14 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Den här aktiva gruppresan tar dig genom Kambodja på ett smidigt sätt, och du kan fokusera på att lära känna det här intressanta landet istället för att lägga tid och energi på att hitta bussbiljetter och hotell. Här får uppleva Kambodjas mest kända attraktioner, som Dödens fält och S21 i Phnom Penh, sjön Tonlé Sap och det mäktiga Angkor Wat – men även gå djupet och lära känna mindre guldkorn som Battambang och Kampot.

Med andra ord: den ultimata resan till Kambodja för dig som vill utnyttja två veckor på bästa sätt!

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom Kambodja

 • Starta resan i myllrande huvudstaden Phnom Penh
 • Lär dig mer om Kambodjas historia vid ”S21” och Dödens Fält
 • Upplev kambodjanskt lantliv och bo i homestay
 • Utforska tempelkomplexet Angkor med guide i två dagar
 • Upptäck landsbygden runt Battambang från cykelsadeln
 • Åk båt på sjön Tonlé Sap och se några de flytande byarna
 • Få en guidad tur på landet i mysiga Kampot – mångas favoritstad i Kambodja
 • Avsluta där resan startade – massor av erfarenheter rikare

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONKambodja. Resan startar och slutar i Phnom Penh.
STARTDATUMUngefär en gång i veckan, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum, och avresekalendern.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
11 frukostar, en lunch, en middagLokal expertguide
Transfer med (mini-)buss och båtMuséet Tuol Sleng (S21) i Phnom Penh
Dödens Fält i Phnom PenhTredagarspass till Angkor
Guidade dagsturer i AngkorCykling med guide i Battambang
Guidad stadsvandring i KampotGuidad tur på landet i Kampot
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
FlygtransferMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt. Här kan du se lite av vad pengarna gick till 2019.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Phnom Penh

Du är välkommen att checka in på hotellet i Phnom Penh från klockan 14. Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på  – oftast är det ett centralt hotell som heter Cardamom Hotel, med gångavstånd till nationalmuséet, kungliga palatset och centrala marknaden. Där har du tre tips på vad du kan hitta på i huvudstaden den första dagen – men det går förstås lika bra att koppla av vid poolen och varva ned efter flygresan.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide och de andra deltagarna, så då är det bra om du är på plats. Var inte rädd att prova den lokala maten redan första dagen – amok (ångkokt fisk i currysås) är en favorit hos oss på TAC.

gruppresor-kambodja-phnom penh

2

Dag 2: Phnom Penh

Vi besöker Choeung Ek (Dödens fält) och fängelset Toul Sleng på förmiddagen – inte de mest muntra ställena i Phnom Penh, men de ger en viktig inblick i Kambodjas inte alltför avlägsna historia. Det är svårt att föreställa sig hur Pol Pot och Röda Khmererna tog kål på nästan en fjärdedel av sitt eget lands befolkning för mindre än 40 år sedan.

Eftermiddagen får du spendera som du vill. Silverpagoden vid kungliga palatset rekommenderas om du inte hann med det den första dagen. Gillar du marknader med ett lite udda utbud rekommenderar vi ryska marknaden, och är du intresserad av samtida konst inspirerad av traditionell kambodjansk design är konstgalleriet Din Art i absolut toppklass.

gruppresor-kambodja-phnom-penh

3

Dag 3: Phnom Penh - Kampong Cham

Vi påbörjar resandet, och åker med egen minibuss eller buss till den mysiga lilla staden Kampong Cham. Här får du uppleva en annan sida av Kambodja som inte många västerlänningar får se. Resterna av Wat Nokor från 1000-talet ligger inom cykelavstånd, och ger en föraning om vad som väntar i Angkor.

Om det finns tid och vattenståndet inte är för högt kan du även utforska ön Koh Paen (eller Koh Pen). Dit tar du dig via en lååång bambubro, som byggs upp för hand varje år eftersom den hamnar under vattnet under regnperioden (då kan man bara kan ta sig dit med färja). Här livnär sig lokalbefolkningen mestadels på fiske och att odla tobak och sesamfrön.

Transfer: Minibuss, ca 3 timmar

rundresa-kambodja-kompong-cham

4

Dag 4: Kampong Cham - Prasat Sambor

Resan går vidare till byn Sambor Prei Kuk, där en lokal guide visar runt och introducerar gruppen till lokalbefolkningen. Här bor du i homestay hos en lokal familj – du får traditionell hemlagad mat och chans att lära känna den lokala kulturen.

