12 dagar
Reslängd
Sep – Apr
Avgångar
4/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Vår matresa genom södra Indien tar dig med från Bangalore, kaffeplantage och mysiga Madurai i delstaten Karnataka, genom herrgårdsboende och nationalpark i Tamil Nadu, och avslutas med homestay och hemlagad mat i Keralas backwaters.

Under matresan får du lära dig mer om Indisk mat och dryck, och flera matlagningslektioner på olika platser ingår. Dessutom hinner du se många av södra Indiens största sevärdheter ”på köpet” – man kan ju inte stoppa in mat i ansiktet oavbrutet hela dagarna, även om det kan vara lockande i Indien. 😉

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Matresan genom södra Indien

 • Börja resan i Bangalore i delstaten Karnataka – mitt i södra Indien
 • Njut av skönt klimat och fin natur bland kaffeplantagen i Coorg
 • Lär dig laga mat med ursprung hos krigarstammen Coorgi 
 • Njut av hemlagad biryani i mysiga Mysore
 • Upptäck livliga Madurai och det fascinerande templet Sri Meenakshi
 • Se hur man lagar Chettinad-mat – och ät som en kung!
 • Vandra i Periyar nationalpark och lär dig mer om indiska kryddor
 • Lär dig laga typisk mat från Kerala i Periyar
 • Bo i homestay med hemlagad mat hos en lokal familj i Kerala
 • Upplev vardagslivet med båt bland kanalerna och sjöarna i Alleppey
 • Bekanta dig med mysiga Kochi, och lär dig laga fiskcurry på lokalt sätt

 

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATION Södra Indien. Matresan börjar i Bangalore och slutar i Kochi.
STARTDATUM 1-2 gånger i veckan, från september till mars. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum, och avresekalendern.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS 15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDE Du bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resan Delat dubbelrum
10 frukostar, 3 luncher, 5 middagar Lokal expertguide
Transfer med privat fordon och båt Ett nattåg med sovplats
Välkomstmiddag i Bangalore Matlagningslektion i Kodagu
Besök på kaffeplantage i Kodagu Se hur man lagar biryani i Mysore
Guidning med gatumat i Madurai Sri Meenakshi-templet i Madurai
Se hur man lagar Chettinad-mat Guidad vandring i Karaikudi
Besök på kryddplantage i Periyar Guidad vandring i Periyar nationalpark
Matlagningslektion i Periyar Båttur i Keralas bakvatten
Holländska palatset i Kochi Judiska synagogan i Kochi
Matlagningslektion i Kochi En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från Sverige Reseförsäkring
Flygtransfer Måltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDE tac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här matresan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt. Här kan du se lite av vad pengarna gick till 2018.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen för vår matresa i södra Indien ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Bangalore

Du är välkommen att checka in på hotellet i Bangalore från klockan 14, och klockan 18 hålls ett välkomstmöte så då är det bra om du är på plats. Det går även utmärkt att komma till Bangalore någon eller några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan, om du vill se mer av staden och dess omgivningar.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Bangalore, men oftast är det ett fyrstjärnigt hotell som heter jüSTa MG Road Hotel. MG Road står för Mahatma Gandhi Road.

Beroende på när du kommer till Bangalore får du spendera dagen som du vill. Bangalore är en av Indiens största städer och en av de mest rena och moderna. Här finns gott om shoppingmöjligheter om du vill gå loss på prutandet redan första dagen i Indien, men vi rekommenderar att vänta lite med det, ta det lugnt efter resan och kanske koppla av en timme eller två i den fina parken Cubbon Park, mitt i stan.

Efter välkomstmötet väntar en välkomstmiddag med autentisk lokal mat, och en guidad promenad längs paradgatan Mahatma Gandhi Road.

billig-rundresa-sodra-indien-bangalore

2

Dag 2: Bangalore - Coorg

Efter frukost påbörjar vi resandet riktigt, och åker västerut med egen bil eller minibuss (beroende på antal deltagare) till Coorg. Det är en lång resa, men vi hoppas du tycker det är värt det när vi kommer fram till hotellet. I Coorg (som även kallas Kadagu) finns det inte många hotell att välja mellan, men vi bor ovanligt lyxigt och det finns pool – så ta med badkläder om du vill använda den.

