16 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Letar du efter en prisvärd resa till Indien där du får uppleva mycket utan att behöva ordna allt det praktiska själv? Då har du hittat rätt. På den här aktiva rundresan finns det möjlighet att pricka av de största sevärdheterna i Delhi, besöka fascinerande Taj Mahal och alla de klassiska och färgstarka ökenstäderna i Rajasthan: Jaipur, Pushkar, Udaipur, Jodhpur och Bikaner. Indien lämnar ingen oberörd!

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom Indien

 • Rivstarta i spännande mångmiljonstaden Delhi
 • Utforska fascinerande Taj Mahal i Agra
 • Vandra runt i färgstarka ökenstaden Jaipur (den rosa staden)
 • Njut av stillheten i den heliga staden Pushkar
 • Upptäck Udaipurs många vackra palats och tempel
 • Upplev Jodhpur (den blå staden)
 • Fascineras av de vackra templen och arkitekturen i Bikaner och Nawalgarh
 • Besök ”råttemplet” Karni Mata – om du vill
 • Avsluta resan där den började – i Delhi – många erfarenheter och upplevelser rikare

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONIndien. Resan startar och slutar i Delhi.
STARTDATUMCa en gång i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Observera att minst 2 deltagare krävs för att den här resan ska bli av – kolla med oss hur många som anmält sig innan du bokar flyget, för säkerhets skull.
ÅLDERSGRÄNSDen här resan är i första hand avsedd för vuxna och tonåringar, men det går även bra att ta med lite yngre barn. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans inför, under och efter resanBoende i delat dubbelrum
Flygtransfer vid ankomst och avresaLokal guide under hela resan
Transport med (mini-)buss med a/cChaumukh-templet i Ranakpur
”Råttemplet” Karni Mata i BikanerEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeMåltider
Extra utflykterEntréavgifter
SCHYSST RESANDENär du bokar den här resan genom oss bidrar du till att hjälpa barn från familjer som lever med HIV/AIDS i norra Thailand, via vår egen fond I Mina Skor.

unnamedDessutom hjälper du oss och vår lokala samarbetspartner att stödja verksamheten på Karigari-projektet utanför New Delhi.

Projektet, som drivs av Literacy India, kämpar för att flickor och kvinnor i Indien ska få lära sig läsa (vilket tyvärr inte alltid är självklart), och erbjuder kurser i bland annat sömnad, broderi, bilkörning, datorkunskap och annat som gör att de kan leva mer självständigt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Delhi

Du är välkommen att checka in på hotellet i New Delhi från kl 12. Om du landar i Delhi på resans första dag ingår hämtning på flygplatsen och transfer till hotellet.

På den här resan bor vi normalt på ett hotell som heter Hotel Mint Safdarjung. Där har du ett rum som väntar på dig på hotellet, och om du reser ensam kommer du förmodligen att träffa din rumskompis redan den första dagen (om inte han eller hon landar dag 2 eller du har bokat enkelrum, förstås.)

gruppresor-indien-delhi

2

Dag 2: Delhi

På morgonen träffar du de andra deltagarna och resans guide, om du inte hunnit göra det redan den första dagen. Om du vill kan du då delta i en valfri guidad tur i gamla och nya Delhi – eller så kan du välja att upptäcka lite av vad Delhi har att erbjuda på egen hand.

Det finns så mycket att göra i Delhi att vi har svårt att ge rekommendationer – men en aktivitet vill vi gärna pusha lite för: Du kan gå på en guidad tur av det ovanligare slaget, men som ger en bra inblick i det fattiga Indien. Välgörenhetsorganisationen Salaam Baalak Trust erbjuder vandringar i gamla Delhi, där du guidas av fd gatubarn, som nu är runt 18-22. De visar dig runt i sin gamla miljö och till kända och mindre kända tempel, via gränder, genvägar och rickshaw (cykeltaxi). Den ca 3 timmar långa turen avslutas på organisationens barnhem, där de tidigare bodde. Donationer är naturligtvis välkomna, och turen måste bokas i förväg genom deras hemsida. Varmt rekommenderad!

billig-gruppresa-indien-delhi

3

Dag 3: Delhi – Agra

Vi påbörjar resandet på riktigt, med privat buss (eller minibuss, beroende på antal deltagare). Bussen har luftkonditionering. Första mål blir inget mindre än Agra, där du även hittar Taj Mahal.

