21 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

En intressant gruppresa för dig som gillar olika kulturer, djur och natur, sol och bad och storstadspuls – här får du allt i ett! Upplev mångkulturella Malaysias rika flora och fauna, njut av strandliv, lär känna den spännande blandningen av kulturer och avsluta i världsmetropolen Singapore!

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom Malaysia och Singapore

  • Lär känna historiskt intressanta Malacka
  • Upplev malaysisk, kinesisk och indisk kultur i Kuala Lumpur
  • Upptäck mysiga ön Penang
  • Vandra bland vattenfall och teplantage i Cameron Highlands
  • Lär dig mer om Malaysias spännande djur och natur i Taman Negara nationalpark
  • Se havssköldpaddor lägga ägg på stranden i Cherating (juli till mitten av september)
  • Se orangutanger i sin naturliga miljö
  • Njut av sol och badPulau Tioman (april till september) eller Langkawi (oktober till mars)
  • Avsluta med storstad och shopping i Singapore

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

 

DESTINATIONMalaysia och Singapore. Resan startar i Malacka (15 mil söder om Kulala Lumpur) och slutar i Singapore. Obs: Resor som startar mellan 1 oktober och 31 mars startar i Kuala Lumpur, och ön Pulau Tioman på östkusten ersätts av den fina ön Langkawi på västkusten för att undvika monsunregnen på den östra sidan.
STARTDATUMCa två gånger i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Observera att minst 4 deltagare krävs för att den här resan ska bli av – kolla med oss hur många som anmält sig innan du bokar flyget, för säkerhets skull.
ÅLDERSGRÄNSDen här resan är i första hand avsedd för vuxna och tonåringar, men det går även bra att ta med lite yngre barn. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum och frukost
Lokal guide i Malaysia & välkomstvärd i SingaporeTransfer med minibuss med luftkonditionering
Båtresor enligt specifikationBuss från Malacka till Singapore
Entréavgift till Taman Negara NationalparkBevarandeavgift på Langkawi och i Taman Negara
Två guidade vandringar i Taman NagaraUNESCO-arvsavgifter i Malacka och Penang
Flygplatstransfer vid ankomst och avresaEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
ReseförsäkringExtra utflykter
Entréavgifter, utöver specifikationMåltider utöver frukost
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt. Här kan du se lite av vad pengarna gick till 2019.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Malacka

Du är välkommen att checka in på hotellet i Malacka från klockan 12. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det är inga problem att komma till Malacka tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer. Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Malacka – oftast är det på Ibis Hotel, mitt i stan.

Om du landar i Malacka på resans första dag ingår transfer från flygplatsen till hotellet.

Malacka är huvudstad i delstaten med samma namn – en mysig stad med ca 150.000 invånare. Staden är belägen vid Malackasundet på den södra delen av Malackahalvön, och blev upptagen på UNESCOs världsarvslista 2008.

singelresa-malaysia-malacka

2

Dag 2: Malacka

Ledig dag i Malacka, som du antingen kan tillbringa med upptäcka stan på egen hand eller följa med på den guidade tur till fots som ordnas genom guiden.

Staden var huvudstad i Malackasultanatet och var centrum för den malajiska världen på 1400- och 1500-talet, efter att malajerna flyttat över från Sumatra, och var den mest utvecklade delen av Malackahalvön innan portugiserna intog den år 1511. Århundraden av kolonisering av portugiser, holländare och britter har gjort tydliga avtryck i stadens arkitektur.

Ta gärna en becak (cykeltaxi) och besök de kinesiska kvarteren. Det är särskilt rekommenderat på kvällen – då finns det många bra och billiga ställen att äta på, särskilt på Jonker Street som har en livlig kvällsmarknad. Den ligger inom enkelt gångavstånd från det hotell vi normalt bor på.

gruppresor-malaysia-malacka

3

Dag 3: Malacka - Kuala Lumpur

Vi tar bussen till Kuala Lumpur, som är en av våra favoritstäder i Sydostasien. Vi bor centralt, i Chinatown.

Här blandas många olika kulturer, religioner och människor med traditionellt och modernt – och man hittar något nytt runt varje gathörn. Om du vill kan du följa med på den valfria heldagssightseeing som ordnas – läs mer om den under fliken ”Extra/Förläng” – eller så kan du upptäcka Kuala Lumpur på egen hand!

Den första dagen i huvudstaden får du tillbringa som du vill. Kanske hinner du med en av stadens stoltheter – Petronas Twin Towers – redan första kvällen?

Transfer med buss: ca 3 timmar

malaysia-gruppresor-kuala-lumpur

4

Dag 4: Kuala Lumpur

Missa inte Jalan Petaling, den stora gågatan i Chinatown – här finns massor av små gatustånd med god och billig mat. Little India ligger nära centralstationen (KL Sentral) och här hittar du minst lika god indisk mat. Kuala Lumpurs befolkning är i övrigt mestadels muslimer, liksom i resten av Malaysia, och du ska förstås inte heller missa halalmaten som serveras lite överallt.

Ett trevligt utflyktsmål är Batugrottorna, som ligger vid slutstationen på en av spårvagnslinjerna. Stationen heter Batu Caves. Det är Kuala Lumpur mest besökta turistmål (möjligen undantaget Petronas Towers), och platsen har flera grottor och tempel. Batugrottorna är den populäraste heliga platsen för hinduer utanför Indien, och är helgade åt Lord Murugan. Se upp för de många makaker som bor här – de är snabba och orädda och försöker komma åt allt från godis till kameror. Det finns även fladdermöss i flera av grottorna.

batugrottorna-kuala-lumpur

5

Dag 5: Kuala Lumpur

En ledig dag i huvudstaden. Kuala Lumpur är mindre hektisk än till exempel Bangkok, Jakarta, Delhi och Peking. Det finns en charmig spårvagn som enkelt och billigt tar dig mellan många av attraktionerna.

Om du gillar marknader rekommenderar vi ett besök på Chow Kit, där du hittar massor av färsk frukt och andra livsmedel.

gruppresor-malaysia-kuala-lumpur

6

Dag 6: Kuala Lumpur - Penang

Resan går vidare norrut, och via en av Sydostasiens längsta broar når vi den mysiga ön Penang. Vi bor i huvudorten Georgetown, som har flera intressanta byggnader från den brittiska kolonialtiden.

Transfer: 5-6 timmar

7

Dag 7: Penang

Ledig dag på Penang, där du kan välja om du vill följa med på en guidad cykeltur i och runt Georgetown tillsammans med guiden eller utforska Penang på egen hand.

Det finns även flera stränder på Penang, om du är sugen på lite strand och bad. Den största heter Batu Feringghi och ligger på norra sidan, 30 minuter från Georgetown med taxi eller buss. Om du vill ha en lugnare och mer oexploaterad strand rekommenderar vi att ta båten från Batu Feringghi till Monkey Beach, på nordvästra spetsen av ön. Den är en del av Penang nationalpark, och går bara att nå via båt eller genom att trekka i två timmar genom nationalparken från Teluk Bahang.

penang-gruppresor-malaysia

8

Dag 8: Penang - Ipoh - Orangutan Island - Cameron Highlands

Resan går vidare, från Penang på västkusten till höglandet. På vägen stannar vi vid templet Sam Poh Tong cave temple i Ipoh – Malaysias största grottempel, som grundades av en kinesisk buddhistmunk på 1890-talet.

Vi stannar även vid Orangutan Island, en liten ö i sjön Tasik Bukit Merah. Här finns orangutanger som räddats från illegal handel eller omhändertagits av andra anledningar, och man inriktar sig på både rehabilitering och avel, för att stärka populationen.

Cameron Highlands, som ”upptäcktes” av de brittiska kolonisatörerna på 1800-talet. Cameron Highlands ligger på 1100 till 1500 meters höjd över havet, och här går dagstemperaturen sällan över 24 grader. På nätterna kan det vara riktigt kyligt.

Transfer: 4-5 timmar

Fotnot: Orangutan Island kan endast nås med båt. Vid lågt vattenstånd eller extrema väderförhållanden måste därför besöket där ställas in.

gruppresor-singelresor-malaysia

9

Dag 9: Cameron Highlands

Ledig dag på höglandet, som du antingen kan tillbringa på egen hand eller följa med på den valfria utflykt genom teplantagen som ordnas genom guiden. Läs mer om den under ””Extra/Förläng”.

Om du hellre vill vandra och njuta av den svalare klimatet och den vackra naturen finns det utmärkta möjligheter till det.

rundresa-malaysia-cameron-highlands

10

Dag 10: Cameron Highlands - Taman Negara

Vi åker vidare österut, tills vi når Taman Negara nationalpark.

Regnskogen i Taman Negara är en av de äldsta i världen, och den har rötter som går 130 miljoner år bakåt i tiden. Här finns sjöar, vackra vattenfall och floder – och en fantastiskt djur- och naturliv med över 14.000 olika sorters växter och träd och många däggdjur (bland annat hjortar, apor, tapirer och vildsvin), fåglar, reptiler och fiskar.

Entréavgiften till nationalparken ingår i resans pris, det gör även en kvällssafari med en lokal guide.

Transfer: 4-5 timmar

äventyrsresor-malaysia-Taman Negara

11

Dag 11: Taman Negara

Vi börjar dagen med en guidad vandring i djungeln, som ingår i resans pris. Om du vill kan du följa med på en båttur till grottan Gua Telinga, där det bland annat finns massor av fladdermöss. Om du har tur kan du även få se malaysiska jättesköldpaddor, som kan väga över 50 kilo!

rundresor-malaysia-nattsafari

12

Dag 12: Taman Negara - Cherating

På morgonen åker vi båt längs floden Tembeling, och om du har tur kan du få se näshornsfåglar, gibbonapor, uttrar och kungsfiskare längs vägen. I Kuala Tembeling byter vi till buss och åker vidare österut till kusten och Cherating, en mysig liten fiskeby med en fin strand och möjlighet till sol och bad.

malaysia-äventyrsresor-cherating

Transfer med båt och buss: ca 5-6 timmar.

*Fotnot: Vid lågt vattenstånd är det inte möjligt att åka båt mellan Taman Negara och Kuala Tembeling. Då ersätts båtresan med buss.

13

Dag 13: Cherating

Ledig dag i Cherating. Om du vill kan du följa med på en valfri båtresa genom mangrovelandskapet och se en del av det rika djur- och naturliv som finns här.

Det går även bra att upptäcka Cherating på egen hand, eller bara ta det lugnt på stranden eller vid hotellpoolen. Eller kanske åka ned till Kuantan Beserah, 3 mil söderut? Här finns möjligheter till windsurfing på Balok Beach, om vädret tillåter.

Cherating är även känt för sina havssköldpaddor, som lägger ägg på stranden från juli till mitten av september. De kommer på natten, och det är möjligt att se dem för de som vill – men på avstånd, så de inte känner sig stressade och störda. Då finns det risk att de simmar ut till havs igen utan att ha lagt sina ägg.

singelresor-malaysia-cherating

14

Dag 14: Cherating - Pulau Tioman

Resan går söderut längs kusten, till Cherating. Därifrån tar vi båten över till den vackra ön Pulau Tioman, där det är dags att säga hejdå till resans malaysiske guide. Pulau Tioman är en liten ö, och om du behöver hjälp med något här går det bra att fråga i receptionen på hotellet.

Transfer: Buss och båt, ca 4-5 timmar

15-17

Dag 15 till 17: Pualu Tioman

Lediga dagar på ön Pulau Besar, som har formen av en sköldpadda. I forna tider sökte handelsfartyg, pirater och fiskare skydd här. Enligt legenden är ön viloplatsen för en vacker drakprinsessa som var på väg från Kina till Singapore för att möta sin prins.

Det finns flera fina stränder på ön, och bra snorkling. Det finns även möjlighet att dyka för dig som har dykcert. Tänk bara på att hela området är en marin nationalpark, och det är strängt förbjudet att ta med snäckskal, koraller eller annat. Se men inte röra!

Observera att den här resan har en annan rutt mellan 1 oktober och 31 mars, på grund av monsunperioden i östra Malaysia. Under den perioden ersätts vistelsen på Pulau Tioman med en extra dag på Penang och tre dagar på fina ön Langkawi på västkusten istället.

Transfer: ca 2 timmar + ca en timme med båt

perhentianöarna-singelresor-malaysia

18

Dag 18: Pulau Tioman - Singapore

Ny dag – nytt land! Vi båten tillbaka till fastlandet, där en ny lokal guide upp och följer med över gränsen till Singapore och ser till att gruppen hittar till hotellet.

Du kommer att märka att Singapore påminner en del om Kuala Lumpur. Här finns samma spännande blandning av malaysisk, kinesisk och indisk kultur, men med ett lite större inslag av europeiska influenser, fler västerlänningar och fler skyskrapor.

I Singapore ingår bara guide/värd vid ankomsten. De övriga dagarna får du tillbringa på egen hand, men det är enkelt i Singapore. De flesta pratar engelska, och tunnelbanan går nästan överallt. Vi rekommenderar att köpa ett tredagarskort som kostar 20 Singaporedollar (ca 140 kr). Vi bor normalt på ett hotell som heter Parc Sovereign Hotel Tyrwhitt, som ligger 10 minuters gångväg från tunnelbanestationen Lavender.

Singapore är en kompakt stad med en av världens mest moderna infrastrukturer. Här finns massor att upptäcka vad gäller mat, utflykter och såklart – shopping. Om du vill kan du äta italiensk mat, dricka vin från Kalifornien, fynda allt mellan japansk elektronik och indiska saris och andas ut i den världsberömda botaniska trädgården.

Boat Quay och Orchard Road är de mest livade nöjesstråken. På Boat Quay ligger barerna tätt, det är enkelt, och säkert, att promenera runt mellan jazzhaken, pubarna och diskoteken. På Orchard Road finns de dyrare och mer exklusiva nöjesställena.

Transfer med båt och buss: ca 4 timmar.

19

Dag 19: Singapore

Några förslag på vad du kan göra i Singapore:

Botaniska trädgården är en oas i storstadslivet, grundad redan 1859. Här finns både tropisk regnskog och välansade parker, och du kan se tusentals orkidéer, sköldpaddor som simmar i små dammar och människor som praktiserar tai-chi.

Singapores zoo är världsberömt. Här finns över 2 000 djur, av 240 olika arter. Det finns en barnavdelning där barnen kan få klappa djuren och Night Safari på kvällarna.

Raffles Hotel är inte bara ett hotell, mer en institution, och en given sevärdhet. Singapore Sling heter drinken alla talar om (den skapades här), men själva hotellet står för den verkliga attraktionen. Kolonialstil och sköna små trädgårdar som lockat både Charlie Chaplin och Michael Jackson som gäster.

rundresa-malaysia-singapore

20

Dag 20: Singapore

Historiska Museet har utställningar om landets historia och hur Singapore blev en självständig nation. Guidade rundturer på engelska ges varje dag.

Sentosa Island är en ”nöjes-ö” för alla åldrar med undervattensvärld, sportanläggningar, vattenlek, museum, fjärilspark och mycket mera. Santosa kan nås med linbana, båt, buss eller taxi.

Sugen på lite shopping innan du åker hem? Kameror, datorer och elektronik är billigt i Singapore. I Chinatown, Little India och längs Arab Street hittar du billiga kläder, tyger och souvenirer.

singapore-gruppresor

21

Dag 21: Singapore

Resans sista dag, och det går bra att stanna på hotellrummet fram till klockan 12 om du vill. Transfer från hotellet till flygplatsen ingår. (Du kan även enkelt ta dig till flygplatsen med tunnelbana. Det tar ca 50 minuter, med tågbyte på stationen Tanah Merah.)


Specialarrangemang på den här resan:

Liten grupp (upp till 6 personer)
Grupper med färre än 7 personer kommer att resa i sällskap av en engelsktalande förare som också fungerar som guide. När det är färre än 7 personer, kommer reseledaren inte nödvändigtvis att övernatta på samma boende som gruppen överallt. Reseledaren kommer inte att följa med gruppen till Pulau Tioman (apr-sep) eller Langkawi (okt-mar) men kommer tillbaka för att följa med gruppen på fastlandet efteråt.

Grupper på 7 personer eller fler
Grupper på 7 och uppåt kommer att åtföljas av en lokal engelsktalande reseledare och en separat förare under hela resan, även på öarna Pulau Tioman (apr-sep) och Langkawi (okt-mar). Reseledaren övernattar på samma ställen som gruppen utom i Kuala Lumpur.

Oavsett gruppens storlek finns ingen guide i Singapore, men gruppen får transport till hotellet den första dagen och assistans vid incheckningen.

Vänligen notera att man bor på den fina ön Langkawi på västkusten på resor som startar mellan 1 oktober och 31 mars istället för på Pulau Tioman. Detta beror på att det då är kraftiga monsunregn på östkusten där Pulau Besar ligger.

Den 1 oktober till 31 mars ser resrutten ut så här: 
Dag 1-3 Kuala Lumpur; dag 4-6 Taman Negara; dag 7-8 Cameron Highlands; dag 9-11 Penang; dag 12-15 Langkawi; dag 16 flyg till Kulala Lumpur, transfer till Malacka; dag 17 Malacka; dag 18-21 Singapore.

Extra aktiviteter

Det finns ett antal frivilliga extraaktiviteter på den här resan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig behöver du inte boka av dem i förväg – utan det går bra att anmäla dig på plats, under resans gång, och betala direkt till guiden. Vi vill att du ska kunna ta dagen som den kommer och inte vara låst till ett fast schema varje dag under resan. 

Om inte ett visst antal deltagare anmäler sig till en extraaktivitet kan den bli inställd.

Följande extraaktiviteter finns på den här resan:

1. Malacka: Sightseeing till fots

En halvdagstur som tar ca 4 timmar, där du får lära dig mer om Malackas intressanta historia. Malacka har varit koloniserat av Portugal, Holland, England och Japan, och det har satt tydliga spår i stadens arkitektur.

Vi besöker det holländska torget med det rosa stadshuset, som blivit en symbol för Malacka, och därefter kristuskyrkan, klocktornet och Drottning Victoria-fontänen. Sedan vandrar vi vidare till Cheng Hoon Teng, det äldsta kinesiska templet i Malaysia, grundat år 1645.

Prisca 190 kr
InkluderatEngelsktalande guide
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.

Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


 2. Kuala Lumpur: Sightseeing i stan

Vi besöker moskén Jamek, en av landets viktigaste. Därefter väntar Kungliga Palatset och Kuala Lumpurs Chinatown. Du kommer även att se parlamentshuset, den vackra järnvägsstationen och mycket annat. Ett besök i ett traditionellt malaysiskt hus och hos en batiktillverkare ingår också, innan heldagsutflykten avslutas vid de berömda Batugrottorna.

Notera att moskén inte går att besöka på fredagar (pga fredagsbönen).

Prisca 290 kr
InkluderatEngelsktalande guide, transfers
Inte inkluderatDryck och dricks, lunch, entréavgifter

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


3. Kuala Lumpur: Kulturkväll

Upplev Chinatowns spännande kvällsliv! Fynda kinesiska örter och märkeskopior på kvällsmarknaden, njut av en malaysisk buffé och se en traditionell dansföreställning. Vi avslutar kvällen med ett besök utanför de berömda Petronas Twin Towers – som mellan 1998 och 2004 var världens högsta byggnad och fortfarande är en symbol för både huvudstaden och hela Malaysia.


Prisca 360 kr
InkluderatEngelsktalande guide, transfers, middag och dansföreställning
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.

Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


4. Cameron Highlands: Trekking & Teplantage

Vi besöker berget Gunung Brinchang (2000 meter över havet) och de vackra teplantagen som omger berget och dalarna. Det enda sättet att ta sig upp hit är med jeep, men vi vandrar genom det vackra landskapet.

Om möjligt besöker vi även Sungai Palas Tea Factory, men de har stängt för besökare på helger, måndagar och vissa andra speciella dagar.

Prisca 150 kr
InkluderatEngelsktalande guide, transfers, trekking, besök på teplantage, besök på tefabrik (om öppet)
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.

Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


5. Penang: Sightseeing från cykelsadeln  – REKOMMENDERAD 

Cykel är ett perfekt sätt att utforska Penang! Turen tar totalt 4-5 timmar, och startar vid Tanjung City Marina. Du får uppleva hamnen, templen Cheah Kongsi och Hock Teik Cheng Sin, moskén i Lebuh Acheh och du får lära dig hur man tillverkar rökelse på lokalt vis.

Mat är viktigt på Penang. Här får du prova traditionell indisk-muslimsk frukost, och njuta av kinesiska stekta nudlar eller kyckling från ett kinesiskt gatustånd.

Prisca 390 kr
InkluderatEngelsktalande guide, transfers, hyra av cykel, hjälm, snacks och dricksvatten
Inte inkluderatDricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.

Minst två deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Malaysia och Singapore

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Malaria finns endast i ett område mitt i centrala väst-Malaysia, där Tamara Negara nationalpark ingår. Vi rekommenderar att rådgöra med en vaccinationsklinik innan du åker och alltid ha heltäckande kläder samt använda myggspray när du är ute på kvällarna i det området.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUMOm du har svenskt pass behöver du inget visum till Malaysia och Singapore om du inte ska stanna längre än 90 dagar.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Resan startar i Malacka, 15 mil söder om Kuala Lumpur. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet i Malacka är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet från klockan 12.

Det är möjligt att flyga till Malacka, men flyg från Sverige kräver oftast minst två byten med långa transfertider. Bättre alternativ är oftast att flyga till Kuala Lumpur (eller Singapore) och ta buss därifrån.

Resan avslutas i Singapore.

VALUTA & KONTOKORTDu kan växla till dig malaysiska Ringgit i Sverige, men det behövs oftast inte eftersom det finns gott om bankomater på flygplatserna och i städerna. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Kuala Lumpur, eller i stan, samt på många platser längs vägen. Detsamma gäller Singaporedollar.

Räkna med att du behöver ca 2000 – 2500 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck , entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra. Mat och dryck och nöjen kostar mer i Singapore än i Malaysia, och där kommer du förmodligen att göra av med mer pengar per dag.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad på 9.000 kr.

Frukost ingår på alla hotell.

MEDRESENÄRER Det här är en internationell resa. Ofta är många av deltagarna från Holland eftersom vi samarbetar med en holländsk researrangör, men det brukar även vara resenärer från andra länder. På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.
INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort i Malaysia för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi.