13 dagar
Reslängd
Feb – Nov
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Upplev Japan från Tokyo i öster till Hiroshima i väster på den här resan som tar dig till några av Japans största sevärdheter med landets snabba och pålitliga kollektivtrafik. Resan börjar i Tokyo och slutar i Kyoto.

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här gruppresan i Japan

 • Starta med tempel, palats och neondjungel i pulserande Tokyo
 • Utforska den mysiga världsarvsstaden Nikko med rötter i 700-talet
 • Åk linbana över berg och sjöar i Hakone
 • Ta Shinkansen till Takayama i de ”japanska alperna”
 • Lär känna Hiroshima – Fredens stad med ett tragiskt förflutet
 • Besök det imponerande samurajslottet i Himeji
 • Avsluta med tempel och uråldrig kultur i Kyoto

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

 

DESTINATIONJapan. Resan startar i Tokyo och slutar i Kyoto.
STARTDATUM2-5 gånger i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum.

På vissa ställen bor man på Ryokan. Det är en intressant upplevelse, men var beredd på att man sover på futonmadrasser på golvet, att badrummen är små och att det kan vara mindre rum än vi är vana vid från Sverige.

På grund av bristen på hotellrum i Japan finns det inte möjlighet att boka enkelrum på den här resan.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanLokal engelsktalande guide
Boende i delat dubbelrum2 frukostar och 2 middagar
Transfer med tåg, buss, båt etcShinkansen (snabbtåg) på 3 sträckor
Helgedomen Toshogu i NikkoBåttur på sjön Ashino-Ko i Hakone
Linbana i HakoneHida Folk Village i Takayama
Besök på marknaden i TakayamaSakeprovning i Takayama
Fredsparken i HiroshimaSamurajslottet i Himeji
Två tempel/helgedomar i KyotoEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Måltider, utöver specificeratFlygtransfer vid ankomst och avresa
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.
Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Tokyo

Välkommen till Japan! Du är välkommen att checka in på hotellet i Tokyo från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det är inga problem att komma till Tokyo tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer. Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet med resans guide, så då är det bra om du är på plats.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Tokyo – oftast är det ett hotell som heter Kinuya Hotel, som ligger inom gångavstånd från Asakusa, Kappabashi Street och Uenoparken. Du kommer att få exakt information om vilket hotell vi bor på, adress och vägbeskrivning i god tid innan avresa. Taxi från flygplatsen kostar ca 2.000 kr, så vi rekommenderar kollektivtrafik. Keisei-tåget till slutstationen Keisi Ueno kostar ca 175 kr för snabbvarianten (1 timme) och ca 75 kr för det vanliga tåget, som tar 90 minuter.

På eftermiddagen kan du ta en promenad i Uenoparken och i Yanaka, en av Tokyos äldsta stadsdelar. Här finns fortfarande en småstadskänsla, trots att det ligger nära betongdjungeln och neonskyltarna i andra delar av Tokyo. I Ueno finns även flera intressanta muséer, bland annat Tokyos nationalmuseum, Tokyos vetenskapsmuseum och Tokyos museum för västerländsk konst.

Om du är sugen på att testa Tokyos spännande nattliv kan ett besök på ett ”maid cafe” i Akiba (eller Akihabara, som det egentligen heter) vara en kul början på kvällen. Här blir du serverad av av tjejer utklädda till japanska seriefigurer (otakus). Eller en restaurang med fängelsetema. Eller Alice i Underlandet. Eller robotar. Samurajer. Sumobrottare. Spöken. Och då har vi bara nämnt några. 😊

gruppresa-japan-tokyo

2

Dag 2: Tokyo - Nikko

Ueno ligger inom gångavstånd från Asakusa, och templet Senso-ji. I det området finns även gott om butiker som säljer annorlunda souvenirer, som begagnade kimonos.

