19 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Letar du efter en aktiv rundresa i två spännande länder? Då kan det här vara något för dig! Tillsammans med en lokal expertguide och en internationell grupp reser vi från norr till söder i Vietnam och hinner även med flera intressanta ställen i Kambodja, inklusive nationalsymbolen Angkor Wat!

Du reser i grupp, tillsammans med en lokal expertguide, men det finns gott om tid för egna aktiviteter på resfria dagar.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan i Vietnam och Kambodja

  • Starta resan i mysiga Hanoi
  • Glid runt i djonk på Halong Bay och övernatta i båten
  • Utforska Den Förbjudna Staden i Hué
  • Sola och badaHoi An, en mysig stad vid havet med gamla anor
  • Upptäck myllrande Ho Chi Minh City och Cu Chi-tunnlarna
  • Få en skrämmande men intressant inblick i Kambodjas historia i Phnom Penh
  • Lär känna trevliga staden Battambang, som inte många turister besöker
  • Upplev Kambodjas stolthet Angkor, som byggdes redan på 1100-talet

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

 

DESTINATION Vietnam och Kambodja. Resan startar i Hanoi och slutar i Siem Reap.
STARTDATUM 1-2 gånger i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Observera att minst 2 deltagare krävs för att den här resan ska bli av – kolla med oss hur många som anmält sig innan du bokar flyget, för säkerhets skull.
ÅLDERSGRÄNS Den här resan är i första hand avsedd för vuxna och tonåringar, men det går även bra att ta med lite yngre barn. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDE Du bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resan Boende i delat dubbelrum
Lokal engelsktalande guide Flygplatstransfer vid ankomst och och resa
16 frukostar, 1 lunch, 2 middagar Två nattåg med sovplats
Buss med a/c för kortare resor Entréavgift till Halongbukten
Båtliv i Halongbukten En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från Sverige Extra utflykter
Entréavgifter (gäller även Angkor) Måltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDE etiskt-resande-aventyr-tac-1När du bokar den här resan genom oss bidrar du till att hjälpa barn från familjer som lever med HIV/AIDS i norra Thailand, via vår egen fond I Mina Skor.

Dessutom hjälper du oss och vår lokala samarbetspartner att stödja verksamheten på Primate Rescue Center i Cuc Phuong Nationalpark utanför Hanoi i Vietnam.

Apan på bilden heter Pia, och är adopterad av vår lokala partner i Vietnam. En del av resans pris går direkt till hennes och andra primaters välbefinnande och till att ekonomiskt hjälpa centret i deras dagliga verksamhet.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Hanoi

Du är välkommen att checka in på hotellet i Hanoi från kl 12, och då finns även resans guide på plats och hälsar dig välkommen. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen. Det är inga problem att komma till Hanoi tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer.

Om du landar i Hanoi på resans första dag ingår transfer från flygplatsen till hotellet.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Hanoi. Den första dagen får du tillbringa som du själv vill. Om du har glömt att ta med dig något, eller vill köpa något innan vi lämnar storstan, finns allt att köpa i Hanoi.

Första gången Hanoi blev huvudstad var 1010, fast då under namnet Thăng Long. Detta år räknas som stadens grundande, och Hanoi är därmed den äldsta huvudstaden i Sydostasien. Besök gärna de gamla stadsdelarna, norr om sjön Hoan Kiem. Här hittar du keramik, läder och silke av hög kvalitet och till lågt pris. Ta en cyclo (cykeltaxi) genom stan och njut av din första måltid i Vietnam!

aventyresresa-vietnam-hanoi

2

Dag 2: Hanoi

Efter ett obligatoriskt ”Gooood morning Vietnam!” har du en ledig heldag i Hanoi.

Om du vill kan du hoppas sightseeingen som ordnas genom guiden (se fliken ”Extra/Förläng”), men det går lika bra att utforska Vietnams huvudstad på egen hand. Vi rekommenderar ett besök på Enkolonnpagoden (One Pillar Pagoda), och om du vill avsluta kvällen med något typiskt vietnamesiskt kan vattendockteater vara ett kul tips.

singelresor-vietnam-hanoi

3

Dag 3: Hanoi - Halongbukten

Efter ett obligatoriskt ”Gooood morning Vietnam!” är det dags att börja resan på riktigt. Vi lämnar Hanoi på morgonen, och åker mot havet. Vi stannar för frukost längs vägen, och kommer fram till Halong Bay (eller Halongbukten) tidigt för förmiddagen. Här väntar djonken Anh Duong, som kommer att vara vårt hem där kommande dygnet!

Bukten består av ett tätt nätverk med 1 969  kalkstensöar, var och en med en kompakt djungelvegetation på toppen. Flera av öarna är ihåliga, med enorma grottor. Hang Dau Go  är den största grottan i området. Några av öarna har flytande fiskebyar.

Här seglar vi runt och upplever vardagen bland de många öarna. Lunch och middag på båten ingår i resans pris, och vi sover på båten.

Transfer med buss: 3-4 timmar.

aktiv-resa-vietnam-halong-bay

4

Dag 4: Halong Bay - Hanoi - Hué (nattåg)

Efter frukost på båten seglar vi tillbaka till fastlandet, där bussen tillbaka till Hanoi väntar. Där har vi några timmar att spendera – vi rekommenderar ett besök på Vietnamese Women’s Museum, där flera utställningar visar allt från vietnamesiska kvinnors viktiga roll under de många krig som landet genomlidit till lättsammare ämnen som mode och smycken genom århundradena.

På kvällen hoppar vi på nattåget Reunification Express (avgångstid 19:30 eller 20:15), där du får en sovplats med luftkonditionering.

Transfer: Buss 3-4 timmar, Nattåg 14 timmar.

gruppresor-vietnam-kambodja-hanoi

5

Dag 5: Hué

Vi kommer fram till Hué ca kl 8:30 eller 9:40, och vi tillbringar resten av dagen här.

Hué var Vietnams huvudstad från 1802 till 1945 och har drygt 300.000 invånare. De flesta av sevärdheterna är koncentrerade till ett ganska litet område i centrala Hué, nära vårt hotell. Du kan gå, eller hyra cykel eller moped för att ta dig runt. Eller ta en båttur på floden, Perfume River, antingen genom att boka det via guiden (se info under fliken ”Extra/Förläng” eller på egen hand.

Delar av den gamla staden finns med på Unescos Världsarvslista, även om tyvärr mycket bombades sönder av amerikanerna 1968.

Avsluta gärna kvällen i Hué med örtbastu och bra massage på Institute for the blind. Guiden eller personalen på hotellet kan hjälpa dig att boka en tid och ordna transport – det kan vara lite svårt att hitta på egen hand.

gruppresa-vietnam-hue

6

Dag 6: Hué - Hoi An

En dag med visst resande, men med flera intressanta stopp längs vägen. Vi börjar med att stanna i Da Nang för att besöka Da Nang Museum of Cham Sculpture, som har världens största kollektion av statyer och andra konstverk från Cham eller Champa-dynastin, som varade från 600-talet till 1300-talet.

Vi stannar även i Ngu Hanh Son, eller ”Marmorbergen”, som under kriget med USA var skyddsrum och sjukhus för Viet Cong-soldaterna. En av grottorna är även en helig plats för buddhister, och innehåller flera gamla buddhafigurer.

På eftermiddagen kommer vi fram till Hoi An och checkar in på hotellet.

Transfer i buss:  3-4 timmar.

äventyrsresor-vietnam-asien-billigt-gruppresa-hanoi

7

Dag 7: Hoi An

Hoi An är en av Sydostasiens äldsta städer och de gamla stadsdelarna är Unesco-skyddade. Här är det lätt att kombinera kultur med stränder och utflykter.

Fin strand finns på Cua Dai Beach och ön Cu Lao Cham, som ligger i bukten utanför Hoi An.

vietnamresa-gruppresa-hoi-an

8

Dag 8: Hoi An

Om du är intresserad av arkeologi och gamla tempel är My Son (uttalas ”Mi Söön”) väl värt ett besök. Det ligger ca tre mil från centrala Hoi An, och hit tar du dig enklast genom att boka in dig på utflykten genom vår guide. Du kan även hyra en moped och ta dit dit på egen hand.

Missa inte den pittoreska marknaden, och vill du lära dig laga vietnamesisk mat finns även en matlagningslektion som ett extra tillval.

rundresa-vietnam-kambodja-hue

9

Dag 9: Hoi An - Da Nang - Ho Chi Minh City (nattåg)

Efter ännu en dag i mysiga Hoi An åker vi till tågstationen i Da Nang på kvällen, och tar nattåget från Da Nang till Ho Chi Minh City – som tidigare hette Saigon och med sina drygt 7 miljoner invånare är Vietnams största stad.

Transfer med buss: 45 minuter, nattåg ca 17 timmar.

10

Dag 10: Ho Chi Minh City

Vi kommer fram till HCMC på eftermiddagen. Kanske kan ett besök på marknaden Ben Than locka? Det är en av Vietnams största marknader och en av Ho Chi Minhs äldre byggnader. Här kan du köpa lokala hantverk, frukt, mat, kläder, skor, väskor och egentligen allt du kan tänka dig, inklusive diverse krimskrams.

rundresor-vietnam-ho-chi-minh

11

Dag 11: Ho Chi Minh City

Den här dagen kan du välja om du vill följa med på en resa utanför stan eller stanna i HCMC. Idag finns möjlighet att besöka Tay Ninh, centrum för religionen Cao Dai med ca 2 miljoner anhängare. Det är en blandning av de flesta av de stora världsreligionerna blandat med lokal vietnamesisk animinsm, och ja… lite av varje. Bland helgonen får Jesus, Buddha och Vishnu sitta sida vid sida med Karl Marx, Winston Churchill och Che Guevara, för att bara nämna några. Även deras huvudtempel, som vi besöker, är en fantasifull blandning av kyrka, buddhisttempel, moské och disneyslott.

Om du väljer att vara med på utflykten fortsätter den efter lunch till tunnlarna i Cu Chi, där många människor levde under Vietnamkriget (som i Vietnam förstås kallas USA-kriget). Delar av de enorma tunnelsystemen är fortfarande intakta, och den som vill får även ta en titt under jord.

Stannar du hellre i stan på egen hand eller tillsammans med några andra deltagare? Inga problem. Det finns så mycket att göra i Ho Chi Minh City att vi har lite svårt att välja ut något, men vi kommer gärna med tips baserade på dina intressen, om du vill.

Vill du äta god Phở (klassisk vietnamesisk nudelsoppa, uttalas ”fö”) och samtidigt skänka lite pengar till välgörenhet? Åk till soppköket Smile Food Shop (Ngày Thứ Năm Hạnh Phúc), som serverar god mat för 2000 dong. Det är mindre än 1 krona. Matgästerna är mestadels hemlösa och fattiga, och soppköket drivs ideellt av lokal personal och volontärer. Ibland finns det svenska volontärer på plats. Det är valfritt om du vill betala mer än 2000 dong, men allt överskott går direkt in i verksamheten och gör att soppköket kan gå runt ekonomiskt.

äventyrsresa-vietnam-saigon-lagpris-billig-resa

12

Dag 12: Ho Chi Minh City

Idag kan du som vill delta i utflykten till Mekongdeltat söder om HCMC, där vi glider runt med båt och upplever en helt annan vardag är storstadslivet. Mer info om den utflykten finns under fliken ”Extra/Förläng”.

gruppresa-vietnam-billig-ho-chi-minh-city

13

Dag 13: Ho Chi Minh City - Phnom Penh (Kambodja)

Ny dag – nytt land! Vi tar en allmän buss och åker över gränsen till Kambodja i Moc Bai/Bavet, och du får nya stämplar i passet. Vi rekommenderar att skaffa e-visum till Kambodja i förväg, så slipper du ordna det på plats. Från gränsövergången är det ca fyra timmars resande inom Kambodja innan vi vår Phnom Penh sent på eftermiddagen eller tidigt på kvällen.

Transfer med buss: 6-7 timmar

14

Dag 14: Phnom Penh

Dag utan fast schema i Phnom Penh. Om du vill kan du följa med på en heldag till Choeung Ek (Dödens fält) och fängelset Toul Sleng. Inte de mest muntra ställena under resan, men en viktig inblick i Kambodjas inte alltför avlägsna historia. Det är svårt att föreställa sig hur Pol Pot och Röda Khmererna tog kål på nästan en fjärdedel av sitt eget lands befolkning för mindre än 40 år sedan.

Vi besöker även den betydligt lättsammare Silverpagoden, Kungliga palatset och Nationalmuseet.

Om du hellre vill upptäcka Phnom Penh på egen hand är det inga problem. Gillar du marknader med ett lite udda utbud rekommenderar vi ryska marknaden, och är du intresserad av samtida konst inspirerad av traditionell kambodjansk design är konstgalleriet Din Art i absolut toppklass.

gruppresor-kambodja-vietnam

15

Dag 15: Phnom Penh - Udong - Battambang

Vi reser vidare i Kambodja, och dagens första stopp blir i Udong, som var huvudstad i Khmerriket i över 250 år, fram till 1866, då staden övergavs och kungafamiljen flyttade till Phnom Penh. Det finns flera intressanta tempelruiner i Udong, men tyvärr förstördes många av dem av Röda Khmererna 1977.

Därefter väntar Battambang, som är Kambodjas tredje största stad och har ca 200.000 invånare. Här finns inte många turister, men gott om bra och billiga restauranger och en mer avslappnad stämning än i huvudstaden.

Transfer:  ca 5 timmar.

16

Dag 16: Battambang - Siem Reap

En heldag i Battambang, som du antingen kan spendera på egen hand eller följa med på den utflykt som du kan läsa mer om under ”Extra/Förläng”.

Missa inte ”Bambuexpressen”. Man åker på en enkel bambukonstruktion, som tidigare användes flitigt av lokalbefolkningen i brist på bra vägar. Nu blandas lokalbefolkningen med turister, och det är ett bra sätt för de som sköter och underhåller järnvägen att kunna tjäna lite pengar i en fattig del av Kambodja.

billiga-gruppresor-kambodja-battambang

17

Dag 17: Siem Reap

De allra flesta som åker till Siem Reap gör det i första hand för att besöka landets stolthet framför andra: Angkor. Det är en enorm stad av ca 110 tempelruiner och andra byggnader i varierande skick, efter 1200 år av krig, bristande underhåll och naturkatastrofer. De mest kända byggnaderna är templen Angkor Wat strax söder om Angkor Thom och Bayon inne i ruinstaden.

Området är så stort att du behöver någon form av transport. Om du vill åka tillsammans med andra i gruppen finns det två alternativ, och du hittar detaljerna under fliken Extra/Förläng. Det mest miljövänliga är att cykla, men tänk på att det är varmt året runt i Kambodja, och allra varmast i april.

Om du väljer att upptäcka Angkor på egen hand måste du betala inträdesavgift för att besöka tempelområdet. Det kostar 37 USD för ett endagspass och 62 USD för 2/3 dagar.

På eftermiddagen/kvällen ingår middag hos en lokal familj – ett kul och avslappnat sätt att se hur lokalbefolkningen bor, njuta av hemlagad lokal mat och ge dem ett välkommet tillskott i kassan. Maten är vegetarisk.

äventyrsresa-kambodja-sydostasien-angkor

18

Dag 18: Siem Reap

Många besöker templen i två dagar, medan andra tycker att det räcker med en. Om du inte vill besöka tempelområdet alls är det naturligtvis helt valfritt. Du kanske redan har varit här? Eller tycker annat i området runt Siem Reap verkar intressantare? Om du vill kan du delta i utflykten till sjön Tonlé Sap en av eftermiddagarna istället för Angkor.

Ett annat alternativ är att tillbringa en dag i nationalparken och fågelreservatet Preak Tuol, i norra delen av Tonlé Sap. Vår guide kan hjälpa dig att arrangera det.

billig-gruppresa-kambodja-siem-reap

19

Dag 19: Siem Reap

Utcheckning är senast klockan 12, men det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill ut på stan under tiden. Om du flyger hem (eller någon annan stans) den här dagen ingår transfer från hotellet till flygplatsen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete i Kambodja? IndiGo Travel har flera volontärprojekt i Samraong, 14 mil norrut, och ordnar hämtning i Siem Reap varje söndag!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal frivilliga extraaktiviteter på den här resan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig behöver du inte boka någon av dem i förväg, utan kan anmäla dig på plats, under resans gång, och betala direkt till guiden. Vi vill att du ska kunna ta dagen som den kommer och inte vara låst till ett fast schema varje dag under resan. 

Följande extraaktiviteter finns på den här resan:


1. Hanoi: Eftermiddagssightseeing

Vi plockar upp dig på hotellet klockan 12, och åker med cyclo (cykeltaxi) till gamla stan. Efter lunch på en lokal restaurang besöker vi Ho Chi Minhs mausoleum (endast utvändigt, eftersom det är stängt efter lunch), Ho Chi Minhs stylthus där han bodde från 1958 till 1969, och One Pillar Pagoda. Sightseeingen avslutas med litteraturtemplet Van Mieu, och åker tillbaka till hotellet ca klockan 17.

Den här utflykten är tillgänglig antingen den första eller tredje dagen på resan.

Pris ca 290 kr
Inkluderat Guide, entréavgifter, lunch, transfers, cykeltaxi
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


2. Hué: Perfume River & Kejsare – REKOMMENDERAD 

Halvdagsutflykt som startar kl 13 och slutar kl 18. Vi hämtar dig på hotellet efter lunch och tar dig till floden. Här får borda en traditionell drakbåt, som tar oss längs Parfymfloden till några av Nguyen-dynastins mest framstående kejsare. Vi besöker även Thien Mu-pagodan, en av Vietnams mest kända och mest fotograferade byggnader. Färden fortsätter sedan till kejsare Minh Mangs gravplats och tempel.

Därefter korsar vi floden och besöker kejsare Khai Dinhs tempel och grav – här får du se en helt annan arkitektur med tydliga influenser från medeltidens Europa. Vi äter lunch, och sedan vänder båten tillbaka till hotellet.

Pris ca 380 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, entréavgifter, båttur, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


 3. Hoi An: Tempelruinerna i My Son

Vi hämtar upp dig på hotellet kl 8.30 och åker till de Unesco-skyddade ruinerna av hinduiska tempel byggda mellan 300-talet och 1300-talet. Templen tillägnades Shiva. Idag är tyvärr mycket förstört, men ger ändå en intressant inblick i forna tider.

Vid 13-tiden åker vi tillbaka till hotellet.

Pris ca 350 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, entréavgift
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


4. Hoi An: Småstadsliv och matlagningslektion – REKOMMENDERAD 

Start från hotellet på morgonen, och vi börjar med att cykla till Hoi Ans pittoreska marknad. Här får du en chans att prata lite med de lokala försäljarna och lära dig mer om vilka ingredienser som är typiska i matlagningen i centrala Vietnam. Vi köper även ingredienser till den kommande matlagningslektionen.

Därefter cyklar vi vidare till Tra Que Vegetable village, där du får veta mer om ekologisk grönsaksodling på lokalt sätt, innan det är dags att träffa vår matlagningslärare. Du kommer att få lära dig att göra Tam huu (vietnamesiska vårrullar), och Banh xeo (vietnamesiska pannkakor). Vi äter förstås resultatet till lunch, innan du får transport tillbaka till hotellet har resten av dagen till att göra vad du vill.

Pris ca 340 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, cykelhyra, matlagningslektion, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


5. HCMC: Båtresa i Mekongdeltat – REKOMMENDERAD 

Transfer till Ben Tre, ca 9 mil söder om HCMC, efter frukost. Här väntar en avkopplande båttur på floden, som är en biflod till den stora Mekongfloden. Du får en intressant inblick vardagslivet på landet i södra Vietnam – som känns som en annan värld jämfört med storstaden mindre än 10 mil bort. Vi besöker bland annat en fruktodling och en lokal tillverkare av kokosnötsgodis.

Båten gör sedan uppehåll i en fridfull by där du får se hur lokal mattvävning för hand går till – och om du vill får du prova att väva lite själv. Vid lunchtid tar vi xe loi (Vietnams motsvarighet till tuktuk) till en restaurang vid floden.

Efter lunch väntar båten igen, och vi fortsätter glida fram längs kanalerna. Efter ett tag byter vi båten mot cyklar, och cyklar genom fruktplantagen till Mr. Khanh’s House. Han är en passionerad samlare av antikviteter och har gjort om sitt hus till ett litet museum fullt av fascinerade saker från både Vietnam och andra delar av världen.

När besöker där är slut åker vi tillbaka mot HCMC, med cykel, båt och slutligen minibuss. Vi kommer tillbaka till stan på eftermiddagen.

Pris ca 360 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, båt, cykelhyra, entréavgifter, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


6. Phnom Penh: Sightseeing

Heldagsutflykt som startar med ett besök på det Kungliga palatset, byggt 1866 av kung Norodom. Silverpagodan som finns på området ser kanske inte så silvrig ut från utsidan, men den har fått sitt namn av de ca 5000 golvplattor i silver som utgör golvet. Nästa hållplats är Nationalmuseet, där huvuddelen av det utställda materialet kommer från Angkor-perioden.

Vi äter lunch på Friends the Restaurant, där fd gatubarn får en chans att lära sig ett yrke och att ta hand om sig sjävla och skapa sig en bättre framtid. Allt överskott går till deras utbildning, och om du väljer att inte vara med på den här sightseeingen och hellre upptäcker Phnom Penh på egen hand är lunch eller middag på Friends varmt rekommenderat ändå. Den ligger nära Nationalmuseet – gå ut på Preah Ang Eng Street, korsa gatan och sikta in dig på Panda Mart. Friends ligger mittemot.

Efter lunch väntar en skrämmande men intressant historielektion och en tillbakablick till Röda khmerernas Kambodja på 70-talet. Vi besöker Choeung Ek – ”Dödens fält”, och fängelset Toul Sleng.

Vi är tillbaka på hotellet ca kl 16.

Pris ca 580 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, entréavgifter, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


7. Battambang: Sightseeing & ”Bambutåget” – REKOMMENDERAD 

Efter frukost åker vi till byn Wat Kor, där du har möjlighet att se och besöka några av de charmiga husen byggda på traditionellt sätt. Flera av dem är över hundra år gamla. Därefter stannar vi till vid Ta Dumbong, en staty som är symbol för Battambang och enligt legenden gett staden sitt namn.

Därefter fortsätter resan längre ut på landsbygden. Vi passerar genom risfält och det finns möjlighet att köpa lokalt producerade produkter som klibbigt ris (ris med svarta bönor ångkokta i bamburör), rispapper, risvin och stekta bananer. Vi besöker även Wat Samrong Knong, det äldsta buddhisttemplet i Battambang.

Förmiddagen avslutar vi på Ek Phnom, ruinerna av ett hinduiskt tempel från 1000-talet och en försmak av vad som väntar i Angkor.

Efter lunch är det dags att åka bambutåg! Byborna har byggt små och lätta vagnar som går fram och tillbaka på järnvägsrälsen de franska kolonisatörerna lämnade efter sig. Det finns planer på att skrota tågen, eller flytta dem till annan plats i Kambodja, så passa på medan de finns kvar!

Pris ca 330 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, entréavgifter, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


8. Siem Reap: Angkor på cykel – REKOMMENDERAD 

Tidig start, så vi hinner komma igång innan det blir för varmt. Vi lämnar hotellet ca 07.15, och totalt kommer du att cykla ca 30 km under dagen. Det här är det miljövänligaste sättet att se Angkor, men var beredd på att det är över 30 grader i skuggan större delen av året i Kambodja. Glöm inte att ta med solskydd och tunna, bekväma kläder.

Vi besöker Angkor Wat och Angkor Thom, och fortsätter sedan cyklandet på småvägar förbi majestätiska ruiner. Vi stannar även vid Bayon, och Elefantterassen.

Efter lunch i skuggan på Viroth’s Restaurant fortsätter vi mot det överbevuxna Tha Prom, som nu kanske är mest berömt för att Angelina Jolie ramlade genom jorden här i Tomb Raider.

Vi är tillbaka på hotellet vid 16-tiden, och en kambodjansk massage rekommenderas på kvällen!


Pris ca 750 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, cykelhyra, entréavgift, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


 9. Siem Reap: Angkor med minibuss

Det bekvämare men kanske lite tråkigare sättet att uppleva Angkor. Fördelarna jämfört med att cykla är att du hinner se mer och att det inte är lika fysiskt ansträngande. Nackdelarna är att du känner dig lite mer ”turistig” och inte får lika mycket motion!

Vi hinner avverka de flesta av de stora sevärdheterna inom området, och går via södra porten vid Angkor Thom och de andra templena vid Angkor, och även Baphoun och Phimean Akas, The Royal Enclosure, the Elephants och Terrace of the Leper King. Vi äter lunch på en restaurang nära Angkor Wat.

Efter lunch väntar själva Angkor Wat och andra intressanta tempel och ruiner, och turen avslutas med solnedgång vid Bakheng Hill.

Vi är tillbaka på hotellet vid 18-tiden.


Pris ca 660 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers med minibuss, entréavgift, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


10. Siem Reap: Solnedgång vid Tonlé Sap

Vi hämtar upp dig på hotellet kl 14, med minibuss eller bil beroende på antal deltagare, och på vägen till Tonlé Sap stannar vi först i en by längs vägen där du får prova på att åka buffel-och vagn. Därefter fortsätter färden genom små byar och vackra landskap tills vi kommer fram till Kambodjas i särklass största insjö – Tonlé Sap. Här tar vi en liten båt för att nå den flytande byn Kneas Chong, som är byggd på pålar i vattnet.

Byborna livnär sig mestadels på fiske, och det finns också många olika vackra fågelarter att se i floddeltat. Vi tar en båttur runt Kneas Chong och njuter av solnedgången, innan det är dags att åka tillbaka mot hotellet igen.


Pris ca 250 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, båttur
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


Förläng resan:

Den här resan börjar i Hanoi och slutar i Siem Reap. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Vietnam eller Kambodja!

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Vietnam och Kambodja

VACCINATIONER Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot hepatit A. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns sporadiskt i vissa delar av Kambodja och Vietnam, men risken att smittas under den här resan är liten. Vi rekommenderar att rådgöra med en vaccinationsklinik innan du åker och alltid ha heltäckande kläder samt använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRING För att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUM Vietnam: Om du ska stanna i Vietnam i högst 15 dagar och har svenskt medborgarskap och pass behöver du inget visum. Ska du vara i Vietnam i 16 till 30 dagar kan du skaffa e-visum online, på https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/. E-visum gäller i 30 dagar, och kan inte förlängas.

Kambodja: E-visum till Kambodja skaffar du enkelt på https://www.evisa.gov.kh/. Visumet kostar 30 dollar (plus en serviceavgift) och gäller i 30 dagar. Det går även att skaffa visum vid gränsövergången.

FLYG Flygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Hanoi på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Om du landar på dag 1 ingår transfer från flygplatsen till hotellet.

Resan avslutas i Siem Reap, och transfer från hotellet til flygplatsen ingår på resans sista dag.

VALUTA & KONTOKORT I  Kambodja och Vietnam kan du betala med både USD och lokal valuta. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka lokal valuta från Vietnam och Kambodja i Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar respektive land.

Räkna med att du behöver ca 2.500 – 3.000 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck , entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MAT Du bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad på 4.300 kr.

Frukost ingår på alla hotell.

MEDRESENÄRER  Det här är en internationell resa. Ofta är många av deltagarna från Holland eftersom vi samarbetar med en holländsk researrangör, men det brukar även vara resenärer från andra länder. På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.
INTERNET & MOBIL Det finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. Var också beredd på att det är vanligt med kortare eller längre strömavbrott i Kambodja.

Du kan enkelt och billigt köpa lokala simkort i båda länderna för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi. Om du vill.