13 dagar
Reslängd
Sept – Juni
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Upplev intressanta Burma tillsammans med andra under 30, på den här äventyrsresan som startar och slutar i huvudstaden Rangoon. Följ med till den fascinerande tempelstaden Bagan, ta båten till mysiga Mandalay, vandra på landsbygden i Kalaw och upplev vackra Inlesjön från första parkett.

Burma är fortfarande ett land under utveckling på många punkter och det är inte helt enkelt att resa runt i landet på egen hand. På den här resan får du hjälp med allt det praktiska och kan lägga din tid och energi på att ha kul – och inte på att leta hotellrum och bussbiljetter. Vårt tips är att uppleva Burma nu, innan det blir för västerländskt och turistanpassat!


Det här är en specialresa för dig mellan 18 och 29, som helst reser med personer i din egen ålder. Låter det kul? Då har du hittat rätt! Läs mer om våra resor för dig under 30 här.

Är du över 29? Eller reser du hellre i en grupp med mer blandad ålder? Vi har över 100 andra gruppresor i Asien att välja mellan, för resenärer i alla åldrar.


 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan i Burma

 • Börja i hektiska men intressanta huvudstaden Rangoon
 • Fascineras av tempelstaden Bagan – minst lika imponerande som Angkor
 • Åk båt på Irrawaddy-floden, från Bagan till Mandalay
 • Besök mysiga Mandalay med dess många tempel och spännande historia
 • Se munkarna gå över U Bein-bron i Amarapura – världens längsta teak-bro
 • Vandra i Kalaw, i Shan-staten, och se vardagen på den burmesiska landsbygden
 • Ta en båttur på vackra Inlesjön, Burmas största insjö
 • Flyg tillbaka till Rangoon och vandra runt imponerande Shwedagon Pagoda

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

 

DESTINATION Burma (Myanmar). Resan startar och slutar i Rangoon.
STARTDATUM 1-2 gånger i månaden, med uppehåll i juli och augusti. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum, och avresekalendern.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS 18 till 29. Soloresenärer är lika välkomna som par och kompisgäng.
BOENDE Du bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resan Delat dubbelrum
12 frukostar, en lunch Transfer med buss, minibuss och båt
Lokal expertguide Flyg från Inlesjön till Rangoon
Rundvandring med guide i Mandalay U Bein-bron i Amarapura
Trekking med guide i Kalaw Rundvandring med guide i Rangoon
Shwedagon Pagoda i Rangoon En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från Sverige Reseförsäkring
Måltider utöver specificerat Flygtransfer vid ankomst och avresa
SCHYSST RESANDE tac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt. Här kan du se lite av vad pengarna gick till 2018.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Rangoon (Yangon)

Du är välkommen att checka in på hotellet i Rangoon från kl 12. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det är inga problem att komma till Rangoon tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer, och om du vill kan vi hjälpa dig att boka en eller flera extranätter på hotellet. Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet med resans guide, så då är det bra om du är på plats.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Rangoon – oftast är det ett trestjärnigt hotell som heter Hotel K, inom gångavstånd från floden, centralstationen, Bogyoke Aung San market och Sule Pagoda. Rummen har privat badrum, TV och luftkonditionering. Notera att några av rummen mot innergården saknar fönster. Du kommer att få exakt information om vilket hotell vi bor på, adress och vägbeskrivning i god tid innan avresa.

Hungrig efter resan? Nyfiken på burmesisk mat? Leta upp närmsta restaurang och beställ lite lahpet thohk – burmesisk tebladssallad. Det är Burmas nationalrätt och bland det godaste som finns.

Om du landar tidigt på dagen, eller kanske till och med dagen innan,  kan du koppla av och varva ned efter flygresan eller bege dig ut och och utforska Rangoon på egen hand. Ett enkelt sätt att få en första koll på Burmas största stad är att ta tåget, Yangon Circular Railway. Det byggdes av britterna 1954 och för bara några kronor kan du åka hela cirkeln runt. Det tar ca 3 timmar. Tåget stannar på 39 stationer och länkar ihop centrala Rangoon med förorterna.

aktiv-resa-myanmar-rangoon

2

Dag 2: Rangoon - Bagan

Efter en tidig frukost påbörjar vi resandet på riktigt och tar egen buss mot Bagan. Bussresan tar ca 10 timmar, men det finns två chaufförer som turas om att köra och man tar paus för lunch och middag. Ankomst i Bagan tidigt på kvällen, och du hinner få en första glimt av den här fascinerande ruinstaden.

Bagan (uttalas Pa-gaan) är världens största ruinstad med buddhistiska tempel, pagoder och stupor och byggdes under 1000- och 1100-talen. Det finns många likheter med Angkor i Kambodja, men i Bagan ligger templen närmare varandra – men var ändå beredd på att det är så många tempel att du bara kommer att hitta med en bråkdel!

Transfer med buss: ca 10 timmar

3

Dag 3: Bagan

Det finns ungefär 2000 pagodas i Bagan, och flera sätt att ta sig mellan dem. För att bevara templen och ruinerna är biltrafik förbjuden i Old Pagan, där de flesta av templen är belägna. För dig som gillar att vara fysiskt aktiv är cykel ett bra alternativ, och det går att hyra på hotellet. Var dock beredd på att vägarna inte är de bästa, och att det är över 30 grader på dagarna större delen av året. Ett mindre krävande men fortfarande miljövänligt alternativ är att hyra en elmoped.

Ett annat transportmedel är häst och vagn, och då får du en guide på köpet. Se bara till att inte ställa orimliga krav på hastighet och sträckor och åk inte för många i samma vagn – det är lika varmt för hästarna som för dig och de behöver regelbundna pauser i skuggan och mycket vatten att dricka.

För dig som vill uppleva Bagan från ovan ordnar Balloons Over Bagan luftballongfärder från början av oktober till slutet av mars, när vädret tillåter.

Tänk på att tempelruinerna är heliga för buddhister, och respektera lokalbefolkningen genom att ha kläder som täcker axlar och knän – eller ta med en tunn sjal som täcker axlarna när du går in i templen. Du måste även ta av dig skorna på många ställen, så flip-flops är praktiskt.

aventyrsresa-burma-myanmar-bagan

4

Dag 4: Bagan

Ännu en heldag i fascinerade Bagan, och du kan välja mellan att fortsätta utforska små och stora tempel och pagoder eller ta en vilodag på hotellet. För dig som vill se fler tempel är det ingen brist på dem. De mest kända och mest spektakulära är AnandaThatbyinnyuShwegugySchwezigon, Shwesandaw och Lawka Nanda, vid Irrawaddyfloden, för att bara nämna några.

Ett mindre känt tempel, men en favorit hos oss på TAC är Sitana Gyi Hpaya, templet längst i söder, på vänster sida av vägen mot Chauk. Templet tas om hand av en familj som bor vid det, och mannen i familjen är en mycket duktig konstnär. Köp gärna en tavla eller två av honom – de går att rulla ihop och tål både vatten och lite omild behandling i en resväska.

billigt-resande-asien-burma-myanmar

5

Dag 5: Bagan - Mandalay

Vi tar båt från Bagan tidigt på morgonen. Färjan till Mandalay avgår antingen klockan 5, 6:30 eller 7, beroende på vilken veckodag det är. Njut av att se det burmesiska landskapet och livet på landet passera förbi! Vissa av färjorna har café och bar på övre däck där det går att beställa enklare mat – men det går även bra att ta med dig lite matsäck från Bagan.

Vi kommer fram till Mandalay på eftermiddagen eller tidigt på kvällen, och checkar in på hotellet.

Fotnot: Färjan blir ibland inställd med kort varsel på grund av för lågt vattenstånd i floden (vanligen från februari till maj). Då sätts ersättningsbuss in istället. På resor som startar mellan 1 april och 15 augusti ersätts ofta båtresan med privat buss eller minibuss, beroende på antalet resenärer.

Transfer: 11-12 timmar med båt eller ca 5 timmar med buss.

6

Dag 6: Mandalay

Låter Mandalay bekant? Kanske tänker du på On the Road to Mandalay, som från början var en rad i en dikt av Rudyard Kipling (han som skrev djungelboken), och senare blivit en låttexter för både Frank Sinatra och Robbie Williams? Eller går tankarna kanske till Mandalay Casino i Las Vegas?

Hursomhelst är Mandalay Burmas näst största stad, belägen mitt i landet, med cirka en miljon invånare – och mångas favoritstad i Burma. Mandalay är Burmas kulturella centrum och har en intressant historia och många vackra tempel att besöka. Klimatet är behagligare än i Yangoon. Mandalay ligger på ungefär samma breddgrad som Chiang Rai i norra Thailand, och temperaturen går sällan över 25 grader på nätterna.

Rundvandring med guide ingår i priset idag.

Burmesisk dockteater är ett intressant sätt att tillbringa kvällen på, och att stödja den lokala kulturen. Mandalay Marionettes Theater har föreställningar nästan varje kväll. Musiken kan ta en stund innan man förstår och det är inte alla som uppskattar den (tänk pekingopera med cymbaler), men det är en unik upplevelse.

äventyrsresor-burma-mandalay

7

Dag 7: Mandalay - Kalaw

Efter frukost lämnar vi Mandalay med privat buss, och på vägen till Kalaw passar vi på att besöka den berömda bron U Bein i Amarapura – världens längsta bro i teak-trä och ett populärt motiv för fotografer.

Vi åker sedan vidare till Kalaw, drygt 1300 meter över havet. Kalaw ligger i Shan-staten, Burmas största delstat.

ubein-burma

Transfer: ca 6 timmar.

8

Dag 8: Kalaw

En lokal guide tar dig med på trekking i området runt Kalaw, och vi besöker flera byar som mestadels är befolkade av Palaung-folket, en av Burmas många minoritetsbefolkningar. De är oftast gästvänliga och bjuder gärna på en kopp lokalodlat te. Vi vandrar i hjulspår från vagnar dragna av oxar, genom vackra risfält och skogar av bambu. Det är bitvis lite bergigt, och bra vandringsskor rekommenderas – men det är förhållandevis enkel vandring.

Under regnperioden (maj till september) blir det ofta lerigt och halt i vandringslederna och det är naturligtvis valfritt om du vill följa med på vandringen eller hellre stanna i Kalaw och utforska närområdet på egen hand.

aktiv-resa-trekking-burma-kalaw

9

Dag 9: Kalaw - Inlesjön

Vi stannar i Kalaw fram till efter lunch, så du hinner se mer av den här mysiga lilla staden. Missa inte marknaden och Hnee Pagoda.

Därefter fortsätter resan till Nyaungshwe och Inlesjön. Nyaungshwe är en liten stad med knappt 200.000 invånare strax norr om Inlesjön, och  så nära Khao San Road du kan komma i Burma. Här hittar du både gott om andra resenärer och internationell mat, om du har saknat det de senaste dagarna. Men vi rekommenderar restaurangen Lin Htett, mellan Myazaydi-pagodan och kvällsmarknaden. De har trevlig personal och god och prisvärd traditionell burmesisk mat.

Transfer: ca 3 timmar.

billig-gruppresa-burma

10

Dag 10: Inlesjön

Det finns många lokala guider som gärna tar dig med på en tur runt och på Inlesjön, Burmas största insjö. Missa inte pagoden Phaung Daw U Paya och Ngahpe Kyaung, ett vackert tempel i teakträ som mest är känt för något otippat – hoppande katter! Munkarna lär katterna att hoppa genom ringar, och alla som har en katt vet att det inte är det enklaste – och att en katt inte gör något som den inte vill. Så det handlar inte om djurplågeri, och så vitt vi kan se behandlas katterna väl och får godis varje gång de hoppar.

billig-resa-myanmar-burma-inle-lake

11

Dag 11: Inlesjön

Ännu en ledig dag vid Inlesjön. Det finns två bra matlagningsskolor i Nyaungshwe, Bamboo Delight Cooking School och Mr. Min Cooking Class, där du kan lära dig laga burmesisk mat. Det finns även möjlighet att åka luftballong över Inlesjön.

Om du missade marionetteatern i Mandalay finns det en ny chans här, på Aung Puppet Show.

rundresor-burma-inlesjön

12

Dag 12: Inlesjön - Heho - Rangoon (flyg)

För att hinna med så mycket som möjligt på knappt två veckor flyger vi mellan Heho (45 minuter norr om Nyaungshwe) och Rangoon. Transfer till Heho och flygbiljetten ingår i resans pris, och på eftermiddagen ingår två aktiviteter i Rangoon: En rundvandring med guiden och ett besök på Shwedagon Pagoda – den heligaste buddhistiska helgedomen för burmeserna. Den innehåller reliker från fyra buddhor,  och den enorma stupan är helt förgylld – enligt uppgift är den nedre delen täckt av 8 688 guldplåtar och den övre av ytterligare 13 153 plåtar. I toppen finns 4 531 (eller 5 438) diamanter infattade!

Om du är intresserad av konst har det ploppat upp flera intressanta gallerier i det tidigare militärstyrda och mycket mer reglerade och censurerade Rangoon. Eller shoppa loss på Bogyoke Aung San-marknaden.

Transfer med flyg: drygt 1 timme.

gruppresa-burma-rangoon

13

Dag 13: Rangoon

Utcheckning från hotellrummet kl 12, men om du flyger hem eller reser vidare sent på eftermiddagen eller kvällen går det bra att lämna in bagaget för förvaring i receptionen.

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta. I Burma används den lokala valutan – Kyat – för mindre kostnader och mat på enkla restauranger, och amerikanska dollar för sådant som kostar mer. 1000 kyat är ungefär 6 kronor.

Rangoon:

 • Kandawisjön (ca 300 kyat)
 • Boyoke-marknaden (fri entré)
 • Myanmar Gems Museum & Gem Market (ca 5.000 kyat)
 • Chaukhtatgyi-pagoden (fri entré)

Bagan:

 • Shwezigon Paya (fri entré)
 • Arkeologiska muséet (ca 5.000 kyat)
 • Nyang U-marknaden (fri entré)
 • Middag och dockteater (ca 15.000 kyat)

Mandalay:

 • Mandalay Hill (ca 1.000 kyat)
 • Båtresa till Mingun (ca 2.000 kyat)
 • Dockteater på Mandalay Marionettes (ca 10.000 kyat)
 • Shwenandaw-templet (ca 10.000 kyat)
 • Mandalay Palace (ca 10.000 kyat)

Kalaw:

 • Markande (fri entré)
 • Hnee-pagoden (fri entré)
 • Thein Thaung Paya (fri entré)

Inlesjön:

 • Aung dockteater (ca 5.000 kyat)
 • Mingala-marknaden (fri entré)
 • Yadana Man Aung Paya (fri entré)
 • Vinprovning på Red Mountain Winery (ca 3.000 kyat)
 • Hyr cykel (ca 3.000 kyat)

Förläng resan!

Den här resan börjar och slutar i Rangoon. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Mandalay, antingen före eller efter äventyrsresan, och vi hjälper dig gärna att få ihop det praktiska.

Praktisk information inför din Äventyrsresa Burma/Myanmar

VACCINATIONER Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B. Malaria förekommer i Burma, särskilt under regnperioden (juni till november) – kolla med din husläkare eller vaccinationsscentral om vad som rekommenderas om du planerar att åka under den perioden. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRING För att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUM Enklaste sättet att få visum till Burma (Myanmar) är att skaffa det online på http://evisa.moip.gov.mm
FLYG Flygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Rangoon (Yangon) på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Rangoon från kl 14.
VALUTA & KONTOKORT I Burma kan du betala med både USD och lokal valuta, kyat. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka kyat i Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar Burma.

Räkna med att du behöver ca 1.500-2.000 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck , entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MAT Du bor i delat dubbelrum på hotell av enkel men god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad.

Frukost ingår på alla hotell.

MEDRESENÄRER Det här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och alla är mellan 18 och 29. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBIL Det finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. Internet är inte så utbyggt i Burma och det kan vara ganska svajigt. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen.
RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHET Det här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.