8 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Nyfiken på Japan? Den här resan börjar i Osaka och slutar i Tokyo, och det finns dessutom möjlighet att besöka de gamla huvudstäderna Kyoto och Nara. Du får resekompisar och en duktig lokal guide på köpet, men det finns mycket egen tid för dig som vill kombinera en gruppresa med att upptäcka på egen hand.

 

Höjdpunkter på den här gruppresan i Japan

  • Starta i Osaka – känd för god mat och en bra utgångspunkt för sevärdheter
  • Besök Nara, Japans huvudstad på 700-talet (valfri extrautflykt)
  • Upptäck Kyoto – ett måste om du är intresserad av Japans historia (valfri)
  • Bo på ryokan i Magome, ett klassiskt stopp på vägen till Edo (Tokyo)
  • Upplev tempel, palats och neondjungel i pulserande Tokyo
  • Avsluta med shopping eller barer i Shibuya – Tokyos hjärta

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

 

DESTINATIONJapan. Resan startar i Osaka och slutar i Tokyo.
STARTDATUM1-2 gånger i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Observera att minst 6 deltagare krävs för att den här resan ska bli av – kolla med oss hur många som anmält sig innan du bokar flyget, för säkerhets skull.
ÅLDERSGRÄNSDen här resan är i första hand avsedd för vuxna och tonåringar, men det går även bra att ta med lite yngre barn. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanBoende i delat dubbelrum
7 frukostarLokal engelsktalande guide
Flygplatstransfer vid ankomst och avresaÖvernattning i ryokan i Magome
Alla tåg- och bussresorEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeExtra utflykter
EntréavgifterMåltider, utöver frukost
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt. Här kan du se lite av vad pengarna gick till 2018.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Osaka

Välkommen till Japan! Om du landar i Osaka på dag 1 ingår transfer med tunnelbana från flygplatsen till hotellet. Du är välkommen att checka in på hotellet från klockan 12, och de andra deltagarna kommer att anlända under dagen eller under morgonen dag 2, på olika tider beroende på flygen. Klockan 18 träffar ni resans guide.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Osaka. Det är oftast ett centralt beläget hotell som heter Premier Hotel CABIN Osaka, inom gångavstånd från tunnelbanestationen Osakatemmangu.

Du har ett rum som väntar på dig på hotellet, och om du reser ensam kommer du förmodligen att träffa din rumskompis redan den första dagen (om inte han eller hon landar dag 2 eller du har bokat enkelrum, förstås.)

Det finns inget fast program för den första dagen, utan du får koppla av efter resan eller kasta dig ut i Osaka på egen hand eller tillsammans med några av de andra deltagarna. Om du är sugen på en drink på kvällen finns det gott om barer i nöjesdistriktet Dotonbori.

gruppresor-japan-osaka

2

Dag 2: Osaka (Nara)

Osaka är Japans tredje största stad efter Tokyo och Yokohama, och är byggd vid floderna Yodogawa och Yamatogawas utflöden i havet. Osaka är av tradition en industristad, och har vid en första anblick inte så mycket att erbjuda besökare, men det finns guldkorn även här.

Kaiyukan Aquarium är ett av dem, och Spa World ett annat – du vet säkert redan att de flesta japaner älskar sina onsen (badinrättningar). Här hittar du traditionella japanska onsen, men även en europeisk våning med bad från antikens Rom och Grekland – och finsk bastu!

Eller så kan du följa med på en valfri utflykt till den gamla huvudstaden Nara på eftermiddagen. Den är mycket mindre än Kyoto, och de välbevarade templen och helgedomarna anses vara den japanska kulturens vagga. Nara var huvudstad i Japan före Kyoto, och hela åtta av stadens gamla tempel är upptagna på Unescos världsarvslista. I Nara finns även massor av vänliga, nyfikna och ständigt hungriga hjortar och rådjur. Läs mer om Nara under fliken ”Extra/Förläng”.

singelresor-japan-osaka-nara

3

Dag 3: Osaka (Kyoto)

Ledig dag. Om du vill kan du följa med på en valfri utflykt till Kyoto, där vi besöker några vackra och välbevarade tempel. Kyoto var Japans huvudstad från 794 till 1868. I en stad med över 3000 tempel och helgedomar kan det lätt bli ett tempel för mycket – så vi blandar upp agendan med klassiska tempel som Kinkaku-ji (Gyllene templet) och Ryoan-ji (med den berömda zen-trädgården) med tid för avkoppling i mindre besökta tempel som Toji-in.

Eller så kan du välja att hitta på något i Osaka på egen hand. Om du vill lära dig laga japansk mat rekommenderar vi Eat Osaka.

gruppresa-japan-osaka-kyoto

4

Dag 4: Osaka - Nagoya - Magome

Vi tar snabbtåget shinkansen från Osaka till Nagoya, där vi byter till expressbuss till mysiga lilla Magome i Kiso-dalen. Här bor vi på ryokan, ett traditionellt japanskt boende.

På eftermiddagen hinner du lagom med en vandring på 8 kilometer längs Nakasendo-leden, som i gamla tider knöt ihop Kyoto med Edo (det gamla namnet för Tokyo).

gruppresa-japan-shinkansen

5

Dag 5: Magome - Tokyo

Vi fortsätter med buss från Magome till Shinjuku-stationen i Tokyo – som med sina 3 miljoner dagliga pendlare är den mest använda i världen.

I Tokyo bor vi i området Ueno, i nordöstra delen av stan. På eftermiddagen kan du ta en promenad i Uenoparken och i Yanaka, en av Tokyos äldsta stadsdelar. Här finns fortfarande en småstadskänsla, trots att det ligger nära betongdjungeln och neonskyltarna i andra delar av Tokyo. I Ueno finns även flera intressanta muséer, bland annat Tokyos nationalmuseum, Tokyos vetenskapsmuseum och Tokyos museum för västerländsk konst.

Om du är sugen på att testa Tokyos spännande nattliv kan ett besök på ett ”maid cafe” i Akiba (eller Akihabara, som det egentligen heter) vara en kul början på kvällen. Här blir du serverad av av tjejer utklädda till japanska seriefigurer (otakus). Eller en restaurang med fängelsetema. Eller Alice i Underlandet. Eller robotar. Samurajer. Sumobrottare. Spöken. Och då har vi bara nämnt några. 🙂

rundresor-japan-tokyo

6

Dag 6: Tokyo

Ledig dag i Tokyo. Ueno ligger inom gångavstånd från Asakusa, och templet Senso-ji. I det området finns även gott om butiker som säljer annorlunda souvenirer, som begagnade kimonos.

Från Asakusa kan du ta båten till Odaiba, en futuristisk ö i Tokyobukten. Här kan du vandra runt och äta lunch på stranden innan du tar tåget tillbaka till centrala Tokyo. Besök området runt kejsarpalatset i Chiyoda och shoppingdistriktet Ginza innan du åker tillbaka till Ueno. Sugen på något gott och billigt till middag? Vid Uenos tågstation finns bra yakitori-grillspett.

tokyo-gruppresor-japan

7

Dag 7: Tokyo

Ännu en ledig heldag i Tokyo. Du kan exempelvis upptäcka västra Tokyo i Shinjuku. Ta hissen till 45:e våningen på Tokyo Metropolitan Government Building (”Tocho” på japanska) och blicka ut över skyskraporna.

