15 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
9/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Vår mest populära äventyrsresa i Nepal. Här kan du på ett smidigt och billigt sätt uppleva Kathmandu och Pokhara, gå på trekking till Ghorephani/Poon Hill under fem intensiva dagar, och koppla av eller fortsätta vandra bland spännande djur- och naturliv i Chitwan nationalpark innan resan avslutas i Kathmandu.

 

Höjdpunkter på den här äventyrsresan i Nepal

  • Rivstarta i spännande miljonstaden Kathmandu
  • Njut av vackra vyer över Himalayas bergsmassiv i Pokhara
  • Vandra Ghorephanicirkeln till Poon Hill i fem dagar
  • Upplev Nepals djur och natur i Chitwan nationalpark
  • Avsluta och knyt ihop säcken i Kathmandu

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONNepal. Resan startar och slutar i Kathmandu.
STARTDATUM1-5 gånger i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Observera att minst 2 deltagare krävs för att den här resan ska bli av – kolla med oss hur många som anmält sig innan du bokar flyget, för säkerhets skull (om du åker ensam).
ÅLDERSGRÄNSDet här är en resa med mycket vandring på hög höjd, och vi rekommenderar den inte för barn under 15. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans inför, under och efter resanBoende i delat dubbelrum
Lokal guide under hela resanFlygplatstransfer vid ankomst och avresa
Transport med (mini-)buss med a/cTrekkingtillstånd för Annapurna
Porter (bärhjälp) under trekkingenErfaren guide under trekkingen
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeMåltider
Extra utflykterEntréavgifter
SCHYSST RESANDENär du bokar den här resan genom oss bidrar du till att hjälpa barn från familjer som lever med HIV/AIDS i norra Thailand, via vår egen fond I Mina Skor.

nepalcrop3Dessutom hjälper du oss och vår lokala samarbetspartner att stödja återuppbyggnaden och driften av skolan Shree Pancha Kanya i Nawarkot, strax norr om Kathmandu. Den skadades svårt i i jordbävningen 2015.

En del av resans kostnad går till att renovera och underhålla skolan, som har ca 700 elever mellan 6 och 16 år. De kommer från familjer som lever under mycket fattiga förhållanden.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Kathmandu

Du är välkommen att checka in på hotellet i Kathmandu från klockan 12. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen eller under morgonen dag 2, på olika tider beroende på flygen. Resans guide finns också på hotellet från klockan 12. Det är inga problem att komma till Kathmandu tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer – men landar du på dag 1 ingår även transfer från flygplatsen till hotellet.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Kathmandu, men oftast är det ett hotell som heter Hotel Serenity, som ligger centralt med gångavstånd till flera marknader och allt annat du kan tänkas behöva.

Du har ett rum som väntar på dig på hotellet, och om du reser ensam kommer du förmodligen att träffa din rumskompis redan den första dagen (om inte han eller hon landar dag 2 eller du har bokat enkelrum, förstås.)

Det finns inget fast program för den första dagen, utan du får koppla av efter resan eller kasta dig ut i Kathmandu på egen hand eller tillsammans med några av de andra deltagarna.

rundresa-nepal-kathmandu

2

Dag 2: Kathmandu

På morgonen träffar du de övriga deltagarna, om du inte hunnit göra det redan den första dagen. Du kan välja mellan att vara med på någon av de aktiviteter som ordnas genom oss eller upptäcka Nepals huvudstad på egen hand. Om du vill starta äventyrandet redan i Kathmandu går det att välja till bungy jump, kanot eller forspaddling. Läs mer om det under fliken ”Extra/Förläng”.

Vi rekommenderar ett besök på Swayambhunath, 5 km rakt österut från det hotell vi normalt bor på. Grunden till templet lades för ca 2000 år sedan, och templet kallas även ”aptemplet” – gissa varför? För att ta dig upp för templet behöver du gå upp för de 365 trappstegen, om du inte tar bakvägen med taxi.

Lika långt från hotellet, fast i rakt motsatt riktning, ligger Boudhanath – Kathmandus andra stora och kända tempel. De berömda ögonen håller uppsikt över alla väderstreck. Båda templen ingår i den sightseeing som arrangeras.

Vill du hellre utforska någon av Kathmandus mindre kända attraktioner? Krematoriet vid templet Pashupatinath är öppet för besökare, men läs på innan eller ta med dig en lokal guide som kan förklara ceremonierna.

Föredrar du landsbygd och vacker natur framför storstad? Ta en dagstur till Nagarkot, 3 mil öster om Kathmandu med fantastiskt utsikt över Himalayas massiva berg. Bäst sikt brukar det vara från oktober till mars.

Eller åk till Shivapuri nationalpark, strax norr om stan, och och vandra genom byar, risfält och bergstrakter.

rundresa-nepal-indien-kathmandu

3

Dag 3: Kathmandu - Pokhara

Vi börjar resandet på riktigt, med en egen buss eller minibuss så vi kan stanna längs vägen när vi vill.

Första stopp blir Pokhara, Nepals näst största stad. Det är 20 mil mellan städerna, men eftersom vägarna inte är de bästa tar resan ca 6 timmar. Minst. Vi checkar in på ett guest house nära sjön Phewa Thal och njuter av lugnet i Pokhara – som med sina 260.000 invånare bjuder på ett lugnare tempo än miljonstaden Kathmandu.

Transfer: 6-7 timmargruppresor-nepal-pokhara

4

Dag 4: Trekking: Nayapul - Tirkhedunga

Vi fortsätter med buss i ungefär två timmar, till vi kommer till byn Nayapul. Här börjar vandringsleden.

Förbered packning med totalvikt på högst 7 kilo – inklusive sovsäck – som du lämnar till portern. Han kommer att bära den (och en annans persons bagage) under hela trekkingen. Bärarna har egna ryggsäckar. Ta gärna med en mindre ryggsäck som du bär själv också. Resten av bagaget får stanna i Pokhara.

Vi kommer att vandra en led som heter Ghorephanie-cirkeln under fem dagar. Leden går via byarna Tirkedungha, Ghorepani, Tadapani och Syauli Bazar. Vid extra dåligt väder eller andra yttre omständigheter kan övernattningen bli på andra ställen längs vägen.

Boendet under trekkingen är enkelt, och du bör vara i god fysisk form och vara beredd på i genomsnitt sex timmars vandring om dagen under de fyra första trekkingdagarna. Vid regn blir vandringen mer krävande och tar längre tid.

Dagens slutmål är Tirkedhunga, 1.517 meter över havet.trekking-nepal-Tirkedungha

5

Dag 5: Trekking: Tirkhedunga - Ghorepani

Trekking från Tikhedhunga till Ghorepani (2.855 m.ö.h). Vandringen går uppåt via byn Ulleri och genom vackra rhododendronfält. Många tycker att det här är den mest krävande dagen.

Sakta men säkert tornar bergstopparna Annapurna South och Hiunchuli längs stigen.

aktivt-resande-nepal-trekking

6

Dag 6: Trekking: Ghorephani - Poon Hill - Tadapani

Vi vaknar tidigt och vandrar upp till Poon Hill (3.210 m.ö.h) , en vandring på ca 90 minuter, för att uppleva soluppgången där! Efter fantastisk utsikt över Dhaulagiri I, Nilgiri, Annapurna I och Annapurna South väntar frukost på boendet i Ghorepani, och därefter går vandringen vidare till Tadapani, som är dagens slutmål, via Deorali och Banthanti.

Vi har passerats vandringens högsta punkt (Ghorephani/Poon Hill), så härifrån går det mestadels nedåt.

utsikt-från-poon-hill

Transfer: ca 5 timmar

7

Dag 7: Trekking: Tadapani - Syauli Bazar

De flesta väljer att vakna tidigt även den här morgonen, för att njuta av soluppgången över Mount Everests toppar igen. Efter frukost fortsätter vi vandringen nedåt, till Ghandrung, där vi stannar för lunch.

Kvällen och natten tillbringar vi i  Syauli Bazar, som huvudsakligen befolkas av Gurung-folket, en av Nepals många folkgrupper med unika traditioner. En av dem är att äta ”mad honey”, från de lokala bikuporna, som sägs ha både helande egenskaper och ge hallucinationer. Prova på egen risk.

äventyrsresor-nepal-hiking-Gurung

8

Dag 8: Syauli Bazar - Nayapul - Pokhara

En sista dag med lätt trekking. Vi vandrar till Nayapul, via Chimrong, och vandringen tar bara ca en timme. I Nayapul väntar transport tillbaka till Pokhara, där vi spenderar de två kommande nätterna.

Det finns möjlighet att hyra roddbåt och uppleva sjön på nära håll, eller hyra mountainbike och se Pokharas vackra omgivningar från cykelsadeln.

Om du inte vill vara fullt så fysiskt aktiv kan ett besök på fredstemplet (World Peace Pagoda) vara ett bra alternativ – det krävs bara en 30 minuters vandring för att komma upp till detta vackra och fridfulla tempel med fin utsikt. Eller hoppa på en lokal tur till en fladdermusgrotta!

Är du intresserad av att lära dig laga nepalesisk mat? Dags för en skön dag på spa efter trekkingen? Det finns massor att välja mellan i Pokhara.aventyrsresande-pokhara-nepal

9

Dag 9: Pokhara

Ännu en dag att njuta av vackra Pokhara. Passa gärna på att besöka vattenfallet Davi’s Fall (Patale Chango), 2 km sydväst om centrala Pokhara. Eller stöd politiska flyktingar på Tibet genom att boka en aktivitet med The Tibetan Encounter – deras heldagsprogram rekommenderas varmt för dig som vill lära dig mer om exil-tibetanernas situation i Pokhara.

nepal-gruppresa-pokhara

10

Dag 10: Pokhara - Chitwan

Vi reser vidare efter frukost, mot Chitwan nationalpark – Nepals äldsta och mest intressanta. Den finns även med på Unescos världsarvslista. Här kommer vi att bo i Sauraha, i utkanten av nationalparken, i två nätter.

Vi bor normalt på en ställe som heter Tharu Community Homestay, där du får lära känna Tharufolkets kultur och vardag. Boendet drivs gemensamt av byns invånare, och överskottet går till barnens utbildning och till att stärka kvinnors roll i samhället. Det är inte home stay i traditionell mening, där man bor hos en familj, utan lite mer privat.

I nationalparken väntar bland annat fågelskådning – här finns nästan 500 olika fågelarter- bland annat rostand, bandvingad näshornsfågel och svarthalsad stork. Om vi har tur får vi dessutom se både noshörningar och tigrar – och gavialer, som är en mycket speciell krokodilart. Den är tyvärr kritiskt utrotningshotad och det finns färre än 300 kvar i vilt tillstånd, men Chitwan nationalpark är ett av få ställen där det finns chans att se en.

nepal-chitwan-nationalpark-aktiv-resa

Transfer: ca 5 timmar

11

Dag 11: Chitwan Nationalpark

Det finns möjlighet att mot en extra kostnad som betalas på plats delta i en guidad vandring i parken på morgonen, eller att paddla kanot längs floden Rapti. Båda aktiviteterna är varmt rekommenderade för dig som gillar djur och natur. Floran och faunan är mycket artrik.

Skogarna i högre belägna områden, det vill säga sådana områden som inte översvämmas under den årliga monsunen, domineras av salträd. Det finns omkring 50 däggdjursarter i parken, bland annat indisk pansarnoshörning, tiger, leopard, axishjort och gaur.

rundresa-aventyr-nepal-chitwan

12

Dag 12: Chitwan - Kathmandu

Den sista dagen i bussen. Vi åker från Chitwan tillbaka till Kathmandu, där du får tillbringa eftermiddagen och kvällen som du vill.

Transfer: 6-7 timmar

13

Dag 13: Kathmandu

Även den här dagen får du spendera som du vill. En naturlig samlingsplats är Durbar Square, vid det gamla palatset. Här kan du sitta och se Kathmandus vardag passera förbi – heliga kor (även om de inte är lika vanliga som i Indien), färgstarka sadhus (heliga män), lokalbefolkning och pilgrimer på väg till och från templet Jagannath.

Många byggnader och tempel i Kathmandu och centrala Nepal skadades tyvärr vid den kraftiga jordbävningen i april 2015, men återuppbyggnad pågår.

aventyrsresa-nepal

14

Dag 14: Kathmandu

Vill du utforska någon av Kathmandus mindre kända attraktioner? Krematoriet vid templet Pashupatinath är öppet för besökare, men läs på innan eller ta med dig en lokal guide som kan förklara ceremonierna.

Vill du shoppa lite innan du åker hem? På köpcentret Bishal Bazaar finns det mesta.

aktiva-resor-nepal

15

Dag 15: Kathmandu

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och transfer till flygplatsen ingår. Det brukar gå bra att lämna in bagaget på hotellet under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete i Nepal? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Kathmandu eller Pokhara. Vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal frivilliga extraaktiviteter på den här resan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig behöver du inte boka någon av dem i förväg, utan kan anmäla dig på plats, under resans gång, och betala direkt till guiden. Vi vill att du ska kunna ta dagen som den kommer och inte vara låst till ett fast schema varje dag under resan. 

Minst fyra deltagare krävs för att en aktivitet ska bli av. Följande extraaktiviteter finns på den här resan:


1. Kathmandu: Sightseeing i stan – REKOMMENDERAD 

Vi bockar av några ”måsten” att besöka i Kathmandu: Durbar Square, templet Swayambunath (även känt som ”aptemplet”), templet Pashupatinath vid Bagmatifloden, den heligaste platsen för Nepals hinduer, stupan Bodnath och den gamla huvudstaden Patan. Patan är full av gamla tempel och andra intressanta byggnader. Tyvärr skadades många av dem i jordbävningen i april 2015, men för dig som är intresserad av historia är stan fortfarande värd ett besök.

En heldagstur som börjar med avresa från hotellet kl 9.30 och avslutas ca kl 16.30.

Prisca 300 kr
InkluderatTransfer, guide
Inte inkluderatEntréavgifter, eventuella kameraavgifter, dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.


2. Kathmandu: Matlagningslektion

Kvällslektion. Du får lära dig laga ”momos” (dumplings), ris, linssoppa och flera rätter med grönsaker och kött.

Prisca 190 kr
InkluderatTransfer, matlagningslektion, middag
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


3. Kathmandu: Forspaddling på Trisulifloden

Transfer med egen buss/bil till floden, och med allmän buss tillbaka till Kathmandu ingår.

Prisca 450 kr
InkluderatTransfer, forspaddling
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. 


4. Kathmandu: Bungy Jump i Bhote Kosi – REKOMMENDERAD 

Du blir skjutsad till The Last resort, tre timmar nordost från Kathmandu. Här väntar bungy jump – från en bro 160 meter över floden Bhoti Kosi! Något som kan göra den här äventyrsresan till något extra minnesvärt för dig som vågar.

Den här aktiviteten är tillgänglig på lördagar, söndagar och onsdagar. En heldagsutflykt.

Om du vill följa med och njuta av utsikten från bron utan att hoppa går det bra. Det kostar då ca 740 kr inklusive lunch.

Prisca 950 kr
InkluderatTransfer, bungy jump, lunch
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. 


5. Kathmandu: Panauti & Namobuddha

Vi lämnar Kathmandu tidigt på morgonen och kör till byn Panauti, där du får en guidad vandring som sedan fortsätter till Namobuddha, en av Nepals heligaste platser för landets buddhister. Därefter vandrar vi tillbaka till Dhulikhel, där transport tillbaka till Kathmandu väntar.

En heldagsutflykt, med ca 5 timmars vandring. Vi lämnar hotellet klockan 07.30 och är tillbaka ca klockan 16.

Prisca 250 kr
InkluderatTransfer och trekking med guide
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. 


Förläng resan:

Vill du stanna längre i Nepal? IndiGo Travel tar gärna emot volontärer på olika projekt i Kathmandu och Pokhara. Läs mer om volontärarbete i Nepal här!

Praktisk information inför din Äventyrsresa till Nepal

VACCINATIONER
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också behövas, och i vissa fall stelkramp. Det finns en risk att smittas av malaria i vissa delar av Nepal. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUMDu behöver inte söka visum till Nepal i Sverige – du får det på flygplatsen i Kathmandu när du landat. Turistvisum utfärdas för 15, 30 eller 90 dagar och kostar 25, 40 respektive 100 US dollar. Mer information hittar du här. Om du föredrar att ha ditt visum klart innan du åker kontaktar du Nepal generalkonsulat i Stockholm.

Ta med två passfoton till trekkingtillståndet.

FLYGFlygresa från Sverige ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Kathmandu på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa.Transfer från flygplatsen till det första hotellet ingår på dag 1, och transfer från hotellet till flygplatsen på resans sista dag.
VALUTA & KONTOKORTOfficiellt är det inte tillåtet att föra in eller ut nepalesiska rupies utanför Nepal, men i praktiken går det att växla till sig rupies i Sverige om du vill. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Kathmandu och på många ställen under resan.

Räkna med att göra av med ca 2.000-2.500 kr i veckan på mat, entréavgifter och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard i Kathmandu och Pokhara. Under trekkingen och i Chitwan är boendet enklare. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad på 2.300 kr. Observera att enkelrum inte är tillgängligt under trekkingen.

Det händer att hotell blir fullbokade även lång tid i förväg. Hotellen vi visar under bildfliken är inte alltid exakt de man bor på under resan, men vi hittar något likvärdigt om något av dem är fullbokat.

Mat ingår inte i priset på den här resan, utan du får fritt välja var och vad du vill äta.

MEDRESENÄRER Det här är en internationell resa. Ofta är många av deltagarna från Holland eftersom vi samarbetar med en holländsk researrangör, men det brukar även vara resenärer från andra länder. På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.
INTERNET & MOBILDet finns wifi på hotellen i Kathmandu och Pokhara, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen. Under trekkingen och i Chitwan kan det vara svårt att koppla upp sig. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.