Vi kommer fram till Agra på eftermiddagen och du kan koppla av vid hotellpoolen eller börja utforska Agra på egen hand.

Transfer: ca 5 timmar.

resa-indien-taj-mahal

4

Dag 4: Agra

Du kan välja om du vill utforska Agra och Taj Mahal på egen hand eller tillsammans med guiden och andra i gruppen. Vilket du än väljer vågar vi lova att du kommer att bli fascinerad av Taj Mahal, som mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin älsklingshustru Mumtaz Mahal. Bygget påbörjades 1632 och slutfördes omkring 1643.

1983 togs Taj Mahal upp på Unescos världsarvslista med motiveringen ”ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv.”  2007 utsågs Taj Mahal till ett av världens sju nya underverk.

5

Dag 5: Agra - Fatepur Sikri - Jaipur

Vi lämnar Agra tidigt på morgonen, och vårt första stopp den övergivna staden Fatehpur Sikri. Här finns ett stort palatsområde och en av Indiens största moskéer, Jama Masjid. Den byggdes på 1500-talet av stormogulen Akbar den store men lämnades snart efter hans död på grund av vattenbrist.  Fatehpur Sikri finns också med på Unescos världsarvslista.

Resan går sedan vidare mot Jaipur – ”den rosa staden”. Jaipur är huvudstaden i Rajasthan och har ca 3 miljoner invånare.

Staden grundades 1727 av kungen och astronomen Sawai Jai Singh av Kachhawahadynastin. Den rosa färg som satt sin prägel på staden härrör från den färg som husen målades med under stormogulernas tid, för att ge intryck av att vara byggda av röd sandsten.

I staden innanför murarna finns palatset och ett av de fem astronomiska observatorier som maharadjan Sawai Jai Singh lät uppföra. Precis utanför murarna kan man observera Hawa Mahal (Vindarnas Palats), byggt 1799 av maharaja Sawai Pratap Singh.

I Jaipur kommer du att se ovanligt många män med höga turbaner och långa mustascher, och kvinnor med vackra smycken och Indiens mest färgstarka saris.

Transfer: 4-5 timmar

aventyrsresor-indien-jaipur

6

Dag 6: Jaipur

Ledig dag i Jaipur, som du får tillbringa som du vill. Om du vill finns det möjlighet att besöka fortet det berömda Amber, drygt en mil utanför Jaipur. Läs mer om det under fliken”Extra/Förläng”.

Eller så kan du upptäcka mer av Jaipur på egen hand. Om du gillar elefanter kan vi varmt rekommendera ett besök på Elefantastic, där elefanterna behandlas med respekt och kärlek och inte som arbetsredskap. Här kan du komma nära elefanterna, bada med dem och mata dem. De erbjuder även elefantridning, som vi inte vill stödja, men de gör det åtminstone endast för kortare sträckor, barbacka och med två personer per elefant – inga tunga träbänkar och inga långa vandringar för elefanterna. Det här det mest djurvänliga elefantläger vi har sett i Indien.

gruppresor-indien-jaipur

7

Dag 7: Jaipur - Pushkar

Enligt legenden skapades Pushkar när Brahma släppte en lotusblomma till jorden. På de tre ställena där kronblad landade sprang det fram vatten i öknen och tre små sjöar bildades, och vid den största av dessa samlades alla hinduismen gudar. Årsdagen av detta firas vid fullmåne oktober/november då Pushkarsjöns vatten anses kunna rena bort orenheter från själen. Samtidigt med detta hålls en stor kamelmarkad.

Transfer: 4-5 timmarpushkar-indien-gruppresa

8

Dag 8: Pushkar - Udaipur

Vi åker vidare söderut. Låter Udaipur bekant? Kanske minns du namnet från Djungelboken? Bagheera är född här! Delar av Bondfilmen Octopussy är också inspelad i Udaipur.