Transfer: ca 7 timmar

matresa-sodra-indien-coorg

3

Dag 3: Coorg

Coorg kallas ofta ”Indiens Skottland”, och du kommer att förstå varför när du vandrar genom det gröna landskapet. Området är känt för sina kaffeplantage, och här uppe på 900 meter över havet är klimatet perfekt att odla kaffebönor. Vi får en guidad vandring på ett av plantagen innan det är dags att laga mat!

Du får lära dig laga en typisk coorg-måltid, som ofta innehåller fläskkött, mango och jackfrukt, nooputtu (en slags risnudlar), roti lagade med ris, pulao (ris med grönsaker) och kadumbuttu (ångkokta risbullar). Resultatet äter vi förstås till lunch.

Eftermiddagen och kvällen får du spendera som du vill – kanske ta en längre promenad i det vackra landskapet, eller ta det lugnt vid hotellpoolen.

matresa-indien-coorgi

4

Dag 4: Coorg - Mysore - Madurai (nattåg)

Resan går vidare till Mysore, dit vi kommer fram lagom till att få se hur man lagar en god och smakrik biryani hos en lokal familj. Biryani lagas på en blandning av kryddor, basmatiris, linser och yoghurt. Det går utmärkt att använda många olika sorters kött, eller göra en vegetarisk variant.

Efter att ha avnjutit lunch har du eftermiddagen fri för egna aktiviteter. I Mysore tillverkas siden av högsta kvalitet, och rökelse av sandelträ. Devarajamarknaden är en av världens mest fotograferade, med vackert presenterade frukter och rangolipulver som används för att skapa färgstarka dekorationer.

Palatset i Mysore är svårt att missa. Dagens palats är ”bara” drygt hundra år gammalt – det gamla palatset brann ned 1897. Här bodde maharadjorna under Wodeyar-dynastin. Det finns även flera intressanta tempel att besöka i Mysore, och det är ett bra ställe att bara vandra runt utan något bestämt mål. Stadskärnan är ganska liten.

På kvällen hoppar vi på nattåget till Madurai. Sovplats med luftkonditionering ingår i priset, och det är oftast fyra sovplatser per kupé/sektion. Sängkläder ingår. Så långt det är möjligt delar du kupé/sektion med andra deltagare på resan, men vid ojämnt antal kan någon eller några få dela utrymme med andra resenärer. Oftast är det de som bokat resan i sista minuten som kan hamna lite avsides – ytterligare en anledning att boka i god tid.

Transfer: Coorg – Mysore: ca 3 timmar. Nattåg: ca 13 timmar

rundresa-indien-mysore

5

Dag 5: Madurai

Vi kommer fram till Madurai tidigt på förmiddagen. Madurai var huvudstad i Pandyariket mellan 400-talet och 1000-talet, har idag drygt en miljon invånare och är känd som ”festivalernas och templens stad”. Den är ett kulturellt centrum och har en stor marknad där du bland annat kan hitta bra te, kaffe och kardemumma.

Och jodå – berömda och spektakulära tempel finns det även här. Meenakshi-templet är det största och mest intressanta, och en guidad vandring här ingår. Här kan du – förutom att beundra de många färgglada och fantasifulla utsmyckningarna – få framtiden förutspådd av astrologer, eller bli välsignad av en elefant. De erbjuder även elefantridning. Det tycker vi du ska låta bli.

Guiden visar även runt på de bästa marknaderna och kommer med tips om var du hittar den bästa gatumaten. Avsluta med stans bästa masala dosa!

