12 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
4/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Upptäck Sri Lankas spännande matkultur i kombination med många av landets största sevärdheter, på en matresa som tar dig med till intressanta ruiner och tempel, myllrande marknader, vackra teplantage, klassisk safari i en av landets största nationalparker, fina stränder och mycket annat.

Det kan vara lite knepigt att få ihop en rundresa på Sri Lanka på egen hand, med bussar och tåg som sällan håller tidtabellerna och hotell som ofta blir fullbokade. På den här resan sköter vi allt praktiskt åt dig, så du bara kan hänga med och njuta av en spännande matresa i ett vackert land!

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Matresan genom Sri Lanka

 • Börja resan med att varva ned på stranden eller vid hotellpoolen i Negombo
 • Besök ett kokosnötsplantage och lär dig mer om varför kokosnötter är så viktiga på Sri Lanka
 • Vandra till toppen av Sigiriya – ”Lejonets berg” – en av Sri Lankas största sevärdheter
 • Fascineras av grottemplet i Dambulla
 • Njut av lunch på en kryddodling och prova färsk kummin, kanel och bockhornsklöver
 • Lär känna Kandy och det UNESCO-skyddade templet Sri Dalada Maligawa
 • Lär dig laga hopper (rispannkakor) och lankesisk kycklingcurry
 • Besök ett teplantage och njut av hemlagad lunch i Bandarawela
 • Spana efter elefanter, leoparder och krokodiler i Yala Nationalpark
 • Lär känna en fiskarfamilj i Mirissa på Sri Lankas sydspets
 • Få en guidad vandring genom huvudstaden Colombos sevärdheter och marknader

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONSri Lanka. Matresan startar i Negombo (4 mil norr om Colombo) och slutar i Colombo.
STARTDATUM2-4 gånger i månaden, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
10 frukostar, 7 luncher, 3 middagarTransfer med minibuss, tåg och jeep
Lokal expertguideFiskmarknaden i Negombo
Besök på koksnötsodling i MadampeGuidning på marknaden i Dambulla
Grottemplet i DambullaSigiriya (Lejonets berg)
Besök på kryddplantage i MataleTemple of the Tooth i Kandy
Guidning på matmarknad i KandyBesök på tefabrik i Kandy
Middag hos familj i BandarawelaVandring genom teplantage i Bandarawela
Lunch hos lokal familj i HaputaleSafari i Yala/Uduwalawe Nationalpark
Hemlagad middag i WeligamaNyfångad fisk till lunch i Mirissa
Fortet i GalleGuidad stadsvandring i Galle
Sightseeing med buss i ColomboEn donation till Zero Plastic
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer i ColomboMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar vår matresa i Sri Lanka bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen för vår matresa i Sri Lanka ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Negombo (nära Colombo)

Du är välkommen att checka in på hotellet i Negombo från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till Sri Lanka några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan, om du vill se mer av staden och dess omgivningar.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Negombo – oftast är det en resort vid stranden som heter Rani Beach Resort, men om den är fullbokad blir det ett annat, likvärdigt alternativ. Det tar bara en halvtimme från flygplatsen till resorten.

Beroende på när du kommer till Sri Lanka får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. De flesta väljer poolen eller havet på eftermiddagen. Det går även att hyra cykel i receptionen om du vill röra på dig lite och utforska omgivningarna.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på resorten där du får träffa resans guide, så då är det bra om du är på plats.

gruppresa-sri-lanka-negombo

2

Dag 2: Negombo - Dambulla

Om du är morgonpigg kan du börja dagen på fiskmarknaden, innan det är dags att påbörja resandet på riktigt. Första stopp blir ett av västkustens många kokosnötsplantage, där du får lära dig allt du behöver veta om kokosnötter och varför de är så viktiga på Sri Lanka. Du får smaka på färskt kokosnötsvatten, se hur man gör vin av saven och provsmaka resultatet.

Efter en lunch bestående av typisk lankesisk curry och ris åker vi vidare till Dambulla, en liten stad med gamla anor. Här har folk bott sedan 200-talet f Kr, och mest känd är staden för sitt imponerande grottempel, som vi besöker på resans fjärde dag.

Transfer: ca 3 timmar

matresa-sri-lanka

3

Dag 3: Dambulla (Sigiriya )

Bara 30 minuter från Dambulla ligger Sigiriya, eller ”Lejonets berg”, en gång i tiden huvudstad för delar av det som nu är Sri Lanka och skyddat av UNESCO.

Stentrappor leder upp för sluttningen till bergets fot, och vindlar vidare uppåt genom resterna av de lägre delarna av palatset. Härifrån går klättringen till bergets topp via en modern järntrappa som går genom resterna av den ursprungliga tegelporten ”Lejonporten”, idag förfallen till två stora högar av tegelsten samt två lejontassar. Ruinerna av palatsbyggnaderna reser sig idag ungefär en halv meter ovanför bergets yta, men det som huggits ur i dess yta har klarat sig bättre, till exempel den kungliga tronen ovanför simbassängen som fortfarande finns kvar.

Du får även se hur man odlade grönsaker, rotfrukter och majs för flera tusen år, enligt en metod som kallas chena.

Efter lunch bestående av curry med tapioka och nyfångad fisk från den närliggande sjön åker vi tillbaka till Dambulla och gör ett besök på grossistmarknaden, där lokalbefolkningen säljer sina egenodlade frukter, grönsaker och massor av annat.

Kvällen får du tillbringa som du vill. Guiden kommer gärna med förslag på bra restauranger, och stans bästa roti.

kulinarisk-resa-srilanka

4

Dag 4: Dambulla - Kandy

Efter frukost väntar Dambullas grottkomplex, med fem olika grottor – och ett annorlunda tempel, som är Sri Lankas största och mest välbevarade grottempel. Dambulla Cave Temple finns också med på UNESCOs världsarvslista.

På vägen till Kandy stannar vi och äter lunch på en av kryddodlingarna i området, där du även får lära dig mer om bland och provsmaka bland annat färsk kummin, kanel och vanilj.

Vi kommer fram till Kandy på eftermiddagen, och här besöker vi ett av Sri Lankas mest heliga tempel: Sri Dalada Maligawa, där enligt legenden en relik en av Buddhas tänder finns. Templet kallas därför ofta ”Temple of the tooth”.

Transfer: ca 2 timmar

sri-lanka-matresa

5

Dag 5: Kandy

Kandy är Sri Lankas näst största stad, med en befolkning på drygt 100.000 och ett mycket lugnare tempo än huvudstaden Colombo. Guiden visar runt till fots på förmiddagen, och resten av dagen är fri för egna aktiviteter.

Den kungliga botaniska trädgården Peradeniya ligger fem kilometer utanför stadskärnan och är väl värd ett besök. Eller så kan du välja att bara strosa runt i stan och ta dagen som den kommer.

Sent på eftermiddagen samlas gruppen igen, för en matlagningslektion hos en lokal familj. Du får lära dig att laga hopper (rispannkakor), kycklingcurry med kokosmjölk, och något sött till efterrätt – lankeser älskar sötsaker! Resultatet av lektionen hamnar förstås på middagsbordet.

matlagningslektion-sri-lanka

6

Dag 6: Kandy – Bandarawela (tåg)

Vi tar tåget genom Sri Lankas högland, och passerar vattenfall, teplantage och vackra landskap.

När vi kommer fram på eftermiddagen får vi hemlagad mat hos en lokal singalesisk familj.

 Transfer: Tåg, ca 6 timmar

Fotnot: Det är hög efterfrågan på tågbiljetterna från Kandy till Bandarawela. Vår lokala samarbetspartner gör alltid sitt bästa för att boka biljetter i god tid, men det händer ibland att de blir slutsålda långt i förväg. Då görs den här resan med egen buss istället.

resa-till-sri-lanka-tag-bandarawela

7

Dag 7: Bandarawela - Haputale - Bandarawela

Vi vaknar tidigt, för en morgonpromenad bland de vackra teplantagen, och stannar vid ett av dem för att lära oss mer om en av Sri Lankas största exportprodukter. Beroende på säsong får du prova att plocka teblad och provsmaka.

Vi tar en avstickare till Haputale, en mysig liten stad med bara drygt 5.000 invånare. Här väntar lunch hos en lokal tamilsk familj, och du får prova tamilsk mat. Oftast bjuds det på dosa (krispiga pannkakor) och idli (mjuka riskakor med linser och currysås eller chutney).

På eftermiddagen åker vi tillbaka till Bandarawela, där du får tillbringa resten av dagen och kvällen som du vill.

Transfer: ca 2 timmar

resa-till-srilanka-gruppresa

8

Dag 8: Bandarawela - Yala/Udawalawe nationalpark

Resan går vidare, till en av Sri Lankas stora nationalparker. Här finns ett rikt djurliv, och när det börjar skymma åker vi på safari och kikar efter leoparder, krokodiler, elefanter, läppbjörnar om många andra intressanta djur.

Fotnot: Turismen på Sri Lanka ökar kraftigt just nu, och antalet besökare i Yala nationalpark har i vissa delar av parken nått en gräns där vi och våra lokala samarbetspartners känner att det inte är hållbart att ta emot fler människor utan att det påverkar miljön och djuren negativt. I skrivande stund sker därför safarituren i en mindre välbesökt del av nationalparken, som heter Block 5. Om antalet turister börjar bli för högt även där åker vi istället till närliggande Udawalawe nationalpark, där det också finns vilda elefanter, leoparder, bufflar, hjortar och många andra djur.

