20 dagar
Reslängd
Ej igång
Avgångar
5/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

OBS: På grund av Rysslands invasion av Ukraina och det allmänna säkerhetsläget ligger den här resan på is tillsvidare.


Upplev Ryssland och Mongoliet även utanför de berömda tågspåren – och avsluta i spännande Peking på den här äventyrsresan där vi kombinerar världens mest klassiska tågresa med många intressanta besök längs vägen.

Transsibiriska järnvägen startar i Moskva och slutar i Vladivostok (nära gränsen till Nordkorea), men på den här resan byter vi till Transmongoliska järnvägen i Irkutsk i Sibirien för att även få uppleva Mongoliet och avsluta i Peking. Dessutom startar vi redan i fina St Petersburg och gör ett stopp i mysiga Pereslavl-Zalessky.

Det går att tåg mellan St Petersburg och Peking på knappt sju dygn om man vill – men hur kul är det att bara se Ryssland, Mongoliet och Kina genom ett tågfönster? Här kombinerar vi världens mest  mytomspunna tågresa med att besöka många intressanta platser längs vägen, och tar flera olika tåg.

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom Ryssland, Mongoliet och Kina:

 • Starta i fina Sankt Petersburg – bara 90 minuters flygtid från Arlanda
 • Besök Kremlin och Lenins mausoleum i Moskva
 • Lär känna mysiga lilla Pereslavl Zalessky och Yaroslavl
 • Åk transsibiriska järnvägen på ett 3 dygn långt äventyr genom Sibirien
 • Bo enkelt hos en lokal familj i Bolshoye Goloustnoye vid världens djupaste sjö – Bajkalsjön
 • Åk transmongoliska expressen från Irkutsk till Ulan Bator
 • Upplev Mongoliets spännande huvudstad – en blandning av öst och väst
 • Bo i ger-tält och lär dig laga mongoliska buuz i Terelj
 • Fortsätt med tåg från Ulan Bator och ända in i Kina
 • Avsluta resan i Peking, och summera dina upplevelser från drygt 600 mils resa!

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONRyssland, Mongoliet och Kina. Resan startar i Sankt Petersburg och slutar i Peking.
STARTDATUM2-4 gånger i månaden, från april till oktober. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad (ej tillgängligt på nattågen).

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
13 frukostar, 3 luncher, 3 middagarLokala expertguider
Transfer med tåg, buss, taxi, t-banaSex nätter på nattåg med sovplats
Lenins mausoleum i MoskvaKremlin och  livrustkammaren
Röda torget i  Pereslavl ZalesskyGoritsky-klostret i Pereslavl Zalessky
Angara Icebreaker-muséet i IrkutskCentrala marknaden i Irkutsk
Minnesmärket Zaisan Hill i Ulan BatorGandan-klostret i Ulan Bator
Bogd Khans vinterpalats i Ulan BatorTerelj nationalpark
Matlagningslektion i TereljDjingis Khan-monumentet i Terelj
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
FlygtransferMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst St Petersburg

Du är välkommen att checka in på hotellet i St Petersburg från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i St Petersburg – oftast är det ett centralt beläget hotell som heter M-Hotel, inom gångavstånd från flera av de stora attraktionerna.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide och de övriga deltagarna, så då är det bra om du är på plats.

gruppresa-st-petersburg

2

Dag 2: St Petersburg

St Petersburg är byggt på 42 öar, och det är enkelt att ta sig fram till fots och med kollektivtrafik. Njut av utsikten från Isakskatedralen, den största kyrkan. Det är möjligt att gå upp i katedralen och man får då en fin utsikt över de centrala delarna av stan. Eller vandra längs huvudgatan, Nevskij Prospekt, som sträcker sig från Palatstorget till Alexander Nevskij-klostret. Här utspelar sig delar av flera av Dostojevskijs böcker, bland annat Brott och straff.

En favorit hos oss på TAC är Kunstkamera, Rysslands äldsta museum som grundades redan år 1714 av självaste Peter den Store. Här visas medicinska morbiditeter som siamesiska tvillingar i glasburkar upp, så känsliga varnas. Är du intresserad av ryska målningar och ikoner får du inte missa Ryska museet, som 350.000 konstverk i sin samling. Alla verken är gjorda av ryssar, och museet har omfattande samlingar av landets mest berömda konstnärer.

Eller kanske ta en båttur på Nevafloden? Eller ta bussen till lilla Pushkin och besök Katarinapalatset – det ligger bara en halvtimme bort och bussbiljetten kostar ca 80 rubel (12 kr).

På kvällen dricker vi te med en familj som bor i en av St Petersburgs kommunalki – lägenheter där badrum och andra faciliteter som används av flera familjer. De är ett arv från Sovjettiden och var tidigare vanliga i hela landet, men nu finns de bara kvar i St Petersburg.

gruppresor-ryssland-st-petersburg

3

Dag 3: St Petersburg - Moskva (tåg)

Den sista dagen i Rysslands näst största stad. Om du inte har varit på Eremitaget (The Hermitage museum) är det värt ett besök om du är intresserad av konst. Här finns verk av bland andra Leonardo da Vinci, Michelangelo och Raphael. Här finns den största Rembrandtsamlingen i världen, samt unika samlingar av Peter Paul Rubens, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Paul Gauguin och en rad franska impressionister.

Utöver konst finns avdelningar för antikviteter och historiska föremål, bland annat en stor egyptisk avdelning. De ryska kronjuvelerna kan beskådas, liksom Fabergés juvelkonst. Totalt har museet nästan 3 miljoner föremål och verk i sina samlingar, museets samling av målningar är världens största. Eremitaget är stängt på måndagar, och under högsäsongen (maj till september) kan det vara långa köer. Boka gärna biljett i förväg på www.hermitagemuseum.org, så slipper du köa för den.

På eftermiddagen tar vi resans första tåg – det är inte dags för transsibiriska järnvägen ännu, utan snabbtåget till Moskva.

Transfer: Tåg, ca 4 timmar + tunnelbana

gruppresa-ryssland-st-petersburg

4

Dag 4: Moskva

Moskva har överlevt århundraden av revolutioner och sett Ryssland gå från tsartiden till dagens växande kapitalism, via kommunist-eran. Koppla av i Gorkijparken, besök imponerande Basilikakatedralen, ta tunnelbanan till Arbatskaya och vandra längs gågatan Arbat med vackra hus från 1500-talet, eller besök trendiga området Red October, med mysiga gallerier och caféer.

En båttur på floden är också ett bra sätt att se Moskva. Eller kolla in området kring gatan Malaja Bronnaja. Promenera vid Patriarkens damm, en mysig och lugn del av Moskva som är känd från Michail Bulgakovs bok ”Mästaren och Margarita”.

gruppresa-transsibiriska-moskva

5

Dag 5: Moskva

Vi besöker Lenins mausoleum, där du får lära dig mer om den ryska kommunismens fader vid hans viloplats på Röda torget. Därefter visar en lokal guide runt i Kremlin, där flera av Rysslands finaste kyrkor finns. Vandra genom Rysslands spirituella och politiska centrum, innan det är dags att besöka livrustkammaren och se den imponerande samlingen av kronjuveler, fabergéägg och ädelstenar.

rundresa-ryssland-moskva

6

Dag 6: Moskva - Pereslavl Zalessky - Yaroslavl

Vi tar egen minibuss till Pereslavl Zalessky, som ofta kallas Rysslands religiösa centrum. Den här mysiga lilla staden med drygt 40.000 invånare grundades redan år 1152, och vi besöker det färgstarka Goritsky-klostret vid sjön Pleshcheevo.

På eftermiddagen åker vi vidare till Yaroslavl, vid Volgafloden.

transsibiriska-gruppresa-ryssland

7-10

Dag 7-10: Transsibiriska järnvägen: Yaroslavl - Irkutsk

Transsibiriska Järnvägen. Världens mest berömda tåglinje. Det är även den längsta – vi åker ungefär halvvägs, men tåget går ända till Vladivostok (nära gränsen till Nordkorea). Totalt tar resan till Irkutsk nästan 100 timmar, och vi tillbringar tre dagar och fyra nätter på tåget. Resan går genom tre tidszoner, genom skogar, små sibiriska byar och stora industristäder, och korsar gränsen mellan Europa och Asien.

Gör dig hemmastadd på tåget – här är tillvaron enkel. Man äter, dricker, pratar, läser, sover och ser Sibirien passera förbi utanför fönstret. Tåget gör vanligtvis längre uppehåll (15-40 minuter) i de större städerna. Det finns mat och snacks att köpa på perrongen på många ställen, men gå inte iväg för långt och tänk på att tåget går på Moskvatid hela tiden – så tågklockan är inte alltid densamma som den lokala tiden där du befinner dig.

Ett tips: köp lite färsk dill, persilja och mynta och blanda i tågmaten!

transsibiriska-järnvägen-från moskva

11

Dag 11: Irkutsk - Bajkalsjön (minibuss)

Efter fyra nätter på tåget är det skönt att få gå av och sträcka på benen. Från Irkutsk fortsätter vi med minibuss till Bajkalsjön – världens djupaste sjö!

Här bor vi i homestay hos Burjatfolket. Området runt Bajkalsjön hör till delrepubliken Burjatien, och hör till Ryssland, men har en egen president, en egen flagga och ett eget språk – burjatiska. Många av invånarna pratar även ryska, men den lokala kulturen har mer gemensamt med den mongoliska än med Ryssland. Bland annat praktiseras shamanism här, och många är buddhister.

Bada bastu på lokalt sätt – i Ryssland kallas det banya. Inte så exotiskt för oss svenskar kanske, men ett renande bastubad i kombination med svalkande dopp i sjön kan sitta bra efter den långa tågresan.

Boendet är enkelt, med flerbäddsrum och utomhustoaletter. Rinnande vatten saknas.

Transfer: Minibuss, ca 2 timmar

bajkalsjön-äventyrsresa

12

Dag 12: Bajkalsjön

En heldag i vackra omgivningar. Det finns fina stränder och möjlighet att bada på sommaren. Du kan vandra, hyra cykel eller ta en båttur mot en extra kostnad som betalas på plats.

Helpension ingår, och här är det hemlagad rysk mat som gäller – sallader, soppor, svartbröd, pannkakor, pajer och piroger. Och självklart nyfångad fisk från sjön!

13

Dag 13: Bajkalsjön - Irkutsk

Vi åker tillbaka till Irkutsk på förmiddagen. Det här var en gång i tiden en rik stad med guld som främsta inkomstkälla, och trots att Sovjet-kommunismen satt tydliga spår i arkitekturen finns det fortfarande kvarter med gamla vackra hus som byggdes av liberala aristokrater som flydde från Moskva när Lenin kom till makten.

Vi besöker Angara Icebreaker-muséet, och gör även ett stopp på den centrala marknaden, så du kan köpa snacks och annat du kan tänkas vilja ha på tåget. Den här tågsträckan är den minst lyxiga under resan, och det finns inte alltid en restaurangvagn ombord.

transsibiriska-resa-ensam-irkutsk

14

Dag 14: Transmongoliska Järnvägen

Den här sträckan tar ungefär 40 timmar, och vi passerar gränsen mellan Ryssland och Mongoliet i Naushki/Sukhbaatar. Det brukar ta lång tid innan alla pass är kollade och tullen har gjort sitt jobb, så här behövs lite tålamod och förståelse för den rysk-mongoliska byråkratin.

När vi väl rullar in i Mongoliet väntar magiska landskap på vägen mot huvudstaden Ulan Bator.

transsibiriska-jarnvagen-gruppresa

15

Dag 15: Ulan Bator

Mongoliet ligger inklämt mellan supermakterna Ryssland och Kina, och är till ytan ungefär dubbelt så stort som Sverige, Norge, Danmark och Finland tillsammans. I huvudstaden Ulan Bator är de nära relationerna till Ryssland tydliga i arkitekturen, och här finns en brokig samling människor – allt från äldre i traditionella mongoliska kläder till entreprenörer i kostymer och buddhistmunkar klädda i orange och rött.

Guidning i Ulan Bator ingår på förmiddagen, och vi besöker Mongoliets största och viktigaste buddistkloster: Gandan Khiid. Vi hinner även med att njuta av utsikten från Zaisan Hill.

Resten av dagen och kvällen  får du tillbringa som du vill. Ulan Bator har ett intressant naturhistoriskt museum med en imponerande dinosaurieutställning. På ”Intellektuella muséet” kan du lära dig mer om Mongoliets intressanta historia och kultur. Kanske avsluta kvällen med en föreställning med strupsång, traditionell musik och dans?

transmongoliska-järnvägen-ulan-bator

16

Dag 16: Ulan Bator - Terelj nationalpark (minibuss)

Vi åker med egen minibuss till Terelj nationalpark, öster om huvudstaden. Vi passerar gröna fält med betande jakar och imponerande klippmassiv tills vi når Terelj. Här bor vi i ger, som är det lokala ordet för det som i Ryssland kallas jurta – stora, runda tält med bekväma sängar och en kakelugn i mitten som håller värmen på nätterna.

Helpension ingår här, och en lokal guide lär dig mer om mongolisk kultur och lokala traditioner, och tar med gruppen på en vandring till ett buddhistiskt kloster. Du får även laga dig laga buuz – mongoliska dumplings!

Varje ger-tält rymmer upp till fyra personer, och det finns toaletter och handfat med kallt vatten i en egen byggnad. Observera att vattnet kan frysa tidigt på våren och sent på hösten – då används ett hål i marken som toalett och det finns inget rinnande vatten.

Transfer: Minibuss, ca 90 minuter

bo-i-ger-mongoliet

17

Dag 17: Terelj - Tsonjin Boldog - Ulan Bator (minibuss)

Vi åker tillbaka till huvudstaden efter frukost, och gör ett stopp vid den enorma statyn av Djingis khan vid Tuul-floden i Tsonjin Boldog. Djingis khan var den mongoliske härskare som förenade de mongoliska stammarna och upprättade mongolväldet, det som under hans sonson Khublai khan skulle komma att bli världshistoriens största sammanhängande imperium. Mongolerna är oändligt stolta över sitt förflutna, och ungefär 8% av Centralasiens befolkning tros vara direkta ättlingar till Djingis khan!

Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter i Ulan Bator – kanske shoppa lite kashmirprodukter eller lokalt hantverk, eller bara snacks inför morgondagens långa tågresa?

ulan-bator-djingis-khan

18

Dag 18: Ulan Bator - Peking (Transmongoliska Järnvägen

Den sista tågresan tar dig från Ulan Bator och hela vägen till Peking. Under natten görs ett längre stopp vid gränsen mellan Mongoliet och Kina, där passen kontrolleras och tåget byter boggier och hjul, för att kunna köras på de smalare spåren i Kina.

Transfer: Nattåg, totalt ca 30 timmar

19

Dag 19: Peking

Om det inte är några förseningar eller ändrade tågtider kommer vi fram till Peking på förmiddagen och tar tunnelbanan till hotellet. Här bor vi oftast på ett centralt beläget hotell som heter King Parkview Hotel, med gångavstånd till Himmelska Fridens Torg, Mao’s mausoleum och Kinas Nationalmuseum.

Om du är intresserad av modern kinesisk konst får du inte missa 798 Art District, där ironi är en viktig ingrediens. Kitschiga Mao-souvenirer blandas med intressanta verk av konstnärer i Pekings undergroundscen, och många av gallerierna ligger i stora fabriksliknande lokaler med kommunistslogans som att ”proletariatet måste jobba hårt för moderlandet” är ingraverat i stora röda bokstäver. Dock har Kinas moderna konst sällan särskilt mycket gemensamt med Maoisternas kulturfientliga ideologi, även om man lånar inspiration från den.

Eller besök några av ”hutongerna” – en rest från det gamla Kina. De enkla bostäderna med små innergårdar har rivits successivt ända sedan 50-talet och i dag finns bara cirka 10 procent av dem kvar. Hoppa på en cykeltaxi och ta en tur genom området vid Trumtornet eller Houhai innan det är försent.

På kvällen finns möjlighet att se akrobatshower, Pekingopera eller en Kung Fu-show.

rundresa-kina-peking

20

Dag 20: Peking

Det går bra att behålla rummet fram till klockan 12 om du vill. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Det går självklart även bra att stanna i längre i Peking på egen hand – här finns så mycket att se och göra att du bara hinner med en bråkdel annars!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Ryssland betalar du med Rubel, och 1000 rubel är ungefär 150 svenska kronor.

Valutan i Mongoliet heter Tögrög (kan även skrivas Tugrik eller Tughrik, förkortat MNT). 10.000 tögrög är ungefär 125 svenska kronor.

St Petersburg:

 • Church of the Savior on Spilled Blood (ca 250rubel)
 • Isakskatedralen (ca 400 rubel)
 • Eremitaget (ca 600 rubel)
 • Ryska konstmuséet (ca 450 rubel)
 • Båttur på floden (ca 700 rubel)
 • Kazankatedralen (fri entré)

Moskva:

 • Konstgalleriet Tretyakov (ca 500 rubel)
 • Båttur på floden (ca 700 rubel)
 • Gorkijparken (fri entré)
 • Red October Art Zone (fri entré)

Bajkalsjön:

 • Cykelhyra (ca 250 rubel per timme)

Ulan Bator:

 • Traditionell kulturföreställning (ca 25.000 MNT)
 • Naturhistoriska muséet (ca 8000 MNT)
 • Intellektuella muséet (ca 8000 MNT)

Peking:

 • Himmelska Fridens Torg & Den Förbjudna Staden (ca 60 yuan)
 • Kung Fu show (ca 180 yuan)
 • Akrobatshow (ca 250 yuan)
 • Sommarpalatset (ca 40 yuan)
 • Temple of Heaven (ca 40 yuan)

Förläng resan!

Den här resan börjar i St Petersburg och slutar i Peking. Om du vill se mer av de städerna rekommenderar vi att boka några extra nätter – antingen på egen hand eller genom oss. Det går självklar även bra att fortsätta resan på egen hand i Kina.

Praktisk information inför din Äventyrsresa längs Transsibiriska järnvägen

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt eventuellt tyfoidfeber. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malariaprofylax behövs inte. Kolla med din vaccinationscentral eller husläkare för mer exakta besked baserade på dagsläget när du ska åka.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMRyssland: Du behöver ett 30-dagars turistvisum. Alla ansökningsblanketter måste fyllas i elektroniskt innan de skrivs ut. Formuläret finns här: https://visa.kdmid.ru/.

Du måste ha ett inbjudningsbrev, som du får av oss när du har bokat resan. I brevet står datumen du kommer att vistas i Ryssland, plus 3 dagar extra före och efter. Om du tänker stanna i Ryssland längre än tre dagar efter resans slut kan vi ordna ett brev med andra datum.

Du måste även bifoga detaljerad information på engelska om din reseförsäkring/hemförsäkring, som du får av ditt försäkringsbolag. Här finns information om vad som krävs.

De flesta ordnar visum till Ryssland genom IFS (Ryska visumcentralen), men det går även att vända sig till ryska ambassaden i Stockholm.

Mongoliet: Visum skaffar du hos Mongoliets ambassad i Stockholm, antingen genom personligt besök, ombud eller rekommenderad post. Tänk på att visumet gäller i tre månader från att det utfärdats, så ansök inte för tidigt. Turistvisum gäller för vistelse upp till 30 dagar. Mer information finns här.

Kina: Turistvisum som gäller i 30 dagar skaffar du på Chinese Visa Application Service Center i Stockholm eller Göteborg. Du får ett inbjudningsbrev och några andra dokument av oss när du har bokat, som du ska bifoga din visumansökan. Visumet gäller för inresa i tre månader från det datum det utfärdas, så sök inte för tidigt.

Om du åker tillsammans med någon går det även att skaffa e-visum, via något av de svenska företag som erbjuder den tjänsten.

Du behöver bifoga en lista på vilka hotell du ska bo på, ett inbjudningsbrev från ett kinesiskt resebolag och en resplan. Allt det får du av oss när du har bokat resan.

Ett annat alternativ är att ta hjälp av ett av de företag som hjälper till med visumansökningar, för visum till något av länderna eller till alla tre.

FLYGFlygresa från Sverige ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i St Petersburg på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i St Petersburg från kl 14.

Resan avslutas i Peking.

VALUTA & KONTOKORTRyssland: Du kan växla till dig ryska rubel i Sverige innan avresan om du vill, men du får då oftast en sämre kurs än om du tar ut pengar i en bankomat i Ryssland. Det går att växla tillbaka rubel i Sverige.

Mongoliet: Den lokala valutan heter tögrög (kan även skrivas tugrik eller tughrik, förkortat MNT). Det går inte att växla tögrög utanför Mongoliet. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och ha med en reservkassa med Euro eller USD i kontanter. Utanför Ulan Bator kan det vara lite glest mellan bankomaterna, så ta gärna ut en större summa tögrög innan du lämnar stan.

Kina: Det går att ta ut kinesisk valuta – yuan – med svenskt bankomatkort i nästan alla bankomater, så länge kortet är aktiverat för utlandsuttag av din svenska bank. Tänk på att både din bank och den kinesiska banken tar ut en avgift för varje uttag du gör, så plocka ut en större summa på en gång.

Du kan även ta med t ex USD, Euro eller Hongkong-dollar och växla på hotellen eller på en bank. Till skillnad från många andra länder är kursen densamma överallt, så det är oftast smidigast att växla på hotellet. Spar alla kvitton, de kan behövas vid återväxling i samband med att man lämnar Kina. Då kan man återväxla 50 % av det totala belopp man växlat till sig (kvitto efterfrågas). Observera! Du måste återväxla genom samma bank som du har ett växlingskvitto från, olika banker accepterar inte varandras kvitton. Återbetalningen ges i US‐dollar eller annan större valuta. Om du inte lyckas växla bort dina kinesiska yuan före hemresan kan du växla dem hemma.

Räkna med att göra av med ca 1.500-2.500 kr i veckan på mat och fickpengar under resan, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av enkel standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum – hör av dig om du är intresserad av det, så räknar vi på vad det kostar. Observera att egen kupé inte är tillgängligt på nattågen och under natten i ger-tält.

13 frukostar, 3 luncher och 3 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan köpa lokala simkort för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi, men tänk på att simkort med förbetald surftid i Ryssland ofta är låsta till den region där de köps. Vi rekommenderar ett simkort från operatören Megafon, som täcker större delen av Ryssland från St Petersburg till Irkutsk.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.

Resan bör bokas minst två månader innan avresa, för att du ska hinna få alla visum i tid och för att vi ska kunna garantera platsbiljetter på alla tåg.