20 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
7/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

På den här spännande och prisvärda äventyrsresan från söder till norr lär du känna Vietnam på djupet – från Ho Chi Minh City i söder till Sapa längst i norr, nära gränsen till Kina. Det finns möjlighet att själv utforma aktiviteterna vissa dagar, genom att antingen delta i en av de extraaktiviteter du kan boka under resans gång eller göra något på egen hand. Du kan även välja att vara med på en intressant tvådagars trekking i Sapa.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan i Vietnam

  • Börja resan i myllrande Ho Chi Minh City (fd Saigon)
  • Koppla av på stranden på idylliska Whale Island
  • Upptäck Hoi An, en mysig stad vid havet med gamla anor
  • Utforska Den Förbjudna Staden och annat spännande i Hué
  • Lär känna Hanoi – Sydostasiens äldsta huvudstad med 1000 år av historia
  • Glid runt i djonk i Halongbukten och övernatta i båten
  • Besök helgmarknaderna i Can Cau och Bac Ha i norr
  • Upplev Sapa – på egen hand eller tillsammans med andra under valfri trekking

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

 

DESTINATION Vietnam. Resan startar i Ho Chi Minh City och slutar i Hanoi.
STARTDATUM Ca en gång i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Observera att minst 6 deltagare krävs för att den här resan ska bli av – kolla med oss hur många som anmält sig innan du bokar flyget, för säkerhets skull.
ÅLDERSGRÄNS Den här resan är i första hand avsedd för vuxna och tonåringar, men det går även bra att ta med lite yngre barn. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDE Du bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resan Delat dubbelrum och frukost
Lokal guide Minibuss med a/c för kortare resor
Buss med a/c för längre sträckor Tre tågresor med förbokad sovplats
Båttransfer till Whale Island Utflykter till många intressanta platser
Båttur med övernattning i Halongbukten En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från Sverige Flygtransfer i HCMC och Hanoi
Reseförsäkring Extra utflykter
Entréavgifter Måltider utöver frukost
SCHYSST RESANDE etiskt-resande-aventyr-tac-1När du bokar den här resan genom oss bidrar du till att hjälpa barn från familjer som lever med HIV/AIDS i norra Thailand, via vår egen fond I Mina Skor.

Dessutom hjälper du oss och vår lokala samarbetspartner att stödja verksamheten på Primate Rescue Center i Cuc Phuong Nationalpark utanför Hanoi i Vietnam.

Apan på bilden heter Pia, och är adopterad av vår lokala partner i Vietnam. En del av resans pris går direkt till hennes och andra primaters välbefinnande och till att ekonomiskt hjälpa centret i deras dagliga verksamhet.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Ho Chi Minh City

Du är välkommen att checka in på hotellet i HCMC från kl 12. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det är inga problem att komma till HCMC tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer. Från klockan 12 finns även guiden i hotellobbyn och välkomnar dig när du kommer.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Ho Chi Minh City – oftast är det ett hotell som heter Saigon Royal Hotel (ej att förväxla med Royal Saigon Hotel, som ligger i närheten – same same but different). Hotellet är centralt beläget mellan Reunification Palace och Saigonfloden och det är gångavstånd till färjestationen i centrala HCMC. Du kommer att få exakt information om vilket hotell vi bor på, adress och vägbeskrivning i god tid innan avresa.

Resten av den första dagen får du tillbringa som du vill i Ho Chi Minh City.

billig-äventyrsresa-vietnam-saigon

2

Dag 2: HCMC (Valfri utflykt i Mekongdelat)

Efter ett obligatoriskt ”Gooood morning Vietnam!” är det dags att börja resan på riktigt. De två första heldagarna i HCMC, som tidigare hette Saigon och har drygt sju miljoner invånare, kan du välja om du vill tillbringa med att upptäcka stan på egen hand eller om du vill följa med på en eller båda de extrautflykter som erbjuds. Den här dagen kan du som vill delta i utflykten till Mekongdeltat söder om HCMC, där vi glider runt med båt och upplever en helt annan vardag är storstadslivet. Mer info om den utflykten finns under fliken ”Extra/Förläng”.

gruppresa-vietnam-billig-ho-chi-minh-city

3

Dag 3: HCMC - Nha Trang (nattåg)

Även den här dagen kan du välja om du vill följa med på en resa utanför stan eller stanna i HCMC. Idag finns möjlighet att besöka Tay Ninh, centrum för religionen Cao Dai med ca 2 miljoner anhängare. Det är en blandning av de flesta av de stora världsreligionerna blandat med lokal vietnamesisk animism, och ja… lite av varje. Bland helgonen får Jesus, Buddha och Vishnu sitta sida vid sida med Karl Marx, Winston Churchill och Che Guevara, för att bara nämna några. Även deras huvudtempel, som vi besöker, är en fantasifull blandning av kyrka, buddhisttempel, moské och disneyslott.

Om du väljer att vara med på utflykten fortsätter den efter lunch till tunnlarna i Cu Chi, där många människor levde under Vietnamkriget (som i Vietnam förstås kallas USA-kriget). Delar av de enorma tunnelsystemen är fortfarande intakta, och den som vill får även ta en titt under jord.

Stannar du hellre i stan på egen hand eller tillsammans med några andra deltagare? Inga problem. Det finns så mycket att göra i Ho Chi Minh City att vi har lite svårt att välja ut något, men vi kommer gärna med tips baserade på dina intressen, om du vill.

Vill du äta god Phở (klassisk vietnamesisk nudelsoppa, uttalas ”fö”) och samtidigt skänka lite pengar till välgörenhet? Åk till soppköket Smile Food Shop (Ngày Thứ Năm Hạnh Phúc), som serverar god mat för 2000 dong. Det är mindre än 1 krona. Matgästerna är mestadels hemlösa och fattiga, och soppköket drivs ideellt av lokal personal och volontärer. Ibland finns det svenska volontärer på plats. Det är valfritt om du vill betala mer än 2000 dong, men allt överskott går direkt in i verksamheten och gör att soppköket kan gå runt ekonomiskt.

På kvällen tar vi nattåget till Nha Trang. Förbokad sovplats ingår.

Transfer: Nattåg, ca 9 timmar.

aktiv-resa-vietnam-hcmc

4

Dag 4: Nha Trang - Whale Island

Efter frukost ordnar vi transport till Van Ninh, 6 mil norr om Nha Trang. Där väntar båten till Whale Island – och två dagars barfotaliv på en idyllisk liten ö som är mindre än 1 km på både längden och bredden.

Vi bor i enkla bambu-bungalows med fläkt och privat badrum. Det finns bara en resort på ön, och maten är god men relativt dyr – så för att göra ditt budgeterande enklare ingår både lunch och middag på ön båda dagarna i resans grundpris. Frukost ingår förstås också – det gör det överallt.

Observera att det är mycket begränsat antal sängplatser på ön, och det händer att det är fullbokat långt i förväg. Då bor vi istället i Doc Let på fastlandet, som även det ligger vid en fin sandstrand.

Transfer med buss och båt: Ca 2,5 timmar

budgetresor-vietnam-whale-island

5

Dag 5: Whale Island

Heldag på Whale Island, eller Hon Ong som den heter på vietnamesiska. Här kan du välja mellan att tillbringa större delen av dagen på stranden eller med en bra bok i hammocken – eller att vara mer aktiv. Det finns snorkling, vindsurfing och möjlighet att hyra kajak för den som vill.

aktiv-resa-vietnam-whale-island

6

Dag 6: Whale Island - Sa Huynh

Dags att vinka farväl av paradisön efter frukost. Vi fortsätter norrut längs kusten, stannar för lunch längs vägen och kommer fram till Sa Huynh på eftermiddagen. Även här finns en fin strand, och om du vill hinner du med ett eftermiddagsdopp innan det blir mörkt – antingen i havet eller i hotellets pool. Kvällen får du tillbringa i mysiga Sa Huynh, och även här finns flera bra restauranger med nyfångad fisk och skaldjur – till lägre priser än i Nha Trang.

Transfer med buss: ca 6-7 timmar.

7

Dag 7: Sa Huynh - Hoi An

Vi fortsätter norrut, tills vi når Hoi An, en av resans höjdpunkter för många. Här stannar vi i två nätter.

Hoi An är en av Sydostasiens äldsta städer och de gamla stadsdelarna är Unesco-skyddade. Här är det lätt att kombinera kultur med stränder och utflykter.

Fin strand finns på Cua Dai Beach och ön Cu Lao Cham, som ligger i bukten utanför Hoi An.

Transfer med buss: 3-4  timmar.

gruppresa-billig-vietnam-hoi-an

8

Dag 8: Hoi An

Om du är intresserad av arkeologi och gamla tempel är My Son (uttalas ”Mi Söön”) väl värt ett besök. Det ligger ca tre mil från centrala Hoi An, och hit tar du dig enklast genom att boka in dig på utflykten genom vår guide. Du kan även hyra en moped och ta dit dit på egen hand.

Missa inte den pittoreska marknaden, och vill du lära dig laga vietnamesisk mat finns även en matlagningslektion som ett extra tillval.

billig-gruppresa-vietnam-hoi-an

9

Dag 9: Hoi An - Da Nang - Marble Mountains - Hué

En dag med visst resande, men med flera intressanta stopp längs vägen. Vi börjar med att stanna i Da Nang för att besöka Da Nang Museum of Cham Sculpture, som har världens största kollektion av statyer och andra konstverk från Cham eller Champa-dynastin, som varade från 600-talet till 1300-talet.

Vi stannar även i Ngu Hanh Son, eller ”Marmorbergen”, som under kriget med USA var skyddsrum och sjukhus för Viet Cong-soldaterna. En av grottorna är även en helig plats för buddhister, och innehåller flera gamla buddhafigurer.

På eftermiddagen kommer vi fram till Hué och checkar in på hotellet.

Transfer i buss:  3-4 timmar.

äventyrsresor-vietnam-asien-gruppresor

10

Dag 10: Hué - Hanoi (nattåg)

Heldag i Hué, som var Vietnams huvudstad från 1802 till 1945 och har drygt 300.000 invånare. De flesta av sevärdheterna är koncentrerade till ett ganska litet område i centrala Hué, nära vårt hotell. Du kan gå, eller hyra cykel eller moped för att ta dig runt. Eller ta en båttur på floden, Perfume River, antingen genom att boka det via guiden (se info under fliken ”Extra/Förläng” eller på egen hand.

Delar av den gamla staden finns med på Unescos Världsarvslista, även om tyvärr mycket bombades sönder av amerikanerna 1968.

Avsluta gärna vistelsen i Hué med örtbastu och bra massage på Institute for the blind. Guiden eller personalen på hotellet kan hjälpa dig att boka en tid och ordna transport – det kan vara lite svårt att hitta på egen hand.

På eftermiddagen tar vi nattåget till Hanoi. Förbokad sovplats ingår. Det finns servering på tåget.

Transfer: Nattåg, ca 12-13 timmar.

vietnamresa-billig-gruppresa-äventyr-hue

11

Dag 11: Hanoi

Vi kommer fram till Hanoi tidigt på morgonen, oftast innan stan riktigt har vaknat om tåget inte är försenat. Du kommer förmodligen att känna en skillnad i temperaturen jämfört med Hué – det känns att vi kommit längre norrut och det är svalare. Regnperioden i norra Vietnam inträffar också under lite annan tid än i centrala och södra delarna av landet. I norr regnar det som mest i juli och augusti.

Första gången Hanoi blev huvudstad var 1010, fast då under namnet Thăng Long. Detta år räknas som stadens grundande, och Hanoi är därmed den äldsta huvudstaden i Sydostasien.

gruppresor-vietnam-hanoi-billiga-resor

12

Dag 12: Hanoi - Halongbukten

Tidigt på morgonen lämnar vi Hanoi igen, och åker mot havet. Vi stannar för frukost längs vägen, och kommer fram till Halong Bay tidigt för förmiddagen. Här väntar junken Anh Duong, som kommer att vara vårt hem där kommande dygnet!

Bukten består av ett tätt nätverk med 1 969 kalkstensöar, var och en med en kompakt djungelvegetation på toppen. Flera av öarna är ihåliga, med enorma grottor. Hang Dau Go  är den största grottan i området. Några av öarna har flytande fiskebyar.

Här seglar vi runt och upplever vardagen bland de många öarna. Lunch och middag på båten ingår i resans pris.

aktiv-resa-vietnam-halong-bay

13

Dag 13: Halongbukten - Hanoi - Lao Cai (nattåg)

Efter frukost tar vi bussen tillbaka till Hanoi, och du har eftermiddagen på dig att göra något på egen hand. Vi rekommenderar ett besök på Enkolonnpagoden (One Pillar Pagoda), och om du vill avsluta kvällen med något typiskt vietnamesiskt kan vattendockteater vara ett kul tips. Klockan 21.30 hoppar vi på nattåget norrut.

singelresor-vietnam-hanoi

Transfer: Nattåg, ca 8-9 timmar.

14

Dag 14: Lao Cai – Can Cau (lördagsmarknaden) – Bac Ha

Tyckte du det var lite kyligt på morgnarna i Hanoi? Längst i norr, på gränsen till Kina, är det kallt från november till mars! Tänk på att ta med varma kläder om du åker då. Eller varför inte köpa dem i Hanoi eller på lördagsmarknaden i Can Cai? Vi rekommenderar dock att ta med något varmt redan på tåget – det finns en risk att det är försenat, och då hinner du inte till marknaden innan den stänger. Can Cai ligger 2 mil norr om Bac Ha.

Men i vanliga fall besöker vi lördagsmarknaden i Can Cai, en försmak av livet i bergen längst upp i norr. Många som bor här hör till Hmong-folket, som lever i  norra Thailand, Vietnam, Laos, Burma och Kina. Under kriget med USA slogs Hmong-minoriteten på Amerikas sida, och när USA drog tillbaka sina trupper 1973 var de inte så populära i Vietnam. Sedan dess har många flytt utomlands.

Efter besöket på marknaden åker vi vidare till Bac Ha, där vi bor i homestay. Du har resten av eftermiddagen och kvällen till att utforska den här mysiga lilla staden.

äventyrsresa-norra-vietnam-sapa

15

Dag 15: Bac Ha (söndagsmarknaden) - Sapa

En gång i veckan är det fest i lilla och annars ganska sömniga Bac Ha – söndagar. Då åker många av bönderna från de omkringliggande byarna i bergen in till Bac Ha och säljer veckans skörd på marknaden. Det finns även en hel del annat till salu – från färgglada och hemmagjorda kläder, väskor, väggprydnader och dockor till levande vattenbufflar och grisar, och ibland även hästar och andra djur. Och så mat, förstås!

Efter marknaden åker vi vidare mot Sapa (kan även skrivas Sa Pa), som ligger 9 mil bort. Vi passerar små byar i bergen, och här bor bland andra Red Zao, Blue Hmong, Black Hmong, Red Dao och Giay-folket.

Vi kommer fram till Sapa på eftermiddagen.

Transfer med buss: ca 3 timmar

gruppresa-vietnam-sapa-aktiv-resa

16

Dag 16: Sapa (valfri hiking)

Dag 16 och 17 kan du välja om du vill tillbringa i Sapa på egen hand eller delta i en tvådagars trekking. Vandringen kan vara lite krävande, särskilt under sommarmånaderna när det kan komma kraftiga regn eller under vintern när det är kallt på nätterna. Därför är det valfritt om du vill delta, och du ska självklart inte behöva betala för något du inte vill vara med på.

Men om du vill vara med behöver vi ha din anmälan och betalning senast en månad innan avresa, för att vi ska hinna planera allt på bästa sätt. Läs mer om trekkingen under fliken ”Extra/förläng”.

17

Dag 17: Sapa (valfri hiking)

Du kan även ordna hiking på egen hand, utan övernattning. Vi rekommenderar då i första hand att vandra till Hoang Lien Nationalpark, ca 7-8 km västerut. Där det finns två fina vattenfall som går att besöka; Love Waterfall (Thác Tình Yêu) ligger inne i nationalparken, det kostar 35.000 dong i inträdesavgift och Silver Waterfall (Thác Bạc) som ligger på vägen till nationalparken, 10.000 i entréavgift. Inte sugen på att vandra? Du kan hyra en moped i Sapa.

Cát Cát är ett annat trevlig utflyktsmål, några kilometer söder om Sapa. Här bjuds du på fina utsiktspunkter och en inblick i vardagslivet på landet i norra Vietnam. Om du vill kan du gå dit och åka moped tillbaka – det finns moppetaxi för 40.000 dong enkel väg.

Eller hyr en trampbåt och trampa runt på Sapa Lake, som ligger några minuters gångväg norrut från centrala Sapa. 40.000 för en halvtimme, 80.000 för en timme (endast tillgängligt när det är fint väder).

När du kommer tillbaka från trekkingen (förbokad eller egenarrangerad) finns det massage på flera ställen längs huvudgatan.

äventyrsresa-trekking-sapa-vietnam

18

Dag 18: Sapa - Lao Cai - Hanoi

En resdag – vi tar bussen tillbaka till Hanoi, via Lao Cai.

Transfer med buss: ca 6-7 timmar.

19

Dag 19: Hanoi

Ledig dag i Hanoi. Vi rekommenderar ett besök på Vietnamese Women’s Museum, där flera utställningar visar allt från vietnamesiska kvinnors viktiga roll under de många krig som landet genomlidit till lättsammare ämnen som mode och smycken genom århundradena.

Kanske en bahn mi och vietnamesiskt kaffe på ett av stans många mysiga caféer kan locka? Eller en nybryggd lokal öl på en av barerna i gamla stan?

Sugen på lite shopping innan du åker hem? På Hang Da-marknaden finns second hand-kläder, blommor, vin och mycket annat! Ett roligt alternativ till den större Doan Xuan-marknaden i närheten. Vill du ha lite mer exklusiva varor finns även varuhuset Trang Tien Plaza.

gruppresor-vietnam-hanoi

20

Dag 20: Hanoi

Resans sista dag, och det går bra att stanna på rummet i Hanoi fram till klockan 12 om du vill. Eller du kanske inte alls planerar att åka hem direkt?

Är du intresserad av volontärarbete i Vietnam? Det finns flera meningsfulla projekt att välja mellan i Ho Chi Minh City. Du kan antingen börja din vistelse i Vietnam med att volontärarbeta och sedan åka på äventyrsresan, eller tvärtom – men då behöver du flyga från Hanoi till HCMC efter äventyrsresans slut.

Extra aktiviteter

Det finns ett antal frivilliga extraaktiviteter på den här resan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig behöver du bara boka en av dem i förväg – trekkingen i Sapa.  Till resten kan du anmäla dig på plats, under resans gång, och betala direkt till guiden. Vi vill att du ska kunna ta dagen som den kommer och inte vara låst till ett fast schema varje dag under resan. 

Om inte ett visst antal deltagare anmäler sig till en extraaktivitet kan den bli inställd.

Följande extraaktiviteter finns på den här resan:

 1. HCMC: Båtresa i Mekongdeltat

Vi hämtar upp dig på hotellet kl 7 och kör söderut, till Cai Be i Mekongdeltat. Där byter vi till båt, och följer Mekongfloden till Vinh Long. Under båtresan hinner du se en traditionell flytande marknad, provsmaka lokalt odlade frukter och besöka små familjeföretag som tillverkar exempelvis kokosnötsgodis, popcorn och rispapper.

Vi äter lunch in bonsai-trädgård och båten vänder sedan tillbaka mot Ho Chi Minh City. Vi är tillbaka i stan ca kl 17.

Pris 410 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, båtresa, entréavgifter, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.


2. HCMC – Tay Ninh & Cu Chi-tunnlarna – REKOMMENDERAD 

Vi startar från hotellet kl 8.30 och åker först nordväst, till Tay Ninh – mest känt för att religionen Cao Dai har sitt högkvarter här. Cao Dai blandar influenser från alla de stora världsregionerna, och man tillber Jesus, Buddha, flera hinduiska gudar, Konfucius – och lite mindre tippade kort som Jeanne d’Arc, Napoleon I, Victor Hugo, Karl Marx, Louis Pasteur, Sun Yat-sen, Winston Churchill och Che Guevara! Även templet i Tay Ninh är en fantasifull blandning av kyrka, buddhisttempel, moské och disneyslott.

Vi äter lunch på vägen, och fortsätter till Cu Chi-tunnlarna. Tunnlarna är del av ett ännu större nätverk av tunnlar som finns i större delen av landet. Cu Chi-tunnlarna, liksom övriga tunnlar, spelade en avgörande roll under Vietnamkriget och utgjorde en av FNL:s viktigaste baser under Tet-offensiven 1968. Många vietnameser levde flera månader i taget i de trånga tunnlarna.

Vi är tillbaka på hotellet i HCMC sent på eftermiddagen.


Pris 420 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, entréavgifter, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.
Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


 3. Hoi An: Tempelruinerna i My Son

Vi hämtar upp dig på hotellet kl 8.30 och åker till de Unesco-skyddade ruinerna av hinduiska tempel byggda mellan 300-talet och 1300-talet. Templen tillägnades Shiva. Idag är tyvärr mycket förstört, men ger ändå en intressant inblick i forna tider.

Vid 13-tiden åker vi tillbaka till hotellet.

Pris 340 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, entréavgift
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.

Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


4. Hoi An: Småstadsliv & Matlagningslektion – REKOMMENDERAD 

Start från hotellet på morgonen, och vi börjar med att cykla till Hoi Ans pittoreska marknad. Här får du en chans att prata lite med de lokala försäljarna och lära dig mer om vilka ingredienser som är typiska i matlagningen i centrala Vietnam. Vi köper även ingredienser till den kommande matlagningslektionen.

Därefter cyklar vi vidare till Tra Que Vegetable village, där du får veta mer om ekologisk grönsaksodling på lokalt sätt, innan det är dags att träffa vår matlagningslärare. Du kommer att få lära dig att göra Tam huu (vietnamesiska vårrullar), och Banh xeo (vietnamesiska pannkakor). Vi äter förstås resultatet till lunch, innan du får transport tillbaka till hotellet har resten av dagen till att göra vad du vill.

Pris 360 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, cykelhyra, matlagningslektion, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.

Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


5. Hué: Perfume River & Kejsare – REKOMMENDERAD 

Halvdagsutflykt som startar kl 8 och slutar kl 13. Vi hämtar dig på hotellet efter frukost och tar dig till floden. Här får borda en traditionell drakbåt, som tar oss längs Parfymfloden till några av Nguyen-dynastins mest framstående kejsare. Vi besöker även Thien Mu-pagodan, en av Vietnams mest kända och mest fotograferade byggnader. Färden fortsätter sedan till kejsare Minh Mangs gravplats och tempel.

Därefter korsar vi floden och besöker kejsare Khai Dinhs tempel och grav – här får du se en helt annan arkitektur med tydliga influenser från medeltidens Europa. Vi äter lunch, och sedan vänder båten tillbaka till hotellet.

Pris 420 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, entréavgifter, båttur, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.

Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


6. Hanoi: 1000 år av historia

Heldagstur som startar kl 8 och slutar kl 16. På morgonen besöker vi Ho Chi Minhs mausoleum, Ho Chi Minhs stylthus och One Pillar Pagoda. Observera att mausoleet är stängt från oktober till december. Då besöker vi istället Historiska Museet.

Efter lunch på en lokal restaurang fortsätter turen till Van Mieu (Litteraturtemplet), Ngog Son Pagoda och Gamla stan, innan transport tillbaka till hotellet på lokalt sätt väntar – med cyklos.

Pris 320 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, entréavgifter, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.

Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


7. Trekking i Sapa (2 dagar)

Två dagars trekking, för dig som vill uppleva vardagen bland minoritetsbyarna längst upp i norra Vietnam.

Dag 1:
Efter frukost vandrar vi nedför Muong Hoa-dalen till byn Lao Chai, och besöker Black Hmong-folket. Du får en unik möjlighet att se hur de lever, hur deras vardag ser ut och lära dig mer om deras unika kultur. Därefter fortsätter vandringen genom risterrasser till byn Ta Van, och vi äter lunch i picnicform längs vägen.

Vi bor i home stay hos familjer i Ta Van, en by med ca 1000 invånare. De flesta tillhör antingen Hmong, Giay eller Red Dao-folket. Dit kommer vi tidigt på eftermiddagen, och du får tillbringa det som återstår av dagen i byn eller med att utforska omgivningarna på egen hand. Du kan vandra upp för berget för en panoramautsikt över dalen, simma i floden eller hjälpa guiden laga vietnamesisk mat som vi äter till middag. Det finns även möjlighet att prova byns lokalt tillverkade risvin.

Var beredd på enkla förhållanden i byn, men det finns liggunderlag, kudde och filtar att tillgå. Ta gärna med en egen handduk, men tänk på att inte packa mer än du kan bära under trekkingen. Resten av ditt bagage förvaras på hotellet i Sapa.

Lunch och middag ingår.

Dag 2:
Vi vaknar tidigt, vare sig vi vill eller inte – tupparna börjar gala senast när solen går upp. Se hur byn vaknar och hur morgonritualerna ser ut. Efter frukost vandrar vi till byn Gian Ta Chai, befolkad av Red Dzao-folket. Vi besöker vattenfallet Silver Waterfall (Thac Bac), det finaste i området, och tar oss sedan över Muong Hoa-bäcken och tar oss ut på vägen, där transport tillbaka till Sapa väntar.

Frukost och lunch ingår.

Notera att den här trekkingen i ”vanliga” fall är relativt enkel och passar de flesta som inte är rörelsehindrade. Vid kraftigt regn är den dock betydligt mer krävande. Då blir stigarna leriga och hala, och vandringen betydligt mer krävande. Det är regnperiod i Sapa från maj till september, och mest regn kommer det i juli och augusti. Det kan vara värt att tänka på innan du bokar den här aktiviteten.

Om vädret är dåligt anpassas trekkingen till det, och vi vandrar då istället närmare Sapa under två dagar, utan övernattning i byn.

Tänk också på att det är kallt – ofta under 10 grader på nätterna – från november till mars.

Ibland delas gruppen upp i två grupper, om det är många deltagare. Det kan även hända att rutten ändras av olika anledningar.

Om fyra eller färre deltagare anmäler sig till den här trekkingen kan det hända att personer som inte hör till resan deltar i trekkingen – en chans att se lite nya ansikten. Vid lågt antal deltagare kan i vissa fall priset behöva höjas lite, för att täcka de faktiska kostnaderna delat på de personer som deltar.

Pris 570 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, entréavgifter, övernattning i home stay, måltider enl ovan
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.


Förläng resan:

Den här resan börjar i Ho Chi Minh City och slutar i Hanoi. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Vietnam, och vi hjälper dig gärna att få ihop det praktiska.

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Vietnam

VACCINATIONER Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot hepatit A och eventuellt hepatit B. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns sporadiskt i vissa delar av Vietnam, men risken att smittas under den här resan är minimal. Vi rekommenderar att rådgöra med en vaccinationsklinik innan du åker och alltid ha heltäckande kläder samt använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRING För att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUM Ska du vara i Vietnam i 16 till 30 dagar kan du skaffa e-visum online, på https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/. E-visum gäller i 30 dagar, och kan inte förlängas.

För vistelse längre än 15 dagar kan du även ordna visum på Vietnams ambassad i Stockholm. Då får du ett visum som gäller i antingen 30 eller 90 dagar. Tänk på att visumet är giltigt för inresa i sex månader från det datum det utfärdats, så ansök inte för tidigt. Du kan läsa mer om visum till Vietnam här: http://www.vietnamemb.se/en/service/visa.html

FLYG Flygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Ho Chi Minh City på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i HCMC från kl 12.
VALUTA & KONTOKORT I Vietnam kan du betala med både USD och lokal valuta, dong. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka dong Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar Vietnam.

Räkna med att du behöver ca 1500 – 1700 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck , entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MAT Du bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad på 3.300 kr. På nattågen sover man i öppna sovvagnar.

Frukost ingår på alla hotell.

INTERNET & MOBIL Det finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan enkelt och billigt köpa lokala simkort i Vietnam för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi. Om du vill.