Gandhi-museet är också väl värt ett besök, och om du har tid innan det blir mörkt och inte har tröttnat på tempel rekommenderar vi även Pazhamudhir Solai, ett annat hinduiskt tempel, vackert beläget i naturreservatet Alagar Kovil, 25 km norr om stan. Ta en rickshaw, eller buss nummer 44 dit. Det går shuttlebuss upp till templet den sista biten för dig som inte vill gå. Se upp för nyfikna och tjuvaktiga apor.

aventyrsresa-till-indien-meenakshi

6

Dag 6: Madurai - Kanadukattan

Vi fortsätter resan österut till Kanadukattan (kan även stavas Kandukathan) – ett litet samhälle med knappt 5000 invånare känt för sin unika arkitektur. Här bor vi på en imponerande herrgård byggd 1902 av rika köpmän. Nu är den omgjord till hotell, och här bor du inte bara flott utan får även ta del av områdets rika matkultur.

Här får du se hur man lagar Chettinad-mat. Chettinad betyder ungefär ”mästerkock”, och maten från här delen av Tamil Nadu-provinsen är välkänd i hela Indien. Man snålar inte med kryddorna, och ersätter ofta chili med peppar vilket ger rätterna en mer aromatisk karaktär utan att vara alltför chilistarka. Du får ta del av en matlagningsuppvisning med kycklingcurry och mintchutney lagat på lokalt sätt – och självklart serveras det till middag.

Resten av dagen och kvällen får du tillbringa som du vill. Kanske slappa lite i poolen, eller upptäcka lilla Kanadukattan på egen hand?

Transfer: ca 2 timmar

matresor-sodra-indien

7

Dag 7: Kanadukattan - Periyar

Vi åker mot sydväst igen – tillbaka till delstaten Kerala – och till Periyar där vi tillbringar de kommande två nätterna. I Periyar finns en av södra Indiens mest populära nationalparker, och på eftermiddagen besöker vi ett kryddplantage där du får lära dig mer om några av de många kryddor Kerala är berömt för – kryddnejlika, kardemumma, olika sorters peppar, kanel och vanilj.

Transfer: ca 5 timmar

gruppresa-indien-periyar

8

Dag 8: Periyar nationalpark

En lokal expertguide visar vägen genom djungeln i nationalparken under en ca tre timmar lång vandring. Vi rekommenderar kängor eller åtminstone rejäla skor, och du får låna benskydd som skyddar mot blodiglar. Här finns det bland annat vildsvin, apor, sköldpaddor, bufflar och elefanter, men eftersom djuren är vilda är de flesta skygga och undviker människor.

Större delen av året finns både bambuflotte och större båt med motor att tillgå mot en extra kostnad. Vår rekommendation är flotten, för minsta miljöpåverkan och en mer fridfull och naturnära upplevelse.

På eftermiddagen är det dags för en matlagningslektion igen! Du får lära dig laga mat typisk för Kerala-provinsen, och hur man bakar parotta – ett flatbread populärt i södra Indien.

gruppresa-indien-periyar-nationalpark

9

Dag 9: Periyar - Kerala Backwaters

Innan vi lämnar Periyar stannar vi på ett lokalt teplantage för provsmakning, och sedan tar vi sikte på sydvästkusten. Här bor vi i homestay/guesthouse hos en lokal familj i det som kallas ”Kerala backwaters” (eller, om man så vill ”bakvatten”, även om det inte låter fullt så trevligt.) En båttur och guidning i byn ingår, och du bjuds på hemlagad lunch och middag.

Här lever människor nära och i många fall direkt på vattnet, i husbåtar. Tempot är lugnare än på den motsatta kusten, och lokalbefolkningen seglar, simmar, badar, tvättar och diskar i det bräckta havsvattnet som blandas med vatten från Vembanadsjön och dess bifloder.

Transfer: ca 7 timmar

gruppresor-indien-kerala-backwaters

10

Dag 10: Kerala backwaters - Kochi

Vi vaknar tidigt och äter hemlagad frukost bestående av appam, sydindiskt pannkakslikt bröd med många varianter.

Därefter väntar en avkopplande båttur genom Keralas backwaters till Alleppey. Här väntar bussen som tar oss vidare till Kochi, och du har resten av dagen och kvällen ledig för sightseeing eller shopping.

Det finns även en liten strand i närheten, om du känner för lite sol och bad på eftermiddagen. Kochi bjuder även på flera bra restauranger med nyfångad fisk och skaldjur.

Annars är Kochi mest känt för dansdramat Kathakali, och föreställningar ges nästan varje kväll. Dansen karakteriseras av överdrivna gester, fantastiska kostymer och väldigt mycket smink. Historierna kommer från Mahabharata och Ramayana, och den första stunden framförs bakom ett vitt lakan, endast för gudarna. Vid varje föreställning finns en oljelampa på scenen, som symboliserar gudarnas närvaro.

gruppresa-indien-kochi

Transfer med båt och buss: ca 3 timmar

11

Dag 11: Kochi

Guiden visar runt i centrala Kochi, och vi tar färjan över till Mattancherry där du bland annat får utforska det Holländska Palatset. Det färdigställdes 1555 och var en gåva av holländarna till den dåvarande Maharadjan Veera Kerala Varma. Palatset är byggt i trä och har en hel del vackra sniderier runt om i de fascinerande salarna. Missa inte de vackra väggmålningarna från Ramayana och Mahabharata.

Vid Fort Kochi kan du se fiskarna kasta ut stora fiskenät på kinesiskt sätt, en fiskemetod med hundraåriga traditioner. Här ligger även en stor judisk synagoga – kanske lite oväntat i Indien, men det har funnits en judisk befolkning i området sedan 1300-talet, och synagogan byggdes på 1500-talet.

På eftermiddagen väntar en sista matlagningslektion, och du får lära dig att laga en god sydindisk fiskcurry som avslutning på din matresa genom södra Indien.

matresa-indien-kochi

12

Dag 12: Kochi

Det går bra att behålla rummet fram till klockan 12, och det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Extra aktiviteter

Det här är en TAC+ resa där mycket ingår i priset från början, men vi vill ändå tipsa om vad du kan göra när du har några timmar över längs resan.

Guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Indien betalar man med Rupies. 100 INR är ungefär 13 svenska kronor.

Madurai:

 • Maharadjans palats (ca 200 INR)
 • Gandhi-muséet (fri entré)

Periyar nationalpark:

 • Båttur (ca 650 INR)

Kochi:

 • Kathakali-föreställning (ca 300 INR)
 • Judiska synagogan (5 INR)


Förläng resan!

Den här resan börjar i Bangalore och slutar i Kochi. Om du är intresserad av att förlänga din tid i Indien går det utmärkt att kombinera resan med volontärarbete i Goa eller Udaipur. Vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Matresa i Indien

VACCINATIONER Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och eventuellt Hepatit B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också behövas, och i vissa fall stelkramp. Det finns en risk att smittas av malaria i vissa delar av Indien. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRING För att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUM Om du ska stanna i Indien i högst 60 dagar kan du ansöka om e-visum här. Använd ingen annan sajt – det finns flera blufföretag som erbjuder e-visum till Indien.
FLYG Flygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Bangalore på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Bangalorefrån kl 14.

Resan avslutas i Kochi i Kerala. Därifrån kan du boka ett inrikesflyg tillbaka till Bangalore, eller boka hemresan direkt från Kochi.

VALUTA & KONTOKORT Officiellt är det inte tillåtet att föra in eller ut indiska rupies utanför Indien, men i praktiken går det att växla till sig rupies i Sverige om du vill. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Kochi och på många ställen under resan.

Räkna med att göra av med ca 1.000 kr i veckan på mat, fickpengar och aktiviteter på ledig tid, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MAT Du bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum – hör av dig om du är intresserad av det, så räknar vi på vad det kostar. Observera att egen kupé inte är tillgängligt på nattåget.

10 frukostar, 3 luncher och 5 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRER Det här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBIL Det finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.
RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHET Det här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.