10 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
4/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

På den här roliga familjeresan genom Sabah får ni uppleva Borneos fascinerande flora och fauna. Vandra vid foten av Mount Kinabalu, åk på flodsafari, se orangutanger och näsapor på nära håll och snorkla i Tunku Abdul Marina Nationalpark.

Den här resan är lämplig för barn från 5 år.

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här. På den här resan ingår extra mycket, och lite bättre boende än vanligt, så den fick ett extra plus. 🙂

 

Höjdpunkter på den här Familjeresan på Borneo

 • Starta i Sabahs huvudstad, Kota Kinabalu
 • Besök Dusunfolket i Tanak Nabalu
 • Vandra vid foten av Mount Kinabalu
 • Åk på flodsafari och kika efter orangutanger, näsapor och pygméelefanter
 • Bo i djungeln i Kinabatangan och spana efter spökdjur på kvällen
 • Besök räddningscenter för orangutanger och näsapor i Sepilok
 • Snorkla i det turkosa vattnet runt ön Pulau Manukan
 • Upplev Borneo i gamla tider på Mar Mari Cultural Center

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONBorneo, Malaysia. Resan början och slutar i Kota Kinabalu.
STARTDATUMPåsklov, sommarlov och jullov. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum, och avresekalendern.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS5 år. Eftersom det här är en familjeresa måste minst en person i sällskapet måste vara under 18. Alla familjekonstellationer är självklart välkomna, och det finns ingen övre åldersgräns.
BOENDENi bor i delat dubbelrum. Om två personer åker delar ni rum, och om familjen består av tre personer får ni oftast ett trippelrum. Åker fyra personer får ni två dubbelrum.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
9 frukostar, 3 luncher, 2 middagarHämtning på flygplatsen vid ankomst
Transfer med minibuss och båtFlyg från Sandakan till Kota Kinabalu
Guidad vandring vid Mt KinabaluBesök på teplantage vid Mt Kinabalu
Teprovning vid Mt KinabaluFlodsafari i Kinabatangan (3 ggr)
War Memorial Park i SandakanOrangutang-rehabcentret i Sepilok
Reservatet för näsapor i SepilokSnorkling i Tunku Abdul Nationalpark
Mari Mari Cultural Village i KKEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Måltider utöver specificeratFlygtransfer efter resans slut
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Kota Kinabalu

Vi ordnar så ni blir hämtad på flygplatsen och skjutsade till hotellet.

Ni kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på – oftast är det ett fyrstjärnigt, centralt beläget hotell med pool som heter Mercure Hotel, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell.

Kota Kinabalu är huvudstaden i delstaten Sabah, har ca 450.000 invånare och ligger vid havet. Om ni har tid över kan Sabah Museum vara ett bra sätt att få veta lite mer om den här delen av Borneo innan resandet börjar – eller så kan ni bara koppla av vid poolen.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet med resans guide, så då är det bra om ni är på plats. Därefter brukar gruppen gå ut för en första gemensam middag, men det är förstås valfritt.

familjeresa-borneo-kota-kinabalu

2

Dag 2: Kota Kinabalu - Tanak Nabalu - Mt Kinabalu

Vi påbörjar resandet med egen minibuss, och stannar för lunch hos Dusun-folket i den lilla byn Tanak Nabalu vid foten av Mount Kinabalu. Därefter reser vi längre in i djungeln i världsarvslistade Kinabalu nationalpark. Här finns upptrampade stigar att vandra och en fin botanisk trädgård att utforska.

Transfer: ca 3 timmar

borneo-aventyrsresa-sabah

3

Dag 3: Mt Kinabalu - Kinabatanganfloden

Efter frukost får ni besöka en lokal tetillverkare, och provsmaka sortimentet. Därefter går resan vidare österut, till regnskogen vid floden Kinabatangan. I byn Bilet väntar en båt som tar oss den sista biten till nattens boende – precis vid floden. Här bor ni bekvämt, och när det börjar skymma tar vi båten för flodsafari.

Här finns makaker, orangutanger, näsapor, spökdjur, krokodiler och ibland även pygméelefanter. Vilka djur vi får se varierar förstås – det handlar ju om vilda djur och inte ett zoo. Elefanterna är skygga och visar sig ganska sällan. Självklart ska du vara tyst och hänsynsfull – då ökar chansen att se djuren, och du skrämmer dem inte.

Transfer: ca 5 timmar

borneo-safariresa

4

Dag 4: Kinabatanganfloden

Vi vaknar tidigt för en ny chans att se mer av Borneos fascinerande djurliv i gryningen, och beger oss ut på floden igen. Där är chansen störst.

Det finns även många vackra fåglar här, bland annat näshornsfåglar och kungsfiskare. Om ni vill kan ni vandra upp till ett torn för fågelskådning, med utsikt över floden och djungeln.

Njut av att bo mitt i regnskogen – alla måltider ingår här och ni bor i en mysig stuga mitt i naturen.

På kvällen beger vi oss ut med båt igen – en sista chans att pricka av några fler djurarter i Borneos fascinerande fauna.

rundresa-borneo-djur-natur

5

Dag 5: Kinabatanganfloden - Sandakan

Efter frukost är det dags att åka vidare, mot havet. På vägen dit stannar vi och besöker Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary där du kan se näsapor på nära håll – något som är unikt för Borneo.

Inom gångavstånd finns även ett räddningscenter för malajbjörnar,  och Rainforest Discovery Centre, med en 147 meter lång gångbro 28 meter över marken.

I Sandakan finns flera vackra kinesiska tempel och en livlig marknad vid hamnen. Om ni vill finns möjlighet att besöka Sandakan Memorial Park (mot en liten extrakostnad som betalas på plats). till minne av ett fångläger för japanska krigsfångar och startpunkten för de tragiska dödsmarscherna genom Borneos djungel under andra världskriget. 2,400 krigsfångar dog, och bara sex australiensare överlevde – för att de lyckades rymma.

Transfer: ca 2,5 timmar

borneo-gruppresa-ungdom

6

Dag 6: Sandakan - Sepilok - Sandakan

Efter frukost väntar en kort resa med minibuss till Sepilok Orangutan Rehabilitation Center.

Centret öppnades för att kunna återinföra domesticerade och föräldralösa orangutanger till ett liv i frihet. Ni kan se och ta bilder på dem från en utsiktsplattform, men eftersom målet är att gradvis minska beroendet av människor får ni inte ha någon närkontakt med dem.

Ni får också se unga orangutanger lära sig klättra i ett specialbyggt ”djungelgym”. De finns bakom envägsglas, så de inte blir störda eller präglade av människor.

djur-resa-borneo

7

Dag 7: Sepilok - Kota Kinabalu (flyg) - Pulau Manukan

Vi flyger tillbaka till Kota Kinabalu. Observera att endast 15 kg incheckat bagage per person ingår – så packa lätt! Om ni har övervikt kan ni betala extra på plats.

Nästa destination är ön Pulau Manukan, en av öarna i Tunku Abdul Rahman Marine National Park. Tillbringa eftermiddagen här som ni vill – sola och bada eller vandra längs den 1,5 kilometer långa stranden.

På Manukan finns bara ett ställe att bo och äta – så här ingår alla måltider båda dagarna.

Transfer:Minibuss ca 1 timme, flyg ca 1 timme, båt 20 minuter

rundresa-borneo-Pulau Manukan

8

Dag 8: Pulau Manukan

En heldag med strand, hav och snorkling! Runt Manukan finns massor av vackra koraller och fiskar, och idag får ni upptäcka världen under havsytan. Tänk på att se men inte röra – koraller än känsliga, och fiskar och andra havslevande djur mår självklart inte heller bra av att bli petade på eller upplyfta.

Om du har dykcert finns det även möjlighet till dykning – prata med resans guide så hjälper han eller hon dig att ordna det.

borneo-snorkling

9

Dag 9: Pulau Manukan - Kota Kinabalu

Dags att åka tillbaka till fastlandet och Kota Kinabalu. Nästa destination blir Mari Mari Cultural Village, knappt en timme från stan. Här får ni se hur människor levde på Borneo i gamla tider – lite som ett lokalt Skansen, med ättlingar till urinvånarna som visar hur de lagade mat, gjorde upp eld med bambu och jagade med blåsrör.

Resten av eftermiddagen får ni tillbringar hur ni vill – kanske lite shopping innan hemresan, och en avskedsmiddag med de övriga deltagarna? Den vackra moskén mitt i stan är också väl värd ett besök.

Transfer: Båt och minibuss, totalt ca 3 timmar

familjeresa-borneo-med-barn

10

Dag 10: Kota Kinabalu

Utcheckning från hotellrummet är senast klockan 12, men om ni flyger hem eller reser vidare sent på eftermiddagen eller kvällen går det bra att lämna in bagaget för förvaring i receptionen. Det tar bara en kvart från hotellet till flygplatsen med taxi.

Extra aktiviteter

Mycket ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Malaysia heter valutan Ringgit (MYR), och 1 ringgit är ungefär 2,25 svenska kronor.

Kota Kinabalu:

 • Sabah Museum (ca 15 MYR)

Sukau:

 • Gomantong-grottorna (ca 30 MYR)

Sepilok:

 • Rainforest Discovery Centre (ca 15 MYR)
 • Bornean Sun Bear Centre (ca 32 MYR)

Pulau Manukan:

 • Dykning (tre dyk) (ca 400 MYR)

Förläng resan!

Den här resan börjar och slutar i Kota Kinabalu på nordöstra Borneo. Därifrån tar du dig enkelt vidare i Malaysia och resten av sydostasien om du inte planerar att åka hem direkt efter resan.

Praktisk information inför din Äventyrsresa på Borneo

VACCINATIONERFullgott grundskydd. Skydd mot Hepatit A och eventuellt Hepatit B rekommenderas också. Malaria förekommer på Borneo, men normalt bara i inlandet och risken att smittas under en kortare vistelse är låg. Kolla med din husläkare eller vaccinationscentral om de rekommenderar malariaprofylax för tillfället. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.

Observera att alla som reser med oss måste vara fullt vaccinerade mod Covid. Undantag kan göras, från fall till fall, om du har läkarintyg på att du inte kan vaccinera dig av medicinska skäl.

FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMI Malaysia får du stanna i 90 dagar utan visum om du är svensk medborgare.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Kota Kinabalu i Sabah på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Hämtning på flygplatsen ingår dock endast på dag 1.
VALUTA & KONTOKORTOm du vill kan du växla till dig lokal valuta i Sverige. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort i Kota Kinabalu och längs vägen.

Räkna med att du behöver ca 1000 – 1300 kr per person i fickpengar för mat och dryck och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATNi bor i delat dubbelrum på hotell med god standard. Om två personer åker delar ni rum, och om familjen består av tre personer får ni oftast ett trippelrum. Åker fyra personer får ni två dubbelrum. Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

Under bildfliken finns bilder på de hotell man normalt bor på under den här resan.

9 frukostar, 3 luncher och 2 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell familjeresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om ni vill ha med fler familjer från Sverige får ni gärna använda er av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan enkelt och billigt köpa lokala simkort för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.