16 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
5/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Den här prisvärda äventyrsresan startar i Bangalore och går moturs via bland annat Mysore, Kochi, Alleppey, Periyar, Madurai och Thanjavur till Mamallapuram på östkusten. Därifrån kan du antingen åka fem mil norrut och flyga hem från Chennai eller ta tåget tillbaka till Bangalore – det tar ca 10 timmar från Chennai. Den här resan passar utmärkt för alla åldrar!

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom södra Indien

  • Börja resan i Bangalore i delstaten Karnataka – mitt i södra Indien
  • Njut av skönt klimat och fin natur bland kaffeplantagen i Mysore
  • Fånga lite hav och eftermiddagssol i Kannur, i Kerala på västkusten
  • Se klassiskt dansdrama – ”Kathakali” –  i Kochi
  • Upplev vardagslivet med båt bland kanalerna och sjöarna i Alleppey
  • Utforska Periyar nationalpark, med stor chans att se vilda elefanter
  • Upptäck templet Meenakshi i Madurai i Tamil Nadu, ett av Indiens äldsta
  • Fascineras av Shivatemplet från 900-talet i Thanjavur
  • Avsluta resan vid havet, i Mamallapuram, 55 km från flygplatsen i Chennai

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATION Indien. Resan startar i Bangalore och slutar i Mamallapuram (nära Chennai).
STARTDATUM Ca en gång i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Observera att minst 4 deltagare krävs för att den här resan ska bli av – kolla med oss hur många som anmält sig innan du bokar flyget, för säkerhets skull.
ÅLDERSGRÄNS Den här resan är i första hand avsedd för vuxna och tonåringar, men det går även bra att ta med lite yngre barn. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDE Du bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans inför, under och efter resan Boende i delat dubbelrum
Lokal guide under hela resan Transport med minibuss eller buss med a/c
Tågresa från Kannur till Kochi Båttur i Alleppey
Besök på många intressanta platser En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från Sverige Måltider
Extra utflykter Entréavgifter
SCHYSST RESANDE När du bokar den här resan genom oss bidrar du till att hjälpa barn från familjer som lever med HIV/AIDS i norra Thailand, , via vår egen fond I Mina Skor.

unnamedDessutom hjälper du oss och vår lokala samarbetspartner att stödja verksamheten på Karigari-projektet utanför New Delhi.

Projektet, som drivs av Literacy India, kämpar för att flickor och kvinnor i Indien ska få lära sig läsa (vilket tyvärr inte alltid är självklart), och erbjuder kurser i bland annat sömnad, broderi, bilkörning, datorkunskap och annat som gör att de kan leva mer självständigt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Bangalore

Du är välkommen att checka in på hotellet i Bangalore från kl 12. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen eller under morgonen dag 2, på olika tider beroende på flygen. Det är inga problem att komma till Bangalore tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Bangalore (eller Bengaluru), som är en av Indiens största städer och en av de mest rena och moderna. Här finns gott om shoppingmöjligheter om du vill gå loss på prutandet redan första dagen i Indien, men vi rekommenderar att vänta lite med det, ta det lugnt efter resan och kanske koppla av en timme eller två i den fina parken Cubbon Park, mitt i stan.

billig-rundresa-sodra-indien-bangalore

2

Dag 2: Bangalore - Mysore

På morgonen träffar du de andra deltagarna och resans guide, om du inte hunnit göra det redan den första dagen. Vi påbörjar resandet och vid lunchtid är vi framme i Mysore, som var huvudstad i kungadömet med samma namn från 1399 och officiellt ända fram till 1947, när britterna lämnade över styret och Mysore blev en del av det enade Indien.

Mysore ligger på drygt 700 meters höjd över havet, och har ett behagligt klimat. Här går temperaturen sällan över 20 grader på nätterna. I Mysore tillverkas siden av högsta kvalitet, och rökelse av sandelträ. Devarajamarknaden är en av världens mest fotograferade, med vackert presenterade frukter och rangolipulver som används för att skapa färgstarka dekorationer.

Transfer: ca 3 timmar

aventyrsresor-indien-mysore

3

Dag 3: Mysore

Palatset i Mysore är svårt att missa. Dagens palats är ”bara” drygt hundra år gammalt – det gamla palatset brann ned 1897. Här bodde maharadjorna under Wodeyar-dynastin.

Det finns även flera intressanta tempel att besöka i Mysore, antingen på egen hand eller genom att vara med på av de valfria utflykter som ordnas. Läs mer om dem under fliken ”Extra/Förläng”. Mysore är också ett bra ställe att bara vandra runt utan något bestämt mål. Stadskärnan är ganska liten och vi bor mitt stan.

billiga-gruppresor-indien-mysore

4

Dag 4: Mysore - Kannur (Kerala)

Resan går vidare västerut, och vi lämnar höglandet i Karnataka och åker över gränsen till Kerala, till hav och strand i Kannur (tidigare Cannanore). Här kan du besöka fortet St Angelo om du vill – ett arv från tiden som portugisisk koloni. Eller så kan du tillbringa eftermiddagen på en av stränderna i Kannur – eller vid hotellpooolen.

Transfer: ca 5 timmar

indien-billig-resa-gruppresa

5

Dag 5: Kannur - Kochi

Efter frukost går tar vi tåget till Kochi, där vi kommer att tillbringa de kommande två nätterna. Kochi är en gammal hamnstad som numer mest är känd för dansdramat Kathakali. Dansen karakteriseras av överdrivna gester, fantastiska kostymer och väldigt mycket smink. Historierna kommer från Mahabharata och Ramayana, och den första stunden framförs bakom ett vitt lakan, endast för gudarna. Vid varje föreställning finns en oljelampa på scenen, som symboliserar gudarnas närvaro.

Transfer med tåg: 5-6 timmar

billig-rundresa-sodra-indien-kochi

6

Dag 6: Kochi

Ledig dag i Kochi, som du får tillbringa hur du vill. Vi bor på ett hotell vid Fort Kochi, där du kan se fiskarna kasta ut stora fiskenät på kinesiskt sätt, en fiskemetod med hundraåriga traditioner. Det finns även en liten strand intill, om du känner för lite sol och bad. Det finns även bra restauranger med nyfångad fisk och skaldjur och bra shopping.

I Mattancherry, ca 20 minuter bort med rickshaw, finns Holländska Palatset, som färdigställdes 1555 och var en gåva av holländarna till den dåvarande Maharadjan Veera Kerala Varma. Palatset är byggt i trä och har en hel del vackra sniderier runt om i de fascinerande salarna. Missa inte de vackra väggmålningarna från Ramayana och Mahabharata.

gruppresa-sodra-indien-kochi

7

Dag 7: Kochi - Alleppey

Efter frukost åker vi norrut längs kusten i knappt en timme, tills vi når Alappuzha där vi besöker den livliga marknaden. Här kan du fynda kryddor, särskilt kardemumma och olika sorters peppar.

Efter lunch tar vi en 3-4 timmar lång båttur norrut på sjön, och du får se vardagslivet sakta glida förbi. Här lever människor nära och i många fall direkt på vattnet, i husbåtar. Tempot är lugnare än på den motsatta kusten, och lokalbefolkningen seglar, simmar, badar, tvättar och diskar i det bräckta havsvattnet som blandas med vatten från Vembanadsjön och dess bifloder.

När vi kommer fram till Alleppey checkar vi in på ett mysigt hotell mitt i det som kallas ”Alleppey backwaters” (eller, om man så vill ”bakvatten”, även om det inte låter fullt så trevligt.)

Transfer: ca 1,5 timme med buss, 3-4 timmar med båt

gruppresor-indien-kerala-backwaters

8

Dag 8: Alleppey - Periyar Nationalpark

Vi lämnar hav och bakvatten och åker inåt i landet igen, till Thekkady, som är utgångspunkt för Periyar nationalpark.

Här finns det chans att se vildsvin, apor, sköldpaddor, bufflar och med lite tur även vilda elefanter.  Vi rekommenderar en båttur genom nationalparken, som kan bokas på plats. Större delen av året finns både bambuflotte och större båt med motor att tillgå. Vår rekommendation är flotten, för minsta miljöpåverkan och en mer fridfull och naturnära upplevelse.

billiga-aventyrsresor-indien-periyar-nationalpark

Transfer: ca 5 timmar

9

Dag 9: Periyar Nationalpark

Du kan välja att delta i en tre timmar lång valfri trekking i nationalparken, eller att istället åka på en guidad tur där du får lära dig mer om lokalt odlat te, kaffe och de många kryddväxter Kerala är berömt för. Läs mer om de aktiviterna under ”Extra/förläng”.

Eller så kan du göra något helt på egen hand, om du hellre vill det.

indien-rundresor-nationalpark

10

Dag 10: Periyar Nationalpark - Madurai

Efter frukost går resan vidare till Madurai, den äldsta staden i Tamil Nadu. Madurai var huvudstad i Pandyariket mellan 400-talet och 1000-talet, har idag drygt en miljon invånare och är känd som ”festivalernas och templens stad”. Den är ett kulturellt centrum och har en stor marknad där du bland annat kan hitta bra te, kaffe och kardemumma.

Och jodå – berömda och spektakulära tempel finns det även här. Meenakshitemplet är det största och mest intressanta. Här kan du – förutom att beundra de många färgglada och fantasifulla utsmyckningarna – få framtiden förutspådd av astrologer, eller bli välsignad av en elefant. De erbjuder även elefantridning. Det tycker vi du ska låta bli.

Transfer: 4-5 timme

11

Dag 11: Madurai

Ledig dag i Madurai. Om du vill kan vi hjälpa dig att ordna sightseeing med rickshaw, som är ett utmärkt sätt att ta sig fram på. Gandhi-museet är väl värt ett besök, och om du inte har tröttnat på tempel rekommenderar vi även Pazhamudhir Solai, ett annat hinduiskt tempel, vackert beläget i naturreservatet Alagar Kovil, 25 km norr om stan. Ta en rickshaw, eller buss nummer 44 dit. Det går shuttlebuss upp till templet den sista biten för dig som inte vill gå. Se upp för nyfikna och tjuvaktiga apor.

På kvällen kan det vara värt att åka tillbaka till Meenakshitemplet för att se kvällceremonin, där guden Shiva tackar för sig och drar sig tillbaka till sovrummet med sin fru Meenakshi under fanfarer och i ett moln av rökelse.aventyrsresa-till-indien-meenakshi

12

Dag 12: Madurai – Trichy – Thanjavur

Resan går vidare till Tiruchirappalli, som ofta förkortas Tiruchi eller ”Trichy”, som är mest känt för ännu ett tempel – men inte vilket som helst utan Sri Ranganathaswamy, som är Indiens största tempel och det största verksamma religiösa byggnadskomplexet i världen. Det ligger på Srirangam, en ö Kaverifloden, är över 2000 år gammalt och en viktig vallfartsplats för vaishnavister, den största riktningen inom hinduismen.

Dagens slutmål är Thanjavur.

Transfer: ca 4 timmar

billig-rundresa-sodra-indien

13

Dag 13: Thanjavur - Pondicherry

Huvudattraktionen i Thanjavur är Brihadisvaratemplet, som byggdes på 900-talet av Kung Rajaraja Chola I. Det är tillägnat Shiva, och ett av Indiens mest välbevarade och imponerande tempel från den tiden. Om du vill kan du vara med på en valfri sigtseeingtur till Brihadeshwar på förmiddagen. Då besöker vi även några andra sevärdheter i Thanjavur.

Därefter går resan vidare till Pondicherry,  som ibland även kallas Puducherry. Pondicherry är en före detta fransk koloni vid kusten och tillhör faktiskt inte Tamil Nadu-provinsen, trots att det är där den ligger, utan staden styrs från Delhi. Arkitekturen här påminner mer om en fransk liten by än om en indisk stad, och hit kommer många för att beskåda det franska kulturarvet i Indien och äta fransk mat. Många västerlänningar åker också till Pondicherry för att besöka Sri Aurobindo Ashram och hitta andlig vägledning.

Transfer: ca 4 timmar.

indien-rundresor-billig-resa

14

Dag 14: Pondicherry - Mamallapuram

Mamallapuram har gamla rötter, och hade sin storhetstid under Tamil Pallava-dynastin från 600-talet till 800-talet. Staden skyddas av UNESCO, och det finns flera intressanta tempel att besöka. Det finns även gott om både lokala och internationella turister i Mamallapuram, och det för med sig nedskräpning och smått kaotisk trafik, och även ovanligt många tiggare, påstridiga försäljare, ormtjusare, öronrengörare, spåmän, taxichaufförer, självlärda guider och andra som kommer att pocka på din uppmärksamhet. Var beredd på det, och behandla dem med respekt.

Transfer: ca 2 timmar

gruppresa-sodra-indien-mamallapuram

15

Dag 15: Mamallapuram

Ledig dag, som du får tillbringa som du vill. Om du vill finns det möjlighet att upptäcka Mamallapuram på cykel. Läs mer om det under fliken”Extra/Förläng”.

Eller så kan du bara ta det lugnt vid poolen på hotellet och smälta alla intrycken efter resan. Det finns även ett par stränder i Mamallapuram.

billig-resa-till-indien-mamallapuram

16

Dag 16: Mamallapuram

Utcheckning är kl 12 och det tar 1-2 timmar med taxi till flygplatsen i Chennai beroende på trafiken, om du ska flyga hem därifrån. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under dagen.

Det går även bra att åka tillbaka till Bangalore och flyga därifrån. Det är ofta billigare att boka en returbiljett till och från samma destination. Du kan ta tåg från Chennai till Bangalore – det tar ca 10 timmar. Det går även att åka buss eller flyga.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete i Indien Indien? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Goa eller i Udaipur i Rajasthan. Vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal frivilliga extraaktiviteter på den här resan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig behöver du inte boka någon av dem i förväg, utan kan anmäla dig på plats, under resans gång, och betala direkt till guiden. Vi vill att du ska kunna ta dagen som den kommer och inte vara låst till ett fast schema varje dag under resan. 

På vissa aktiviteter krävs ett visst antal deltagare för att den ska bli av. Följande extraaktiviteter finns på den här resan:


1. Mysore: Keshavatemplet i Somnathpur

Utforska det imponerande templet Keshava utanför Somnathpur, 33 km öster om Mysore. Templet byggdes 1268, och väggarna är täckta av vackra och välbevarade skulpturer från Ramayana, Mahabharata och Bhagavad Gita, och innertaket visar scener, gudar och gudinnor ur hinduismen.

Pris ca 140 kr
Inkluderat Transfer, guide, entréavgift
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


2. Mysore: Srirangapatna

12 km norr om Mysore ligger ön Srirangapatnam, en ö i floden Kauvery. Här hittar du det vackra templet Rangnathaswamy och Tipu Sultans sommarpalats, som nu är omgjort till museum.

Pris ca 230 kr
Inkluderat Transfer, entréavgifter, lokal expertguide
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


3. Kochi: Kathakaliföreställning – REKOMMENDERAD 

Kochi är det bästa stället att se en föreställning av Kathakali-dans. Vi tar dig först med bakom kulisserna, där du får se hur dansarna skapar sina karaktärer genom att applicera sminket och hur deras kostymer är gjorda.

Dansen karakteriseras av överdrivna gester, fantastiska kostymer och väldigt mycket smink. Historierna kommer från Mahabharata och Ramayana, och den första stunden framförs bakom ett vitt lakan, endast för gudarna. Vid varje föreställning finns en oljelampa på scenen, som symboliserar gudarnas närvaro.

Vi lämnar hotellet ca kl 18.15 och är tillbaka  ca 19.30.

Pris ca 50 kr
Inkluderat Transfer, dansföreställning
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


4. Periyar Nationalpark: Djungeltrekking – REKOMMENDERAD 

En lokal expertguide visar vägen genom djungeln i nationalparken under en ca tre timmar lång vandring. Vi rekommenderar kängor eller åtminstone rejäla skor. Här finns det bland annat vildsvin, apor, sköldpaddor, bufflar och elefanter, men eftersom djuren är vilda är de flesta skygga och undviker människor.

Pris ca 160 kr
Inkluderat Transfer, lokal guide, entréavgift til nationalparken
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


5. Periyar: Kaffe, te och kryddor

Kerala är känt för sina plantage, och här odlas bland annat kaffe, te, kryddnejlika, kardemumma, olika sorters peppar, kanel och vanilj. Vi tar bussen till ett kryddplantage där du får lära dig mer och se med egna ögon hur det går till. Turen tar ca 1,5 timme.

Pris ca 50 kr
Inkluderat Lokal guide, transfers, entréavgift
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


6. Madurai: Sightseeing med cykelrickshaw – REKOMMENDERAD 

Madurai är en av våra favoritstäder i Indien, och det finns mycket att se och upptäcka i den här staden med rötter från 500-talet. Den här förmiddagsutflykten startar klockan 8 med en kort promenad från hotellet till Meenakshitemplet, stans mest populära sevärdhet, där du får en 40 minuter lång guidad tur.

Vi tar sedan cykelrickshaws till frukt- och grönsaksmarknaden och till floden Vaigai, där du får se vardagslivet och hur lokalbefolkningen lever längs floden. Därefter skjutsar våra rickshawförare oss vidare till palatset Thirumalai, där du även kan gå in om du vill (entréavgiften på 50 rupies, ca 7 kr, betalar du då på plats). Vi tar därefter lokalbussen tillbaka till hotellet, om du inte vill stanna i området och ta dig tillbaka på egen hand senare.

Pris ca 130 kr
Inkluderat Guide, rickshaw, bussbiljett
Inte inkluderat Entréavgifter, dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


7. Thanjavur: Sightseeing

Tanjore (Thanjavur) var huvudstad i Chola-riket mellan 900-talet och 1300-talet. Vi lämnar hotellet kl 8.30 och börjar den här sightseeingturen på Brihadeshwara-templet, det mest sevärda i området, där du får en guidad tur. Vi besöker även muséet i Tanjore Palace och en smedja för bronsstatyer. Turen avslutas ca kl 13.

Pris ca 90 kr
Inkluderat Transfer, lokal guide
Inte inkluderat Entréavgifter, dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


8. Mamallapuram: Sightseeing på cykel och lunch – REKOMMENDERAD 

Få en första glimt av Indien från cykelsadeln! Under ledning av en lokal expertguide besöker vi en lokal fiskeby, strandtemplet, ruinerna av Pancha Rathas från 600-talet, de imponerande stenskulpturerna i Arjuna’s Penance och anslutat med lunch på Santana Sea View Restaurant.

Entréavgifterna för strandtemplet och Pancha Rathas ingår inte. De betalar du på plats, och det kostar i skrivande stund 250 rupies (ca 33 kr).

Pris ca 140 kr
Inkluderat Entréavgift, lokal expertguide, lunch (Vegetarisk eller fiskcurry med ris och papadam)
Inte inkluderat Entréavgifter, dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


Förläng resan:

Vill du stanna längre i Indien? IndiGo Travel tar gärna emot volontärer på olika projekt i Goa, och även i Udaipur i Rajasthan. Läs mer om volontärarbete i Indien här!

Praktisk information inför din Äventyrsresa till södra Indien

VACCINATIONER
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också behövas, och i vissa fall stelkramp. Det finns en risk att smittas av malaria i vissa delar av Indien. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRING För att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUM Om du ska stanna i Indien i högst 60 dagar kan du ansöka om e-visum här. Använd ingen annan sajt – det finns flera blufföretag som erbjuder e-visum till Indien.
FLYG Flygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Chennai på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Mamallapuram från kl 12.
VALUTA & KONTOKORT Officiellt är det inte tillåtet att föra in eller ut indiska rupies utanför Indien, men i praktiken går det att växla till sig rupies i Sverige om du vill. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Chennai och på många ställen under resan.

Räkna med att göra av med ca 1.700-2.000 kr i veckan på mat, entréavgifter och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MAT Du bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad på 2.800 kr.

Det händer att hotell blir fullbokade även lång tid i förväg. Hotellen vi visar under bildfliken är inte alltid exakt de man bor på under resan, men vi hittar något likvärdigt om något av dem är fullbokat.

Mat ingår inte i priset på den här resan, utan du får fritt välja var och vad du vill äta.

MEDRESENÄRER  Det här är en internationell resa. Ofta är många av deltagarna från Holland eftersom vi samarbetar med en holländsk researrangör, men det brukar även vara resenärer från andra länder. På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.
INTERNET & MOBIL Det finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.