10 dagar
Reslängd
Sep – Apr
Avgångar
4/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

DEN HÄR RESAN HAR TYVÄRR INGA INPLANERADE AVGÅNGAR UNDER 2022 ELLER 2023


Vår matresa genom södra Indien tar dig med från mysiga Kerala längst i söder, via kaffeplantage och tempel i Madurai, genom nationalpark och herrgårdsboende i Tamil Nadu, till myllrande Hyderabad mitt i Indien – en av landets främsta matdestinationer.

Under matresan får du lära dig mer om Indisk mat och dryck, och flera matlagningslektioner på olika platser ingår. Dessutom hinner du se många av södra Indiens största sevärdheter ”på köpet” – man kan ju inte stoppa in mat i ansiktet oavbrutet hela dagarna, även om det kan vara lockande i Indien. 😊

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

 

Höjdpunkter på den här Matresan genom södra Indien

  • Bekanta dig med mysiga Kochi, och lär dig laga fiskcurry på lokalt sätt
  • Upplev vardagslivet med båt bland kanalerna och sjöarna i Alleppey
  • Bo i homestay med hemlagad mat hos en lokal familj i Kerala
  • Vandra i Periyar nationalpark och lär dig mer om indiska kryddor
  • Upptäck livliga Madurai och det fascinerande templet Sri Meenakshi
  • Avsluta i av Indiens främsta matdestinationer – Hyderabad

 

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONSödra Indien. Matresan börjar i Kochi och slutar i Hyderabad.
STARTDATUM1-2 gånger i månaden, från september till april. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum, och avresekalendern.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
9 frukostar, 2 luncher, 6 middagarLokal expertguide
Transfer med privat fordon och båtFlyg från Madurai till Hyderabad
Matlagningslektion i KochiHolländska palatset i Kochi
Judiska synagogan i KochiBåttur i Keralas bakvatten
Besök på kryddplantage i PeriyarGuidad vandring i Periyar nationalpark
Guidad vandring i KaraikudiMeenakshi-templet i Madurai
Guidad stadsvandring i MaduraiGuidad stadsvandring i Hyderabad
Gatumat med guide i HyderabadGolconda-fortet i Hyderabad
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer vid ankomst och avresaMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här matresan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt. Här kan du se lite av vad pengarna gick till 2019.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen för vår matresa i södra Indien ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Kochi

Du är välkommen att checka in på hotellet i Kochi från klockan 14, och klockan 18 hålls ett välkomstmöte så då är det bra om du är på plats. Det går även utmärkt att komma till Kochi någon eller några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan, om du vill se mer av staden och dess omgivningar.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Bangalore, men oftast är det på Grand Hotel.

Beroende på när du kommer till Kochi får du spendera dagen som du vill. Det finns en liten strand i närheten, om du känner för lite sol och bad på eftermiddagen. Kochi bjuder även på flera bra restauranger med nyfångad fisk och skaldjur.

Efter välkomstmötet väntar en välkomstmiddag med autentisk lokal mat.

billig-rundresa-sodra-indien-bangalore

2

Dag 2: Kochi

Guiden visar runt i centrala Kochi, och vi tar färjan över till Mattancherry där du bland annat får utforska det Holländska Palatset. Det färdigställdes 1555 och var en gåva av holländarna till den dåvarande Maharadjan Veera Kerala Varma. Palatset är byggt i trä och har en hel del vackra sniderier runt om i de fascinerande salarna. Missa inte de vackra väggmålningarna från Ramayana och Mahabharata.

Vid Fort Kochi kan du se fiskarna kasta ut stora fiskenät på kinesiskt sätt, en fiskemetod med hundraåriga traditioner. Här ligger även en stor judisk synagoga – kanske lite oväntat i Indien, men det har funnits en judisk befolkning i området sedan 1300-talet, och synagogan byggdes på 1500-talet.

På eftermiddagen väntar en första matlagningslektion, och du får lära dig att laga en god sydindisk fiskcurry som start på din matresa genom södra Indien.

