timmarbudgetresa-laos-thailand

11

Dag 11: Vang Vieng

Ledig dag i Vang Vieng.

Ett fint utflyktsmål är grottan Pou Kham, 7 km väster om centralorten. Här hittar du flera gamla buddhafigurer och en lagun med klarblått vatten. (Cykla över bron vid Riverside Boutique Resort, ta till höger där vägen delar sig och följ den tills den tar slut.)

Om du behåller cykeln över kvällen – eller om du känner för en långpromenad – rekommenderar vi att äta middag på Vang Vieng Organic Farm, 4 km norr om byn.  Köp med dig deras eget, organiskt odlade mullbärste. Gott, nyttigt och en perfekt present till någon som fick stanna hemma i Sverige.

12

Dag 12: Vang Vieng - Vientiane

På förmiddagen bär det av söderut igen, med buss. Var beredd på slingriga serpentinvägar i bergen, men ju närmare Vientiane vi kommer ju rakare blir vägen. Vientiane är Sydostasiens kanske mest avslappnade och mysiga huvudstad, och så litet att du kan gå runt stan på en dag – eller hyra en cykel.

I Vientiane ingår en guidad rundvandring till några av de största sevärdheterna och ett besök på COPE (Cooperative Orthotic and Prosthetic Enterprise), som tillverkar ben- och armproteser till de hundratals människor som varje år trampar på eller plockar upp odetonerade bomber och granater i Laos. Under vietnamkriget mellan 1965 och 1975 flygbombade USA konstant hela Laos för att förstöra Ho Chi Minh-leden och försvåra för fienden Nordvietnam, och många av dem finns fortfarande kvar i glesbefolkade områden.

På COPE finns en intressant utställning som berättar mer, och om du vill donera pengar till ett bra ändamål i Laos är det här ett utmärkt val. För 75 USD kan de tillverka ett nytt ben till någon som inte har råd att bekosta det själv. Eller beställ god och hemlagad glass och kaffe eller te i deras cafe – allt överskott går direkt in i verksamheten.

aktiv-resa-thailand-laos

Transfer: 3-4 timmar

13

Dag 13: Vientiane

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det tar bara 20-30 minuter med taxi till flygplatsen. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete i Laos? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Thailand eller Laos. Vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Thailand betalar du med Baht (THB). I Laos används den lokala valutan – Kip – för mindre kostnader och mat på enkla restauranger, och amerikanska dollar för sådant som kostar mer. 100 THB är ungefär 30 svenska kronor, och 100 000 kip är ungefär 50 kronor.

Bangkok:

 • Muséet Jim Thompson House (ca 250 THB)
 • Grand Palace & Wat Prakaew (ca 500 THB)
 • Siriraj Medical Museum (ca 200 THB)
 • Thaimassage (ca 250 THB)

Chiang Mai:

 • Matlagningslektion (ca 1000 THB)
 • Elephant Nature Park (ca 2500 THB inkl transport)
 • Flight of the Gibbon zipline (ca 4000 THB inkl transport)

Luang Prabang:

 • Nationalmuséet (ca 4 USD)
 • Wat Xieng Thong (ca 3 USD)
 • Royal Theater (ca 20 USD)

Vang Vieng:

 • Hyr cykel (ca 2 USD)
 • Tubing i floden (ca 60 000 kip)
 • Hyr kajak (ca 35 USD)
 • Phu Kham-grottan (ca 10 000 kip)

Vientiane:

 • Buddha Park (ca 205 000 kip med delad tuk-tuk)
 • Pha That Luang 8ca 15 000 kip)

Förläng resan!

Den här resan börjar i Bangkok och slutar i Vientiane. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Thailand och Laos – vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Thailand och Laos

VACCINATIONERFullgott grundskydd. Skydd mot Hepatit A och B rekommenderas också. Malaria är extremt ovanligt i Thailand, men förekommer i vissa delar av Laos. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMThailand: Ska du stanna i högst 30 dagar och har svenskt pass behöver du inget visum. Om du ska stanna längre är det enklast att skaffa e-visum.

Laos: Det är enklast att skaffa visum vid gränsen, eftersom hela gruppen då gör det samtidigt. Ta med ett passfoto och 45 USD i kontanter.

FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Bangkok på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Bangkok från kl 12.

Resan avslutas i Vientiane i Laos, och om du ska åka hem till Sverige direkt kan du antingen boka en separat enkelbiljett från Vientiane till Bangkok eller boka hemresan direkt från Vientiane.

VALUTA & KONTOKORTOm du vill kan du växla till dig thaibaht i Sverige. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in SEK, USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Bangkok och på många ställen under resan.

I Laos Kan du betala med både USD och laotisk valuta, Kip. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid Kip tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i en bankomat i Vientiane och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup.

Räkna med att du behöver ca 1 500-2 000 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck , entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell och guest houses av enkel men god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång. På nattåget är det inte möjligt att få en privat kupé.

9 frukostar och en lunch ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 30 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 40) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar, särskilt på mindre orter i Laos. Var också beredd på att det är vanligt med kortare eller längre strömavbrott i stora delar av Laos.

Du kan enkelt och billigt köpa lokala simkort i både Thailand och Laos för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.