11 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

På den här aktiva gruppresan från norr till söder har vi plockat ur några av russinen i den stora Vietnam-kakan, och tar dig med till några ”måsten” under elva fullspäckade dagar. Upplev Vietnam på ett ekonomiskt sätt och på dina villkor – utan att behöva bekymra dig om att boka tågbiljetter och hotell.

Du reser tillsammans med andra, men har ändå frihet att hitta på något på egen hand under resfria dagar.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom Vietnam

 • Börja resan i Hanoi – Sydostasiens äldsta huvudstad
 • Paddla kajak vid Cat Ba, den största ön i Halongbukten
 • Utforska resterna av Den Förbjudna Staden i Hué
 • Lär känna UNESCO-skyddade Hoi An
 • Sola och bada i Phan Rang – här finns även bra snorkling
 • Upplev myllrande Ho Chi Minh City (fd Saigon)

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONVietnam. Resan startar i Hanoi och slutar i Ho Chi Minh City.
STARTDATUMUngefär en gång i veckan, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum, 1 frukost, 1 lunch, 1 middag
Lokal expertguideTransfer med minibuss och buss
Tre nattåg med sovplatsKajakpaddling vid Cat Ba
Båtresa vid Lan Ha BayGuidad vandring i Hoi An
Guidad vandring i HCMCEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
FlygtransferMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Hanoi

Du är välkommen att checka in på hotellet i Hanoi från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till Hanoi några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Hanoi – oftast är det ett centralt beläget hotell som heter Indochina Queen II Hotel, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell.

Beroende på när du kommer till Hanoi får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. Kanske väljer du att bara ta det lugnt i området runt hotellet, eller så hittar du på något på egen hand.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide, så då är det bra om du är på plats.

billiga-resor-vietnam-hanoi

2

Dag 2: Hanoi - Cat Ba (Halongbukten)

Efter ett obligatoriskt ”Gooood morning Vietnam!” fortsätter resan. Vi lämnar Hanoi på morgonen, och åker mot havet. En färja tar oss ut till Cat Ba, den största ön i UNESCO-listade Halongbukten, som består av ett tätt nätverk med 1 969  kalkstensöar, var och en med en kompakt djungelvegetation på toppen. Flera av öarna är ihåliga, med enorma grottor.

Upplev Lan Ha-bukten söder om Cat Ba med båt, samtidigt som vi njuter av lunch på båten. Därefter är det dags att upptäcka det här nästan utomjordiska landskapet på ännu närmre håll – med kajak!

Det finns flera stränder på Cat Ba, och vi övernattar på ön. Ta en kall öl, njut av solnedgången och koppla av.

Transfer: Buss och båt, ca 3,5 timmar

ungdomsresor-vietnam-kajak

3

Dag 3: Cat Ba - Hanoi - Hué (nattåg)

Njut av frukost på båten. Vid lunchtid är det dags för fast mark under fötterna igen, och vi tar bussen tillbaka till Hanoi. Dit kommer vi vid 16-tiden, och du hinner lagom äta middag med de andra resenärerna innan det är dags för nästa äventyr: vi kliver på nattåget till Hué.

Sovkupéerna har oftast fyra eller sex platser, som förvandlas från säten till sängar när det är sovdags. I vissa fall behöver du dela kupé med personer av motsatt kön, och ibland även med personer som inte tillhör gruppen om det är ett ojämnt antal deltagare på resan.

Transfer: Buss ca 4 timmar, Nattåg: ca 12 timmar

nattag-vietnam

4

Dag 4: Hué

Vi vaknar i Hué, som var Vietnams huvudstad från 1802 till 1945 och har drygt 300.000 invånare. De flesta av sevärdheterna är koncentrerade till ett ganska litet område i centrala Hué. Du kan gå, eller hyra cykel eller moped för att ta dig runt. Eller ta en båttur på floden, Perfume River.

Delar av den gamla staden finns med på Unescos Världsarvslista, även om tyvärr mycket bombades sönder av amerikanerna 1968.

Avsluta gärna vistelsen i Hué med örtbastu och bra massage på Institute for the blind. Guiden eller personalen på hotellet kan hjälpa dig att boka en tid och ordna transport – det kan vara lite svårt att hitta på egen hand.

vietnamresa-billig-gruppresa-äventyr-hue-asien

5

Dag 5: Hué - Hoi An

Vi fortsätter söderut tills vi når Hoi An, en av resans höjdpunkter för många. Här stannar vi i tre dagar (två nätter).

Hoi An är en av Sydostasiens äldsta städer och de gamla stadsdelarna är Unesco-skyddade.  En guidad rundvandring ingår i resans pris.

Här är det lätt att kombinera kultur med stränder och utflykter. Fin strand finns på Cua Dai Beach och ön Cu Lao Cham, som ligger i bukten utanför Hoi An.

Transfer med buss: 3-4  timmar

gruppresa-billig-vietnam-hoi-an

6

Dag 6: Hoi An

Om du är intresserad av arkeologi och gamla tempel är My Son (uttalas ”Mi Söön”) väl värt ett besök. Det ligger ca tre mil från centrala Hoi An, och hit tar du dig enklast genom att boka transfer med hotellet eller genom guiden. Du kan även hyra en moped och ta dit dit på egen hand.

Missa inte den pittoreska marknaden, och vill du lära dig laga vietnamesisk mat finns även möjlighet att boka in dig på en matlagningslektion.

billig-gruppresa-vietnam-hoi-an

7

Dag 7: Hoi An - Phan Rang (nattåg)

I väntan på nattåget har du ytterligare än dag att njuta av livet i Hoi An. Kanske en liten båtresa upp för Thu Bon-floden kan vara intressant? Eller besök på några av stans många konstgallerier? Det finns även möjlighet att hyra cykel och utforska omgivningarna.

Transfer: Nattåg, ca 8 timmar

8

Dag 8: Phan Rang

Vakna i Phan Rang, en mysig kuststad tio mil söder om turistorten Nha Trang. Här finns ingen massturism, och du får uppleva ett par dagar i en mysig och genuin vietnamesisk stad med ca 160.000 invånare. Stranden är den naturliga samlingsplatsen för de flesta, och området runt Phan Rang har flest soltimmar och minst regn i hela Vietnam – men skulle du komma hit på en regnig dag finns det flera intressanta tempel och pagoder att utforska.

aventyrsresa-for-unga-vietnam

9

Dag 9: Phan Rang - Ho Chi Minh City (nattåg)

Passa på att njuta av en sista dag på stranden fram till det är dags för resans sista nattåg.

Transfer: Nattåg, ca 7 timmar

10

Dag 10: Ho Chi Minh City

Vi kommer till Ho Chi Minh City (tidigare Saigon) tidigt på morgonen, och en guidad vandring bland några av de största sevärdheterna ingår.

Det finns så mycket att göra i Ho Chi Minh City att vi har lite svårt att välja ut något, men vi kommer gärna med tips baserade på dina intressen, om du vill. Reunification Palace och krigsmuséet är två intressanta stopp.

Vill du äta god Phở (klassisk vietnamesisk nudelsoppa, uttalas ”fö”) och samtidigt skänka lite pengar till välgörenhet? Åk till soppköket Smile Food Shop (Ngày Thứ Năm Hạnh Phúc), som serverar god mat för 2000 dong. Det är mindre än 1 krona. Matgästerna är mestadels hemlösa och fattiga, och soppköket drivs ideellt av lokal personal och volontärer. Ibland finns det svenska volontärer på plats. Det är valfritt om du vill betala mer än 2000 dong, men allt överskott går direkt in i verksamheten och gör att soppköket kan gå runt ekonomiskt.

rundresor-asien-vietnam

11

Dag 11: Ho Chi Minh City

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det tar 30-60 minuter med taxi till flygplatsen beroende på trafiken. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Vill du stanna längre i Vietnam? Det går naturligtvis utmärkt att fortsätta resan på egen hand, och antingen bara förlänga den med några dagar i HCMC eller åka vidare till exempelvis Kambodja.

Låter det intressant med volontärarbete i Vietnam? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Ho Chi Minh City och i La Gi, vid kusten 12 mil söderut. Projekten startar varje måndag och vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Vietnam används den lokala valutan – Dong – för mindre kostnader och mat på enkla restauranger, och amerikanska dollar för sådant som kostar mer. 100.000 dong är ungefär 40 kronor, så det gäller att hålla reda på nollorna.

Hanoi:

 • Fine arts Museum (ca 30.000 dong)
 • Museum of Ethnology (ca 40.000 dong)

Halongbukten:

 • Hyra delad kajak (ca 190.000 dong)

Hué:

 • Båttur och Perfume River och Thien Mu-pagoden (ca 220.000 dong)
 • Kungliga gravarna (ca 136.000 dong)
 • Kungliga citadellet (ca 150.000 dong)

Hoi An:

 • Tempelruinerna i My Son (35 USD)

Nha Trang:

 • Gyttjebad (ca 280.000 dong)

Ho Chi Minh City:

 • Krigsmuséet (ca 15.000 dong)
 • Reunification Palace (ca 40.000 dong)

Förläng resan!

Den här resan börjar i Hanoi och slutar i Ho Chi Minh City. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Vietnam. Vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Vietnam

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot hepatit A. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns sporadiskt i vissa delar av Vietnam, men risken att smittas under den här resan är minimal. Vi rekommenderar att rådgöra med en vaccinationsklinik innan du åker och alltid ha heltäckande kläder samt använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.

Observera att alla som reser med oss måste vara fullt vaccinerade mot Covid. Undantag kan göras, från fall till fall, om du har läkarintyg på att du inte kan vaccinera dig av medicinska skäl.

FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMOm du ska stanna i Vietnam i högst 15 dagar och har svenskt pass behöver du inget visum.

Ska du vara i Vietnam i 16 till 30 dagar kan du skaffa e-visum online, på https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/. E-visum gäller i 30 dagar, och kan inte förlängas.

För vistelse längre än 15 dagar kan du även ordna visum på Vietnams ambassad i Stockholm. Då får du ett visum som gäller i antingen 30 eller 90 dagar. Tänk på att visumet är giltigt för inresa i sex månader från det datum det utfärdats, så ansök inte för tidigt. Du kan läsa mer om visum till Vietnam här: http://www.vietnamemb.se/en/service/visa.html

FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Hanoi på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Hanoi från kl 14.

Resan avslutas i Ho Chi Minh City, och om du ska åka hem till Sverige direkt kan du antingen boka en separat enkelbiljett från HCMC till Hanoi eller boka hemresan direkt från HCMC.

VALUTA & KONTOKORTI Vietnam kan du betala med både USD och lokal valuta, dong. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka dong Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar Vietnam.

Räkna med att du behöver ca 1500 – 1700 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck , entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell och guest houses av enkel men god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång. På båten i Halongbukten och på nattågen är det inte möjligt att få enkelrum.

Lunch, middag och frukost ingår på båten i Halongbukten.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort i Vietnam för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi. Om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.