6 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

En kort men intensiv gruppresa för dig under 30, där vi bockar av de mest intressanta sevärdheterna i spännande Kambodja. Du reser tillsammans med andra, men har ändå frihet att göra vad du vill under resfria dagar.


Det här är en specialresa för dig mellan 18 och 29, som helst reser med personer i din egen ålder. Låter det kul? Då har du hittat rätt! Läs mer om våra resor för dig under 30 här.

Är du över 29? Eller reser du hellre i en grupp med mer blandad ålder? Vi har över 100 andra gruppresor i Asien att välja mellan.


 

Höjdpunkter på den här Kortresan genom Kambodja

 • Börja (eller hoppa på) resan i Phnom Penh
 • Utforska huvudstaden med cyclo (cykeltaxi)
 • Njut av hemlagad kambodjansk middag hos en lokal familj
 • Lär känna Siem Reap – utgångspunkt för alla som besöker Angkor
 • Fascineras av tempelruinerna i Angkor – du kommer att bli imponerad!

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATION Kambodja. Resan startar i Phnom Penh och slutar i Siem Reap.
STARTDATUM 1-3 gånger i månaden, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum, och avresekalendern.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS 18 till 29. Soloresenärer är lika välkomna som par och kompisgäng.
BOENDE Du bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resan Delat dubbelrum
Lokal expertguide Transfer med minibuss och buss
Guidning med cyclo i Phnom Penh Hemlagad middag i PP
Guidning i Siem Reap Dagspass till Angkor (värt ca 300 kr)
Guidad heldag i Angkor En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från Sverige Reseförsäkring
Flygtransfer Måltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDE tac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt. Här kan du se lite av vad pengarna gick till 2018.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Phnom Penh

Du är välkommen att checka in på hotellet i Phnom Penh från klockan 14. Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på  – oftast är det ett centralt hotell som heter Mondulkiri Boutique Hotel, med gångavstånd till nationalmuséet, kungliga palatset och centrala marknaden. Där har du tre tips på vad du kan hitta på i huvudstaden den första dagen – men det går förstås lika bra att koppla av på hotellet och varva ned efter flygresan.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide och de andra deltagarna, så då är det bra om du är på plats. Var inte rädd att prova den lokala maten redan första dagen – amok (ångkokt fisk i currysås) är en favorit hos oss på TAC.

gruppresor-kambodja-phnom penh

2

Dag 2: Phnom Penh

Vi börjar dagen med att uppleva huvudstaden med cyclo (cykeltaxi), och eftermiddagen är fri för egna aktiviteter.

Två tips är Choeung Ek (Dödens fält) och fängelset Toul Sleng – inte de mest muntra ställena i Phnom Penh, men de ger en viktig inblick i Kambodjas inte alltför avlägsna historia. Det är svårt att föreställa sig hur Pol Pot och Röda Khmererna tog kål på nästan en fjärdedel av sitt eget lands befolkning för mindre än 40 år sedan.

Betydligt lättsammare är Silverpagoden, Kungliga palatset och Nationalmuséet. Gillar du marknader med ett lite udda utbud rekommenderar vi ryska marknaden, och är du intresserad av samtida konst inspirerad av traditionell kambodjansk design är konstgalleriet Din Art i absolut toppklass.

Middag äter vi hos en lokal familj – både en chans att njuta av hemlagad kambodjansk mat och att se hur många bor i Phnom Penh.

Avsluta gärna kvällen med en traditionell kambodjansk massage på the Seeing Hands, som ligger mellan kvällsmarknaden och Wat Phnom. Här får du ovanligt bra massage, av synskadade.

gruppresa-for-unga-kambodja

3

Dag 3: Phnom Penh - Siem Reap

Vi lämnar huvudstaden och åker mot nordväst med allmän buss. Siem Reap är Kambodjas näst största stad och är ungefär lika stor som Uppsala. Här kretsar det mesta kring turism och resande, och de allra flesta åker hit för att besöka tempelruinerna i Angkor.

Det mesta av intresse ligger inom gångavstånd i Siem Reap, och guiden visar runt på eftermiddagen. Därefter kan du utforska kvällsmarknaden och Pub Street.

Transfer: Buss, ca 7 timmar.

äventyrsresor-backpack-gruppresa-res-ungdom-kambodja-siem-reap

4

Dag 4: Siem Reap/Angkor Wat

En av resans höjdpunkter för de flesta: guiden visar så mycket hon eller han hinner av Angkor-komplexet. Det är en enorm stad av ca 110 tempelruiner och andra byggnader i varierande skick, efter 1200 år av krig, bristande underhåll och naturkatastrofer. De mest kända byggnaderna är templen Angkor Wat strax söder om Angkor Thom och Bayon inne i ruinstaden.

angkor-wat-ungdomsresa

5

Dag 5: Siem Reap

Om du vill besöka Angkor även idag är det inga problem – men då behöver du köpa ett nytt dagspass. Annars rekommenderar vi en utflykt till sjön Tonlé Sap, där det finns många flytande byar. Sammanlagt bor där ungefär 90 000 människor varav många etniska vietnameser.

Ett annat alternativ är att tillbringa en dag i nationalparken och fågelreservatet Preak Tual, i norra delen av Tonlé Sap. Många lokala resebyråer och guider i Siem Reap kan hjälpa dig att ordna det praktiska.

Eller så kan du förstås stanna i Siem Reap och ta det lugnt – och kanske besöka ett eller flera av de muséer som finns i området.

kambodja-gruppresor-siem-reap

6

Dag 6: Siem Reap

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det tar bara ungefär 20 minuter med taxi till flygplatsen. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete i Kambodja? IndiGo Travel har flera projekt i Samraong norr om Siem Reap, som startar med upphämtning i Siem Reap varje söndag året runt. Vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Kambodja förväntas du som västerlänning betala du med USA-Dollar för det mesta, men vi rekommenderar att även försöka få betala med den lokala valutan, Riel. Då brukar man få mer för pengarna. 1.000 riel är ungefär 2 kronor.

Phnom Penh:

 • Wat Phnom (ca 2 USD)
 • Nationalmuséet (ca 10 USD)
 • Kungliga palatset och Silverpagoden (ca 10 USD)
 • Muséet vid fängelset Tuol Sleng (ca 5 USD)
 • Dödens fält i Choeung Ek (3 USD)
 • Traditionell massage (ca 8 USD)

Siem Reap:

 • Båttur på sjön Tonlé Sap (ca 25 USD inkl transfer)
 • Matlagningskurs (ca 25 USD)


Förläng resan!

Den här resan börjar i Phnom Penh och slutar i Siem Reap. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Kambodja. Vi hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Kambodja

VACCINATIONER Fullgott grundskydd. Skydd mot Hepatit A och B rekommenderas också. Malaria förekommer i vissa delar av Kambodja. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRING För att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUM E-visum till Kambodja skaffar du enkelt på https://www.evisa.gov.kh/. Visumet kostar 30 dollar (plus en serviceavgift) och gäller i 30 dagar. Det går även att skaffa visum på flygplatsen i Phnom Penh, eller vid gränsövergångarna från Thailand och Vietnam.
FLYG Flygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Phnom Penh på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i PP från kl 14.

Resan avslutas i Siem Reap, och om du ska åka hem till Sverige direkt kan du antingen boka en separat enkelbiljett från Siem Reap till Phnom Penh eller boka hemresan direkt från Siem Reap – alternativt boka returbiljetter till Siem Reap och en enkelbiljett från Siem Reap till Phnom Penh vid resans början.

VALUTA & KONTOKORT I Kambodja kan du betala med både USD och lokal valuta. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka lokal valuta från Kambodja i Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar Kambodja.

Räkna med att du behöver ca 1.500 – 2.000 kr i fickpengar för mat och dryck och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kanförstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MAT Du bor i delat dubbelrum på hotell och guest houses av enkel men god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång.

En middag ingår i resans pris.

MEDRESENÄRER Det här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och alla är mellan 18 och 29. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBIL Det finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. Var också beredd på att det är vanligt med kortare eller längre strömavbrott i stora delar av Kambodja.

Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort i i Kambodja för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHET Det här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.