9 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

En prisvärd äventyrsresa genom Kambodja, som startar i Ho Chi Minh City i Vietnam och slutar i Siem Reap i Kambodja. Den här resan passar utmärkt för dig som  planerar en längre resa i Sydostasien och vill ha sällskap och en kunnig guide under dagarna i Kambodja – och självklart även för dig som ”bara” är intresserad av Kambodja, med en liten glimt av Vietnam i början.

Du reser tillsammans med andra, men har ändå frihet att göra vad du vill under resfria dagar.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom Kambodja

 • Börja (eller hoppa på) resan i myllrande Ho Chi Minh City i Vietnam
 • Lär dig mer om Kambodjas intressanta och bitvis tragiska historia i Phnom Penh
 • Njut av solnedgången över Bokor-bergen från i en båt i Kampong
 • Lev lantliv, se traditionell dans och bo hos en lokal familj i Chambok
 • Fascineras av tempelruinerna i Angkor – du kommer att bli imponerad!
 • Koppla av eller hitta på något på egen hand i Siem Reap

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONVietnam och Kambodja. Resan startar i Ho Chi Minh City i Vietnam och slutar i Siem Reap i Kambodja.
STARTDATUM1-4 gånger i månaden, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum, 1 frukost, 1 middag
Lokal expertguideTransfer med minibuss, buss, båt, tåg
S21-fängelset i Phnom PenhDödens Fält i Choeung Ek
Kryssning i KampotGuidning till fots i Kampot
Traditionell dans i ChambokVandring till vattenfall i Chambok
Dagspass och guidning i AngkorEn donation till Friends International
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
FlygtransferMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Ho Chi Minh City

Du är välkommen att checka in på hotellet i Ho Chi Minh från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det finns så mycket att se och göra i HCMC att en dag kan vara för kort tid om du inte har varit här tidigare – men det går utmärkt att komma till HCMC några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i HCMC – oftast är det ett hotell som heter Ruby Saigon Hotel, i ett centralt kvarter med många bra restauranger och caféer. Missa inte vietnamesiskt kaffe och en bahn mi – kanske världens godaste baguetter, och ett arv från den franska kolonialperioden.

Beroende på när du kommer till HCMC får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. Kanske väljer du att bara ta det lugnt i området runt hotellet, eller så hittar du på något på egen hand. Krigsmuséet (War Remnants Museum) och Reunification Palace är två sevärda förslag.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide, så då är det bra om du är på plats.

rundresor-asien-vietnam

2

Dag 2: Ho Chi Minh City - Phnom Penh (Kambodja)

Resan börjar med… resande! Vi tar bussen västerut, till gränsövergången i Moc Bai/Bavet. Här stämplar du in dig i Kambodja, och guiden hjälper dig med formaliteterna — något som kan vara bra eftersom gränspolisen i Kambodja är duktiga på att hitta anledningar att ta lite extra betalt av ensamma turister.

Vi kommer fram till Phnom Penh på eftermiddagen och du får tillbringa kvällen som du vill.

Transfer: Buss, totalt ca 7 timmar

gruppresa-kambodja-phnom penh

3

Dag 3: Phnom Penh

I huvudstaden finns mycket att se och göra om du är intresserad av Kambodjas historia, särskilt från 70-talet och framåt.

Guidning och inträde till Choeung Ek (Dödens fält) och fängelset Toul Sleng (S21)ingår. Det är inte de mest muntra ställena i Phnom Penh, men de ger en viktig inblick i Kambodjas inte alltför avlägsna historia. Det är svårt att föreställa sig hur Pol Pot och Röda Khmererna tog kål på nästan en fjärdedel av sitt eget lands befolkning för mindre än 40 år sedan.

Betydligt lättsammare är Silverpagoden, Kungliga palatset och Nationalmuseet, om du vill fortsätta upptäcka Phnom Penh på egen hand på eftermiddagen.

Gillar du marknader med ett lite udda utbud rekommenderar vi ryska marknaden, och är du intresserad av samtida konst inspirerad av traditionell kambodjansk design är konstgalleriet Din Art i absolut toppklass.

gruppresor-kambodja-phnom-penh

4

Dag 4: Chambok - Kampot

Ta tåget söderut — ända ned till havet i Kampot, en av Kambodjas finaste städer. Här odlas peppar och durian — och de är så stolta över sin durian att stans största rondell pryds av en staty föreställande en fruktkorg — med en enorm durian i mitten!

Har du inte testat durian? Gör det! Lukten avskräcker många och man antingen älskar eller hatar den här mycket speciella frukten – helst ska den vara lite övermogen och krämig, men är du nybörjare kan det vara bra att testa en lite hårdare bit först. De har inte lika mycket smak.

Du får även njuta av solnedgången över Bokor-bergen från en lokal båt.

Transfer: Tåg, ca 4,5 timmar

gruppresa-kambodja-kampot

5

Dag 5: Kampot

Ledig dag i mysiga Kampot. Vårt tips är att besöka en en pepparodling där du får lära dig mer om varför många anser att världens bästa peppar odlas här.

Avsluta gärna dagen med att beundra de vackra men förfallna husen längs Kep’s kustlinje. Många av husen förstördes av röda khmererna, men står fortfarande kvar som en tyst påminnelse om det förflutna.

6

Dag 6: Phnom Penh - Chambok

Vi reser vidare genom den kambodjanska landsbygden. I byn Chambok, i Kompong Speu-distriktet, får du prova på att bo i homestay hos en lokal familj. Var beredd på enkelt boende i flerbäddsrum – här bor du som lokalbefolkningen. Middag med familjen ingår, och du bjuds även på traditionell dans och en vandring till ett vackert vattenfall. I området finns även fladdermusgrottor, och man satsar mycket på ekoturism.

Transfer: Egen buss eller minibuss, ca 3,5 timmar.

rundresa-kambodja-home-stay

7

Dag 7: Chambok - Siem Reap

Siem Reap är Kambodjas näst största stad och är ungefär lika stor som Uppsala. Här kretsar det mesta kring turism och resande, och de allra flesta åker hit för att besöka tempelruinerna i Angkor.

Det mesta av intresse ligger inom gångavstånd i Siem Reap, och på kvällen kan du utforska kvällsmarknaden och Pub Street.

Transfer: Egen buss eller minibuss, ca 7 timmar 

äventyrsresor-backpack-gruppresa-res-ungdom-kambodja-siem-reap

8

Dag 8: Siem Reap/Angkor Wat

En av resans höjdpunkter för de flesta: guiden visar så mycket hon eller han hinner av Angkor-komplexet. Det är en enorm stad av ca 110 tempelruiner och andra byggnader i varierande skick, efter 1200 år av krig, bristande underhåll och naturkatastrofer. De mest kända byggnaderna är templen Angkor Wat strax söder om Angkor Thom och Bayon inne i ruinstaden.

rundresor-kambodja-angkor-wat

9

Dag 9: Siem Reap

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Om du vill besöka Angkor även idag är det inga problem – men då behöver du köpa ett nytt dagspass och ordna eget boende. Ett annat tips är en utflykt till sjön Tonlé Sap, där det finns många flytande byar. Sammanlagt bor där ungefär 90 000 människor varav många etniska vietnameser.

Ett annat alternativ är att tillbringa en dag i nationalparken och fågelreservatet Preak Tual, i norra delen av Tonlé Sap. Många lokala resebyråer och guider i Siem Reap kan hjälpa dig att ordna det praktiska.

Eller så kan du förstås stanna i Siem Reap och ta det lugnt – och kanske besöka ett eller flera av de muséer som finns i området.

Vill du stanna och volontärarbeta i Kambodja? Vår systerorganisation IndiGo Travel har flera givande projekt i Siem Reap och i Samraong, 14 mil norrut. Vi hjälper dig gärna att få ihop det praktiska.

kambodja-gruppresor-siem-reap

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan — guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Vietnam och Kambodja används de lokala valutorna – Dong och Riel – för mindre kostnader och mat på enkla restauranger, och amerikanska dollar för sådant som kostar mer. 100 000 dong är ungefär 45 svenska kronor, 100 000 riel är ungefär 265 kronor.

Ho Chi Minh City:

 • Krigsmuséet (ca 40 000 dong)
 • Reunification Palace (ca 40 000 dong)

Phnom Penh:

 • Wat Phnom (ca 2 USD)
 • Nationalmuséet (ca 10 USD)
 • Kungliga palatset och Silverpagoden (ca 10 USD)
 • Traditionell massage (ca 8 USD)

Siem Reap:

 • Båttur på sjön Tonlé Sap (ca 25 USD inkl transfer)
 • Matlagningslektion (ca 25 USD)
 • Tredagarspass till Angor (ca 62 USD)


Förläng resan!

Den här resan börjar i Ho Chi Minh City och slutar i Siem Reap. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Vietnam och Kambodja! Vår systerorganisation IndiGo Travel har givande volontärprojekt i Ho Chi Minh, Siem Reap och Samraong (14 mil norr om Siem Reap). Vi hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Kambodja

VACCINATIONERFullgott grundskydd. Skydd mot hepatit A rekommenderas också. Malaria förekommer i vissa delar av Kambodja, men risken att smittas under den här resan är minimal. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMVietnam: Om du har svenskt pass får du stanna i Vietnam utan visum i 45 dagar!

Kambodja: E-visum till Kambodja skaffar du enkelt här. Visumet kostar 30 dollar (plus en serviceavgift) och gäller i 30 dagar. Det går även att skaffa visum vid gränsövergången.

FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Ho Chi Minh City på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i HCMC från kl 14.

Resan avslutas i Siem Reap, och om du ska åka hem till Sverige direkt kan du antingen boka en separat enkelbiljett från Siem Reap till HCMC eller boka hemresan direkt från Siem Reap.

VALUTA & KONTOKORTI Kambodja och Vietnam kan du betala med både USD och lokal valuta. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka lokal valuta från Vietnam och Kambodja i Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar respektive land.

Räkna med att du behöver ca 2 000 kr i fickpengar för mat och dryck , entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell och guest houses av enkel men god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång. I Chombok bor man i flerbäddsrum en natt, och där är det inte möjligt att få enkelrum.

En frukost och en middag ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar, särskilt på mindre orter i Kambodja. Var också beredd på att det är vanligt med kortare eller längre strömavbrott i stora delar av Kambodja.

Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort i Kambodja för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.