5 vanliga scams i Vietnam – och hur du undviker dem

vanliga-scams-i-vietnam

Vi älskar Vietnam. Men liksom i nästan alla länder i världen finns det ett litet antal människor i Vietnam som försöker tjäna pengar genom att mer eller mindre lura turister. Jämfört med i vissa andra länder är de flesta scams i Vietnam ganska harmlösa – men det är bra att ha koll på dem, så du kan undvika dem.

 

Skoskojare

Du blir stoppad av en person på gatan som pekar på en av dina skor och försöker säga något som du inte förstår. Om du stannar och låter personen ta av dig skon för att visa vad han eller hon menar kommer det att sluta med att du får en ”räkning” för reparation av din sko – som det inte var något fel på från början.

Enkelt att undvika: såvida du inte går med trasiga skor är det bara att gå vidare.

 

Taxiskojare

En av världens vanligaste scams. I Vietnam är professionella taxichaufförer välklädda, och har skjorta och slips (eller åtminstone en ren piketröja), chinos och skor. Träffar du på en taxichaffis med t-shirt, shorts och flip-flops är risken stor att han inte har taxilicens, och har målat sin bil i taxifärger och till och med monterat en egen taxiskylt. Om han ens har en taxameter kommer han inte att vilja använda den, utan ger dig ett ”kompispris” som är mycket högre än det borde vara.

Lite svårare att undvika, men taxis från bolagen Vinasun, MaiLinh och Vina är bra. Kolla gärna en extra gång, så det inte står ”Vinasum” på skylten istället, och taxametern är inte är ”trasig” – då är det stor risk att du blir blåst.

 

Munkskojare

Nu pratar vi om den flottyrkokta varianten och inte den som bor i tempel. Inte en scam i vanlig bemärkelse, men om du träffar på en gatuförsäljare som bjuder på ”smakprov” och sedan vill sälja en påse munkar till dig bör du vara på din vakt. Många friterar munkar i olja som inte bytts på flera dagar – ibland veckor – och det som i vanliga fall bara är aningen hälsovådligt kan helt plötsligt bli ett recept på magsjuka.

Undvik genom att köpa något annat – det finns supergoda baguetter med fyllning (bahn mi), fyllda pannkakor (banh xeo) och massor av annan gatumat som är betydligt nyttigare. Om du är sugen på munkar rekommenderar vi att köpa dem från en större kedja eller varuhus och inte på gatan.

 

Cykloskojare

En nära släkting till taxiskojaren, men ofta med bättre engelskakunskaper och trevligare beteende – åtminstone till en början. En cyklo är en cykeltaxi. De börjar gärna småprata och undrar vart du ska, och förr eller senare erbjuder de skjuts till en summa som låter rimlig. När ni kommer fram till din destination var det inte alls ”en dollar” som ni kommit överens om, utan tio eller tjugo. Du missförstod.

Kan undvikas genom att boka cykeltaxin genom din guide eller genom hotellet. Då får du en ärlig och licensierad chaufför och betalar det pris ni kommit överens om. 

 

Bagageskojare

De glider in när du gör dig redo att kliva av nattåget, och ibland även när du kommer till hotellet med taxi. Innan du hunnit protestera har de hjälpt dig med bagaget och vill ha dricks. I vissa fall kan det vara helt motiverat och okej – självklart kan det vara skönt att ha någon som hjälper dig med en tung väska i värmen – men minst lika ofta är det en ”service” du inte vill ha. I värsta fall kan de även passa på att fingra igenom olåsta fack efter värdesaker, även om det är mer ovanligt.

Undvik oönskad bagagehjälp genom att hålla ett öga på ditt bagage, och säga ifrån direkt om någon börjar rycka i det.

 

Tro nu inte att alla vietnameser är skojare som försöker blåsa dig på ett eller annat sätt – de allra flesta är hederliga, ärliga och trevliga, men det är bra att vara lite ”gatusmart” och visa att du inte går med på vad som helst på din resa i Vietnam. 🙂

Skriv en rad!

Kommentera