14 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
7/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

På den här spännande äventyrsresan får du uppleva två av Indonesiens många öar: stora Java med höjdpunkter som Borobudur och vandring upp för vulkanen Mount Bromo, och mysiga lilla Bali med vackra tempel.

En längre version av den här resan, med fler dagar på Bali, finns här. Det går förstås utmärkt att stanna några dagar extra på Bali på egen hand också, om du bara vill ha några dagar på stranden.

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom Java och Bali:

 • Starta i tiomiljonersstaden Jakarta, och upplev Sydostasiens största moské
 • Simma genom Green Canyon i Pangandaran
 • Utforska tempelruinerna i Borobudur – i klass med Angkor Wat och Bagan!
 • Se intressanta Yogyakarta från cykelsadeln
 • Bo mitt i naturen i Seloliman naturreservat
 • Gå på trekking och se solen gå upp över vulkanen Mount Bromo
 • Upplev kaffe- och kakaoplantage i Kalibaru
 • Åk båt över till Bali och njut av stranden i fiskebyn Pemuteran
 • Lär känna mysiga Ubud – Balis kulturella medelpunkt

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONIndonesien. Resan startar i Jakarta på Java och slutar i Ubud på Bali.
STARTDATUM2-4 gånger i månaden, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans inför, under och efter resanDelat dubbelrum
Lokal expertguide13 frukostar, en lunch, en middag
Transfer med minibuss, båt, tågGuidad sightseeing i Jakarta
Green Canyon i PangandaranTempelkomplexet Borobudur
Cykeltur med guide i YogyakartaVandring i Seloliman nationalpark
Trekking upp för vulkanen Mt BromoBesök på kaffe- och kakaoplantage
Taman Ayu-templet i MengwiEn donation till Coral Triangle Center
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
FlygtransferMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Jakarta

Du är välkommen att checka in på hotellet i Jakarta från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till Jakarta några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Jakarta – oftast är det ett hotell som heter Dreamtel, 300 meter från pendeltågsstationen Gondangdia där flera linjer korsas så du enkelt kan ta dig runt i stan på egen hand om du vill. Det tar ungefär en timme med taxi från flygplatsen.

Beroende på när du kommer till Jakarta får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. Kanske ett eller ett par museum för att lära känna Indonesien lite bättre innan resan börjar? Konstmuséet Balai Seni Rupa är intressant, och om du inte varit i Jakarta tidigare ger nationalmuséet en bra introduktion.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide och de andra deltagarna, så då är det bra om du är på plats.

gruppresor-indonesien-jakarta

2

Dag 2: Jakarta

Vi upptäcker huvudstaden till fots på förmiddagen, och hinner blant annat med hamnen i Sunda Kelapa, Chinatown med sina många tempel, och de gamla stadsdelarna i Batavia. Vi besöker den kinesiska herrgården Chandra Naya, torget Fatahillah Square, Jakartas katedral och nationalmoskén Istiqlal – den största i sydostasien. Vi hinner även med att utforska antikvitetsmarknaden på Jalan Surabaya.

rundresa-indonesien-jakarta

3

Dag 3: Jakarta - Pangandaran

Java är stort, och den här dagen tillbringar vi mestadels på resande fot. Vi tar tåget till Pukuwerto, där vi byter till privat minibuss som tar oss ned till Pangandaran på den södra kusten. Det är en liten fiskeby med fina stränder som mest besöks av lokala turister.

Transfer: Tåg, ca 5,5 timmar och minibuss, ca 3 timmar

4

Dag 4: Pangandaran

Vi börjar dagen med att besöka den lokala marknaden och du får en chans att prova lokalt tillverkat palmsocker och riskakor. Här kan du även se Wayan Golek, traditionella marionettdockor i trä.

Därefter tar vi båten upp för floden, genom djungeln, till den vackra Green Canyon – ett populärt utflyktsmål för lokalbefolkningen. Sista biten simmar vi, och om du inte är van att simmar rekommenderar vi att behålla flytvästen på.

Eftermiddagen tillbringar vi på en strand i närheten.

äventyrsresor-indonesien-java

5

Dag 5: Pangandaran - Yogyakarta

Vi åker inåt i landet igen, och byter minibussen mot tåg. Dagen slutmål är Yogyakarta, en mysig stad med gamla anor som ofta kallas Javas kulturella hjärta. Vi rekommenderar Sultanens palats (Ullen Sentalu) och marknaderna på Jalan Malioboro. På kvällen kan du se en föreställning av klassisk Ramayana-balett om du vill.

Transfer: Minibuss, ca 1 timme och tåg, ca 4 timmar

aktiv-resa-java-indonesien-yogyakarta

6

Dag 6: Yogyakarta (Borobudur)

Vi går upp tidigt, för att hinna fram till det imponerande tempelkomplexet Borobudur i morgonljuset och för att undvika turistströmmen. Borobudur är ett av världens största buddhistiska monument. Mängder av pilgrimer besöker templet från 800-talet varje år. Det består av flera våningar, dekorerade med 2.672 olika paneler med reliefer och över 500 stupor, och visar vägen till Nirvana.

Guiden berättar allt du vill veta om det här magnifika templet, som är upptaget på UNESCOs Världsarvslista.

Eftermiddagen är ledig – om du inte har fått nog av häftiga tempel finns även det hinduiska Prambanan en halvtimme öster om Yogyakarta och guiden kan ordna så du kommer dit.

Transfer med minibuss: ca 2 timmar

billig-aventyrsresa-java-borobudur

7

Dag 7: Yogyakarta

Vi utforskar Yogyakartas utkanter med cykel, och cyklar förbi gröna risfält och lokala små familjeföretag som tillverkar allt från tegelstenar till tofu. Tempot är lugnt, och terrängen är mestadels ganska platt så det är inte en särskilt ansträngande cykeltur – men om du inte vill cykla kan guiden ordna en becak (mopedtaxi) istället. Vi cyklar ca 6 kilometer.

Sugen på riktigt bra, lokalproducerat kaffe? På Klinik Kopi tar man kaffe på allvar. Vill du äta något nyttigt och gott? På Milas finns bra vegetarisk mat med organiskt odlade grönsaker.

gruppresor-indonesien-yogyakarta

8

Dag 8: Yogyakarta - Seloliman naturreservat

Resan går vidare, och vi fortsätter med tåg österut. Sista biten byter vi till minibuss, för att nå naturreservatet Seloliman vid foten av den heliga vulkanen Penanggungan. Här träffar vi några av volontärerna som jobbar på Seloliman Environmental Education Centre och bjuds på middag lagad på organiska grönsaker.

Här bor vi enkelt och nära naturen, i enkla bungalows. Var beredd på att det finns mycket insekter i området, så glöm inte myggspray.

gruppresor-indonesien

9

Dag 9: Seloliman - Mount Bromo

Den lokala personalen tar dig med på en vandring i området, där du får lära dig mer om javanesiska örter och hur de kan användas som medicin. Du får en inblick i lokal flora och fauna, traditionellt jordbruk och hur man odlar ris på ett ekologiskt sätt.

Därefter går resan vidare till Mount Bromo – en aktiv vulkan 2.329 meter över havet. Den här natten bor vi enkelt, så vi inte behöver åka långt för att påbörja morgondagens tidiga vandring.

Transfer med minibuss: ca 4 timmar

10

Dag 10: Mount Bromo - Kalibaru

Den här dagen börjar tidigt – runt klockan 03.30 – men det är värt det. Vi bestiger ett litet berg nära vulkanen och ser solen gå upp över Mount Bromo. Det tar bara ca 45 minuter att nå utsiktsplatsen och det är inte en ansträngande vandring – men ta med en sjal eller liknande för att skydda näsa och mun från damm. Det kan också vara kyligt under de tidiga morgontimmarna, så varma kläder rekommenderas.

Soluppgången över den ångande vulkanen är en oförglömlig upplevelse, särskilt vid klart väder.

På morgonen åker vi vidare med buss till Probolinggo, där vi hoppar på tåget till Kalibaru. Vi stannar för lunch längs vägen, och när vi kommer fram till Kalibaru på eftermiddagen kan du koppla av vid poolen på hotellet eller kanske unna dig en massage.

Fotnot: Om Mount Bromo är ovanligt aktiv är det inte tillåtet att komma i närheten av säkerhetsskäl. Då får du en ny chans vid Mount Batur på Bali.

äventyrsresa-indonesien

11

Dag 11: Kalibaru - Pemuteran (Bali)

Vi börjar tidigt även den här dagen, och utforskar kaffe-, kakao- och gummiplantage i närheten. Du får se hur gummi behandlas, hur kaffebönor torkas och (om det finns tid) hur kakao fermenteras.

Därefter avverkar vi den sista sträckan av Java med minibuss, tills vi når färjeläget i Ketapang. Vi kommer inte att vara ensamma på vägen – många åker över till Bali härifrån, och det kan ta lite extra tid på grund av trafiken. Vi korsar Javasundet med båt, och på Bali väntar en annan minibuss som tar oss vidare längs kusten tills vi når Pemuteran, där vi kommer att tillbringa de kommande två nätterna.

Transfer: Minibuss ca 3 timmar, båt ca 1 timme, minibuss ca 1 timme

rundresor-indonesien-kaffe-kakao

12

Dag 12: Pemuteran

Dags att koppla av! Den här fina badorten på nordvästra Bali bjuder på fina stränder och intressanta tempel, och om du är sugen på att röra på dig lite finns det bra snorklingsmöjligheter.

pemuteran-bali

13

Dag 13: Pemuteran - Ubud

Efter frukost åker vi vidare, och på vägen till Ubud stannar vi vid templet Taman Ayun i Mengwi där du kan beundra arkitekturen och ta en promenad i den vackra trädgården.

Vi kommer fram till Ubud på eftermiddagen. Här finns massor av caféer, konstgallerier och små butiker. Besök även gärna något av Ubuds muséer – vi rekommenderar särskilt konstmuséet Neka.

Eller kanske ett besök i Ubud Monkey Forest, eller ”Sacred Monkey Forest Sanctuary” som det egentligen heter? Här bor runt 600 långsvansade makaker, och det går bra att mata dem om du vill. Det finns bananer att köpa på på plats. Aporna är inte rädda för människor, men vi rekommenderar att inte låta dem klättra på dig och du ska självklart inte försöka lyfta upp dem. Att bli biten eller riven av en apa är ingen bra avslutning på din resa, och det är bättre att betrakta dem på lite avstånd. Inom området finns också tre intressanta hinduiska tempel från 1300-talet som är väl värda ett besök.

Transfer med minibuss, ca 5 timmar

indonesien-resor-bali

14

Dag 14: Ubud

Utcheckning är klockan 11, och om du ska flyga hem direkt ligger flygplatsen 90 minuter bort med taxi. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill vara ute och shoppa eller ligga på stranden under dagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Det går förstås utmärkt att förlänga resan med några extra dagar på Bali på egen hand – kanske några dagar på stranden som avslutning. Eller låter det intressant med volontärarbete på Bali? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Ubud, Lovina Beach eller på grannön Nusa Penida.

Extra aktiviteter

På den här resan ingår mer i priset från början än på våra andra gruppresor till Bali och Indonesien, men det finns ändå möjlighet att själv välja till aktiviteter vissa dagar.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

På Bali betalar du med indonesiska rupies (IDR). 100 000 rupies är ungefär 70 svenska kronor, så det gäller att hålla reda på nollorna.

Pangandaran:

 • Guidad trekking (ca 200 000 IDR)

Yogyakarta:

 • Prambanan-templet (ca 525 000 IDR)
 • Guidad stadsvandring (ca 300 000 IDR)
 • Ramayana-balett (ca 450 000 IDR)
 • Matlagningslektion (ca 250 000 IDR)
 • Yogalektion (ca 60 000 IDR)

Pemuteran:

 • Matlagningslektion (ca 350 000 IDR, minst två deltagare krävs)
 • Yogalektion (ca 400 000 IDR, minst två deltagare krävs)
 • Djungeltrekking (ca 875 000 IDR, minst två deltagare krävs)
 • Snorkling (ca 850 000 IDR, minst två deltagare krävs)
 • Tempelbesök (ca 700 000 IDR, minst två deltagare krävs)

Ubud:

 • Matlagningslektion (ca 350 000 IDR)
 • Forspaddling (ca 740 000 IDR)
 • Saraswati Temple Lotus Garden (fri entré)
 • Matlagningslektion (ca 350 000 IDR)

Förläng resan!

Den här resan börjar i Jakarta och slutar i Ubud. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete på Bali. Vår systerorganisation IndiGo Travel har volontärprojekt i Ubud, Lovina och på den lilla grannön Nusa Penida, och vi hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa till Indonesien

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B, samt tyfoidfeber. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUMOm du ska stanna i Indonesien i högst 30 dagar och har svenskt pass kan du söka visum vid ankomst (Visa on arrival). Det kan förlängas med 30 dagar på plats om du vill stanna längre.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Jakarta på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Jakarta från kl 14.
VALUTA & KONTOKORTDu kan växla till dig indonesiska Rupies i Sverige, men det behövs oftast inte eftersom det finns gott om bankomater på flygplatserna och i städerna. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen på Bali, samt på många platser längs vägen.

Räkna med att göra av med ca 1 500-2 000 kr i veckan på mat och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång.

Under bildfliken hittar du några bilder på den första och den sista nattens boende, som en fingervisning om vilken standard du kan vänta dig. Vissa nätter kan dock boendet vara av enklare standard.

13 frukostar, en lunch och en middag ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden.