8 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
7/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Vill du uppleva några av Kinas höjdpunkter på en kort resa? Här hinner vi med höjdare som Shanghai, terrakottaarmén i Xi’an och att vandra på Kinesiska muren – ett utmärkt alternativ för dig som har begränsat med tid eller som vill ha en guidad resa som en del av en längre vistelse i Kina.

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan i Kina

 • Starta i ”Österns Paris” – spännande Shanghai
 • Få en glimt av det traditionella Kina i pittoreska Wuxi
 • Se de muslimska kvarteren och terrakottaarmén i Xi’an
 • Upplev kinesiska muren i Jinshanling
 • Utforska Himmelska Fridens Torg och Den Förbjudna Staden i Peking

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONKina. Resan startar i Shanghai och slutar i Peking.
STARTDATUM2-4 gånger i månaden, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
3 frukostarLokal expertguide
Transfer med tåg, buss & tunnelbanaEtt nattåg med sovplats
Guidad vandring i ShanghaiGamla stan i Wuxi
Guidad vandring i Xi’anTerracottaarmén i Xi’an
Kinesiska muren i JinshanlingHimmelska Fridens Torg i Peking
Den Förbjudna Staden i PekingEn donation till Eden Projects
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer i Shanghai och PekingMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Shanghai

Som Kinas största stad och som ett ekonomiskt, kommersiellt och finansiellt centrum är Shanghai en av Kinas viktigaste städer. Staden har på senare år blivit en välkänd internationell metropol och lockar till sig besökare från hela världen. Här finns en blandning av olika kulturer, det moderna och det traditionella, och det västerländska och det orientaliska.

Du är välkommen att checka in på hotellet i Shanghai från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till Shanghai några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan, om du vill se mer av staden och dess omgivningar.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Shanghai – oftast är det ett centralt beläget hotell som heter Greenland Jiu Long Hotel, nära tunnelbanestationen Hailun.

Klockan 16 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide och de övriga deltagarna, så då är det bra om du är på plats. Därefter väntar en stadsvandring bland några av de mest intressanta sevärdheterna.

kina-gruppresor-shanghai

2

Dag 2: Shanghai - Wuxi - Shanghai

Gör dig redo för din första bullet train-upplevelse denna morgon. En halvtimmes tågresa tar dig till Wuxi – en gång i tiden en framstående vattenstad och nu en blomstrande stad. Följ med guiden på en vandring genom Huishan Ancient Town Scenic Area och utforska de kulturella relikerna, historiska platserna och de underbara trädgårdarna i Xihui.

Vandra genom Huishans historiska och kulturella gator och följ sedan med guiden till ett naturreservat – här är det svårt att ro att du bara är en halvtimme från hektiska Shanghai. Lär dig mer om det traditionella livet här och besök sedan Jichang-trädgården. Den är av de finaste exemplen på traditionella kinesiska trädgårdar och listades som skyddat nationellt kulturarv 1998.

Vi åker tillbaka till Shanghai på eftermiddagen. Kvällen får du njuta av i din egen takt – varför inte ta en drink på en av takbarerna i Shanghai och blicka ut över The Bund?

gruppresa-kina-wuxi

3

Dag 3: Shanghai - Xi'an (snabbtåg)

Vi kommer fram till Xi’an på eftermiddagen, en gammal stad med en historia som sträcker sig över 3100 år tillbaka i tiden. Mest känd är staden för terrakottaarmén som vaktar den förste kejsaren av Qindynastins – Qin Shihuangs – över 2200 år gamla mausoleum, men det finns mycket annat att se och göra här också.

Guiden tar dig med på en vandring i Xi’ans muslimska delar, med livliga marknader och en av Kinas viktigaste moskéer. Missa inte den intressanta matkulturen i Xi’an – här blandas traditionell kinesisk mat med muslimska inslag. Vi rekommenderar roujiamo (marinerat nötkött eller lamm i bröd) och Xi’an dumplings.

Transfer: Snabbtåg, ca 7 timmar

rundresa-kina-xi'an

4

Dag 4: Xi'an

Vi besöker den mäkta imponerande Terrakottaarmén stadsdistriktet Lintong, cirka två timmar öster om centrala Xi’an. Armén är uppdelad i tre gropar och hittills har cirka 2 000 soldater blivit utgrävda, men det beräknas finnas minst 6000 till. Alla soldater i Terrakottaarmén har unika utseenden och representerar olika militära grader. Armén hittades 1974 av bönder som grävde en brunn, och är en av 1900-talets största arkeologiska upptäckter.

rundresa-kilna-xi'an

5

Dag 5: Xi'an - Peking (snabbtåg) - Mutianyu

En resdag. Vi tar snabbtåget till Peking, och avverkar de över hundra milen på ungefär sex timmar. I Peking byter vi till egen minibuss eller buss och fortsätter norrut till Mutianyu, en av de bästa platserna att uppleva den kinesiska muren. Här bor vi på ett enkelt, familjedrivet guesthouse och hemlagad middag ingår.

Transfer: Snabbtåg, ca 7 timmar och buss, ca 2 timmar

6

Dag 6: Mutianyu - Jinshanling - Peking

Dags att vandra på den berömda muren! Den här delen är 1500 år gammal, drygt sju meter hög och över fyra meter bred. Här finns många intressanta vakttorn från Mingdynastin, och vi vandrar i ungefär två timmar inklusive pauser.

På eftermiddagen tar vi bussen till Peking.

Transfer: Buss, ca 2 timmar

rundresa-kinesiska-muren

7

Dag 7: Peking

Dags att utforska Himmelska Fridens Torg och Den Förbjudna Staden. Torget mäter ca 220 000 kvadratmeter och är därmed det största i världen. Här kan en miljon människor få plats samtidigt! Norra delen av torget är en stor öppen yta och södra delen domineras av Mao Zedongs minneshall. Mitt på torget står Monument över folkets hjältar.

Den Förbjudna Staden är världens största existerande palats. Totalt finns nästan 1 000 tempel, salar, bostäder och paviljonger innehållande över 9 000 rum fördelat på en byggnadsyta av 150 000 kvadratmeter. Palatset är byggt enligt principerna för yin och yang – balansen mellan negativa och positiva energier.

Eftermiddagen får du tillbringa som du vill. Kanske ett besök i några av pekings många hutonger, de traditionella gamla kvarteren med låga, anspråkslösa bostadshus som ligger längs snirkliga och trånga gränder? Tyvärr skövlas de med marken för att ge plats åt nya byggnader, men det finns fortfarande några att besöka.

Eller kanske konstkvarteret 798 Art District? Eller njuta av lugnet tempelparken vid Temple of Heaven?

Fotnot: Efter Covid tillåts ”bara” 30 000 besökare i den Förbjudna Staden, jämfört med 80 000 före pandemin. Det innebär att det i vissa fall, särskilt under kinesiska storhelger, kan vara svårt eller omöjligt att få tag i biljetter vissa dagar, även om det är ovanligt. Om guiden mot förmodan inte lyckas säkra biljetter besöker gruppen ett närliggande tempel med liknande arkitektur och Sommarpalatset medkejsarens trädgård istället.

gruppresor-kina-peking

8

Dag 8: Peking

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Det går självklart även bra att stanna i längre i Peking på egen hand — här finns så mycket att se och göra att du bara hinner med en bråkdel annars!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Kina betalar man med Yuan, 100 yuan är ungefär 150 svenska kronor.

Shanghai:

 • Propagandamuséet (ca 25 yuan)
 • Yuyuan Gardens (ca 40 yuan)
 • Observationsdäcket på Oriental Pearl Tower (ca 150 yuan)
 • Shanghai Museum (fri entré)

Xi’an:

 • Stora moskén (ca 25 yuan)
 • Big Wild Goose Pagoda (ca 80 yuan)
 • Small Wild Goose Pagoda (ca 50 yuan)

Peking:

 • Kung Fu-show (ca 280 yuan)
 • Temple of Heaven (ca 40 yuan)
 • Peking-opera (ca 100 yuan)
 • Akrobatshow (ca 290 yuan)


Förläng resan!

Den här resan börjar i Shanghai och slutar i Peking. Det går bra att kombinera den med volontärarbete i Kina. Vår systerorganisation IndiGo Travel har projekt i Kina och vi hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa i norra Kina

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns normalt inte i de här delarna av Kina, men vi rekommenderar ändå att kolla med din husläkare eller en vaccinationscentral, eftersom det händer att malaria sprids från andra delar av Kina ibland, särskilt under regnperioden. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMTuristvisum som gäller i 30 dagar skaffar du på Chinese Visa Application Service Center i Stockholm eller Göteborg. Du får ett inbjudningsbrev och några andra dokument av oss när du har bokat, som du ska bifoga din visumansökan. Visumet gäller för inresa i tre månader från det datum det utfärdas, så sök inte för tidigt.

Om du åker tillsammans med någon går det även att skaffa e-visum, via något av de svenska företag som erbjuder den tjänsten.

Du behöver bifoga en lista på vilka hotell du ska bo på, ett inbjudningsbrev från ett kinesiskt resebolag och en resplan. Allt det får du av oss när du har bokat resan.

FLYGFlygresa från Sverige ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Shanghai på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Shanghai från kl 14.

Resan avslutas i Peking, och om du ska åka hem till Sverige direkt kan du antingen boka en separat enkelbiljett från Peking till Shanghai eller boka hemresan direkt från Peking.

VALUTA & KONTOKORTDet går att ta ut kinesisk valuta – Yuan – med svenskt bankomatkort i nästan alla bankomater, så länge kortet är aktiverat för utlandsuttag av din svenska bank. Tänk på att både din bank och den kinesiska banken tar ut en avgift för varje uttag du gör, så plocka ut en större summa på en gång.

Du kan även ta med t ex USD eller Euro och växla på hotellen eller på en bank. Till skillnad från många andra länder är kursen densamma överallt, så det är oftast smidigast att växla på hotellet. Spar alla kvitton, de kan behövas vid återväxling i samband med hemresan. På flygplatsen kan man återväxla 50 % av det totala belopp man växlat till sig (kvitto efterfrågas). Observera! Du måste återväxla genom samma bank som du har ett växlingskvitto från, olika banker accepterar inte varandras kvitton. Återbetalningen ges i US‐dollar eller annan större valuta. Om du inte lyckas växla bort dina kinesiska yuan före hemresan kan du växla dem hemma.

Räkna med att göra av med ca 1 500-2 500 kr i veckan på mat och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum – hör av dig om du är intresserad av det, så räknar vi på vad det kostar. Observera att enkelrum/egen kupé inte är tillgängligt på nattåget.

3 fukostar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan köpa ett lokalt simkort i Kina för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.