Annars är Kochi mest känt för dansdramat Kathakali, och föreställningar ges nästan varje kväll. Dansen karakteriseras av överdrivna gester, fantastiska kostymer och väldigt mycket smink. Historierna kommer från Mahabharata och Ramayana, och den första stunden framförs bakom ett vitt lakan, endast för gudarna. Vid varje föreställning finns en oljelampa på scenen, som symboliserar gudarnas närvaro.

matresa-indien-kochi

3

Dag 3: Kochi - Kerala Backwaters

Vi åker med egen minibuss eller buss längs kusten. I det som kallas ”Kerala backwaters” (eller, om man så vill ”bakvatten”, även om det kanske inte låter fullt så trevligt) bor vi i homestay/guesthouse hos en lokal familj. En båttur och guidning i byn ingår, och du bjuds på hemlagad lunch och middag.

Här lever människor nära och i många fall direkt på vattnet, i husbåtar. Tempot är lugnare än på den motsatta kusten, och lokalbefolkningen seglar, simmar, badar, tvättar och diskar i det bräckta havsvattnet som blandas med vatten från Vembanadsjön och dess bifloder.

Transfer: ca 2 timmar

gruppresor-indien-kerala-backwaters

4

Dag 4: Kerala Backwaters - Periyar

Vi vaknar tidigt och äter hemlagad frukost bestående av appam, sydindiskt pannkakslikt bröd med många varianter.

Därefter går resan vidare inåt landet och upp i bergen, till Thekkady, vid Periyars nationalpark och tigerreservat.

Vi gör ett stopp vi ett kryddplantage där du får lära dig mer om några av de många kryddor Kerala är berömt för – kryddnejlika, kardemumma, olika sorters peppar, kanel och vanilj.

Transfer: ca 4 timmar

gruppresa-indien-periyar

5

Dag 5: Periyar

En lokal expertguide visar vägen genom djungeln i nationalparken under en ca tre timmar lång vandring. Vi rekommenderar kängor eller åtminstone rejäla skor, och du får låna benskydd som skyddar mot blodiglar. Här finns det bland annat vildsvin, apor, sköldpaddor, bufflar och elefanter, men eftersom djuren är vilda är de flesta skygga och undviker människor.

Större delen av året finns både bambuflotte och större båt med motor att tillgå mot en extra kostnad. Vår rekommendation är flotten, för minsta miljöpåverkan och en mer fridfull och naturnära upplevelse.

gruppresa-indien-periyar-nationalpark

6

Dag 6: Periyar - Kanadukattan

Vi fortsätter resan österut, till delstaten Tamil Nadu och Kanadukattan (kan även stavas Kandukathan) – ett litet samhälle med knappt 5000 invånare känt för sin unika arkitektur. Här bor vi på en imponerande herrgård byggd 1902 av rika köpmän. Nu är den omgjord till hotell, och här bor du inte bara flott utan får även ta del av områdets rika matkultur.

Här får du se hur man lagar Chettinad-mat. Chettinad betyder ungefär ”mästerkock”, och maten från här delen av Tamil Nadu-provinsen är välkänd i hela Indien. Man snålar inte med kryddorna, och ersätter ofta chili med peppar vilket ger rätterna en mer aromatisk karaktär utan att vara alltför chilistarka. Du får ta del av en matlagningsuppvisning med kycklingcurry och mintchutney lagat på lokalt sätt – och självklart serveras det till middag.

Resten av dagen och kvällen får du tillbringa som du vill. Kanske slappa lite i poolen, eller upptäcka lilla Kanadukattan på egen hand?

Transfer: ca 6 timmar

matresor-sodra-indien

7

Dag 7: Kanadukattan - Madurai

Resan går vidare till Mysore, som var huvudstad i Pandyariket mellan 400-talet och 1000-talet. Idag har staden drygt en miljon invånare och är känd som ”festivalernas och templens stad”. Den är ett kulturellt centrum och har en stor marknad där du bland annat kan hitta bra te, kaffe och kardemumma.

Meenakshi-templet är det största och mest intressanta, och en guidad vandring här ingår. Här kan du – förutom att beundra de många färgglada och fantasifulla utsmyckningarna – få framtiden förutspådd av astrologer, eller bli välsignad av en elefant. De erbjuder även elefantridning. Det tycker vi du ska låta bli –elefanter mår bättre av att slippa kånka runt på människor hela dagarna.

Tamil Nadu är även känt för din goda mat, och det engelska ordet ”curry” härstammar förmodligen från det tamilska ”kari”. Guiden tar dig med till stans bästa gatumat, och får möjlighet att prova på delikatesser som semolina med pepparkorn, och hemgjord glass. Turen avslutas på Madurais bästa masala dosa-hak, som är så populärt att de bara har öppet fyra timmar om dagen!

Om du har tid över på eftermiddagen är Gandhi-museet också väl värt ett besök.

Transfer:ca 2 timmar

aventyrsresa-till-indien-meenakshi

8

Dag 8: Madurai - Hyderabad

Vi börjar dagen med att flyga från Madurai till Hyderabad (flygtid ca 2,5 timmar). Hyderabad är huvudort i delstaten Telangana, och en av Indiens toppdestinationer när det gäller mat.

Här får du en guidad vandring i de gamla stadsdelarna, och på kvällen är det dags att upptäcka Hyderbads gatumat. Missa inte deras biryani – många tycker det är den bästa i Indien – samosa på lokalt sätt, och haleem, en kryddstark stuvning. Till efterrätt blir det qubani ka meetha, med torkade aprikoser, mandlar och grädde.

matresa-indien-hyderabad

9

Dag 9: Hyderabad

På förmiddagen utforskar vi det berömda Golconda-fortet i utkanten av stan, och resten av dagen får du tillbringa som du vill i Hyderabad. Det är en av Indiens största städer, och här finns massor av göra.

På kvällen träffas gruppen för en gemensam avskedsmiddag – eller kanske en ”vi-ses-igen-middag” – med den berömda biryanin och annat gott på bordet.

indien-matresa-middag

10

Dag 10: Hyderabad

Det går bra att behålla rummet fram till klockan 12, och det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Extra aktiviteter

Det här är en TAC+ resa där mycket ingår i priset från början, men vi vill ändå tipsa om vad du kan göra när du har några timmar över längs resan.

Guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Indien betalar man med Rupies. 100 INR är ungefär 13 svenska kronor.

Kochi:

  • Kathakali-föreställning (ca 300 INR)

Periyar nationalpark:

  • Båttur (ca 650 INR)

Förläng resan!

Den här resan börjar i Kochi och slutar i Hyderabad. Om du är intresserad av att förlänga din tid i Indien går det utmärkt att kombinera resan med volontärarbete i Goa eller Udaipur. Vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Matresa i Indien

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och eventuellt Hepatit B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också behövas, och i vissa fall stelkramp. Det finns en risk att smittas av malaria i vissa delar av Indien. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMOm du ska stanna i Indien i högst 60 dagar kan du ansöka om e-visum här. Använd ingen annan sajt – det finns flera blufföretag som erbjuder e-visum till Indien.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Kochi på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Kochi från kl 14.

Resan avslutas i Hyderabad. Därifrån kan du boka ett inrikesflyg tillbaka till Kochi, eller boka hemresan direkt från Hyderabad.

VALUTA & KONTOKORTOfficiellt är det inte tillåtet att föra in eller ut indiska rupies utanför Indien, men i praktiken går det att växla till sig rupies i Sverige om du vill. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Kochi och på många ställen under resan.

Räkna med att göra av med ca 1.000 kr i veckan på mat, fickpengar och aktiviteter på ledig tid, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum – hör av dig om du är intresserad av det, så räknar vi på vad det kostar.

9 frukostar, 2 luncher och 6 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.
RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.