13 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
5/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

***Den här resan genomgår just nu en omstrukturering. Vi återkommer med uppdaterad resplan som kommer att omfatta 15 dagar inom kort.***

Om du vill ha en varierad och intressant resa där du blandar stadsliv, naturupplevelser och strand & hav kan den här resan passa perfekt. Den börjar i två intressanta städer – Kuala Lumpur och Malacka – går genom en fin nationalpark och teplantage på höglandet och avslutas på två fina öar – Penang och Langkawi.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom Malaysia

  • Upplev malaysisk, kinesisk och indisk kultur i Kuala Lumpur
  • Lär känna historiskt intressanta Malacka
  • Lär dig mer om Malaysias spännande djur och natur i Taman Negara nationalpark
  • Vandra bland vattenfall och teplantage i Cameron Highlands
  • Se orangutanger i sin naturliga miljö
  • Upptäck mysiga ön Penang
  • Avsluta med sol och bad på fina Langkawi

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

 

DESTINATION Malaysia. Resan startar i Kuala Lumpur och slutar på ön Langkawi.
STARTDATUM Ca två gånger i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Observera att minst 4 deltagare krävs för att den här resan ska bli av – kolla med oss hur många som anmält sig innan du bokar flyget, för säkerhets skull.
ÅLDERSGRÄNS Den här resan är i första hand avsedd för vuxna och tonåringar, men det går även bra att ta med lite yngre barn. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDE Du bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resan Delat dubbelrum och frukost
Lokal guide Transfer med minibuss med a/c
Båtresor enligt specifikation Entréavgift till Taman Negara
Besök på många intressanta platser En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Reseförsäkring Extra utflykter
Entréavgifter Måltider utöver frukost
SCHYSST RESANDE tac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt. Här kan du se lite av vad pengarna gick till 2017.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Kuala Lumpur

Du är välkommen att checka in på hotellet i Kuala Lumpur från klockan 12. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det är inga problem att komma till KL tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer. Från klockan 12 finns även guiden i hotellobbyn och välkomnar dig när du kommer.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Kuala Lumpur – oftast är det ett hotell som heter Citin Seacare Hotel. Hotellet är centralt beläget mellan Chinatown och Bukit Bintang – stans trendigaste område för shopping och nöje.  Det är gångavstånd till stationen Plaza Rakyat, och du kan åka tåg hela vägen från flygplatsen (det kräver dock minst två byten). Du kommer att få exakt information om vilket hotell vi bor på, adress och vägbeskrivning i god tid innan avresa.

Resten av den första dagen får du tillbringa som du vill i Kuala Lumpur. Kanske hinner du med en av stadens stoltheter – Petronas Twin Towers – redan första kvällen?

gruppresor-malaysia-kuala-lumpur

2

Dag 2: Kuala Lumpur

En heldag utan fast program i Kuala Lumpur, som är en av våra favoritstäder i Sydostasien.  Här blandas många olika kulturer, religioner och människor med traditionellt och modernt – och man hittar något nytt runt varje gathörn. Om du vill kan du följa med på den valfria heldagssightseeing som ordnas – läs mer om den under fliken ”Extra/Förläng” – eller så kan du upptäcka Kuala Lumpur på egen hand!

Missa inte Jalan Petaling, den stora gågatan i Chinatown – här finns massor av små gatustånd med god och billig mat. Little India ligger nära centralstationen (KL Sentral) och här hittar du minst lika god indisk mat. Kuala Lumpurs befolkning är i övrigt mestadels muslimer, liksom i resten av Malaysia, och du ska förstås inte heller missa halalmaten som serveras lite överallt.

Ett trevligt utflyktsmål är Batugrottorna, som ligger vid slutstationen på en av pendeltågslinjerna. Stationen heter Batu Caves. Det är Kuala Lumpur mest besökta turistmål (möjligen undantaget Petronas Towers), och platsen har flera grottor och tempel. Batugrottorna är den populäraste heliga platsen för hinduer utanför Indien, och är helgade åt Lord Murugan. Se upp för de många makaker som bor här – de är snabba och orädda och försöker komma åt allt från godis till kameror. Det finns även fladdermöss i flera av grottorna.

batugrottorna-kuala-lumpur

3

Dag 3: Kuala Lumpur - Malacka

Vi påbörjar resandet, och åker söderut till Malacka, som är huvudstad i delstaten med samma namn – en mysig stad med ca 150.000 invånare. Staden är belägen vid Malackasundet på den södra delen av Malackahalvön, och blev upptagen på UNESCOs världsarvslista 2008.

Transfer: ca 2,5 timmar.

singelresa-malaysia-malacka

4

Dag 4: Malacka

Ledig dag i Malacka, som du antingen kan tillbringa med upptäcka stan på egen hand eller följa med på den guidade tur till fots som ordnas genom guiden.

Staden var huvudstad i Malackasultanatet och var centrum för den malajiska världen på 1400- och 1500-talet, efter att malajerna flyttat över från Sumatra, och var den mest utvecklade delen av Malackahalvön innan portugiserna intog den år 1511. Århundraden av kolonisering av portugiser, holländare och britter har gjort tydliga avtryck i stadens arkitektur.

Ta gärna en becak (cykeltaxi) och besök de kinesiska kvarteren. Det är särskilt rekommenderat på kvällen – då finns det många bra och billiga ställen att äta på, särskilt på Jonker Street som har en livlig kvällsmarknad. Den ligger inom gångavstånd från det hotell vi normalt bor på (Sentral Riverview Melaka), men promenaden tar ca 20 minuter.

äventyrsresor-malaysia-malacka

4

Dag 5: Malacka - Taman Negara

Vi vänder norrut igen, och reser genom Malaysias gröna landskap tills vi når Taman Negara nationalpark.

Regnskogen i Taman Negara är en av de äldsta i världen, och den har rötter som går 130 miljoner år bakåt i tiden. Här finns sjöar, vackra vattenfall och floder – och en fantastiskt djur- och naturliv med över 14.000 olika sorters växter och träd och många däggdjur (bland annat hjortar, apor, tapirer och vildsvin), fåglar, reptiler och fiskar.

Entréavgiften till nationalparken ingår i resans pris, och det finns möjlighet att gå på en valfri trekking i djungeln mot en extra kostnad.

Transfer: 6-7 timmar

äventyrsresor-malaysia-Taman Negara

6

Dag 6: Taman Negara nationalpark

Om du vill kan du följa med på en båttur till grottan Gua Telinga, där det bland annat finns massor av fladdermöss. Om du har tur kan du även få se malaysiska jättesköldpaddor, som kan väga över 50 kilo!

På kvällen finns möjlighet att delta i ”night safari” i nationalparken under ledning av en lokal expertguide, som du då betalar direkt på plats.

gruppresa-malaysia-tamara-negara

7

Dag 7: Taman Negara - Cameron Highlands

Vi åker vidare, västerut, till Cameron Highlands, som ”upptäcktes” av de brittiska kolonisatörerna på 1800-talet. Cameron Highlands ligger på 1100 till 1500 meters höjd över havet, och här går dagstemperaturen sällan över 24 grader. På nätterna kan det vara riktigt kyligt.

Transfer: 4-5 timmar

rundresa-malaysia-cameron-highlands

8

Dag 8: Cameron Highlands

Ledig dag på höglandet, som du antingen kan tillbringa på egen hand eller följa med på den valfria utflykt genom teplantagen som ordnas genom guiden. Läs mer om den under ””Extra/Förläng”.

Om du hellre vill vandra och njuta av den svalare klimatet och den vackra naturen finns det utmärkta möjligheter till det.

9

Dag 9: Cameron Highlands - Ipoh - Orangutan Island - Penang

Resan går vidare, från höglandet till ön Penang på västkusten. På vägen stannar vi vid templet Sam Poh Tong cave temple i Ipoh – Malaysias största grottempel, som grundades av en kinesisk buddhistmunk på 1890-talet.

I stannar även vid Orangutan Island, en liten ö i sjön Tasik Bukit Merah. Här finns orangutanger som räddats från illegal handel eller omhändertagits av andra anledningar, och man inriktar sig på både rehabilitering och avel, för att stärka populationen. Här går det även att volontärarbeta genom IndiGo Travel.

Transfer: 4-5  timmar.

gruppresa-malaysia

10

Dag 10: Penang

Ledig dag på Penang, där du kan välja om du vill följa med på en guidad rundtur på ön tillsammans med guiden eller utforska Penang på egen hand. Vi bor i huvudorten Georgetown, som har flera intressanta byggnader från den brittiska kolonialtiden.

Det finns även flera stränder på Penang, om du är sugen på lite strand och bad. Den största heter Batu Feringghi och ligger på norra sidan, 30 minuter från Georgetown med taxi eller buss. Om du vill ha en lugnare och mer oexploaterad strand rekommenderar vi att ta båten från Batu Feringghi till Monkey Beach, på nordvästra spetsen av ön. Den är en del av Penang nationalpark, och går bara att nå via båt eller genom att trekka i två timmar genom nationalparken från Teluk Bahang.

penang-gruppresor-malaysia

11

Dag 11: Penang - Langkawi

Vi åker från en stor ö till en större! Langkawi är egentligen en ögrupp som består av 99 öar, men vi bor på huvudön – oftast vid Cenang Beach, om inte det hotellet är fullbokat.

Ordet ”Langkawi” betyder ”rödbrun örn” på malaysiska och i hamnen ligger Eagle Square, eller Dataran Lang, som är öns stoltaste landmärke med en gigantisk staty av en örn som huvudattraktion.

Här kan du njuta av de vita sandstränderna, åka kabinbana upp till Gunung Mat Cincang, 700 meter över havet, för spektakulär utsikt över de omgivande öarna (varav vissa hör till Thailand) eller åka båt genom mangrovelandskapet.

Det finns också möjlighet att dyka och snorkla.

Transfer med buss och båt:  ca 3 timmar.

äventyrsresa-malaysia-langkawi

12

Dag 12: Langkawi

Ledig dag på Langkawi. Passa på och njut av strand och hav!

gruppresor-sol-och-bad-langkawi

13

Dag 13: Langkawi

Resans sista dag, och det går bra att stanna på hotellrummet fram till klockan 12 om du vill. Om du ska åka direkt hem till Sverige är det enklast att boka en enkelbiljett från Langkawi till Kuala Lumpur med Air Asia (ett lågprisflygbolag baserat i Malaysia). De har runt tio flyg om dagen att välja mellan, och är man inte ute i sista minuten kostar vissa av biljetterna under 200 kronor. Tänk på att det finns restriktioner på hur mycket bagaget får väga med de billigaste biljetterna – packa lätt eller boka rätt viktklass direkt. Det är dyrare att betala extra för övervikt när du checkar in.

Om du du vill stanna längre på Langkawi kan vi oftast förlänga din bokning på hotellet åt dig. Kolla med oss om du är intresserad av det!


Specialarrangemang på den här resan:

Liten grupp (upp till 6 personer)
Grupper med färre än 7 personer kommer att resa i sällskap av en engelsktalande förare som också fungerar som guide. När det är färre än 7 personer, kommer reseledaren inte nödvändigtvis att övernatta på samma boende som gruppen överallt. Reseledaren följer inte med till Langkawi, utan där får du istället hjälp av en lokal engelsktalande ”stationsguide”.

Grupper på 7 personer eller fler
Grupper på 7 och uppåt kommer att åtföljas av en lokal engelsktalande reseledare och en separat förare under hela resan, även på Langkawi. Reseledaren övernattar på samma ställen som gruppen utom i Kuala Lumpur.

Extra aktiviteter

Det finns ett antal frivilliga extraaktiviteter på den här resan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig behöver du inte boka av dem i förväg – utan det går bra att anmäla dig på plats, under resans gång, och betala direkt till guiden. Vi vill att du ska kunna ta dagen som den kommer och inte vara låst till ett fast schema varje dag under resan. 

Om inte ett visst antal deltagare anmäler sig till en extraaktivitet kan den bli inställd.

Följande extraaktiviteter finns på den här resan:

1. Kuala Lumpur: Sightseeing i stan

Vi besöker moskén Jamek, en av landets viktigaste. Därefter väntar Kungliga Palatset och Kuala Lumpurs Chinatown. Du kommer även att se parlamentshuset, den vackra järnvägsstationen och mycket annat. Ett besök i ett traditionellt malaysiskt hus och hos en batiktillverkare ingår också, innan heldagsutflykten avslutas vid de berömda Batugrottorna.

Notera att moskén inte går att besöka på fredagar (pga fredagsbönen).

Pris ca 390 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers
Inte inkluderat Dryck och dricks, lunch, entréavgifter

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


2. Kuala Lumpur: Kulturkväll

Upplev Chinatowns spännande kvällsliv! Fynda kinesiska örter och märkeskopior på kvällsmarknaden, njut av en malaysisk buffé och se en traditionell dansföreställning. Vi avslutar kvällen med ett besök utanför de berömda Petronas Twin Towers – som mellan 1998 och 2004 var världens högsta byggnad och fortfarande är en symbol för både huvudstaden och hela Malaysia.


Pris ca 400 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, middag och dansföreställning
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.

Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


3. Taman Negara Nationalpark: Heldagsprogram

– REKOMMENDERAD 

Heldag som börjar med hiking i djungeln. Vi vandrar i 30-45 minuter upp till Teresek Hill, där du vid klart väder har en imponerande utsikt över nationalparken. Vi vandrar i höjd med trädkronorna, via nio hängbroar 40 meter över marken.

Därefter väntar en båtresa till vattenfallet Berkoh, där du kan ta en uppfriskande simtur om du vill, eller bara koppla av.

Från november till mars är det regnperiod, och vattennivån är högre än normalt. Då rekommenderas inte att simma här, utan vi besöker istället en stam från Orang Asli-folket (Malaysias urinvånare). Där får se hur de tillverkar blåsrör och gör upp eld på traditionellt sätt. En donation på 5 ringgit (10 kr) till dem är uppskattad.

Vi går även på trekking i djungeln på kvällen, och får se en helt annat sida av djurlivet. Du kommer förmodligen inte att se så många av de stora däggdjuren – de undviker helst människor – men det händer att nyfikna tapirer tittar fram mellan träden. Du kan även få se tarantellaspindlar. Ta med en ficklampa om du planerar att vara med på den här heldagen!

Pris ca 500 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, program enligt ovan
Inte inkluderat Mat, dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.

Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


4. Cameron Highlands: Trekking & Teplantage

Vi besöker berget Gunung Brinchang (2000 meter över havet) och de vackra teplantagen som omger berget och dalarna. Det enda sättet att ta sig upp hit är med jeep, men vi vandrar genom det vackra landskapet.

Om möjligt besöker vi även Sungai Palas Tea Factory, men de har stängt för besökare på helger, måndagar och vissa andra speciella dagar.

Pris ca 320 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, trekking, besök på teplantage, besök på tefabrik (om öppet)
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.

Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


5. Penang: Heldags-sightseeing  – REKOMMENDERAD 

En ca sju timmar lång rundresa på Penang, där du får se det bästa ön har att erbjuda! Vi börjar i huvudorten Georgetown, där du får se Fort Cornwallis, byggt av brittiska Ostindiska kompaniet 1808. Fråg brittisk arkitektur går vi till kinesisk, och vi besöker Khoo Kongsi Clan House – en magnifik byggnad med vackra träsniderier. Vi besöker även Kuan Yin-templet, Kapitan Keling-moskén, det buddhistiska templet Wat Chayamangkalaram med rötter från Thailand, och det burmesiska templet Dharmmikarama. Penang är minst lika mångkulturellt som Kuala Lumpur, och det kommer du att förstå efter den här dagen!

Därefter väntar templet Kek Lok Si och den berömda marknaden i Air Itam, innan vi avslutar med att ta linbanan upp till Penang Hill, där du kan njuta av den svalare luften och en fantastisk panoramautsikt över Penang.

Pris ca 250 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, entréavgift till Khoo Kongsi, linbana till Penang Hill
Inte inkluderat Mat, dryck och dricks, övriga entréavgifter

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.

Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


6. Malacka: Sightseeing till fots

En halvdagstur som tar ca 4 timmar, där du får lära dig mer om Malackas intressanta historia. Malacka har varit koloniserat av Portugal, Holland, England och Japan, och det har satt tydliga spår i stadens arkitektur.

Vi besöker det holländska torget med det rosa stadshuset, som blivit en symbol för Malacka, och därefter kristuskyrkan, klocktornet och Drottning Victoria-fontänen. Sedan vandrar vi vidare till Cheng Hoon Teng, det äldsta kinesiska templet i Malaysia, grundat år 1645.

Pris ca 180 kr
Inkluderat Engelsktalande guide
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.

Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


Förläng resan:

Den här resan börjar i Kuala Lumpur och slutar på Langkawi. Det går utmärkt att kombinera den med en volontärresa till Malaysia, och vi hjälper dig gärna att få ihop det praktiska.

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Malaysia och Singapore

VACCINATIONER Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Malaria finns endast i ett område mitt i centrala väst-Malaysia, där Tamara Negara nationalpark ingår. Vi rekommenderar att rådgöra med en vaccinationsklinik innan du åker och alltid ha heltäckande kläder samt använda myggspray när du är ute på kvällarna i det området.
FÖRSÄKRING För att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUM Om du har svenskt pass behöver du inget visum till Malaysia om du inte ska stanna längre än 90 dagar.
FLYG Flygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Kuala Lumpur på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i KL från kl 12.

Notera att resan avslutas på Langkawi, och att du antingen behöver ta dig tillbaka till Kuala Lumpur och flyga tillbaka därifrån eller boka returbiljetten till Sverige direkt från Langkawi. Det finns billiga flyg mellan Langkawi och Kuala Lumpur med Air Asia. Det går även utmärkt att resa vida till t ex Thailand från Langkawi.

VALUTA & KONTOKORT Du kan växla till dig malaysiska Ringgit i Sverige, men det behövs oftast inte eftersom det finns gott om bankomater på flygplatserna och i städerna. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Kuala Lumpur, eller i stan, samt på många platser längs vägen.

Räkna med att du behöver ca 1500 – 2000 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck , entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MAT Du bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad på 3.400 kr.

Frukost ingår på alla hotell.

MEDRESENÄRER  Det här är en internationell resa. Ofta är många av deltagarna från Holland eftersom vi samarbetar med en holländsk researrangör, men det brukar även vara resenärer från andra länder. På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.
INTERNET & MOBIL Det finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort i Malaysia för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi.