15 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
7/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

En spännande gruppresa där du lär känna Vietnam på ett ekonomiskt, kul och praktiskt sätt tillsammans med andra under 30. Resan går från Ho Chi Minh City och Mekongdeltat i söder och längs kusten norrut till Hanoi och ön Cat Ba i Halongbukten. Du har frihet att hitta på något på egen hand, eller tillsammans med några andra i gruppen, under resfria dagar. 


Det här är en specialresa för dig mellan 18 och 29, som helst reser med personer i din egen ålder. Låter det kul? Då har du hittat rätt! Läs mer om våra resor för dig under 30 här.

Är du över 29? Eller reser du hellre i en grupp med mer blandad ålder? Vi har över 100 andra gruppresor i Asien att välja mellan – bland annat den här, som är en liknande gruppresa på 15 dagar från HCMC till Hanoi, men med resenärer i alla åldrar. 


Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom Vietnam

 • Börja resan i myllrande Ho Chi Minh City (fd Saigon)
 • Utforska Mekongdeltat med båt
 • Sola och bada i genuina Tuy Hoa, några mil norr om Nha Trang
 • Lär känna UNESCO-skyddade Hoi An och cykla bland risfälten
 • Besök det kejserliga citadellet eller resterna av Den Förbjudna Staden i Hué
 • Upptäck fina Phong Nha, med möjlighet att utforska grottor och underjordiska floder
 • Paddla kajak i skärgården runt ön Cat Ba
 • Avsluta i Hanoi – Sydostasiens äldsta huvudstad

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATION Vietnam. Resan startar i Ho Chi Minh City och slutar i Hanoi .
STARTDATUM 3-6 gånger i månaden, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum, och avresekalendern.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS 18 till 29. Soloresenärer är lika välkomna som par och kompisgäng.
BOENDE Du bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resan Delat dubbelrum
1 frukost, 2 luncher, 1 middag Transfer med (mini-)buss och båt
Lokal expertguide Tre nattåg med sovplats
Båttur i Mekongdeltat Guidning i gamla stan i Hoi An
Cykelhyra i Hoi An Guidad vandring i Hanoi
Båtresa i Lan Ha-bukten Kajakpaddling vid Cat Ba
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från Sverige Reseförsäkring
Flygtransfer Måltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDE tac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt. Här kan du se lite av vad pengarna gick till 2018.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Ho Chi Minh City

Du är välkommen att checka in på hotellet i Ho Chi Minh City från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till HCMC några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan, om du vill se mer av staden och dess omgivningar.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i HCMC – oftast är det ett centralt beläget hotell som heter Aston Hotel Saigon, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell.

Beroende på när du kommer till HCMC får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. Kanske väljer du att bara ta det lugnt i området runt hotellet, eller så hittar du på något på egen hand. Här blandas gammalt och nytt, och det finns massor att göra.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide och de övriga deltagarna, så då är det bra om du är på plats.

rundresor-vietnam-ho-chi-minh

2

Dag 2: HCMC - Mekongdeltat

Vi lämnar storstaden på morgonen, och åker söderut till provinsen Ben Tre. Där byter vi till kanalbåt, och du kommer att glida fram mellan fruktodlingar och risfält. Vi bor på ett litet familjedrivet guesthouse, och både lunch och middag ingår. Här sover vi i flerbäddsrum, med delat badrum. Det finns sängkläder och myggnät, men var beredd på enkla förhållanden. Det är en del av charmen med den här typen av boende – lokalbefolkningen bor inte på Hilton. 😉

Transfer: Buss och båt, ca 4 timmar

gruppresa-vietnam-mekongdeltat

3

Dag 3: Mekongdeltat - HCMC - Tuy Hoa (nattåg)

Efter en tidig frukost tar vi båten och bussen tillbaka till Ho Chi Minh City, där du har några timmar att spendera – vi rekommenderar ett besök på krigsmuséet eller på Reunification Palace. Du får tillgång till ett delat dagrum på hotellet, så du kan ta en duch innan det är dags för nästa äventyr: på kvällen kliver vi på nattåget till Tuy Hoa.

Sovkupéerna har fyra eller sex platser (oftast fyra), som förvandlas från säten till sängar när det är sovdags. I vissa fall behöver du dela kupé med personer av motsatt kön, och ibland även med personer som inte tillhör gruppen om det är ett ojämnt antal deltagare på resan.

Transfer: Båt och buss ca 4 timmar, Nattåg: ca 11 timmar

nattag-vietnam-resa-asien-matresa-singelresa-gruppresa

4

Dag 4: Tuy Hoa

Vi kommer fram till Tuy Hoa tidigt på morgonen, och här väntar två dagar vid stranden. Tuy Hoa ligger några mil norr om den stora badorten Nha Trang, och hit har inte många turister hittat ännu. I Tuy Hoa kan du uppleva det genuint vietnamesiska, och njuta av en lång och glesbefolkad sandstrand. Det bor ungefär 150.000 människor i Tuy Hoa.

Några mil norr om centrala Tuy Hoa finns en fin kyrka från slutet av 1800-talet – ett arv från den franska kolonialtiden – och det vackra Da Dia-revet.

gruppresor-vietnam-tuy-hoa

5

Dag 5: Tuy Hoa - Danang (nattåg)

Passa på att njuta av en sista dag på stranden tills det är dags för resans andra nattåg.

Transfer med nattåg: ca 8 timmar

6

Dag 6: Danang - Hoi An

Tåget stannar i Danang på morgonen, och därifrån fortsätter vi med minibuss till Hoi An – en av resans höjdpunkter för många. Här stannar vi i tre dagar (två nätter).

Hoi An är en av Sydostasiens äldsta städer och de gamla stadsdelarna är Unesco-skyddade.  En guidad rundvandring ingår i resans pris.

Här är det lätt att kombinera kultur med stränder och utflykter. Fin strand finns på Cua Dai Beach och ön Cu Lao Cham, som ligger i bukten utanför Hoi An.

Transfer med minibuss: 1 timme

gruppresa-billig-vietnam-hoi-an

7

Dag 7: Hoi An

Utforska landsbygden runt Hoi An från cykelsadeln! Cykelhyra ingår, och du får en inblick i livet på landet i centrala Vietnam. Cykla bland gröna risfält och små bäckar, och njut av stillheten.

Om du är intresserad av arkeologi och gamla tempel är My Son (uttalas ”Mi Söön”) också väl värt ett besök. Det ligger ca tre mil från centrala Hoi An, och hit tar du dig enklast genom att boka transfer med hotellet eller genom guiden. Du kan även hyra en moped och ta dit dit på egen hand.

Missa inte den pittoreska marknaden, och vill du lära dig laga vietnamesisk mat finns även möjlighet att boka in dig på en matlagningslektion.

rundresa-vietnam-hoi-an

8

Dag 8: Hoi An - Hué

Vi åker vidare med minibuss på morgonen, och gör flera intressant stopp på vägen mot Hué. Först pausar vi på My Khe Beach, och sedan i den pittoreska fiskebyn Lang Co. Resan går genom grönskande berg och det imponerade bergspasset Hai Van, innan vi når Hué på eftermiddagen.

Hué var Vietnams huvudstad från 1802 till 1945 och har drygt 300.000 invånare. De flesta av sevärdheterna är koncentrerade till ett ganska litet område i centrala Hué. Du kan gå, eller hyra cykel eller moped för att ta dig runt. Eller ta en båttur på floden, Perfume River.

Delar av den gamla staden finns med på Unescos Världsarvslista, även om tyvärr mycket bombades sönder av amerikanerna 1968 – inklusive citadellet som innehåller Den Förbjudna Staden.

vietnamresa-billig-gruppresa-äventyr-hue-asien

9

Dag 9: Hué

Ledig dag i Hué. Här finns mycket att se och göra – missa inte kejsare Tu Ducs gravplats.

Avsluta gärna vistelsen i Hué med örtbastu och bra massage på Institute for the blind. Guiden eller personalen på hotellet kan hjälpa dig att boka en tid och ordna transport – det kan vara lite svårt att hitta på egen hand.

10

Dag 10: Hué - Phong Nha

Vi åker vidare norrut längs kusten. På vägen till Phong Nha stannar vi vid Hien Luong-bron, som ligger exakt på 17:e breddgraden och separerade Nord från Syd under kriget. (Vill du gå över bron kostar det 40.000 VND – ca 15 kr – som betalas på plats). Det finns också möjlighet att gå under jorden i Vinh Moc, och krypa ned i det nätverk av tunnlar som användes som skyddsrum under bombningarna. Även det kostar 40.000 VND, som betalas på plats.

gruppresa-vietnam-vinh-moc

Transfer: Minibuss, ca 4 timmar

11

Dag 11: Phong Nha

I Phong Nha bor vi strax utanför stan, och det finns möjlighet att utforska den UNESCO-skyddade nationalparken som ligger i närheten för den som vill. Här finns den äldsta kalkstensbergskedjan i Asien – den är över 400 miljoner år gammal!

Här kan du åka båt genom Phong Nha-grottan, utforska den spektakulära Paradisgrottan eller bara ta det lugnt och njuta av det vackra landskapet.

På kvällen tar vi resans sista nattåg, från Dong Hoi till Hanoi. Om det inte är några förseningar går tåget ungefär klockan 20.

gruppresa-for-unga-vietnam

Transfer: Nattåg, ca 10 timmar

12

Dag 12: Hanoi

Vi kommer fram till Hanoi tidigt på morgonen, oftast innan stan riktigt har vaknat om tåget inte är försenat. Du kommer förmodligen att känna en skillnad i temperaturen jämfört med Phong Na – det känns att vi kommit längre norrut och det är svalare. Regnperioden i norra Vietnam inträffar också under lite annan tid än i centrala och södra delarna av landet. I norr regnar det som mest i juli och augusti.

En guidad rundtur i gamla stan ingår, och du har resten av dagen på dig att upptäcka Hanoi på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Första gången Hanoi blev huvudstad var 1010, fast då under namnet Thăng Long. Detta år räknas som stadens grundande, och Hanoi är därmed den äldsta huvudstaden i Sydostasien.

Litteraturtemplet, etnologimuséet, kvinnomuséet och Ho Chi Minhs mausoleum är bara några av sevärdheterna – du bestämmer själv vad som verkar mest intressant!

gruppresor-vietnam-hanoi-billiga-resor

13

Dag 13: Hanoi - Cat Ba

Vi lämnar Hanoi på morgonen, och åker mot havet. En färja tar oss ut till Cat Ba, den största ön i UNESCO-listade Halongbukten, som består av ett tätt nätverk med 1 969  kalkstensöar, var och en med en kompakt djungelvegetation på toppen. Flera av öarna är ihåliga, med enorma grottor.

Upplev Lan Ha-bukten söder om Cat Ba med båt, samtidigt som vi njuter av lunch på båten. Därefter är det dags att upptäcka det här nästan utomjordiska landskapet på ännu närmre håll – med kajak!

Det finns flera stränder på Cat Ba, och vi övernattar på ön. Ta en kall öl, njut av solnedgången och koppla av.

Transfer: Buss och båt, ca 3,5 timmar

ungdomsresor-vietnam-kajak

14

Dag 14: Cat Ba - Hanoi

Morgonen och förmiddagen får du tillbringa hur du vill på mysiga Cat Ba – sola och bada om vädret tillåter, koppla av med en bra bok eller ta en långpromenad längs stranden. Efter lunch tar vi bussen tillbaka till Hanoi. Dit kommer vi på eftermiddagen, i lagom tid för en avslutningsmiddag tillsammans med dina resekompisar, om du vill.

vietnam-gruppresor

15

Dag 15: Hanoi

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det tar 40-60 minuter med taxi till flygplatsen beroende på trafiken. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Vill du stanna längre i Vietnam? Det går naturligtvis utmärkt att fortsätta resan på egen hand, och antingen bara förlänga den med några dagar i Hanoi eller åka vidare till exempelvis Laos.

Låter det intressant med volontärarbete i Vietnam? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Ho Chi Minh City och utanför Hanoi. Projekten startar varje måndag och vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Vietnam används den lokala valutan – Dong – för mindre kostnader och mat på enkla restauranger, och amerikanska dollar för sådant som kostar mer. 100.000 dong är ungefär 35 kronor, så det gäller att hålla reda på nollorna.

Ho Chi Minh City:

 • Krigsmuséet (ca 15.000 dong)
 • Reunification Palace (ca 40.000 dong)

Hoi An:

 • Tempelruinerna i My Son (ca 35 USD)
 • Matlagningslektion ca 420.000 dong)

Hué:

 • Båttur och Perfume River och Thien Mu-pagoden (ca 220.000 dong)
 • Kungliga gravarna (ca 136.000 dong)
 • Kungliga citadellet (ca 150.000 dong)

Quang Tri (Vinh Moc):

 • Hien Luong-bron (ca 40.000 dong)
 • Vinh Moc-tunnlarna (ca 40.000 dong)

Hanoi:

 • Fine arts Museum (ca 30.000 dong)
 • Museum of Ethnology (ca 40.000 dong)

Förläng resan!

Den här resan börjar i Ho Chi Minh City och slutar i Hanoi. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Vietnam. Vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Vietnam

VACCINATIONER Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot hepatit A. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns sporadiskt i vissa delar av Vietnam, men risken att smittas under den här resan är minimal. Vi rekommenderar att rådgöra med en vaccinationsklinik innan du åker och alltid ha heltäckande kläder samt använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRING För att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUM Om du ska stanna i Vietnam i högst 15 dagar och har svenskt pass behöver du inget visum.

Ska du vara i Vietnam i 16 till 30 dagar kan du skaffa e-visum online, på https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/. E-visum gäller i 30 dagar, och kan inte förlängas.

För vistelse längre än 15 dagar kan du även ordna visum på Vietnams ambassad i Stockholm. Då får du ett visum som gäller i antingen 30 eller 90 dagar. Tänk på att visumet är giltigt för inresa i sex månader från det datum det utfärdats, så ansök inte för tidigt. Du kan läsa mer om visum till Vietnam här: http://www.vietnamemb.se/en/service/visa.html

FLYG Flygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Ho Chi Minh City på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i HCMC från kl 14.

Resan avslutas i Hanoi, och om du ska åka hem till Sverige direkt kan du antingen boka en separat enkelbiljett från Hanoi till HCMC eller boka hemresan direkt från Hanoi.

VALUTA & KONTOKORT I Vietnam kan du betala med både USD och lokal valuta, dong. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka dong Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar Vietnam.

Räkna med att du behöver ca 1500 – 1700 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck , entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MAT Du bor i delat dubbelrum på hotell och guest houses av enkel men god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång. Natten i Mekongdeltat och på nattågen är det inte möjligt att få enkelrum/egen kupé.

En frukost, två luncher och en middag ingår i resans pris.

MEDRESENÄRER Det här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och alla är mellan 18 och 29. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBIL Det finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort i Vietnam för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi. Om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHET Det här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.