På förmiddagen tar vi expresståg (ca 1 timme) och ett vanligt tåg (ca 1 timme) 15 mil norrut, till mysiga Nikko med rötter från 700-talet. I den här UNESCO-skyddade staden med ungefär 85.000 invånare finns många gamla tempel. Vi besöker shintohelgedomen Tōshō-gū, och vi rekommenderar även Futarasan och det buddhistiska templet Rinnō-ji.

Ett 14-dagars Japan Rail Pass ingår i priset för den här resan, och det aktiveras den här dagen. Om du planerar att stanna i Japan efter resans slut kan du beställa en förlängning av 14-dagarskortet när du bokar resan, mot en extra kostnad. Då får ett ett kort som gäller i 21 dagar. Det går inte att förlänga eller köpa ett nytt JRP på plats i Japan.

Transfer: Tåg, ca 2 timmar

billig-resa-japan-nikko

3

Dag 3: Nikko

En heldag i Nikko. Om du vill uppleva lite av Japans vackra natur på nära håll rekommenderar vi en vandring i Nikko nationalpark. Du kan koppla av vid sjön Chuzenji eller vandra upp till Senjogahara-platån, där enligt legenden gudarna från bergen Nantai och Akagi kämpade om vem som skulle äga sjön. Du kan följa en vandringsled på 6 kilometer runt platån eller utforska de mindre lederna som börjar runt sjön.

Det finns även vattenfall i nationalparken, och du kan åka linbana över vattenfallen och sjön. Lite längre in i nationalparken finns varma källor – och åker du på vintern finns det möjlighet att åka skidor!

gruppresa-japan-nikko

4

Dag 4: Nikko - Hakone

Vi tar ett lokaltåg, två snabbtåg och slutligen buss för att nå Hakone, i distriktet Ashigarashimo. Här tar vi en båttur på sjön Ashino-Ko och åker linbana genom det vackra bergslandskapet. Vid klart väder kan man se ända till Mount Fuji, 6 mil bort!

I Hakone bor vi på traditionell Ryokan, med tillhörande onsen (bad i naturligt varma källor). Här badar män och kvinnor för sig, och badkläder är inte tillåtet.

Transfer: Tåg och buss, ca 5-6 timmar

rundresa-japan-hakone

5

Dag 5: Hakone

Ledig dag i Hakone, och här finns mycket att göra. Nationalparken Fuji-Hakone-Izu är Japans mest välbesökta, och är du intresserad av konst är Hakone en guldgruva. Hakones konstmuseum grundades av Mokichi Okada för att hysa hans samling bestående av cirka 3 500 japanska och asiatiska konstverk, målningar, kalligrafi, hantverk och skulptur, bl.a. flera japanska nationalklenoder.

Här finns även Hakone Friluftsmuseum, en skulpturpark med verk av konstnärer som Auguste Rodin, Henry Moore – och vår egen Carl Milles, samt ett roterande urval av mer än 300 verk av Picasso.

rundresa-japan-hakone

6

Dag 6: Hakone - Takayama (snabbtåg)

Vi tar shinkansen – Japans berömda snabbtåg – upp till de ”japanska alperna”. Tåget kommer upp i 270 km i timmen och resan tar ca 4 timmar.

Takayama ligger omgiven av Hidabergen, där timmer hämtades under Edoperioden till byggnader runt om i Japan. Takayama har många fina träbyggnader kvar från den perioden. Här besöker vi Hida no Sato, ett utomhusmuseum med gamla byggnader – ett slags japanskt Skansen.

Även i Takayama bor vi på en ryokan med gångavstånd till den här mysiga staden med ungefär 90.000 invånare.

resa-till-japan-takayama

7

Dag 7: Takayama

Vi börjar dagen med ett besök på morgonmarknaden, med anor från 1400-talet. Håll särskilt utkik efter lokala specialiteter som miso, genkotsu ame (godis gjort på sojabönor), kryddor och owara tamaten (en slags marshmallows).

En annan populär, lokalproducerad produkt är sake – vi besöker ett lokalt bryggeri där du får provsmaka Japans nationaldryck.

japanresa-takayama

8

Dag 8: Takayama - Hiroshima

Dags att åka tåg igen – vi avverkar de drygt 60 milen till Hiroshima på ungefär fem timmar.