Boendet är i flerbäddsrum, och här bor du som en i byn. Det innebär att vi sover på tunna madrasser på golvet, och att badrummet ofta består av dusch med skopa från en vattentunna och asiatiska ”squat”-toaletter. Det finns myggnät.

I Sambor Prei Kuk finns även UNESCO-skyddade ruiner av ett tempel från 500-talet, ett av de äldsta i Kambodja. Om du inte är trött på tempelruiner går det utmärkt att besöka det på egen hand på eftermiddagen.

Transfer: Minibuss, ca 3 timmar

äventyrsresa-kambodja-sambor-prei-kuk

5

Dag 5: Prasat Sambor - Siem Reap

Siem Reap är Kambodjas näst största stad och är ungefär lika stor som Uppsala. Här kretsar det mesta kring turism och resande, och de allra flesta åker hit för att besöka tempelruinerna i Angkor.

Det mesta av intresse ligger inom gångavstånd i Siem Reap, och på kvällen kan du utforska kvällsmarknaden och Pub Street.

Transfer: Buss, ca 5 timmar.

äventyrsresor-backpack-gruppresa-res-ungdom-kambodja-siem-reap

6

Dag 6: Siem Reap/Angkor

Att besöka Siem Reap utan att besöka Angkor Wat kommer att kännas tomt. Angkor är en stad av ruiner från en svunnen storhetstid, och Kambodjas största turistmagnet. Men trots den stora mängden turister som besöker området varje dag är det en fascinerande upplevelse att vandra runt bland ruinerna av det som byggdes under 1100-talet och under lång tid var huvudstad i det mäktiga Khmer-riket. Vi hinner med att besöka tre av de mest kända templen den första dagen: Angkor WatTa Prohm och Bayon.

aktiva-resor-kambodja-angkor-wat

7

Dag 7: Siem Reap/Angkor

Vi fortsätter utforskande av Angkor-komplexet fram till lunch. På eftermiddagen och kvällen finns det gott om annat att sysselsätta sig med i Siem Reap om du vill – eller så kan du förstås ta det lugnt och ladda batterierna inför resten av resan.

Är du sugen på västerländsk mat finns det gott om det i Siem Reap, och de flesta avslutar kvällen på Pub Street.

gruppresor-kambodja-angkor-wat

8

Dag 8: Siem Reap - Battambang

Med båt tar vi oss österut, via Tonlé Sap –  Sydostasiens största sötvattensjö.

Större delen av båtresan går på den lilla Sangkerfloden.

Fotnot: Från januari till augusti är oftast vattenståndet så lågt i floden att det inte går att göra den här resan med båt. Då ersätts båten med minibuss.

Transfer: Båt eller minibuss, ca 4-5 timmar

9

Dag 9: Battambang

Vi upplever Battambang på lokalt och miljövänligt sätt på förmiddagen: under ledningen av guiden cyklar vi ut på landsbygden, och du kommer att få se hur vardagen ser ut där.

På eftermiddagen kan du besöka cirkusskolan Phare och se barnen och ungdomarna träna inför nästa föreställning. Ett annat tips är fladdermusgrottan vid berget Sampeou. Här kan du fascineras av en tät ström av miljontals fladdermöss som lämnar grottan vid skymningen. Det ser ut som ett svart vattenfall.

”Bambutåget” är kanske Battambangs största turistattraktion, och värt en åktur om man har lite överseende med att det har förlorat sin ursprungliga funktion som lokalt transportmedel för personer på landsbygden och nu mest används av turister.

Fotnot: Cykelturen är på ca 24 kilometer. Om du inte vill cykla ordnas transport med remork (tuk-tuk) istället utan extra kostnad.

gruppresa-kambodja-battambang

10

Dag 10: Battambang - Kampong Chhnang

Vi reser vidare från Battambang till lilla Kampong Chhnang. Idag ingår en båttur på Tonlé Sap. Sjöns yta varierar mellan 2 500 och 16 000 kvadratkilometer beroende på årstiden och medeldjupet varierar mellan 2 och 10 meter. I sjön finns 170 flytande byar. Sammanlagt bor där ungefär 90 000 människor varav många har sitt etniska ursprung i Vietnam. Det finns många vackra fågelarter på och runt sjön.

I Kampong Chhnang får du prova på krukmakeri på lokalt sätt.

Transfer med minibuss: ca 3,5 timmar

gruppresor-kambodja-tonle-sap

11

Dag 11: Kampong Chhnang - Kampot

Vi åker vidare söderut – ända ned till havet i Kampot, en av Kambodjas finaste städer. Här odlas peppar och durian – och de är så stolta över sin durian att stans största rondell pryds av en staty föreställande en fruktkorg – med en enorm durian i mitten!

Har du inte testat durian? Gör det! Lukten avskräcker många och man antingen älskar eller hatar den här mycket speciella frukten – helst ska den vara lite övermogen och krämig, men är du nybörjare kan det vara bra att testa en lite hårdare bit först. De har inte lika mycket smak.

Transfer: Minibuss, ca 4,5 timmar

gruppresa-kambodja-kampot

12

Dag 12: Kampot

En dag på landsbygden utanför Kampot. Vi besöker bland annat en pepparodling och du får lära dig mer om varför många anser att världens bästa peppar odlas här. Vi vandrar genom risfält och besöker kalkstensgrottan Phnom Chhnork, och besöker byar där du får se hur lokalbefolkningen lever.

Avsluta dagen med att beundra de vackra men förfallna husen längs Kep’s kustlinje. Många av husen förstördes av röda khmererna, men står fortfarande kvar som en tyst påminnelse om det förflutna.

13

Dag 13: Kompot - Phnom Penh

Dags att lämna havet, och ta bussen tillbaka till Phnom Penh. Eftermiddagen och kvällen får du tillbringa som du vill, men de flesta brukar samlas för en gemensam avskedsmiddag. Kanske på restaurangen Friends, som serverar god fusion-mat och anställer fd gatubarn? Det ligger inom gångavstånd från hotellet, nära nationalmuséet.

Koppla gärna av med en traditionell kambodjansk massage på the Seeing Hands, som ligger mellan kvällsmarknaden och Wat Phnom. Här får du ovanligt bra massage, av synskadade.

Transfer: Buss, ca 4 timmar

gruppresor-kambodja-phnom-penh

14

Dag 14: Phnom Penh

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det tar 30-60 minuter med taxi till flygplatsen beroende på trafiken. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete i Kambodja? Projekten startar varje måndag och vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Kambodja förväntas du som västerlänning betala du med USA-Dollar för det mesta, men vi rekommenderar att även försöka få betala med den lokala valutan, Riel. Då brukar man få mer för pengarna. 1.000 riel är ungefär 2 kronor.

Phnom Penh:

 • Nationalmuséet (ca 10 USD)
 • Wat Phnom (ca 2 USD)
 • Kungliga Palatset & Silverpagoden (ca 10 USD)

Sambor Prei Kuk:

 • Templet Prasat Sambor (ca 10 USD)

Siem Reap:

 • Muséet för landminor (ca 5 USD)
 • Biljett till Phare-cirkusen (ca 18 USD)

Battambang:

 • Matlagningskurs (ca 12 USD)

Kampot:

 • Traditionell kambodjansk massage (ca 5 USD)
 • Solnedgångskryssning (ca 30 USD)

Förläng resan!

Den här resan börjar och slutar i Phnom Penh. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Kambodja. Vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Kambodja

VACCINATIONERFullgott grundskydd. Skydd mot Hepatit A och B rekommenderas också. Malaria förekommer i vissa delar av Kambodja. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUME-visum till Kambodja skaffar du enkelt på https://www.evisa.gov.kh/. Visumet kostar 30 dollar (plus en serviceavgift) och gäller i 30 dagar. Det går även att skaffa visum på flygplatsen i Phnom Penh.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Phnom Penh på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet från kl 14.
VALUTA & KONTOKORTI Kambodja kan du betala med både USD och lokal valuta, riel. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka lokal valuta från Kambodja i Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar Kambodja

Räkna med att du behöver ca 1.000 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång.

Under bildfliken hittar du några bilder på den första och den sista nattens boende, som en fingervisning om vilken standard du kan vänta dig. Vissa nätter kan dock boendet vara av enklare standard.

Natt 3 (flerbäddsrum) och 4 (homestay) går det inte att få enkelrum.

11  frukostar, en lunch och en middag ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar, särskilt på mindre orter. Var också beredd på att det är vanligt med kortare eller längre strömavbrott i stora delar av Kambodja.

Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort i i Kambodja för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.