Yala nationalpark är stängd i september och oktober varje år, för att miljön ska få en chans att återhämta sig. Då åker vi alltid till Udawalawe istället.

Transfer: ca 2 timmar

rundresor-srilanka-yala

9

Dag 9: Yala/Udawalawe - Mirissa

På vägen till havet stannar för lunch, och provar några rätter som är ett arv från landets muslimer – chicken biryani, och watalappam till efterrätt.

Därefter åker vi vidare längs kusten till Mirissa, en mysig badort på Sri Lankas sydspets. Ta det lugnt, njut av stranden och koppla av. Om du vill snorkla finns det även möjligheter till det. Vattnet är klarast från november till maj.

Vill du röra på dig? Hyr en cykel eller ta en tuktuk till Weligama, 8 kilometer bort, och se fiskebåtarna komma in med dagens fångster. Från september till april finns det även möjlighet till valskådning mot en extra kostnad.

Transfer: ca 3 timmar

rundresa-sri-lanka-mirissa

10

Dag 10: Mirissa - Galle - Mirissa

På förmiddagen träffar vi några av Mirissas fiskare, som berättar om sin vardag och hur livet förändrades efter tsunamin 2004. Besöket avslutas med hemlagad lunch hos en av familjerna, och en ljuvlig krabbcurry står ofta på menyn.

Eftermiddagen spenderar vi i Galle, en timme bort. Det är en mysig stad på sydvästra spetsen av Sri Lanka med ca 100.000 invånare. 1988 sattes de äldre delarna av staden och dess befästningar upp på UNESCOs världsarvslista. Galle är en populär ort för turister och backpackers och många konstnärer, författare, poeter och fotografer har valt att flytta hit – både från andra delar Sri Lanka och resten av världen.

rundresa-sri-lanka-galle

11

Dag 11: Mirissa - Colombo

Resans slutmål är huvudstaden Colombo, där vi får en guidad vandring som tar oss genom den myllrande marknaden Pettah Bazaar, Independence Square, parlamentshuset och förbi nationalmuséet.

Vi äter även lunch på en restaurang med influenser från den holländska kolonialtiden.

Avsluta gärna på Barefoot, en butik med rättvisemärkt hantverk från hela Sri Lanka. Här kan du köpa färgstarka souvenirer, handgjorda mjukisdjur, sängkläder, dukar och väskor – och överskottet går tillbaka till byarna de kommer från. De har även ett mysigt café.

Transfer: ca 2,5 timmar

rundresa-sri-lanka-colombo

12

Dag 12: Colombo

Utcheckning är kl 12 och det tar ca 30-45 minter med taxi till flygplatsen. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under dagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete på Sri Lanka? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Kandy eller med havssköldpaddor i Ambalangoda, nära Hikkaduwa. Vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

På den här matresan ingår mycket i priset från början, men det finns ändå möjlighet att själv välja till aktiviteter vissa dagar.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

På Sri Lanka betalar du med lankesiska rupies (LKR). 1000 rupies är ungefär 30 svenska kronor.

Dambulla:

 • Safari med jeep i Minneriya nationalpark  (ca 45 USD, minst 6 personer)

Kandy:

 • Botaniska trädgården (ca 11 500 LKR)
 • Dans- och kulturshow (ca 1 000 LKR)

Förläng resan!

Den här resan börjar och slutar i Colombo. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete på Sri Lanka. Vi och vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Matresa till Sri Lanka

VACCINATIONER
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Sri Lanka är enligt Världshälsoorganisationen helt fritt från Malaria sedan 2016. Vi rekommenderar dock att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUMTuristvisum som gäller i 30 dagar söker du på http://www.eta.gov.lk. Ska du stanna längre kontaktar du Sri Lankas ambassad i Stockholm.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Colombo på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Negombo från kl 14.
VALUTA & KONTOKORTDu är svårt att växla till sig lankesiska rupies i Sverige, och officiellt är det olagligt att föra med sig lokal valuta in eller ut ur landet, utom små summor. Det finns gott om bankomater som tar utländska bankkort på flygplatsen i Colombo och under resan. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen och på många andra ställen.

Räkna med att göra av med ca 1 500-2 000 kr i veckan på mat och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång.

Under bildfliken hittar du några bilder på den första och den sista nattens boende, som en fingervisning om vilken standard du kan vänta dig. Vissa nätter kan dock boendet vara av enklare standard.

10 frukostar, 7 luncher och 3 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.