Hiroshima ger inga trevliga associationer för många – här fälldes den första atombomben i krig 1945, av amerikanska flygvapnet. Staden valdes ut för att det var en stor stad med vapenfabriker, och runt 100.000 människor dog omedelbart och minst lika många av strålskador. Idag kallas staden fredens stad och på fredsmuseet kan man se monument över omkomna i samband med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki.

Transfer: Tåg, ca 5 timmar

aventyrsresor-japan-hiroshima

9

Dag 9: Hiroshima

En heldag i Hiroshima. Det finns flera intressanta konstmuséer här, och om du är intresserad av bilar rekommenderar vi ett besök på Mazda-fabriken som är företagets huvudfabrik och stadens stolthet. Besöket behöver bokas i förväg.

Något annat Hiroshima är känt för än en pannkaksliknande maträtt som heter okonomiyaki. Den kan fyllas med nästan vad som helst – bläckfisk, kål, fläsk, ägg, nudlar eller olika såser. I Okonomi-mura, nära minnesparken, finns runt 20 okonomiyaki-restauranger samlade på samma ställe. Ett kul sätt att upptäcka ny mat, och du får se hur den lagas. Gott är det också!

Ta gärna en avstickare till den lilla ön Miyajima. Den är bara 30 kvadratkilometer stor och har ca 2000 invånare. Helgedomen Itsukushimas orangeröda Torii, som reser sig ur vattnet, är en klassisk bild som ofta får representera Japan i olika sammanhang.

Minst lika intressant tycker vi templet Daisho-in är. Det ligger vid foten av berget Misen, och hit kommer lokalbefolkningen för att be. Extra vackert är det när höstfärgerna ramar in omgivningarna.

gruppresor-japan-hiroshima

10

Dag 10: Hiroshima - Himeji - Kyoto

Vi tar tåget österut igen, och når det imponerande samurajslottet i Himeji efter ungefär en timme. Slottet är ett av de äldsta ännu existerande byggnadsverken från det medeltida Japan. Det har blivit uppsatt på Unescos världsarvslista och är en av den Japanska nationens kulturskatter. Vi låser in bagaget i säkerhetsskåp på tågstationen och tar en promenad till slottet.

Därefter hoppar vi på nästa tåg, och efter ungefär en timme till är vi framme i Kyoto – Japans huvudstad från 794 till 1868.

I en stad med över 3000 tempel och helgedomar kan det lätt bli ett tempel för mycket – så vi rekommenderar att blanda klassiska tempel som Kinkaku-ji (Gyllene templet) och Ryoan-ji (med den berömda zen-trädgården) med tid för avkoppling i mindre besökta tempel som Toji-in.

Transfer med tåg: ca 2 timmar

aventyrsresa-japan-Shirasagi-jo

11-12

Dag 11-12: Kyoto

Om du inte har sett dig mätt på tempel rekommenderar vi Sanjusangendo, med 1001 statyer av Kannon, barmhärtighetsgudinnan. Eller besök Gion, Kyotos berömda geishaområde. Här kan du – om du har tur – se ”riktiga” geishor, och mest troligt att få se en är sent på eftermiddagen eller tidigt på kvällen. Då är de på väg till jobbet. Tänk bara på att visa respekt, och släng inte upp en kamera i ansiktet på någon hur som helst.

Om du vill ta en bild tillsammans med en leende ”geisha” brukar det inte vara några problem att hitta dem i Kyoto och även på andra ställen i Japan – men de som stannar för att posera för bilder med turister är med största sannolikhet inte äkta geishor utan vanliga tjejer som är betalda av turistrådet i staden eller frilansare som vill ha lite dricks för att ställa upp på bild. Eller utklädda turister – i Kyoto finns flera studios som kan göra om dig till geisha för en dag.

japanresor-kyoto

13

Dag 13: Kyoto

Det går bra att behålla rummet fram till klockan 12, och det brukar gå bra att lämna in bagaget på hotellet under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen. Det tar 75 minuter med tåg till Kansai flygplats, och vi bor 5 minuters promenad från tågstationen.

Om du ska flyga hem från Narita i Tokyo tar det 2,5 timmar med tåg till stationen Tokyo, där du byter till Narita Express. Det kostar 16.330 yen (ca 1.180 kr), men om du åker samma dag som resan slutar eller högst två dagar senare gäller fortfarande ditt Japan Rail Pass, och då kostar det ingenting. Tänk på att Narita Express-tåget kräver platsbiljett, som du behöver boka i förväg.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Det går förstås utmärkt att stanna längre i Kyoto om du vill, eller att fortsätta resan i Japan på egen hand.

Extra aktiviteter

För att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta. I skrivande stund är 1000 yen ungefär 72 svenska kronor.

Tokyo:

 • Hamarikyu Garden (ca 300 yen)
 • Shinjuku Garden (ca 200 yen)
 • Edo Tokyo Museum (ca 600 yen)
 • Karaoke (ca 2000 yen)

Nikko:

 • Imperial Villa (ca 510 yen)

Hakone:

 • Open Air Museum (ca 1600 yen)
 • Checkpoint Museum (ca 500 yen)
 • Onsen (bad i varm källa) (ca 1200 yen)

Takayama:

 • Cykelhyra (ca 800 yen/dag)
 • Merchant House (ca 700 yen)
 • Festival Float Museum (ca 820 yen)

Hiroshima:

 • Peace Park & Museum (ca 50 yen)
 • Miyajima Island (ca 450 yen)
 • Itsukushima Shrine (ca 300 yen)

Kyoto:

 • Kyoto Tower (ca 770 yen)
 • Cykelhyra (ca 800 yen/dag)
 • Sanjusangendo-templet (ca 600 yen)
 • Kiyomizu-templet (ca 500 yen)
 • Kinkakuji-templet (ca 500 yen)
 • Matlagningslektion (ca 3800 yen)
 • Teceremoni med maiko (ca 2000 yen)

Praktisk information inför din Gruppresa till Japan

VACCINATIONER
Förutom fullgott grundskydd rekommenderar vi inga särskilda vaccinationer för resor till Japan.
Observera att alla som reser med oss måste vara fullt vaccinerade mod Covid. Undantag kan göras, från fall till fall, om du har läkarintyg på att du inte kan vaccinera dig av medicinska skäl.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUMVisum behövs inte för svenska medborgare som ska stanna i Japan i upp till 90 dagar.
FLYGFlygresa från Sverige ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Tokyo på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Tokyo från kl 14. Observera att resan avslutas i Kyoto. Ett Japan Rail Pass ingår i resans pris, och det gäller i 14 dagar från dag 2 på resan. Du kan använda det för att ta dig tillbaka till flygplatsen i Tokyo.
VALUTA & KONTOKORTDet går att ta ut japansk valuta – yen – med svenskt bankomatkort i nästan alla bankomater, så länge kortet är aktiverat för utlandsuttag av din svenska bank. Tänk på att både din bank och den japanska banken tar ut en avgift för varje uttag du gör, så plocka ut en större summa på en gång.

Du kan även ta med t ex USD eller Euro och växla på en bank. Om du inte växlat bort dina yen före hemresan kan du växla dem hemma.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av enkel men god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går inte att boka enkelrum på den här resan.

Det händer att hotell och annat boende blir fullbokade även lång tid i förväg. Hotellen vi visar under bildfliken är inte alltid exakt de man bor på under resan, men vi hittar något likvärdigt om något av dem är fullbokat.

Två frukostar och två middagar ingår i resans pris. Ett tips som alternativ till dyr hotellfrukost: japanska kaféer har ofta s.k. ”morning service”, ett frukost-set med kaffe, rostat bröd, och sallad för cirka 500 yen (40 kr). Färska smörgåsar & risbollar med olika fyllningar (onigiri) finns på alla 7-eleven och andra småaffärer.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen.
RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.