20 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
5/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Letar du efter en prisvärd resa till Bali, och är sugen på att upptäcka mer av Indonesien när du ändå är där? Då får du inte missa den här resan, som börjar och slutar på Bali men även tar dig med till fyra andra öar i pärlbandet öster om Bali som utgör Sundaöarna.

Bland höjdpunkterna finns besök hos traditionella urinvånare, vulkanen Kelimutu och dess trefärgade sjöar, en intressant vandring på komodovaranernas hemmaplan – och förstås avkoppling på flera fina ständer, bland annat Gili Air och Sumbasa Bewar på Västra Nusa Tenggara.

Flyg från Flores till Bali ingår i resans pris.

 

Höjdpunkter på den här aktiva rundresan genom Sundaöarna

  • Lär känna balinesisk kultur i Ubud
  • Snorkla och njut av stillheten på paradisöarna Gili Islands
  • Gå på trekking i Tetebatu på Lombok, vid foten av vulkanen Rinjani
  • Upplev muslimskt vardagsliv i Sumbawa Besar
  • Upptäck skärgården runt Komodo och betrakta komodovaraner
  • Lär känna spännande ön Flores – innan alla andra gör det!
  • Se vulkanen Kelimutu och sjöarna som bildats i kratrarna
  • Avsluta med strand, shopping och barer i Sanur på Bali

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATION Indonesien. Resan startar och slutar nära flygplatsen på Bali.
STARTDATUM Ca en gång i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Observera att minst 6 deltagare krävs för att den här resan ska bli av – kolla med oss hur många som anmält sig innan du bokar flyget, för säkerhets skull.
ÅLDERSGRÄNS Den här resan är i första hand avsedd för vuxna och tonåringar, men det går även bra att ta med lite yngre barn. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDE Du bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans inför, under och efter resan Boende i delat dubbelrum och frukost
Lokal guide under hela resan Transport med minibuss eller buss
Flygbiljett mellan Flores och Bali Båtresor mellan alla öarna
Måltider på båten under dag 10 och 11 En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från Sverige Entréavgifter (utom till Manggarai Barat)
Extra utflykter Måltider utöver specificerat
SCHYSST RESANDE schysst-resande-indonesienNär du bokar den här resan med oss bidrar du till att stötta barn från familjer som lever med HIV/AIDS i norra Thailand, via vår egen fond I Mina Skor.

Dessutom stöttar du barnen på barnhemmet Ibu Harnik i Kalibaru på Java. Här bor för närvarande 42 barn, och för varje resenär donerar vi pengar genom vår lokala samarbetspartner. Pengarna går oavkortat till att köpa, skoluniformer och skolväskor och skor till barnen.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Sanur (Bali)

Du är välkommen att checka in på hotellet i Ubud från kl 12. Ubud ligger en dryg timme från flygplatsen med taxi. Flygplatsen på Bali heter Ngurah Rai , och kallas ibland även Denpasar flygplats.

De andra deltagarna kommer att anlända under dagen eller under förmiddagen dag 2, på olika tider beroende på flygen. Det är inga problem att komma till Ubud tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer.

Vår systerorganisation IndiGo Travel arrangerar flera bra volontärresor till Ubud och Bali om du vill kombinera din resa med att volontärarbeta.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Ubud. Oftast är det ett hotell som heter Puri Dalem Cottage, där det finns en pool så du kan koppla av efter resan. Om det hotellet är fullbokat lång tid i förväg bor vi på ett likvärdigt hotell. Klockan 16 träffar ni guiden i lobbyn.gruppresor-bali-ubud-hotell

2

Dag 2: Ubud

Ubud (uttalas ”O-bood”) är Balis kulturella centrum. Här finns massor att göra, och du kan antingen hitta på något på egen hand eller följa med på en cykelutflykt genom några av Balis berömda risterasser på förmiddagen.

Eller kanske ett besök i Ubud Monkey Forest, eller ”Sacred Monkey Forest Sanctuary” som det egentligen heter? Det är en av Ubuds största turistattraktioner. Här bor runt 600 långsvansade makaker, och det går bra att mata dem om du vill. Det finns bananer att köpa på på plats. Aporna är inte rädda för människor, men vi rekommenderar att inte låta dem klättra på dig och du ska självklart inte försöka lyfta upp dem. Inom området finns också tre intressanta hinduiska tempel från 1300-talet som är väl värda ett besök.

