20 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Upplev rykande vulkaner, tropiska regnskogar, teplantage, risfält och vita sandstränder på den här aktiva gruppresan genom stora och fascinerande Java och mysiga lilla Bali. Magnifika tempel och palats, musiken och dansen och framförallt de vänliga och färgstarka människorna kommer att lämna bestående intryck, och vi avslutar resan med sol och bad på en av Giliöarna och i Sanur på södra Bali.

Flyg från Java till Bali ingår i resans pris.

 

Höjdpunkter på den här aktiva gruppresan genom Java och Bali

  • Åk genom spektakulära Puncuk-passet och besök teplantage i Gunung Mas
  • Koppla av på stranden i Pangandaran på södra Java
  • Utforska det äldsta hinduiska templet på Java i höglandet i Wonosobo
  • Upplev Borobudur utanför Yogyakarta – i klass med Angkor Wat och Bagan!
  • Gå på trekking upp för vulkanen Bromo
  • Upptäck några av Balis många tempel och unika kultur i Ubud
  • Njut av barfotaliv på mysiga Giliöarna
  • Avsluta på stranden i Sanur på södra Bali

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATION Indonesien. Resan startar i Bandung på Java och slutar i Sanur på Bali.
STARTDATUM Ca en gång i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Observera att minst 4 deltagare krävs för att den här resan ska bli av – kolla med oss hur många som anmält sig innan du bokar flyget, för säkerhets skull.
ÅLDERSGRÄNS Den här resan är i första hand avsedd för vuxna och tonåringar, men det går även bra att ta med lite yngre barn. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDE Du bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans inför, under och efter resan Boende i delat dubbelrum och frukost
Lokal guide under hela resan Transport med minibuss eller buss med a/c
Tåg från Yogyakarta till Malang Flyg från Surabaya (Java) till Denpasar (Bali)
Snabbåt från Bali till Giliöarna Snabbåt från Giliöarna till Bali
Entréavgifter i Borobudur och Bromo En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från Sverige Flygtransfer i Bandung och Bali
Reseförsäkring Extra utflykter
Övriga entréavgifter Måltider utöver frukost
SCHYSST RESANDE schysst-resande-indonesienNär du bokar den här resan med oss bidrar du till att stötta barn från familjer som lever med HIV/AIDS i norra Thailand, via vår egen fond I Mina Skor.

Dessutom stöttar du barnen på barnhemmet Ibu Harnik i Kalibaru på Java. Här bor för närvarande 42 barn, och för varje resenär donerar vi pengar genom vår lokala samarbetspartner. Pengarna går oavkortat till att köpa, skoluniformer och skolväskor och skor till barnen.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Bandung (Java)

Du är välkommen att checka in på hotellet i Bandung från kl 12. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen eller under förmiddagen dag 2, på olika tider beroende på flygen. Det är inga problem att komma till Bandung tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer.

Flygplatsen i Bandung heter Husein Sastranegara International Airport. Det är även möjligt att flyga till Jakarta och ta buss eller tåg därifrån till Bandung. Det tar drygt 3 timmar med buss och ca 4 timmar med tåg.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Bandung. Oftast är det ett hotell som heter Sukajadi, där det finns en pool så du kan koppla av efter resan. Om det hotellet är fullbokat lång tid i förväg bor vi på ett likvärdigt hotell. Klockan 18 träffar du guiden i lobbyn.

2

Dag 2: Bandung

Bandung är Indonesiens tredje största stad, och eftersom den ligger drygt 700 meter över havet har den ett behagligare klimat än jättegrannen Jakarta. Du kan välja mellan att upptäcka Bandung på egen hand eller vara med på en guidad tur av stan på förmiddagen och en konsert med Angklung-musik på eftermiddagen. Du kan läsa mer om programmet under fliken ”Extra/Förläng”.

Om du hellre gör något annat rekommenderar vi en promenad på Jalan Braga, en gata i centrala Bandung med flera gamla art deco-byggnader från den holländska kolonialtiden och mysiga caféer.

Du kan även åka till den aktiva vulkanen Tangkuban Perahu, 3 mil norr om Bandung om du vill. Det är den enda vulkanen i Indonesien som går att nå med bil.

Eller så kan du bara tillbringa den första heldagen i Indonesien vid poolen på hotellet och få en mjukstart inför det kommande resandet.

gruppresa-indonesien-java-bandung

3

Dag 3: Bandung - Puncak - Cipanas/Garut

Vi börjar resandet på riktigt, genom Javas vackra landskap och teplantage, och stannar till hos en teproducent i Gunung Mas. Därefter går färden vidare genom Puncak-passet till Cipanas och Garut, berömt för sina varma källor som förser de flesta hus i området med naturligt varmvatten.

Transfer: ca 4 timmar.

aventyrsresa-indonesien-java-gunung-mas

4

Dag 4: Cipanas/Garut - Naga - Pangandaran

Möjlighet att vara med på frivillig utflykt till vulkanen Papandayan på morgonen, om du vill. Läs mer om den under fliken Extra/Förläng. Annars går det bra att ta sovmorgon och bara utforska Garut till fots på förmiddagen.

Vid lunchtid reser vi vidare, mot Pangandaran vid havet på södra Java.

Transfer: ca 6-7 timmar.

aktiv-gruppresa-java-indonesien

5

Dag 5: Pangandaran

Koppla av på stranden, ta ett dopp i Indiska oceanen och se hur fiske på traditionellt sätt går till. Från stranden är det bara 3 kilometer till Pananjung naturreservat, som ligger på halvön Pananjung. Här finns många olika fågelarter, apor, hjortar och tropisk vegetation. Ibland stängs naturreservatet för att floran och faunan ska få återhämta sig, och då går det endast att vandra inom vissa avgränsade områden.

Det finns även möjlighet till en valfri utflykt till ”Green Canyon” på förmiddagen.

aventrysresa-java-indonesien-pangandaran

6

Dag 6: Pangandaran - Cilacap - Wonosobo

Efter frukost åker vi vidare till Wonosobo, via Cilacap. Wonosobo är en mysig stad med knappt 100.000 invånare på 800 meter över havet, och ligger vid foten av Dieng-platån. Det kan vara kyligt här på kvällarna, så ta med en varm tröja.

Transfer: ca 8 timmar.

gruppresa-java-indonesien-wonosobo

7

Dag 7: Wonosobo - Borobudur - Yogyakarta

Vi börjar dagen med att vandra genom Wonosobos vackra landskap, och ser ett av Javas äldsta hinduiska tempel framträda i morgondimman, innan vi reser vidare till Borobudur – ett av världens största buddhistiska monument. Mängder av pilgrimer besöker templet från 800-talet varje år. Det består av flera våningar, dekorerade med 2.672 olika paneler med reliefer och över 500 stupor, och visar vägen till nirvana.

En lokal expertguide berättar allt du vill veta om det här magnifika templet, som är upptaget på UNESCOs Världsarvslista.

Transfer : ca 3 timmar.

billig-aventyrsresa-java-borobudur

8

Dag 8: Yogyakarta

Du kan antingen uppleva Yogyakarta på egen hand eller delta i en valfria och rekommenderade sightseeing med becak (cykeltaxi). Läs mer om den under Extra/Förläng.

Vi rekommenderar Sultanens palats (Ullen Sentalu) och marknaderna på Jalan Malioboro. På kvällen kan du se en föreställning av klassisk Ramayana-balett.

aktiv-resa-java-indonesien-yogyakarta

9

Dag 9: Yogyakarta

Ledig dag. Om du vill kan du följa med till det berömda hinduiska tempelkomplexet Prambanan, strax utanför Yogyakarta. Det byggdes omkring år 850 av antingen Rakai Pikatan, kung av den andra Mataramdynastin eller Balitung Maha Sambu under Sanjayadynastin. Här finns 224 tempelruiner tillägnade Brahma, Shiva och Vishnu.

billiga-gruppresor-till-indonesien-trekking

10

Dag 10: Yogyakarta - Malang (tåg)

Resan går vidare med tåg till Malang, en av Javas största städer och en favorit hos holländarna som direkt eller indirekt styrde Indonesien från 1816 till 1940. Det är inte svårt att förstå varför de gillade den här staden som ligger 450 meter över havet – temperaturen är behagligare och kvällarna svalare än i låglandet.

Vi kommer fram till Malang på eftermiddagen och de centrala delarna går utmärkt att utforska till fots.

Transfer: ca 8 timmar

11

Dag 11: Malang - Mount Bromo

Efter frukost åker vi vidare, till en av resans absoluta höjdpunkter: vulkanen Mount Bromo. Vi övernattar i Cemoro Lawang, med utsikt över vulkanen.

Transfer: ca 5 timmar

aventyrsresor-java-indonesien-bromo

12

Dag 12: Bromo - Surabaya - Denpasar - Ubud (flyg)

Den här dagen börjar klockan 4 på morgonen för den som vill – då startar en frivillig utflykt till utsiktspunkten för vulkanen Semeru – en 3 676 meter hög aktiv vulkan som är Javas högsta berg. Utbrott har pågått mer eller mindre konstant sedan 1967. Läs mer under fliken Extra/Förläng.

Inte sugen på att starta dagen kl 4? Inga problem. Det är frivilligt, och de andra kommer tillbaka till hotellet klockan 8 och äter frukost.

Därefter är det dags att åka vidare, till flygplatsen i Surabaya där vi tar flyget till Denpasar på Bali.

Transfer: Bromo – Surabaya ca 3 timmar, flyg Surabaya – Denpasar ca 1 timme, Denpasar – Ubud ca 1 timme

13

Dag 13: Ubud

Ubud (uttalas ”O-bood”) är Balis kulturella centrum. Här finns massor att göra, och du kan antingen hitta på något på egen hand eller följa med på en cykelutflykt genom några av Balis berömda risterrasser på förmiddagen.

Eller kanske ett besök i Ubud Monkey Forest, eller ”Sacred Monkey Forest Sanctuary” som det egentligen heter? Det är en av Ubuds största turistattraktioner. Här bor runt 600 långsvansade makaker, och det går bra att mata dem om du vill. Det finns bananer att köpa på på plats. Aporna är inte rädda för människor, men vi rekommenderar att inte låta dem klättra på dig och du ska självklart inte försöka lyfta upp dem. Att bli biten eller riven av en apa är ingen bra avslutning på din resa, och det är bättre att betrakta dem på lite avstånd. Inom området finns också tre intressanta hinduiska tempel från 1300-talet som är väl värda ett besök.

Det finns även många konstgallerier och mysiga caféer i Ubud, och du kan se traditionell balinesisk dans i Ubud Palace nästan varje kväll.

billig-resa-bali-ubud

14

Dag 14: Ubud

Ännu en heldag i mysiga Ubud. Besök gärna något av de muséer som finns – vi rekommenderar särskilt konst muséet Neka. Det finns även möjlighet att vara med på en matlagningslektion eller gå på spa och få balinesisk massage. Vill du göra något mer fartfyllt? Det finns forspaddling utanför Ubud som du enkelt kan boka genom hotellet.

aventyrsresor-bali

15

Dag 15: Ubud - Giliöarna

Efter frukost åker vi mot färjelägret i Padangbai, där båten till en av Giliöarna väntar. Båtresan tar 4-5 timmar beroende på väder och vind.

Giliöarna är tre små öar; Gili AirGili Meno och Gili Trawangan. Vilken ö vi bor på beror på tillgången på boende för tillfället – öarna och små, och det händer att hotell och bungalows blir fullbokade långt i förväg.

Transfer: ca 4 timmar (inklusive båtresan) 

gili-oarna-lombok-billiga-resor-bali

16

Dag 16: Giliöarna

På alla tre öarna finns strand runt om, och öarna är så små att du enkelt vandrar runt dem på mellan en och två timmar. På Giliöarna finns inga bilar – däremot finns några hästdroskor, och cyklar att hyra – men det mesta kretsar förstås till stränderna och havet. Här finns bra snorkling, korallrev, vita sandstränder och allt du behöver för några avkopplande dagar med barfotaliv i paradiset.

solresa-bali-lombok-billig-rundresa

17

Dag 17: Giliöarna

Längst från fastlandet ligger Gili Trawangan, som är lite större och lite mer utvecklad än de andra två öarna. Här finns ett större utbud av nöjen och lite fler turister, men det är fortfarande lugnt och fridfullt jämfört med exempelvis de stora turistorterna på Bali.

Även här finns bra snorkling och möjligheter att dyka för den som har dykcert. Under vattenytan väntar havssköldpaddor, vackra korallrev och färgglada fiskar. Tänk bara på att inte röra vid korallerna – de är känsliga, och dör lätt.

billig-resa-bali-lembongan

18

Dag 18: Giliöarna

Närmast ”fastlandet” (som är den mycket större ön Lombok) ligger lilla Gili Air. Njut av stranden och/eller poolen, ta en promenad runt ön – den är så liten att du går runt den längs stränderna på ungefär 90 minuter – unna dig en balinesisk massage och god mat.

Massage på ett av de enklare ställena ska inte kosta mer än 100.000 rupies (ungefär 60 kronor), och vill du lyxa till det lite rekommenderar vi Utopia Spa. Nyttig och god mat finns på Pachamama Organic, och vill du inte se solnedgången från Grand Sunset båda kvällarna är Mowie’s Bar en kvarts promenad söderut ett bra alternativ.

gruppresa-bali-lombok

19

Dag 19: Giliöarna - Sanur

Vi avslutar resan med mer strand och hav, i Sanur på södra Bali. Här kan du känna dig som en klassisk turist utan behöva skämmas, och beställa lunch på stranden eller balinesisk massage i skuggan under en palm. Här kan du även testa windsurfing, vattenskidor, dykning, segling och fiske – eller kanske bara relaxa vid poolen på hotellet?

Transfer: ca 4 timmar (inklusive båtresan) 

billig-resa-bali-gruppresa-sanur

20

Dag 20: Sanur

Utcheckning är kl 12, så försök passa in ditt flyg efter det. Balis flygplats ligger i Denpasar, nära Sanur. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill vara ute och shoppa eller ligga på stranden under dagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete på Bali? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse på Bali med att volontärarbeta i Ubud, Lovina Beach eller på grannön Nusa Penida.

Extra aktiviteter

Det finns ett antal frivilliga extraaktiviteter på den här resan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig behöver du inte boka någon av dem i förväg, utan kan anmäla dig på plats, under resans gång, och betala direkt till guiden. Vi vill att du ska kunna ta dagen som den kommer och inte vara låst till ett fast schema varje dag under resan. 

På vissa aktiviteter krävs ett visst antal deltagare för att den ska bli av. Följande extraaktiviteter finns på den här resan:


1. Bandung: Stadstur och Angklung-konsert

En heldag med en lång paus mitt på dagen när du kan njuta av poolen på hotellet eller ta siesta på rummet.

Vi lämnar hotellet kl 8.30 och besöker Gedung Sate, en berömd regeringsbyggnad och ett fint exempel på neoklassisk holländsk design blandat med lokal arkitektur. Därefter väntar Asia-Africa-muséet och vi avslutar med ett besök hos en lokal docktillverkare.

Klockan 12 är vi tillbaka hotellet för lunch och avkoppling, och kl 14.45 ger vi oss ut i folkvimlet igen, för att se en föreställning i Angklung – traditionell musik med bambuinstrument där publiken får vara delaktig.

Pris ca 190 kr
Inkluderat Guide, transport, Angklung-föreställning
Inte inkluderat Entréavgifter, dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras till en högre kostnad per person.


2. Papandayan-vulkanen

Halvdag med tidig start. Klockan 7 startar vi från hotellet och kör mot den aktiva vulkanen Papandayan, 2.622 meter över havet. Vulkanen hade sitt senaste utbrott 2002. En lokal guide leder vandringen till vulkanens krater där du kan se se en grön ”sjö”. Det sprutar het ånga ur flera hål i marken, leran kokar och gul svavelånga stiger upp från kratern. Det är som att vara på en annan planet!

Pris ca 490 kr
Inkluderat Guide, transfer, entréavgift
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras till en högre kostnad per person.


3. Pangandaran: Green Canyon – REKOMMENDERAD 

Start från hotellet efter frukost klockan 8. Vi börjar med att besöka små lokala producenter av palmsocker och dockor till skuggteater innan vi åker vidare till huvudattraktionen: Green Canyon, en smal naturlig kanjon där vi byter till kanot och sakta glider fram och njuter av vad naturen har skapat. Det går bra att simma för den som vill.

Pris ca 210 kr
Inkluderat Guide, transfers, entréavgift, kanothyra
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras till en högre kostnad per person.


4. Wonosobo: Dieng-platån

Lär dig mer om Batavias historia! Batavia är det gamla namnet på Jakarta, och här tar vi dig med till det gamla stadshuset som nu är omgjort till historiskt museum. Vi besöker även sjöfartsmuséet och besöker hamnen i Sunda Kelpa och en lokal marknad. Halvdagsutflykt.

Pris ca 210 kr
Inkluderat Guide, entréavgifter, transfer
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras till en högre kostnad per person.


5. Yogyakarta: Stadstur

Transport med becak (cykeltaxi) – ett miljövänligt och bra sätt att se Yogyakarta. Vi besöker Sultanens palats, en lokal silversmed, en batiktillverkare och vattenpalatset Taman Sari. Turen slutar på Jalan Malioboro, Yogyakartas berömda shoppinggata.

Du blir upphämtad på hotellet klockan 8 och vi är tillbaka vid 14-tiden.

Pris ca 180 kr
Inkluderat Lokal guide, cykeltaxi, entréavgifter
Inte inkluderat Dryck och dricks, lunch

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras till en högre kostnad per person.


6. Bromo: Soluppgång vid vulkanen – REKOMMENDERAD 

Vi lämnar hotellet redan vid 4-tiden på morgonen och åker med jeep till en utsiktsplats där du kan se solen gå upp över vulkanen. Därefter väntar hästar som tar oss närmare kratern, och du kan se den gula svavelångan stiga uppåt. Eftersom det här är en vulkan som fortfarande är aktiv beror dagsformen på hur nära vi kan komma utan att riskera säkerheten. Vi är tillbaka på hotellet klockan 8, i lagom tid för frukost.

Pris ca 270 kr
Inkluderat Guide, transfers med jeep och häst
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras till en högre kostnad per person.


7. Ubud: Cykelutflykt

Förmiddagsutflykt mellan klockan 9 och 12. Vi cyklar ut på landsbygden och hälsar på hos en lokal familj för att se hur de lever och hur deras vardag ser ut. Du får vandra genom gröna risfält, och beroende på årstid får vi eventuellt se hur riset planeras eller skördas.

Det finns några branta stigningar längs vägen.

Pris ca 170 kr
Inkluderat Guide, cykelhyra
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras till en högre kostnad per person.


8. Ubud: Middag hos en lokal familj – REKOMMENDERAD 

Vi besöker en lokal familj för att se hur de lever och bor, och prova deras mat. Flera familjer bor i huset, uppdelade på olika rum, och huset består av flera byggnader som är konstruerade enligt hinduiska principer. Vilket väderstreck huset är vänt åt bestäms av Gunung Agung, det heliga berget för Balis hinduer. I trädgården finns en liten helgedom som används i religiösa ceremonier och symboliska offranden till gudarna.

Balineser äter oftast sittande på golvet, och man äter det mesta med händerna. Vill du hellre använda bestick finns det att tillgå. Middagen kommer direkt från storfamiljens kök och består oftast av soppa, grönsaker, bönor och kyckling.

Middagen kan kombineras med ett besök på ett lokalt tempel, Candi Tebing, från 1000-talet.

Pris ca 190 kr
Inkluderat Guide, middag, besök på templet
Inte inkluderat Dryck, förutom vatten

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer, och är baserat på minst 4 deltagare.


9. Lembongan: Snorkling från båt – REKOMMENDERAD 

Vill du komma ut en bit från stranden och snorkla i öppet vatten, vid de finaste korallreven? Då rekommenderar vi den här. (Tänk bara på att inte röra vid korallerna – då finns det en stor risk att de dör inom kort.)

Pris ca 190 kr
Inkluderat Guide, hyra av snorklingsutrustning, båttur
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst fem deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras till en högre kostnad per person.


Förläng resan:

Den här resan slutar på Bali. Vill du stanna längre där? IndiGo Travel tar gärna emot volontärer på förskolor, skolor, miljöprojekt och byggprojekt i Ubud och i Lovina Beach på norra Bali, och på ett projekt för att bevara havssköldpaddorna på Nusa Penida. Här kan du läsa mer om volontärarbete på Bali!

Praktisk information inför din Äventyrsresa till Indonesien

VACCINATIONER Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B, samt tyfoidfeber. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRING För att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUM Om du ska stanna i Indonesien i högst 30 dagar och har svenskt pass behöver du inget visum alls. Ska du stanna i landet i 31-60 dagar kan du skaffa visum vid ankomst (Visa on arrival). Då får du ett visum som gäller i 30 dagar, och som går att förlänga med 30 dagar på plats i Indonesien.

Om du ska stanna i 31-90 dagar kan du även skaffa visum på den indonesiska ambassaden i Sverige före avresa. Ett utfärdat visum är giltigt i 60 dagar och måste användas inom 90 dagar från utfärdandet. Det går att förlänga med 30 dagar på plats i Indonesien. Om du inte reser in i Indonesien inom de 90 dagarna blir visumet ogiltigt, så ansök inte för tidigt.

Mer information finns på indonesiska ambassadens hemsida.

FLYG Flygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna.
VALUTA & KONTOKORT Du kan växla till dig indonesiska Rupies i Sverige, men det behövs oftast inte eftersom det finns gott om bankomater på flygplatserna och i städerna. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Bandung, eller i stan, samt på många platser längs vägen.

Räkna med att göra av med ca 1.300-1.500 kr i veckan på mat, entréavgifter och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MAT Du bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Under bildfliken ser du de hotell vi i första hand använder, men det händer att de blir fullbokade. Då bokar vi ett likvärdigt hotell, så långt det är möjligt.

Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad på 5.000 kr.

Frukost ingår på alla hotell utom i Cipanas.

MEDRESENÄRER  Det här är en internationell resa. Ofta är många av deltagarna från Holland eftersom vi samarbetar med en holländsk researrangör, men det brukar även vara resenärer från andra länder. På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.
INTERNET & MOBIL Det finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden.