10 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
5/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

En intressant rundresa där du får uppleva Borneos fascinerande djurliv på nära håll, och en perfekt resa för dig som vill ha en resa till Borneo utan långa och ansträngande vandringar. Åk på flodsafari, se orangutanger och näsapor på nära håll och snorkla i Tunku Abdul Marina Nationalpark.

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här. På den här resan ingår extra mycket, och lite bättre boende än vanligt, så den fick ett extra plus. 🙂

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan på Borneo

  • Starta i Sabahs huvudstad, Kota Kinabalu
  • Vandra vid foten av Mount Kinabalu
  • Åk på flodsafari och kika efter orangutanger, näsapor och pygméelefanter
  • Bo i djungeln i Kinabatangan och spana efter spökdjur på kvällen
  • Besök räddningscenter för orangutanger och näsapor i Sepilok
  • Snorkla i det turkosa vattnet runt ön Pulau Manukan

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONBorneo, Malaysia. Resan börjar och slutar i Kota Kinabalu.
STARTDATUM2-4 gånger i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum, och avresekalendern.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
9 frukostar, 4 luncher, 2 middagarHämtning på flygplatsen vid ankomst
Transfer med minibuss och båtFlyg från Sandakan till Kota Kinabalu
Guidad vandring vid Mt KinabaluBesök på teplantage vid Mt Kinabalu
Teprovning vid Mt KinabaluFlodsafari i Kinabatangan (3 ggr)
War Memorial Park i SandakanGomantong-grottorna i Sukau
Orangutan Rehab Centre i SepilokLabuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary
Snorkling i Tunku Abdul NationalparkEn donation till RESPECT
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Måltider utöver specificeratFlygtransfer efter resans slut
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Kota Kinabalu

Vi ordnar så du blir hämtad på flygplatsen och skjutsad till hotellet.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på – oftast är det ett fyrstjärnigt, centralt beläget hotell med pool som heter Horizon Hotel, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell.

Kota Kinabalu är huvudstaden i delstaten Sabah, har ca 450 000 invånare och ligger vid havet. Om du har tid över kan Sabah Museum vara ett bra sätt att få veta lite mer om den här delen av Borneo innan resandet börjar – eller så kan du bara koppla av vid poolen.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet med resans guide, så då är det bra om du är på plats. Därefter brukar gruppen gå ut för en första gemensam middag, men det är förstås valfritt.

rundresa-borneo-sabah

2

Dag 2: Kota Kinabalu - Tanak Nabalu - Mt Kinabalu

Vi påbörjar resandet med egen minibuss, och stannar för lunch i byn Kampung Kiau. Här får du besöka en kaffeodling och projektet Everything Pineapple, ett hålbart och lokalt projekt som startades 2015 för att stödja byns kvinnor. Här kan du köpa hemlagad ananassylt, juice eller chutney.

Därefter reser vi längre in i djungeln i världsarvslistade Kinabalu nationalpark. Här finns upptrampade stigar att vandra och en fin botanisk trädgård att utforska.

Transfer: ca 3 timmar

borneo-aventyrsresa-sabah

3

Dag 3: Mt Kinabalu - Kinabatanganfloden

Efter frukost får du besöka en lokal tetillverkare, och provsmaka sortimentet. Därefter går resan vidare österut, till regnskogen vid floden Kinabatangan. I byn Bilet väntar en båt som tar oss den sista biten till nattens boende – precis vid floden. Här bor du bekvämt, och när det börjar skymma tar vi båten för flodsafari. Här finns makaker, orangutanger, näsapor, spökdjur, krokodiler och ibland även pygméelefanter. Vilka djur vi får se varierar förstås – det handlar ju om vilda djur och inte ett zoo. Elefanterna är skygga och visar sig ganska sällan. Självklart ska du vara tyst och hänsynsfull – då ökar chansen att se djuren, och du skrämmer dem inte.

Transfer: ca 5 timmar

borneo-safariresa

4

Dag 4: Kinabatanganfloden

Vi vaknar tidigt för en ny chans att se mer av Borneos fascinerande djurliv i gryningen, och beger oss ut på floden igen. Där är chansen störst.

Det finns även många vackra fåglar här, bland annat näshornsfåglar och kungsfiskare. Om du vill kan du vandra upp till ett torn för fågelskådning, med utsikt över floden och djungeln.

Njut av att bo mitt i regnskogen – alla måltider ingår här och du bor i en mysig stuga mitt i naturen.

På kvällen beger vi oss ut med båt igen – en sista chans att pricka av några fler djurarter i Borneos fascinerande fauna.

rundresa-borneo-djur-natur

5

Dag 5: Kinabatanganfloden - Sukau - Sandakan

På vägen till Sandakan stannar vi vid Gomantong-grottorna i Sukau. De är mest kända för sina svalbon, som används för att att göra soppa – en delikatess i Kina, och populärt bland Sandakans stora kinesiska befolkning.

I Sandakan finns flera vackra kinesiska tempel och en livlig marknad vid hamnen. Vi besöker Sandakan Memorial Park, till minne av ett fångläger för japanska krigsfångar och startpunkten för de tragiska dödsmarscherna genom Borneos djungel under andra världskriget. 2,400 krigsfångar dog, och bara sex australiensare överlevde – för att de lyckades rymma.

Transfer: ca 3 timmar

gruppresa-borneo-sandakan

6

Dag 6: Sandakan - Sepilok

Efter frukost väntar en kort resa med minibuss till nästa natts boende, som ligger nära Sepilok Orangutan Rehabilitation Center.

Centret öppnades för att kunna återinföra domesticerade och föräldralösa orangutanger till ett liv i frihet. Du kan se och ta bilder på dem från en utsiktsplattform, men eftersom målet är att gradvis minska beroendet av människor får du inte ha någon närkontakt med dem.

Du får också se unga orangutanger lära sig klättra i ett specialbyggt ”djungelgym”. De finns bakom envägsglas, så de inte blir störda eller präglade av människor.

Vi besöker även Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary där du kan se näsapor på nära håll – något som är unikt för Borneo.

Inom gångavstånd finns även ett räddningscenter för malajbjörnar,  och Rainforest Discovery Centre, med en 147 meter lång gångbro 28 meter över marken.

Transfer: ca 1 timme

djur-resa-borneo

7

Dag 7: Sepilok - Kota Kinabalu (flyg) - Pulau Manukan

Vi flyger tillbaka till Kota Kinabalu. Observera att endast 15 kg incheckat bagage ingår – så packa lätt! Om du har övervikt kan du betala extra på plats.

Nästa destination är ön Pulau Manukan, en av öarna i Tunku Abdul Rahman Marine National Park. Tillbringa eftermiddagen här som du vill – sola och bada eller vandra längs den 1,5 kilometer långa stranden.

Det finns inga vanliga restauranger på Manukan, så middagarna här serveras i bufféform på öns enda resort – där vi även bor. Middagen kostar ca 130 kr exklusive dryck och betalas på plats.

Transfer:Minibuss ca 1 timme, flyg ca 1 timme, båt 20 minuter

rundresa-borneo-Pulau Manukan

8

Dag 8: Pulau Manukan

En heldag med strand, hav och snorkling! Runt Manukan finns massor av vackra koraller och fiskar, och idag får du upptäcka världen under havsytan. Tänk på att se men inte röra – koraller än känsliga, och fiskar och andra havslevande djur mår självklart inte heller bra av att bli petade på eller upplyfta.

Om du har dykcert finns det även möjlighet till dykning – prata med resans guide så hjälper han eller hon dig att ordna det.

Frukost och lunch ingår den här dagen.

borneo-snorkling

9

Dag 9: Pulau Manukan - Kota Kinabalu

Dags att åka tillbaka till fastlandet och Kota Kinabalu. Här får du tillbringa resten av dagen som du vill – kanske lite shopping, och en avskedsmiddag med de övriga deltagarna? Den vackra moskén mitt i stan är också väl värd ett besök.

Transfer: Båt och minibuss, ca 40 minuter

aventyrsresa-borneo-kota-kinabalu

10

Dag 10: Kota Kinabalu

Utcheckning från hotellrummet är senast klockan 12, men om du flyger hem eller reser vidare sent på eftermiddagen eller kvällen går det bra att lämna in bagaget för förvaring i receptionen. Det tar bara en kvart från hotellet till flygplatsen med taxi.

Extra aktiviteter

Mycket ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Malaysia heter valutan Ringgit (MYR), och 1 ringgit är ungefär 2,25 svenska kronor.

Kota Kinabalu:

  • Sabah Museum (ca 15 MYR)

Pulau Manukan:

  • Dykning (tre dyk) (ca 380 MYR)

Förläng resan!

Den här resan börjar och slutar i Kota Kinabalu på nordöstra Borneo. Därifrån tar du dig enkelt vidare i Malaysia och resten av sydostasien om du inte planerar att åka hem direkt efter resan.

Praktisk information inför din Äventyrsresa på Borneo

VACCINATIONERFullgott grundskydd. Skydd mot Hepatit A och eventuellt Hepatit B rekommenderas också. Malaria förekommer på Borneo, men normalt bara i inlandet och risken att smittas under en kortare vistelse är låg. Kolla med din husläkare eller vaccinationscentral om de rekommenderar malariaprofylax för tillfället. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

Observera att UD avråder från resor till området mellan orten Tawau och orten Tambisan (beläget cirka 150 km nordost från orten Lahad Datu) på östra Sabah. Avrådan gäller 10 km in i landet från kustlinjen. Avrådan gäller även samtliga öar utanför den angivna kuststräckan.  Läs mer om UD:s avrådan här.

Den här resan går inte till det området, och som närmast är man ca 9 mil (över en timmes resväg) därifrån. Dock bör du kolla med ditt försäkringsbolag så att de inte har målat med en för bred pensel och tror att t ex Kinabatangan eller Sandakan ingår i det område som UD avråder från resor till. Då kanske din försäkring inte gäller, och du måste ha en försäkring som gäller under hela resan.

VISUMI Malaysia får du stanna i 90 dagar utan visum om du är svensk medborgare.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Kota Kinabalu i Sabah på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Hämtning på flygplatsen ingår dock endast på dag 1.
VALUTA & KONTOKORTOm du vill kan du växla till dig lokal valuta i Sverige. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort i Kota Kinabalu och längs vägen.

Räkna med att du behöver ca 1000 – 1300 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell och resorts av god standard. Vissa nätter bor man enklare. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång.

9 frukostar ingår, 4 luncher och 2 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Över hälften åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan enkelt och billigt köpa lokala simkort för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.