Gå genom Yoyogiparken. Fascineras av den aldrig sinande folkmassan som går över det berömda övergångsstället i Shibuya på väg till eller från jobbet, shopping eller de hundratals barer och restauranger som finns i området. Besök samuraimuséet. Avsluta med en drink eller två på en av de många mysiga små barer som finns i området Golden Gai – vissa av dem har drinklistor och menyer på engelska. Vår favorit är Kenzo’s bar – ägaren är en kul kille som håller låda nästan hela tiden och älskar leopardmönster, 80-talsrock och teater.

japan-singelresa-tokyo

8

Dag 8: Tokyo

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och transfer till Narita flygplats med kollektivtrafik ingår. Det brukar gå bra att lämna in bagaget på hotellet under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Det går förstås utmärkt att stanna längre i Tokyo om du vill, eller att fortsätta resan på egen hand.

Extra aktiviteter

Det finns ett antal frivilliga extraaktiviteter på den här resan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig behöver du inte boka någon av dem i förväg, utan kan anmäla dig på plats, under resans gång, och betala direkt till guiden. Vi vill att du ska kunna ta dagen som den kommer och inte vara låst till ett fast schema varje dag under resan. 

Observera att priserna är ungefärliga, och kan växla pga valutakurser och annat. Priserna anges i svenska kronor, men det går bra att betala i japanska yen på plats.

Samtliga transfers sker med lokaltrafik.

Minst tio deltagare krävs för att en aktivitet ska bli av. Följande extraaktiviteter finns på den här resan:


1. Kyoto: Klassiska Kyoto – REKOMMENDERAD 

I en stad med över 3000 tempel och helgedomar kan det lätt bli ett tempel för mycket – så vi blandar upp agendan med klassiska tempel som Kinkaku-ji (Gyllene templet) och Ryoan-ji (med den berömda zen-trädgården) med tid för avkoppling i mindre besökta tempel som Toji-in.

Prisca 310 kr
InkluderatTransfer lokalbuss, entréavgifter till Kinkaju (Gyllene paviljongens tempel), Ryoan-ji (Den fridsamme drakens tempel) och slottet Nijo-jo.
Inte inkluderatLunch, dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


2. Kyoto: Nara

Vi tar tåget till Nara, 2 mil söder om Kyoto, och besöker templet Todai-ji. Huvudattraktionen här är Daibutsu, en imponerande Buddhastaty i brons, och helgedomen Kasuga Taisha.

Prisca 190 kr
InkluderatTransfer med tåg, inträdesavgifter till Todai-ji och Kasuga Taisha
Inte inkluderatLunch, dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.

Praktisk information inför din Gruppresa till Japan

VACCINATIONER
Förutom fullgott grundskydd rekommenderar vi inga särskilda vaccinationer för resor till Japan.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUMVisum behövs inte för svenska medborgare som ska stanna i Japan i upp till 90 dagar.
FLYGFlygresa från Sverige ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Osaka på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Om du landar i Osaka på dag 1 ingår transfer från flygplatsen till hotellet, med kollektivtrafik.

Resan avslutas i Tokyo. Om du ska till Narita flygplats på resans sista dag ingår transfer, med kollektivtrafik.

VALUTA & KONTOKORTDet går att ta ut japansk valuta – yen – med svenskt bankomatkort i nästan alla bankomater, så länge kortet är aktiverat för utlandsuttag av din svenska bank. Tänk på att både din bank och den japanska banken tar ut en avgift för varje uttag du gör, så plocka ut en större summa på en gång.

Du kan även ta med t ex USD eller Euro och växla på en bank.  Om du inte växlat bort dina yen före hemresan kan du växla dem hemma.

Räkna med att göra av med ca 3.000-3.500 kr på entréavgifter och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra. Priserna är ungefär som i Sverige.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad på 3.000 kr. Enkelrum är inte tillgängligt på ryokan i Magome.

Det händer att hotell och annat boende blir fullbokade även lång tid i förväg. Hotellen vi visar under bildfliken är inte alltid exakt de man bor på under resan.

Frukost på hotellen ingår i den här resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell resa. Ofta är många av deltagarna från Holland eftersom vi samarbetar med en holländsk researrangör, men det brukar även vara resenärer från andra länder. På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.
INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen.  Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.