15 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
5/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Vill du resa runt i spännande Nepal på ett enkelt och prisvärt sätt? Då kan det här vara rätt resa för dig! Vi börjar och slutar i Kathmandu, och besöker de klassiska resmålen Pokhara och Chitwan nationalpark, njuter av utsikten i Nagarkot, vandrar runt i den gamla huvudstaden Bhaktapur och bor en natt hos en lokal familj i Panauti.

 

Höjdpunkter på den här rundresan i Nepal

  • Rivstarta i spännande miljonstaden Kathmandu
  • Blicka ut över Himalayas massiva bergstoppar i Nagarkot
  • Bo hos en lokal familj i Panauti
  • Vandra från Panauti till historiskt intressanta Sanga
  • Upplev Nepals djur och natur i Chitwan nationalpark
  • Njut av vackra vyer över Himalayas bergsmassiv i Pokhara

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONNepal. Resan startar och slutar i Kathmandu.
STARTDATUMCa en gång i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Observera att minst 2 deltagare krävs för att den här resan ska bli av – kolla med oss hur många som anmält sig innan du bokar flyget, för säkerhets skull (om du åker ensam).
ÅLDERSGRÄNSDen här resan är i första hand avsedd för vuxna och tonåringar, men det går även bra att ta med lite yngre barn. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans inför, under och efter resanBoende i delat dubbelrum
Lokal guide under hela resanFlygplatstransfer vid ankomst och avresa
Transport med (mini-)buss med a/cHomestay i Panauti, med frukost & middag
Entréavgift till BhaktapurEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeMåltider, utöver specificerat
Extra utflykterEntréavgifter, utöver specificerat
SCHYSST RESANDENär du bokar den här resan genom oss bidrar du till att hjälpa barn från familjer som lever med HIV/AIDS i norra Thailand, via vår egen fond I Mina Skor.

nepalcrop3Dessutom hjälper du oss och vår lokala samarbetspartner att stödja återuppbyggnaden och driften av skolan Shree Pancha Kanya i Nawarkot, strax norr om Kathmandu. Den skadades svårt i jordbävningen 2015.

En del av resans kostnad går till att renovera och underhålla skolan, som har ca 700 elever mellan 6 och 16 år. De kommer från familjer som lever under mycket fattiga förhållanden.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Kathmandu

Du är välkommen att checka in på hotellet i Kathmandu från kl 12. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen eller under morgonen dag 2, på olika tider beroende på flygen. Resans guide finns också på hotellet från klockan 12. Det är inga problem att komma till Kathmandu tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer – men landar du på dag 1 ingår även transfer från flygplatsen till hotellet.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Kathmandu, men oftast är det ett hotell som heter Hotel Serenity, som ligger centralt med gångavstånd till flera marknader och allt annat du kan tänkas behöva.

Du har ett rum som väntar på dig på hotellet, och om du reser ensam kommer du förmodligen att träffa din rumskompis redan den första dagen (om inte han eller hon landar dag 2 eller du har bokat enkelrum, förstås.)

Det finns inget fast program för den första dagen, utan du får koppla av efter resan eller kasta dig ut i Kathmandu på egen hand eller tillsammans med några av de andra deltagarna.

billiga-aventyrsresor-kathmandu

2

Dag 2: Kathmandu

På morgonen träffar du de övriga deltagarna, om du inte hunnit göra det redan den första dagen. Du kan välja mellan att vara med på den sightseeing som ordnas genom oss eller upptäcka Nepals huvudstad på egen hand.

Vi rekommenderar ett besök på Swayambhunath, 5 km rakt västerut från det hotell vi normalt bor på. Grunden till templet lades för ca 2000 år sedan, och templet kallas även ”aptemplet” – gissa varför? För att ta dig upp för templet behöver du gå upp för de 365 trappstegen, om du inte tar bakvägen med taxi.

Lika långt från hotellet, fast i rakt motsatt riktning, ligger Boudhanath – Kathmandus andra stora och kända tempel. De berömda ögonen håller uppsikt över alla väderstreck. Båda templen ingår i den valfria sightseeing som arrangeras.

aventyrsresa-nepal

3

Dag 3: Kathmandu - Nagarkot

Vi påbörjar resandet genom Nepal, med en kort bussresa till Nagarkot. Under hela resan använder vi oss av vår egen buss eller minibuss (beroende på gruppens storlek), för att kunna styra över resrutten och stanna när det behövs.

Transfer: 1 timme

aventyrsresa-trekking-nepal-nagarkot

4

Dag 4: Nagarkot - Panauti

Från Nagarkot har du en otrolig utsikt över Himalayas bergsmassiv, och vid klart väder ser man bland annat topparna Ganesh Himal och Lhotse. Särskilt imponerande är de vid soluppgången, om vädret är klart.

Vi reser vidare på förmiddagen, till Panauti. Här får du bo hos en lokal familj och dela deras vardag. Det ger en unik inblick i deras liv, och ett välkommet tillskott i kassan för familjen. Du bor tillsammans med en annan resenär, och middag hos familjen ingår i priset.

På eftermiddagen finns det möjlighet att upptäcka lilla Panauti till fots. Här finns flera fina tempel, och ibland finns möjlighet att besöka den lokala skolan för den som vill. Det är då uppskattat om man tar med lite skrivblock, pennor eller liknande till barnen.

gruppresa-billig-resa-nepal-home-stay

Transfer: ca 1 timme

5

Dag 5: Panauti - Sanga - Bhaktapur

Vi vandrar från Panauti till Sanga, via byn Chamkharka. Vandringen tar 4-5 timmar men är inte lika krävande som exempelvis trekking till Poon Hill eller Annapurna. Vi vandrar genom små byar i bergen och det finns gott om fantastiska utsiktsplatser längs stigen. Ditt bagage kör vi direkt till Bhaktapur, så du behöver inte släpa på det. Vi rekommenderar att ta med en liten ryggsäck för vandringen. Vill du inte vandra? Det går att ta en taxi istället.

I Sanga väntar bussen, för vidare transport till historiskt intressanta Bhaktapur, en kort bussresa på ca 45 minuter.

trekking-panauti-till-sanga

6

Dag 6: Bhaktapur

Bhaktapur var huvudstad under 1500- och 1600-talen, och är idag Nepals tredje största stad. Den räknas ibland även som en förort till Kathmandu, men är betydligt mer avslappnad. Det finns väldigt lite biltrafik i den centrala delen, som även skyddas av Unesco.

Tyvärr drabbades Bhaktapur hårt av jordbävningen 2015. Det kostar en ”entréavgift” på ca 150 kr för turister att komma in i staden, men pengarna används åtminstone delvis till att restaurera och bevara de gamla fina byggnaderna och templen. Entréavgiften ingår i den här resans pris.

aktiv-gruppresa-nepal-bhaktapur

7

Dag 7: Bhaktapur - Chitwan

Vi reser vidare efter frukost, mot Chitwan nationalpark – Nepals äldsta och mest intressanta. Den finns även med på Unescos världsarvslista. Här kommer vi att bo i Sauraha, i utkanten av nationalparken, i två nätter.

I nationalparken väntar bland annat fågelskådning – här finns nästan 500 olika fågelarter- bland annat rostand, bandvingad näshornsfågel och svarthalsad stork. Om vi har tur får vi dessutom se både noshörningar och tigrar – och gavialer, som är en mycket speciell krokodilart. Den är tyvärr kritiskt utrotningshotad och det finns färre än 300 kvar i vilt tillstånd, men Chitwan nationalpark är ett av få ställen där det finns chans att se en.

Transfer: ca 7 timmarnepal-chitwan-nationalpark-aktiv-resa

8

Dag 8: Chitwan Nationalpark

Det finns möjlighet att mot en extra kostnad som betalas på plats delta i en guidad vandring i parken på morgonen, eller att paddla kanot längs floden Rapti. Båda aktiviteterna är varmt rekommenderade för dig som gillar djur och natur. Floran och faunan är mycket artrik. Skogarna i högre belägna områden, det vill säga sådana områden som inte översvämmas under den årliga monsunen, domineras av salträd. Det finns omkring 50 däggdjursarter i parken, bland annat indisk pansarnoshörning, tiger, leopard, axishjort och gaur.

aktiv-resa-nepal-chitwan-nationalpark

9

Dag 9: Chitwan - Pokhara

Vi åker vidare till Pokhara, Nepals näst största stad. Det är 13 mil mellan städerna, men eftersom vägarna inte är de bästa tar resan ca 7 timmar. Minst. Vi checkar in på ett guest house nära sjön Phewa Thal och njuter av lugnet i Pokhara.

Transfer: ca 7 timmar

10

Dag 10: Pokhara

Första heldagen i mysiga Pokhara. Om du vill kan du delta i vår valfria vandring till Sarangkot, som startar tidigt på morgonen. Läs mer om den under fliken Extra/Förläng.

Eller så får du tillbringa dagen precis hur du vill, på egen hand eller tillsammans med någon eller några andra i gruppen. Det finns möjlighet att hyra roddbåt och uppleva sjön på nära håll, eller hyra mountain bike och se Pokharas vackra omgivningar från cykelsadeln.

Om du inte vill vara fullt så fysiskt aktiv kan ett besök på fredstemplet (World Peace Pagoda) vara ett bra alternativ – det krävs bara en 30 minuters vandring för att komma upp till detta vackra och fridfulla tempel med fin utsikt. Eller hoppa på en lokal tur till en fladdermusgrotta!

Är du intresserad av att lära dig laga nepalesisk mat? Dags för en skön dag på spa? Det finns massor att välja mellan i Pokhara.

aventyrsresa-nepal-peace-pagoda-matlagning

11

Dag 11: Pokhara

Ännu en dag att njuta av vackra Pokhara. Många åker hit för att gå på trekking – vissa bara under några timmar och andra i flera dagar. Om du inte orkar upp tidigt för att följa med på trekkingen till Sarangkot finns andra alternativ att boka lokalt.

Passa gärna på att besöka vattenfallet Davi’s Fall (Patale Chango), 2 km sydväst om centrala Pokhara. Eller stöd politiska flyktingar på Tibet genom att boka en aktivitet med The Tibetan Encounter – deras heldagsprogram rekommenderas varmt för dig som vill lära dig mer om exil-tibetanernas situation i Pokhara.

nepal-gruppresa-pokhara

12

Dag 12: Pokhara - Kathmandu

Vi åker tillbaka till Kathmandu, en vacker resa på 20 mil som tar mellan 6 och 7 timmar beroende på trafiken.

Transfer: ca 1 timme

13

Dag 13: Kathmandu

Ledig dag i Kathmandu, som du får tillbringa hur du vill. Om du vill kan du följa med på en av de valfria utflykter som ordnas – se fliken ”Extra/Förläng” för att se vad du kan välja mellan – det finns allt från matlagningslektion till bungyjump.

gruppresa-nepal-kathmandu

14

Dag 14: Kathmandu

Vill du utforska någon av Kathmandus mindre kända attraktioner? Krematoriet vid templet Pashupatinath är öppet för besökare, men läs på innan eller ta med dig en lokal guide som kan förklara ceremonierna.

Föredrar du landsbygd och vacker natur framför stökig storstad? Åk till Shivapuri nationalpark, strax norr om stan, och och vandra genom byar, risfält och bergstrakter.

Vill du shoppa lite innan du åker hem? På köpcentret Bishal Bazaar finns det mesta.

aktiva-resor-nepal

15

Dag 15: Kathmandu

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och transfer från hotellet till flygplatsen ingår. Det brukar gå bra att lämna in bagaget på hotellet under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete i Nepal? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Kathmandu eller Pokhara. Vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal frivilliga extraaktiviteter på den här resan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig behöver du inte boka någon av dem i förväg, utan kan anmäla dig på plats, under resans gång, och betala direkt till guiden. Vi vill att du ska kunna ta dagen som den kommer och inte vara låst till ett fast schema varje dag under resan. 

Minst fyra deltagare krävs för att en aktivitet ska bli av. Följande extraaktiviteter finns på den här resan:


1. Kathmandu: Sightseeing i stan – REKOMMENDERAD 

Vi bockar av några ”måsten” att besöka i Kathmandu: Durbar Square, templet Swayambunath (även känt som ”aptemplet”), templet Pashupatinath vid Bagmatifloden, den heligaste platsen för Nepals hinduer, stupan Bodnath och den gamla huvudstaden Patan. Patan är full av gamla tempel och andra intressanta byggnader. Tyvärr skadades många av dem i jordbävningen i april 2015, men för dig som är intresserad av historia är stan fortfarande värd ett besök.

En heldagstur som börjar med avresa från hotellet kl 9.30 och avslutas ca kl 16.30

Prisca 240 kr
InkluderatTransfer, guide
Inte inkluderatEntréavgifter, eventuella kameraavgifter, dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.


2. Kathmandu: Matlagningslektion

Kvällslektion. Du får lära dig laga ”momos” (dumplings), ris, linssoppa och flera rätter med grönsaker och kött.

Prisca 240 kr
InkluderatTransfer, matlagningslektion, middag
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


3. Kathmandu: Forspaddling i Trisulifloden

Transfer med egen buss/bil till floden, och med allmän buss tillbaka till Kathmandu ingår.

Prisca 470 kr
InkluderatTransfer, forspaddling
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. 


4. Kathmandu: Bungy Jump i Bhote Kosi – REKOMMENDERAD 

Du blir skjutsad till The Last Resort, tre timmar nordost från Kathmandu. Här väntar bungy jump – från en bro 160 meter över floden Bhoti Kosi! Något som kan göra den här äventyrsresan till något extra minnesvärt för dig som vågar.

Den här aktiviteten är tillgänglig på lördagar, söndagar och onsdagar. En heldagsutflykt.

Om du vill följa med och njuta av utsikten från bron utan att hoppa går det bra. Det kostar då ca 740 kr inklusive lunch.

Prisca 900 kr
InkluderatTransfer, bungy jump, lunch
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. 


Förläng resan:

Vill du stanna längre i Nepal? IndiGo Travel tar gärna emot volontärer på olika projekt i Kathmandu och Pokhara. Läs mer om volontärarbete i Nepal här!

Praktisk information inför din Äventyrsresa till Nepal

VACCINATIONER
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också behövas, och i vissa fall stelkramp. Det finns en risk att smittas av malaria i vissa delar av Nepal. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUMDu behöver inte söka visum till Nepal i Sverige – du får det på flygplatsen i Kathmandu när du landat. Turistvisum utfärdas för 15, 30 eller 90 dagar och kostar 25, 40 respektive 100 US dollar. Mer information hittar du här: https://online.nepalimmigration.gov.np/tourist-visa. Om du föredrar att ha ditt visum klart innan du åker kontaktar du Nepal generalkonsulat i Stockholm.
FLYGFlygresa från Sverige ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Kathmandu på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa.

Transfer från flygplatsen till det första hotellet ingår på dag 1, och transfer från hotellet till flygplatsen på resans sista dag.

VALUTA & KONTOKORTOfficiellt är det inte tillåtet att föra in eller ut nepalesiska rupies utanför Nepal, men i praktiken går det att växla till sig rupies i Sverige om du vill. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Kathmandu och på många ställen under resan.

Räkna med att göra av med ca 2.000-2.500 kr i veckan på mat, entréavgifter och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad på 2.300 kr.

Det händer att hotell blir fullbokade även lång tid i förväg. Hotellen vi visar under bildfliken är inte alltid exakt de man bor på under resan, men vi hittar något likvärdigt om något av dem är fullbokat.

Mat ingår inte i priset på den här resan, utan du får fritt välja var och vad du vill äta.

MEDRESENÄRER Det här är en internationell resa. Ofta är många av deltagarna från Holland eftersom vi samarbetar med en holländsk researrangör, men det brukar även vara resenärer från andra länder. På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.
INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.