Transfer: ca 7 timmar

9

Dag 9: Udaipur

Heldag i Udaipur. Ta en båttur på sjön Pichola, vandra runt i stan och njut av livet.

Missa inte solnedgången från Monsoon Palace, även känt som Sajjan Garh. Det byggdes på uppdrag av Sajjan Singh, maharadja av Mewar-dynastin, och färdigställdes 1884. Han ville ha en bra utsiktsplats att studera regnmolnen under monsunperioden från – så om du åker på den här resan i juni, juli eller augusti finns det stor chans att du kan följa i hans fotspår. Då är det monsuntid i Udaipur.

indien-udaipur-billig-resa

10

Dag 10: Udaipur– Ranakhpur – Jodhpur

Vi åker norrut, och ställer först in siktet på det monumentala templet Chamukha i Ranakphur, ett av Indien vackraste Jain-tempel. I det här templet från 1400-talet finns häpnadsväckande konsthantverk och det är väl värt en liten omväg innan vi kommer fram till Jodhpur.

Transfer: 5-6 timmar

indien-aventyrsresa-gruppresa

11

Dag 11: Jodhpur

Jodhpur domineras av det enorma fortet Mehrangarh som är byggt på en höjd med fantastisk utsikt över ”den blå staden”. Traditionellt förknippas blått med brahminerna, det kast som tidigare dominerade staden – även om vissa hävdar att husen främst målades blå för att hålla ned värmen på sommaren och hålla termiter och andra insekter borta.

Hur som helst är Jodhpur idag Rajasthans näst största stad, med drygt en miljon invånare, men den känns mer som en småstad i de flesta kvarter.

Du kan lätt slå ihjäl en dag bara genom att vandra runt i den gamla stadsdelen med dess virrvarr av smala gränder och blåmålade hus. Besök marknaden vid klocktornet för att handla eller bara lukta, smaka och känna på olika kryddor.

rundresa-indien-jodhpur

12

Dag 12: Jodhpur - Bikaner

Resan går vidare västerut, genom Rajasthans öken till Bikaner, bara några mil från gränsen till Pakistan. På vägen dit stannar vi vid det berömda ”råtttemplet” i närliggande Deshnoke.

Karni Mata levde på 1400-talet och tros vara en reinkarnation av gudinnan Durga, och templet är tillägna henne. Men mest känt är det här templet för de över 20.000 råttor som bor här. De dyrkas av lokalbefolkningen, och extra heliga är de få vita råttor som finns bland alla de svarta – lyckas du se en av dem bringar det lycka och välgång.

Var beredd på att det är råttor nästan överallt, och att du måste gå barfota inne i tempelområdet. Råttorna är vana vid människor och inte aggressiva, men har du råttfobi går det förstås bra att vänta utanför – eller försöka övervinna din rädsla!

I Bikaner hittar du imponerande fort och palats dekorerade med rosa eller röd sandsten och kameler drar kärror genom gatorna och gränderna som de har gjort i hundratals år. Missa inte fortet Junagarh, mitt i stan.

Om tiden tillåter finns det möjlighet att besöka Asiens största dromedarläger, Raisar, i öknen utanför Bikaner på eftermiddagen och kvällen. Läs mer under fliken ”Extra/Förläng”.

Transfer: 5-6 timmar

indien-aventyrsresor-bikaner-rajasthan

13

Dag 13: Bikaner - Nawalgarh

Vi reser vidare till Nawalgarh i Shekwati, som var en egen stat från 1471 till 1738, då den anslöt till kungadömet Jaipur. Här kommer du inte att se många turister, men det finns mycket att se och göra.

Nawalgarh ligger längs den gamla handelsvägen från hamnen i Guajarat till Delhi, och det finns flera storslagna hus (havelis) som byggdes av förmögna köpmän att besöka. De tre mest kända är Dr. Ramnath A. Podar Haveli, som är omgjort till museum, Morarka Haveli och Aath Haveli.

Transfer: 6-7 timmar

14

Dag 14: Nawalgarh

En heldag i Nawalgarh, som du antingen kan tillbringa med att upptäcka den här lilla staden med drygt 50.000 invånare på egen hand, eller följa med på den tur med jeep som arrangeras som en extra aktivitet för den som vill. Läs mer om det under fliken ”Extra/Förläng”.

resa-indien-budget-rajasthan

15

Dag 15: Nawalgarh - Delhi

Efter lunch påbörjar vi resan tillbaka till Delhi, som tar ungefär 7 timmar beroende på trafiken.shopping-i-delhi-billig-resa-indien

16

Dag 16: Delhi

Vill du shoppa innan hemresan finns allt från traditionella marknader till luftkonditionerade shoppingcenter med det senaste. Ett par av våra favoriter är Janpath och tibetanska marknaden i centrala Delhi och Paharganj, som ligger mittemot järnvägsstationen.

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det tar 1-2 timmar till flygplatsen beroende på trafiken. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen. Transfer från hotellet till flygplatsen ingår i resans pris.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete i Indien? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Udaipur, eller i Goa. Vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal frivilliga extraaktiviteter på den här resan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig behöver du inte boka någon av dem i förväg, utan kan anmäla dig på plats, under resans gång, och betala direkt till guiden. Vi vill att du ska kunna ta dagen som den kommer och inte vara låst till ett fast schema varje dag under resan. 

Minst fyra deltagare krävs för att en aktivitet ska bli av. Följande extraaktiviteter finns på den här resan:


1. Delhi: Sightseeing i stan

Vi lämnar hotellet klockan 11 och är tillbaka ca kl 17. De här ställena besöker vi:

 • Humayns grav. Den första stormannagraven på Indiska halvön, där den andre stormogulen Humajun vilar. Graven har formen av en trädgårdsgrav, och utsågs 1993 av Unesco till ett världsarv.
 • India Gate. Berömd triumfbåge och symbol för Delhi, belägen vid paradgatan Rajpath. Triumfbågen byggdes till minne av de indiska soldater som stupat i första världskriget och de indoafghanska krigen, och deras namn är inhuggna i monumentet. Sedan 1971 brinner en evig låga kallad ”Amar Jawan Jyoti” för att markera den okände soldatens grav.
 • Gurdwara Bangla Sahib.  En sikhisk helgedom. Ursprungligen var Gurdwara Bangla Sahib ett palats och residens i den kejserliga huvudstaden för Raja Jai Singh Amber från Jaipur under stormogulen Aurangzebs era.
 • Raj Ghat. Minnesmärke för blanda andra Mahatma Gandhi.
 • Jama Mashid. Huvudmoskén i gamla Delhi. Den uppfördes på order av Mogul Shah Jahan, som även uppförde Taj Mahal.
 • Lal Qila. Röda fortet, även kallat Delhifortet.
Prisca 150 kr
InkluderatTransfer, guide
Inte inkluderatEntréavgifter, kameraavgifter och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst fyra deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


2. Jaipur: Fort Amber

Vi besöker det berömda Amber Fort i Amer, drygt en mil norr om Jaipur. På vägen stannar vi även vid Jal Mahal (Vattenpalatset) och Hawa Mahal (Vindpalatset).

Avresa från hotellet kl 8.00, och vi är tillbaka i Jaipur ca 11.30.

Prisca 120 kr
InkluderatTransfer, guide
Inte inkluderatEntréavgifter, kameraavgifter och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst fyra deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


3. Jodhpur: Mehrangarh Fort & Jaswant Thada

Mehrangarh Fort byggdes på uppdrag av  Rao Jodha (som även givit namn till Jodhpur) på 1400-talet. Det är ett av Indien största fort, och innehåller även ett intressant museum. Kanske känner du även igen fortet från Batmanfilmen The Dark Knight Rises? När Christian Bale bryter sig ut ur fängelset är det Mehrangarh han kommer ut till.

Vi besöker även Jaswant Thada, ett imponerande mausoleum över  Maharaja Jaswant Singh II.

Bussen lämnar hotellet klockan 9 och vi är tillbaka i Jodhpur ca kl 13.

Prisca 120 kr
InkluderatTransfer, guide
Inte inkluderatEntréavgifter, kameraavgifter och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst fyra deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


4. Jodhpur: Besök Bishnoifolket – REKOMMENDERAD 

Bishnoi är en lokal religion i Thar-öknen, som bygger på principer från Guru Jambaji som levde på 1500-talet. Anhängarna är vegetarianer och man dyrkar naturen i alla dess former. Bland de 29 påbuden är det bland annat förbjudet att döda djur och att hugga ned träd.

Vi åker med jeep genom öknen tills vi når byn, där du bland annat får se en traditionell opiumceremoni (utan opium!), lokalt hantverk, och om du har tur även vilda antiloper och hjortar.

Prisca 110 kr
InkluderatTransfer, guide
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst fyra deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


5. Bikaner: Kameler och ökenmiddag – REKOMMENDERAD 

Vi börjar med att besöka Asiens största dromedarläger, med hundratals enpucklade kameler som betar i eftermiddagssolen. Resan går sedan vidare till Raisar, 20 km utanför Bikaner, där du får uppleva ökenlivet från en kamelkaravan och se solen gå ned bakom sanddynerna. Här åker du i vagn, dragen av en kamel.

När det blivit mörkt bjuds vi på en dansföreställning, och sedan är det dags att hugga in på buffén. Vi lovar att du inte kommer att glömma den här kvällen i första taget!

Vi lämnar hotellet kl 15.00 och är tillbaka ca kl 22.

Prisca 160 kr
InkluderatTransfer, guide, transport med kamel, dansföreställning, buffémiddag.
Inte inkluderatEventuella entréavgifter, dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst fyra deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


6. Nawalgarh: Jeeputflykt och Marwari-hästar

En förmiddagsutflykt, som startar klockan 8.30 och slutar ca 10.30. Vi besöker några av byarna kring Nawalgarh, och får stifta bekantskap med Marwarihästar, en indisk hästras. Det sades förr i tiden att en Marwarihäst aldrig gav upp eller stupade i strid hur illa skadad den än var och om ryttaren föll av stannade hästen och vaktade honom.

Du får även se några av de vackra havelis (privata herrgårdar) som området är berömt för.

Prisca 180 kr
InkluderatTransfer med jeep, guide
Inte inkluderatEventuella entréavgifter, dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst fyra deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


Förläng resan:

Vill du stanna längre i Indien? IndiGo Travel tar gärna emot volontärer på olika projekt i Udaipur och i Goa. Läs mer om volontärarbete i Indien här!

Praktisk information inför din Äventyrsresa till Indien

VACCINATIONER
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också behövas, och i vissa fall stelkramp. Det finns en risk att smittas av malaria i vissa delar av Indien. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUMOm du ska stanna i Indien i högst 60 dagar kan du ansöka om e-visum här. Använd ingen annan sajt – det finns flera blufföretag som erbjuder e-visum till Indien.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Delhi på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Om du landar i Delhi på resans första dag och åker hem på den sista ingår transfer till/från hotellet båda dagarna.
VALUTA & KONTOKORTOfficiellt är det inte tillåtet att föra in eller ut indiska rupies utanför Indien, men i praktiken går det att växla till sig rupies i Sverige om du vill. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Delhi och på många ställen under resan.

Räkna med att göra av med ca 2.000-2.500 kr i veckan på mat, entréavgifter och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad på 3.000 kr.

Det händer att hotell blir fullbokade även lång tid i förväg. Hotellen vi visar under bildfliken är inte alltid exakt de man bor på under resan, men vi hittar något likvärdigt om något av dem är fullbokat.

Mat ingår inte i priset på den här resan, utan du får fritt välja var och vad du vill äta.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell resa. Ofta är många av deltagarna från Holland eftersom vi samarbetar med en holländsk researrangör, men det brukar även vara resenärer från andra länder. På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.
INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.