9 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
7/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Den här aktiva gruppresan tar dig både till storstäderna Shanghai och Hongkong och till fridfull landsbygd i Longji och Yangshuo. Du reser tillsammans med andra, men har ändå frihet att hitta på något på egen hand under resfria dagar. 

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan i södra Kina

 • Rivstarta i Shanghai – här blandas gammalt och nytt och 24 miljoner människor!
 • Vandra bland risterasserna i Longji, och lär känna Yao-folket
 • Lär känna Yangshuo – en klassisk backpackerdestination
 • Ta snabbtåget till Hongkong och shoppa loss som avslutning!

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATION Kina. Resan startar i Shanghai och slutar i Hongkong.
STARTDATUM Ca en gång i månaden, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum, och avresekalendern.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS 15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDE Du bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resan Delat dubbelrum
Lokal expertguide Transfer med buss, tåg, tunnelbana och taxi
Nattåg från Shanghai till Guilin Trekking bland risterrasserna i Longji
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från Sverige Reseförsäkring
Flygtransfer i Shanghai och Hongkong Måltider
SCHYSST RESANDE tac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt. Här kan du se lite av vad pengarna gick till 2018.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Shanghai

Du är välkommen att checka in på boendet i Shanghai från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till Shanghai några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan, om du vill se mer av staden och dess omgivningar.

Du kommer att få veta i god tid var vi bor i Shanghai – oftast är det på Shanghai City Central Youth Hostel (som självklart välkomnar gäster i alla åldrar!), men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt boende. Det finns privat badrum, tv och luftkonditionering, men liksom på resten av den här resan är boendet av det enklare slaget – rent och funktionellt, men inte lyxigt. Det är gångavstånd till tunnelbanestationen Caoyang Road.

Beroende på när du kommer till Shanghai får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. Kanske väljer du att bara ta det lugnt i området runt hotellet, eller så hittar du på något på egen hand. Här blandas gammalt och nytt, och det finns massor att göra.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide och de övriga deltagarna, så då är det bra om du är på plats.

kina-gruppresor-shanghai

2

Dag 2: Shanghai - Guilin (nattåg)

Du får spendera förmiddagen som du vill i Shanghai. Här tar du dig enklast runt med tunnelbanan, som går både under och ovan jord, och det finns förstås massor att se och göra. Som Kinas största stad och som ett ekonomiskt, kommersiellt och finansiellt centrum är Shanghai en av Kinas viktigaste städer. Här finns en blandning av olika kulturer, det moderna och det traditionella, och det västerländska och det orientaliska.

På eftermiddagen hoppar vi på nattåget som ska ta oss drygt 150 mil från kusten till Guilin, mitt i södra Kina. Att åka tåg i Kina är en speciellt upplevelse. Vi åker i andra klass-kupéer med tre sängplatser ovanpå varandra (totalt sex per kupé). Den nedersta sängen fungerar som soffa på dagtid, och sängkläder ingår.

Varje kupé har en tågvärd som kollar biljetterna, ansvarar för städningen och ger information. Det finns toaletter och handfat – men var beredd på att kinesiska offentliga toaletter inte alltid är helt rena även om städningen har förbättrats de senaste åren.

Nattåg är ett vanligt sätt för många kineser att resa långa sträckor, och de gör sig hemmastadda, sätter på sig tofflor och ibland även pyjamas, dricker te, äter, sover, spelar kort, pratar, läser eller lyssnar på musik. Det finns mat att köpa på tåget, men ta gärna med lite snacks.

aventyrsresa-kina-nattag

Transfer: Nattåg, 18-20 timmar!

3

Dag 3: Guilin - Longji (Danzai)

Efter en lång tågresa byter vi till buss i Guilin, för att fortsätta ca tio mil norrut.  Dazhai världsberömt för sina risterrasser, och du får tillbringa eftermiddagen som du vill – utforska omgivningarna eller gå på en kortare vandring och få en försmak av vad som ska komma.

4

Dag 4: Longji (trekking till Ping'an)

Trekking bland risterrasserna i Longsheng. Njut av vacker natur, stillhet och frisk luft! Vi passerar bambuskogar och vattenfall. I Dazhai och Ping’an kommer du att träffa på Yao-folket, ett minoritetsfolk med intressant kultur. Du kommer att märka att nästan alla Yao-kvinnor har extremt långt hår – enligt tradition klipper de sig bara en gång i livet, när de är 16 år.

Trekkingen tar ungefär fyra timmar och är inte extremt krävande, men ta med vandringsskor eller kängor med bra grepp. Det kan vara halt på vissa ställen, särskilt sommartid.

äventyrsresa-kina-longji

5

Dag 5: Longji - Yangzhuo

Dags att ta farväl av Ping-an och Longji. Nästa destination: Yangshuo! Det här är en mysig liten stad omgiven av berg och en fantastiskt vacker natur. Här finns det mesta du kan ha saknat uppe i bergen; affärer, barer, kaféer och västerländsk mat. Yangshuo blev populärt bland backpackers redan på 80-talet, men det är ändå relativt skonat från massturism.

Yangzhou är också känt för fiske med skarvar. Fåglarna hålls i ”koppel” och fångar fiskarna. När arbetspasset är slut får de behålla sin sista fångst, och även om det kan se lite otäckt ut tar fåglarna inte skada.

Transfer med buss: ca 4 timmar

rundresa-kina-yangshuo

6

Dag 6: Yangshuo

Ledig dag, som du får tillbringa som du vill. Vi rekommenderar att hyra en cykel och upptäcka landsbygden runt Yangshou. Missa inte området runt Moon Hill. Ser landskapet bekant ut? Du kanske har sett Moon Hill på omslaget till Lonely Planets guide till Kina!

Här finns det även möjlighet att vandra eller klättra, du väljer själv och behöver inte boka något i förväg. Det finns många lokala guider och små reseföretag som gärna hjälper till med det praktiska.

billig-kina-resa-Yangshuo

7

Dag 7: Yangshuo

Ännu en dag utan förutbestämt program. Guiden kommer gärna med tips. Kanske en lektion i sydkinesisk matlagning?

På kvällen finns möjlighet att besöka  Impression Liusanjie, en berömd ljusshow skapad av  Zhang Yimou, som även ansvarade för öppnings- och avslutningsceremonierna i OS i Peking 2008.  Biljetterna kostar runt 200 kr.

8

Dag 8: Yangshuo - Hongkong (snabbtåg)

Vi tar snabbtåg till Shenzhen, på gränsen till Hongkong. Det är en populär gränsövergång, så det kan ta ett par timmar att stämpla ut sig ur Kina, stämpla in sig i Hongkong och gå igenom tullen. Du behöver ha med dig allt bagage vid gränsövergången, så tänk på att inte packa för mycket. Väl på Hongkong-sidan tar vi  ett nytt tåg in till centrala Hongkong.

Hongkong var en brittisk besittning från 1841 till 1997 och är idag tillsammans med Macao en av två särskilda administrativa regioner i Kina. Under policyn ”Ett land, två system” har Hongkong tillåtits behålla sitt eget ekonomiska och politiska system.

Hong Kong är väldigt olikt resten av Kina, och här är det shopping som är det största dragplåstret för många. I Causeway Bay finns allt att köpa, inklusive billig elektronik. Vill du ha en lite mer kinesisk shoppingupplevelse rekommenderar vi istället Sheung Wan, som du når på en halvtimme med tunnelbana.

I Hongkong bor vi oftast på West Hotel i Kowloon, nära restauranger, tunnelbana och shopping.

Transfer med snabbtåg: ca 4 timmar och lokaltåg i Hongkong, ca 2 timmar

gruppresa-kina-hongkong

9

Dag 9: Hongkong

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Det går självklart även bra att stanna i längre i Hongkong på egen hand – här finns så mycket att se och göra att du bara hinner med en bråkdel annars!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Kina betalar man med Yuan, 100 yuan är ungefär 125 svenska kronor, och Hongkong används Hongkongdollar, som har ungefär samma värde som svenska kronan.

Shanghai:

 • Shanghai museum (fri entré)
 • Yuyuan Gardens (ca 40 yuan)
 • Akrobatshow (ca 180 yuan)
 • Oriental Pearl Tower Viewing Deck (ca 150 yuan)

Yangshuo:

 • Tai Chi/Kung Fu-lektion (ca 50 yuan)
 • Hyra cykel (ca 20 yuan)
 • Kryssning på Li-floden (ca 100 yuan)
 • Matlagningslektion (ca 150 yuan)

Hongkong:

 • Star ferry (ca 15 HKD)
 • Ljusshow (gratis)

Förläng resan!

Den här resan börjar i Shanghai och slutar i Hongkong. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Kina. Vår systerorganisation IndiGo Travel har projekt i Chengdu och Guilin hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa i norra Kina

VACCINATIONER Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns normalt inte i de här delarna av Kina, men vi rekommenderar ändå att kolla med din husläkare eller en vaccinationscentral, eftersom det händer att malaria sprids från andra delar av Kina ibland, särskilt under regnperioden. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRING För att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUM Turistvisum som gäller i 30 dagar skaffar du på Chinese Visa Application Service Center i Stockholm eller Göteborg. Du får ett inbjudningsbrev och några andra dokument av oss när du har bokat, som du ska bifoga din visumansökan. Visumet gäller för inresa i tre månader från det datum det utfärdas, så sök inte för tidigt.

Om du åker tillsammans med någon går det även att skaffa e-visum, via något av de svenska företag som erbjuder den tjänsten.

Du behöver bifoga en lista på vilka hotell du ska bo på, ett inbjudningsbrev från ett kinesiskt resebolag och en resplan. Allt det får du av oss när du har bokat resan.

Till Hongkong behöver du inte söka visum i förväg – det får du vid gränsövergången.

FLYG Flygresa från Sverige ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Shanghai på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Shanghai från kl 14.

Resan avslutas i Hongkong, och om du ska åka hem till Sverige direkt kan du antingen boka en separat enkelbiljett från Hongkong till Shanghai eller boka hemresan direkt från Hongkong.

VALUTA & KONTOKORT Det går att ta ut kinesisk valuta – Yuan – med svenskt bankomatkort i nästan alla bankomater, så länge kortet är aktiverat för utlandsuttag av din svenska bank. Tänk på att både din bank och den kinesiska banken tar ut en avgift för varje uttag du gör, så plocka ut en större summa på en gång. Detsamma gäller Hongkongdollar.

Du kan även ta med t ex USD, Euro eller Hongkong-dollar och växla på hotellen eller på en bank. Tillskillnad från många andra länder är kursen densamma överallt, så det är oftast smidigast att växla på hotellet. Spar alla kvitton, de kan behövas vid återväxling i samband med hemresan. På flygplatsen kan man återväxla 50 % av det totala belopp man växlat till sig (kvitto efterfrågas). Observera! Du måste återväxla genom samma bank som du har ett växlingskvitto från, olika banker accepterar inte varandras kvitton. Återbetalningen ges i US‐dollar eller annan större valuta. Om du inte lyckas växla bort dina kinesiska yuan före hemresan kan du växla dem hemma.

Räkna med att göra av med ca 2.000-3.000 kr i veckan på mat, entréavgifter och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MAT Du bor i delat dubbelrum på hotell av enkel standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum – hör av dig om du är intresserad av det, så räknar vi på vad det kostar. Observera att enkelrum/egen kupé inte är tillgängligt på nattåget.

Mat ingår inte i priset på den här resan, utan du får fritt välja var och vad du vill äta.

MEDRESENÄRER Det här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBIL Det finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. Ibland kostar det extra att använda.

Du kan köpa ett lokalt simkort i Kina för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHET Det här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.