Det finns även många konstgallerier och mysiga caféer i Ubud, och du kan se traditionell balinesisk dans i Ubud Palace nästan varje kväll.

gruppresa-batluff-bali-ubud

3

Dag 3: Ubud - Padangbai - Gili-öarna

Efter frukost åker vi mot färjelägret i Padangbai, där båten till Lombok väntar. Båtresan tar 4-5 timmar beroende på väder och vind, och väl framme på Lombok åker vi vidare till Pamenang och båten till Gili Air – eller någon av de andra två Gili-öarna (Gili Meno eller Gili Trawangan) om hotellet på Gili Air är fullbokat.

Transfer: ca 7-8 timmar, inklusive båtresor.

gili-oarna-lombok-billiga-resor-bali

4

Dag 4: Gili-öarna

På alla tre öarna finns strand runt om, och öarna är så små att du enkelt vandrar runt dem på mellan en och två timmar. På Gili Air och Gili Meno finns inga bilar – däremot finns några hästdroskor, och cyklar att hyra – men det mesta kretsar förstås till stränderna och havet. Här finns bra snorkling, korallrev, vita sandstränder och allt du behöver för en avkopplande heldag med barfotaliv i paradiset!

oluffa-indonesien-gilioarna

5

Dag 5: Gili-öarna - Lingsar - Narmada - Tetebatu

Efter frukost tar vi båten tillbaka till Lombok, och fortsätter resan. Vi stannar vid tempelkomplexet Lingsar, som ses som en symbol för harmoni mellan hinduiska Bali och mestadels muslimska Lombok. Vi besöker även vattentemplet Narmada, där vi äter lunch och den som vill kan ta ett dopp i ungdomens källa. Vi garanterar inte att du blir yngre – men du blir åtminstone uppfriskad.

Tidigt på eftermiddagen kommer vi fram till Tetebatu, vid foten av vulkanen Rinjani. där vi kommer att tillbringa de två kommande dygnen.

Transfer: ca 4 timmar.

6

Dag 6: Tetebatu

I Tetebatu kan du välja mellan två olika utflykter som du kan boka direkt på plats med guiden. Läs mer om dem under fliken ”Extra/Förläng”.

Du kan även välja att uppleva Tetebatu på egen hand. Du kan hyra en häst och vagn med kusk för kortare resor inom stan, eller hyra en cykel eller moped för att utforska omgivningarna. Det finns flera kortare vandringsstigar och på eftermiddagen kan du se en traditionell dansuppvisning.

En trevlig dagsutflykt är vattenfallet Air Terjun Jeruk. Det finns bara en väg dit och det är en ganska lång omväg från Tetebatu, så moped rekommenderas.

billig-rundresa-indonesien-lombok-tetebatu

7

Dag 7: Tetebatu - Sumbawa Besar

Dags att lära känna nästa ö! Vi tar färjan från Labuhan på Lombok till Poto Tano på Sumbawa. På vägen från färjan till huvudorten Sumbawa Besar följer vi den norra kusten och kommer att passera många pittoreska hus i traditionell stil.

Sumbawa är mestadels muslimskt och de flesta av invånarna härstammar från början från Malaysia.

Transfer : ca 6 timmar, inklusive båtresa

8

Dag 8: Sumbawa Besar

För den som vill går det att ordna transport med båt till naturreservatet Pulau Moyo, mot en extra kostnad. Eller så kan du besöka den livliga morgonmarknaden och det gamla sultanpalatset – eller bara ta en lugn dag och gå runt i den här intressanta stan på egen hand.

aventyrsresa-indonesien-oluffning-sumbawa

9

Dag 9: Sumbawa Besar - Bima

Resan går vidare förbi vulkaner, risfält och fiskebyar genom Sumbawa, tills vi når Bima, 25 mil österut. Här rekommenderar vi ett besök i hamnen, där vackert dekorerade fraktfartyg lastar salt från de omgivande saltfälten. Kvällsmarknaden, Pasar Malam, är också väl värd ett besök.

Transfer: ca 6-7 timmar

10

Dag 10: Båtliv i Komodo/Rinca

Kort bussresa till Sape efter frukost, där vi går på den chartrade båt som kommer att vara vårt hem det närmaste dygnet. Nu väntar en av resans absoluta höjdpunkter – en fem timmar lång båtresa genom skärgården utanför Komodo. Du har möjlighet att simma och snorkla innan vi kommer fram till den UNESCO-skyddade ön och nationalparken Komodo – som förstås är mest känd för sina komodovaraner. För dem som vill arrangeras en vandring bland dem, där det är viktigt att du inte avviker från gruppen. Varanerna attackerar vanligen inte människor, men det är bättre att vara på den säkra sidan.

Därefter seglar vi vidare till ön Rinca, som också är en del av nationalparken. Observera att alla besökare måste betala en entréavgift som går till bevarandet av nationalparken och till lokalbefolkningen. I skrivande stund är avgiften 20.000 rs, som är ca 13 kr. Om du vill ta bilder på ön behövs ett tillstånd även för det, som också kostar lite extra. Både avgifterna betalar du kontant på plats.

Vi ankrar vid Rinca och spenderar natten ombord på båten. Lunch och middag ingår i resans pris.

aventyrsresa-komodo-indonesien

11

Dag 11: Komodo/Rinca - Labuan Bajo (Flores)

Efter frukost väntar en valfri vandring runt ön tillsammans med en lokal guide, och om du har tur får du förutom komovaraner också se vildhästar, bufflar, hjortar och apor. Därefter lättar vi ankar och seglar vidare till Labuan Bajo på ön Flores nordvästra kust.

Här kan du simma och njuta av det färgstarka marina livet under vattenytan, och för dig som gillar fisk och skaldjur väntar ett stort utbud på restaurangerna. Vi rekommenderar även ett besök på Ayo Mandiri Foundation, där blinda och synskadade ger bra massage.

gruppresa-flores-indonesien-billig-resa

12

Dag 12: Labuan Bajo - Ruteng

Vi lämnar kusten och reser in mot Ruteng i centrala Flores, en resa genom pittoreska landskap på snirkliga vägar. Omgivningarna blir grönare och svalare ju närmare Ruteng vi kommer. Väl framme rekommenderar vi ett besök i den lokala katedralen och på den centrala marknaden, där du kan hitta vackra och praktiska sjalar i svart högklassig bomull med lokala broderier.

Transfer: 4-5 timmar

billiga-resor-till-indonesien-flores

13

Dag 13: Ruteng - Bajawa

Vi reser vidare till den lilla staden Bajawa, i Ngada-distriktet. Här är de flesta katoliker, även om religionen oftast blandas upp med inslag av animism och andra lokala religioner.

Transfer: 4-5 timmar

14

Dag 14: Bajawa

Från Bajawa kan du vara med på en av de två valfria utflykter som du kan boka in direkt med guiden under resans gång. Det finns en heldagsutflykt söderut för dig som gillar vulkaner och vill besöka traditionella byar, och en kortare utflykt till de varma källorna i Soa, för dig som vill ha en mer avkopplande dag. Det går även bra att göra något helt på egen hand.

billig-gruppresa-flores-indonesien

15

Dag 15: Bajawa - Ende

Fortsatt resande österut, genom blomstrande Flores, till slutmålet Ende på sydkusten. Ende är en mysig liten universtetsstad med ca 77.000 invånare.

Transfer: 5-6 timmar

16

Dag 16: Ende - Kelimutu - Maumere

Dags för ännu en höjdpunkt – vulkanen Kelimutu, med sina tre sjöar som ändrar färg beroende på ljuset, mellan ljusgrönt, turkos och svart till havsgrönt, chokladbrunt, mörkblått och brunrött. Det har gett upphov till många legender, och enligt traditionell tro bor det ungdomar i en av sjörna, äldre i den andra och häxor i den tredje!

Därefter åker vi vidare till Maumere, på den norra kusten, där du kan tillbringa eftermiddagen på stranden, snorkla eller med att besöka traditionella fiskebyar.

billig-resa-indonesien-flores-kelimutu

17

Dag 17: Maumere - Sanur (Bali)

Nu befinner vi oss 120 mil från Denpasar på Bali, och för att slippa tillbringa de sista dagarna av resan på ständigt resande fot tar vi flyget tillbaka till Bali. Flygtiden är ca 1 timme och 20 minuter, och flygbiljetten ingår i resans pris. Tänk på att inrikesflyg i Indonesien endast tillåter 15 kilos bagage i grundpriset – men det kostar bara några kronor per extrakilo, som du betalar på plats.

18

Dag 18: Sanur

I Sanur kan du känna dig som en klassisk turist utan behöva skämmas, och beställa lunch på stranden eller balinesisk massage i skuggan under en palm. Här kan du även testa windsurfing, vattenskidor, dykning, segling och fiske – eller kanske bara relaxa vid poolen på hotellet?

billig-resa-till-bali

18

Dag 19: Sanur

Om du vill kan du vara med på en utflykt till templet Pura Taman Ayun och det berömda vattentemplet Tanah Lot. Läs mer om den utflykten under fliken ”Extra/Förläng”.

bali-billig-resa-sanur-rundresa

20

Dag 20: Sanur

Utcheckning är kl 12, så försök passa in ditt flyg efter det. Flygplatsen ligger nära hotellet. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill vara ute och shoppa eller ligga på stranden under dagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete på Bali? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse på Bali med att volontärarbeta i Ubud, Lovina Beach eller på grannön Nusa Penida.

Extra aktiviteter

Det finns ett antal frivilliga extraaktiviteter på den här resan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig behöver du inte boka någon av dem i förväg, utan kan anmäla dig på plats, under resans gång, och betala direkt till guiden. Vi vill att du ska kunna ta dagen som den kommer och inte vara låst till ett fast schema varje dag under resan. Undantaget är trekkingen upp för Mount Rinjani, som du behöver anmäla dig till i samband med att du bokar resan om du vill vara med på.

På vissa aktiviteter krävs ett visst antal deltagare för att den ska bli av. Följande extraaktiviteter finns på den här resan:


1. Ubud: Cykelutflykt

Förmiddagsutflykt mellan klockan 9 och 12. Vi cyklar ut på landsbygden och hälsar på hos en lokal familj för att se hur de lever och hur deras vardag ser ut. Du får vandra genom gröna risfält, och beroende på årstid får vi eventuellt se hur riset planeras eller skördas.

Det finns några branta stigningar längs vägen.

Pris ca 170 kr
Inkluderat Guide, cykelhyra
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras till en högre kostnad per person.


2. Ubud: Middag hos en lokal familj – REKOMMENDERAD 

Vi besöker en lokal familj för att se hur de lever och bor, och prova deras mat. Flera familjer bor i huset, uppdelade på olika rum, och huset består av flera byggnader som är konstruerade enligt hinduiska principer. Vilket väderstreck huset är vänt åt bestäms av Gunung Agung, det heliga berget för Balis hinduer. I trädgården finns en liten helgedom som används i religiösa ceremonier och symboliska offranden till gudarna.

Balineser äter oftast sittande på golvet, och man äter det mesta med händerna. Vill du hellre använda bestick finns det att tillgå. Middagen kommer direkt från storfamiljens kök och består oftast av soppa, grönsaker, bönor och kyckling.

Middagen kan kombineras med ett besök på ett lokalt tempel, Candi Tebing, från 1000-talet.

Pris ca 190 kr
Inkluderat Guide, middag, besök på templet
Inte inkluderat Dryck, förutom vatten

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer, och är baserat på minst 4 deltagare. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras till en högre kostnad per person.


3. Tetebatu: Halvdagstrekking

Vi lämnar hotellet kl 7, och vandrar mot vulkanen Rinjani. Den sista delen av vandringen går genom ett skogsområde vid foten av vulkanen, där det finns chans att se apor i träden. Du kan välja att ta lokalbussen tillbaka till hotellet från vandringens slutpunkt, eller att gå tillbaka genom risfälten om du känner för att vandra längre. Om du tar bussen tillbaka är du på hotellet ca kl 10.30, om du vandrar hela vägen tillbaka är du tillbaka ca kl 12.

Pris ca 130 kr
Inkluderat Engelsktalande guide
Inte inkluderat Dryck och dricks, lokalbuss

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst 7 deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras till en högre kostnad per person.


4. Gili-öarna: Snorkling från båt – REKOMMENDERAD 

Vill du komma ut en bit från stranden och snorkla i öppet vatten, vid de finaste korallreven? Då rekommenderar vi den här, där du även har stor chans att se havssköldpaddor. (Tänk bara på att inte röra vid korallerna – då finns det en stor risk att de dör inom kort. Se men inte röra gäller förstås även fiskar och sköldpaddor.) Vi tar båten från hotellet kl 9.30 och är tillbaka ca kl 14.

Pris ca 160 kr
Inkluderat Guide, hyra av snorklingsutrustning, båttur
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst fem deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras till en högre kostnad per person.


5. Komodo: Trekking bland komodovaraner – REKOMMENDERAD 

Vandring under ledning av utbildad personal från nationalparken. Vi vandrar över kullar och genom en uttorkad flodbädd, till ett skogsområde där det även växer flera olika sorters orkidéer – och förr eller senare än chansen stor att du står öga mot öga med en 2,5 meter lång komodovaran! Under den här vandringen är det även vanligt att man ser hjortar, vildsvin och många olika exotiska fågelarter.

Vandringen tar 2-3 timmar och det är viktigt att följa de instruktioner som ges på plats för att säkerheten ska kunna garanteras.

Pris ca 60 kr
Inkluderat Guide
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras till en högre kostnad per person.


6. Rinca: Trekking i nationalparken

En liknande vandring som den på Komodo, men här finns även bufflar, apor och vildhästar.

Vi lämnar båten klockan 7 och är tillbaka ca 9.30.

Pris ca 60 kr
Inkluderat Guide
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras till en högre kostnad per person.


7. Labuan Bajo: Massage – REKOMMENDERAD 

Ayo Mandiri Foundation hjälper personer med funktionsnedsättningar med utbildning och jobb. Här kan du få massage som är minst lika bra som på andra ställen – oftast bättre – och samtidigt stödja dem

Pris ca 180 kr
Inkluderat Transfer, massage
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras till en högre kostnad per person.


8. Bajawa: Heldagsutflykt

Efter frukost åker vi först till vulkanen Wolobobo. Härifrån har du fin utsikt över omgivningarna, och de andra vulkanerna i området, Inerie och Ebulobo. Därefter åker vi vidare genom kaffeplantage och traditionella byar vid foten av Inerie, och vandrar i Bena där du kan se hur lokalbefolkningen levde och bodde förr i tiden, och en lokal expertguide berättar mer.

Pris ca 230 kr
Inkluderat Transfer, entréavgifter, guide, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras till en högre kostnad per person.


9. Bajawa: Varma källorna i Soa

En knappt timme från Bajawa ligger det här populära utflyktsmålet för lokalbefolkningen. En kall bäck och en varm källa flyter ihop och gör temperaturen precis lagom att bada i. Vi rekommenderar att kvinnliga deltagare följer lokalbefolkningens exempel och har en tröja ovanpå baddräkten.

Pris ca 60 kr
Inkluderat Transfer, entréavgifter
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras till en högre kostnad per person.


10. Sanur: Tempel och Barong-dans

Start från hotellet kl 8.30, och vi börjar med att se traditionell dans i Denpasar. Därefter besöker vi templet Pura Taman Ayun i Mengwi och det berömda Tanah Lot-templet, i havet. Vi äter lunch i närheten av Tanah Lot vid 14-tiden och är tillbaka på hotellet ca kl 16.30


Pris ca 390 kr
Inkluderat Guide, transfers, dansuppträdande, entréavgifter, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras till en högre kostnad per person.


Förläng resan:

Den här resan slutar på Bali. Vill du stanna längre där? IndiGo Travel tar gärna emot volontärer på förskolor, skolor, miljöprojekt och byggprojekt i Ubud och i Lovina Beach på norra Bali, och på ett projekt för att bevara havssköldpaddorna på Nusa Penida. Här kan du läsa mer om volontärarbete på Bali!

Praktisk information inför din Äventyrsresa till Indonesien

VACCINATIONER Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B, samt tyfoidfeber. Risken att smittas av malaria är minimal på Bali men högre på de övriga öarna – vi rekommenderar att diskutera med din husläkare eller vaccinationscentral om det aktuella läget när du planerar att åka. Ha alltid heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRING För att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUM Om du ska stanna i Indonesien i högst 30 dagar och har svenskt pass behöver du inget visum alls. Ska du stanna i landet i 31-60 dagar kan du skaffa visum vid ankomst (Visa on arrival). Då får du ett visum som gäller i 30 dagar, och som går att förlänga med 30 dagar på plats i Indonesien.

Om du ska stanna i 31-90 dagar kan du även skaffa visum på den indonesiska ambassaden i Sverige före avresa. Ett utfärdat visum är giltigt i 60 dagar och måste användas inom 90 dagar från utfärdandet. Det går att förlänga med 30 dagar på plats i Indonesien. Om du inte reser in i Indonesien inom de 90 dagarna blir visumet ogiltigt, så ansök inte för tidigt.

Mer information finns på indonesiska ambassadens hemsida.

FLYG Flygresa från Sverige ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna.
VALUTA & KONTOKORT Du kan växla till dig indonesiska Rupies i Sverige, men det behövs oftast inte eftersom det finns gott om bankomater på flygplatserna och i städerna. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen på Bali, samt på många platser längs vägen.

Räkna med att göra av med ca 1.300-1.500 kr i veckan på mat, entréavgifter och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MAT Du bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Under bildfliken ser du de hotell vi i första hand använder, men det händer att de blir fullbokade. Då bokar vi ett likvärdigt hotell, så långt det är möjligt. Noteras att boendet generellt har lägre standard på de östra öarna än på Bali.

Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad på 4.500 kr.

Frukost ingår på alla hotell.

MEDRESENÄRER  Det här är en internationell resa. Ofta är många av deltagarna från Holland eftersom vi samarbetar med en holländsk researrangör, men det brukar även vara resenärer från andra länder. På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.
INTERNET & MOBIL Det finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden.