Nu lanserar vi en hel hög med nya äventyrsresor, gruppresor och rundresor i Asien, speciellt för dig under 30 och helst vill åka med jämnåriga!

På de här resorna är alla dina nya resekompisar mellan 18 och 29, och både du som reser ensam och du som redan har någon att åka med är lika välkommen. Det enda kravet är att du och alla i ditt sällskap har fyllt 18, men inte 30.

De här spännande rundresorna är speciellt avsedda för dig som är under 30, och helst vill resa med personer runt din egen ålder. Om du är över 30 – eller om du hellre åker i en grupp med mer blandad ålder – har vi över hundra andra gruppresor i Asien att välja mellan. De här resorna är ett komplement till dem, och du som är mellan 18 och 29 är självklart välkommen på våra andra resor också. Valet är ditt!

 

I de här länderna har vi nu resor för dig under 30:

 • Burma
 • Indonesien (Bali)
 • Indien
 • Japan
 • Kambodja
 • Kina
 • Laos
 • Malaysia och Borneo
 • Nepal
 • Sri Lanka
 • Thailand
 • Vietnam

Visst låter det spännande? Läs mer om våra nya resor för dig under 30 här! 😁

Från och med idag och fram till söndag 26 augusti ger vi dig 1.000 kr i rabatt på många av våra redan mycket prisvärda budgetresor. Det enda som krävs är att du bokar och betalar depositionen senast den 26 augusti, och reser under 2018!

 

Rabatten gäller på de här resorna:

Prisvärd äventyrsresa genom spännande Burma BURMA 20 dagar 17.400:-
Budgetresa: Från kust till kust i södra Indien INDIEN 16 dagar 10.900:-
Budgetresa: Lär känna norra Indien och Nepal INDIEN/NEPAL 22 dagar 11.700:-
Budgetresa: Från kust till kust i södra Indien INDIEN 16 dagar 10.900:-
Budgetresa: Upplev öarna Bali och Lombok INDONESIEN 14 dagar 10.700:-
Budgetresa: Äventyr och avkoppling på Java och Bali INDONESIEN 20 dagar 13.700:-
Aktiv gruppresa genom Sumatra, Java och Bali INDONESIEN 20 dagar 16.400:-
Äventyrsresa: Båtluffa bland Sundaöarna i Indonesien INDONESIEN 20 dagar 16.700:-
Budgetresa: Japan från Fukuoka till Tokyo JAPAN 13 dagar 19.900:-
Budgetresa: På djupet i Japan under tre veckor JAPAN 20 dagar 26.200:-
Stad, natur, strand & hav: Rundresa i Malaysia MALAYSIA 13 dagar 11.400:-
Aktiv gruppresa: Genom Malaysia & Singapore MALAYSIA/SINGAP 21 dagar 16.700:-
Rolig budgetresa på Sri Lanka: Två aktiva veckor SRI LANKA 14 dagar 11.200:-
Aktiv budgetresa: Sri Lanka runt på tre veckor SRI LANKA 20 dagar 14.900:-
Thailand i ett nötskal – Tempel, Berg och Strand THAILAND 13 dagar 10.400:-
Budgetresa: Upplev Thailand från Norr till Söder THAILAND 20 dagar 14.400:-
Budgetresa: Vietnam från Söder till Norr VIETNAM 20 dagar 14.200:-
Budgetresa: Från Hanoi till Angkor Wat VIETNAM/KAMB 19 dagar 14.700:-

Ordinarie pris är angivet. 1.000 kr dras av vid bokningen. Rabattkod: Aug18

Rabatten gäller endast på bokningar gjorda mellan 17 och 26 augusti 2018.

Betalning måste vara oss tillhanda senast måndag 27 augusti.

Rabatten gäller både singelresor och vanliga avgångar.

Rabatten gäller endast på avgångar som har tillräckligt många resenärer anmälda vid bokningstillfället.

 

Att resa till Nepal står på mångas bucket list, och oftast är det vandring som lockar mest. På våra äventyrsresor i Nepal ingår mer eller mindre trekking på alla resor – från utmanande vandring till Mount Everests basläger och till Poon Hill norr om Pokhara, till enklare vandring på lägre höjd i Kathmandudalen. Att packa för en resa till Nepal kan vara lite knepigt, så här bjuder vi på våra bästa tips – särskilt för dig som ska vandra Annapurnacirkeln till Poon Hill och från Lukla till foten av Mount Everest!

Det viktigaste att packa för vandring i Nepal

Du behöver förstås ditt pass, en giltig reseförsäkring och i de flesta fall ett tillstånd för trekking (som ingår i priset på våra resor). Se till att du förvarar dokumenten säkert och vattentätt.

Behöver man sovsäck?

Ibland. Det är kallt på hög höjd i Nepal, särskilt från oktober till april. Om du ska trekka runt Annapurna eller Everest då är det starkt rekommenderat att ta med en sovsäck. Resten av året, eller om du ska vandra i Kathmandudalen, kan det räcka med de filtar som finns på tehusen och vandrarhemmen längs vägen – men var beredd på att de inte alltid är helt nytvättade. Ett reselakan och ett eget örngott kan vara bra att ta med, även på sommaren.

Kläder

En jacka behövs alltid – en varm dunjacka för de kallaste månaderna och en tunnare jacka resten av året. Från juni till mitten av september är det regnperiod i Nepal, så då är det extra viktigt att jackan är vattentät. Detsamma gäller vandringskängor – ta med ett par väl ingångna kängor eller stabila skor. Att vandra med kalla och blöta fötter kan förstöra en stor del av nöjet, och detsamma gäller skavsår. Tänk på att du behöver kängor eller skor med bra grepp – det kan vara halt i vandringslederna.

Vi rekommenderar att ta med två par skor/kängor. Blir det ena paret blöta kan det vara svårt att få dem torra snabbt, och risken för skavsår minskar om du byter skor ibland. Övriga kläder beror också på säsong och var du ska vandra, men generellt behövs förstås varmare kläder på vintern på hög höjd än på sommaren på lägre altitud.

Toalettpapper

Jepp. I Nepal, liksom i många andra länder i Asien, använder man oftast inte toalettpapper. I bästa fall finns det ett ”bum gun”, ett vattenslang med spraymunstycke som efter lite träning är både behagligare och mer effektivt än toapapper. Annars finns det ofta en vattenhink vid toaletten. Det kan upplevas som lite mer motbjudande, men så länge du har möjlighet att tvätta händerna ordentligt efteråt fungerar det.

Uppe i bergen finns det dock ibland inget rinnande vatten alls – och på vintrarna kan det vatten som finns frysa till is. Då behöver du toapapper. Om du gör slut på de rullar du tar med dig brukar det finnas att köpa längs vandringslederna, men kvalitén är inte alltid den bästa.

En påfyllbar vattenflaska

Inte absolut nödvändigt eftersom det finns vattenflaskor att köpa längs vägen – men ur miljösynpunkt är det förstås bättre att använda samma flaska flera gånger och inte köpa engångsflaskor i last som inte återvinns på samma sätt som i Sverige. Du kan inte dricka kranvattnet i Nepal, men det finns dricksvatten för påfyllning på många ställen.

En kamera

Att vandra i Nepal är en fest för ögat, och självklart kommer du att vilja spara dina intryck – både för dig själv och för att visa andra vilken fantastisk resa du har varit med på. Tunga systemkameror kan dock vara klumpigt att ta med sig på längre vandringar, liksom stativ. Vi rekommenderar en enklare kamera, och glömt inte att ta med tillräckligt med återuppladdningsbara batterier och ett extra minneskort eller två.

Solskydd

Vandring på hög höjd i ren bergsluft innebär extra stor risk att bränna sig i solen. Även om du vandrar på vintern och det är snö uppe i bergen kan du bränna dig på solens strålar, och det finns även en stor för snöblindhet. Solskyddskräm, solglasögon och en solhatt eller keps är ett måste. Ta även med läppbalsam och någon slags återfuktande kräm – den torra bergsluften i Nepal torkar lätt ut huden.

En pannlampa eller ficklampa

Ibland finns ingen ström – och därmed inget ljus – i badrummen. Ibland vandrar man i mörker, exempelvis för att få uppleva soluppgången över Mount Everest. Då är en egen ljuskälla nödvändigt, och mest praktiskt är en pannlampa så du har händerna fria till annat.

Vandringsstavar

Inget måste, men det kan vara bra om du ska vandra i snö eller vill lätta belastningen på knän och vrister. Med vandringsstavar får du en jämnare belastning, och även armarna får jobba lite. Om du bara ska vandra i några dagar behöver du inte köpa ett par dyra stavar och ta med hemifrån – det finns billiga vandringsstavar att köpa i trekkingbutikerna i Kathmandu och Pokhara.

En bra bok eller annat tidsfördriv

Nöjesutbudet är förstås inte det mest omfattande i små bergsbyar i Nepal. När dagens vandring är slut och du har ätit middag och det är dags att koppla av kan det vara bra att ha något intressant att läsa. Eller kanske en kortlek, ett litet portabelt schackspel eller något annat brukar också vara uppskattat, särskilt om du åker på en gruppresa.

Annat som kan vara bra att ta med till din trekking i Nepal

Det finns förstås massor av saker du kan ta med dig – men tänk på att inte packa för tungt även om du får bärhjälp. Lättviktiga kläder som torkar snabbt är bäst. Lager på lager fungerar bra när det är kyligt, och ska du vandra på vintern behöver du även mössa och vantar eller handskar.

Chokladbitar och andra snacks finns att köpa billigt i Kathmandu, Pokhara och Lukla, men priserna stiger i takt med altituden och avståndet till närmsta stad. Köp gärna med dig ett gäng, men glöm inte att slänga förpackningarna där det är lämpligt och inte i naturen.

Allt ovanstående och en hel del annat finns att köpa på plats i Nepal. Om du inte vill ta med dig din varma jacka, sovsäcken eller något annat hem till Sverige efter resan kan du skänka det till behövande längs vägen när du är på väg tillbaka, eller till din porter efter vandringen. Om han inte behöver det själv vet han säkert någon annan som blir glad för en sovsäck eller något annat användbart.

 

Är du nyfiken på trekking i Nepal? Titta gärna igenom våra resor, och tveka inte att höra av dig om du har några frågor eller funderingar!

 

Vi vill gärna dela med oss lite feedback från en av våra resenärer till Indien. Tindra från Täby utanför Stockholm åkte på äventyrsresan med volontärarbete, en fyra veckor lång budgetresa genom Indien som börjar i Delhi och slutar i Goa. Vi låter hennes omdöme om resan tala för sig själv:

 – Jag visste inte vad jag hade för förväntningar innan jag åkte, men resan blev det bästa jag har gjort, och resan till Indien var den helt perfekta kombinationen av berg, städer, öken och strand och avslutades med volontärarbete!

eventyrreise-india

– Den började i norr och vi avslutade i söder och vi hann på vägen uppleva så himla mycket. Indien är ett extremt intressant land och den enorma storleken gör att landet har massor att erbjuda. Vi reste som en liten sammansvetsad grupp med fantastiska guider! Jag uppskattar att vi reste mycket på nätterna så att vi på dagarna istället kunde uppleva så mycket som möjligt. Från Indien kommer jag ta med mig många oförglömliga ögonblick, inte minst när vi tog kameler ut i öknen, drack Kingfisher på en sanddyna innan vi dansade runt en lägereld och tillslut sov under bar stjärnklar himmel mitt ute i ingenstans!

aventyrsresa-indien

– Jag rekommenderar tveklöst den här resan till alla som funderar på den och det finns inget med min upplevelse jag skulle velat ändra på. Har du kort om tid men vill uppleva så mycket som möjligt skulle jag också rekommendera dig att åka på den här resan!

frivillig-arbeid-goa-india

– Det är 4 fullspäckade veckor och man får uppleva så mycket av den indiska kulturen, helt olika klimat, och hinner även ge tillbaka till landet genom avslutande volontärarbete vilket är en oförglömlig upplevelse det med! Ett litet tips bara är att äta probiotika tabletter innan och under resan… Jag var den enda av de jag reste med som gjorde det och jag var också den enda att inte bli magsjuk…

Foto: Tindra Hallgren

Igår var första dagen på Eid, som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan. Ramadan är den månad under vilken Koranen först uppenbarades för profeten Muhammed. Under 29 eller 30 dagar måste alla rättrogna muslimer fasta, det vill säga avhålla sig från att äta, dricka, röka och ha sex, från gryning till solnedgång.

Hur är det då att resa i ett muslimskt land under ramadan? Får man inte äta eller dricka något på dagarna? Får man vara ute och roa sig? Reglerna och rekommendationerna varierar från land till land, men vi tar ett av våra favoritländer som exempel – Malaysia, som har islam som officiell religion men även tillåter andra trosinriktningar.

 

Hur påverkar ramadan resenärer i Malaysia?

Som i de flesta länder med en muslimsk befolkningsmajoritet har många restauranger och gatustånd stängt på dagarna under ramadan, men det betyder inte att man måste vara hungrig. Malaysias befolkning består av många olika folkgrupper, och på de flesta ställen håller kinesiska och indiska restauranger öppet som vanligt. I de mest konservativa deltaterna (Kelantan, Kedah, Kuala Terengganu och till viss del Johor) kan det vara lite svårare att hitta en öppen restaurang, men det är inte omöjligt där heller.

Attraktioner, affärer och till och med de flesta barer och nattklubbar håller öppet även under ramadan. I mindre orter är ofta det mesta stängt på dagtid, men efter solnedgången vaknar restaurangerna och nöjeslivet till liv.

 

Fördelar med att resa i Malaysia under ramadan

Även om det stundtals kan vara lite frustrerande att vara turist i Malaysia under fastemånaden, finns det också många positiva sidor av att resa runt i landet under ramadan – och framför allt under Eid, när fastemånaden avslutas. Eid betyder ”en återkommande lycka eller festglädje” – och det är precis vad det är. Men även under fastemånaden är många muslimer ovanligt gästvänliga. Att begå goda gärningar är extra viktigt då – och ett exempel kan vara att bjuda hem en turist på middag när solen gått ned!

I många städer poppar det även upp ramadan-basarer på kvällarna, med mängder av malaysiska delikatesser som kan vara svåra att hitta under resten av året. Många hotell har också ramadan-bufféer på kvällarna – både för lokalbefolkningen, inhemska turister och utländska besökare.

resor-till-malaysia-ramadan

 

 

Några tips för dig som planerar att besöka Malaysia under ramadan

 • Solen går ned ungefär klockan 19.30 i Malaysia på sommaren. Då brukar det snabbt bli fullt på många restauranger, så kom gärna lite tidigare, eller någon timme senare.
 • Det är inte förbjudet för icke-muslimer att äta på dagtid under ramadan – men visa respekt, och gör det helst inte alltför öppet. Det kan tyckas självklart, men vi har sett turister glatt tugga i sig grillspett med griskött på gatan i Kuala Lumpur mitt på dagen under ramadan.
 • Ta med lite snacks – exempelvis snabbnudlar – om du planerar en utflykt på landsbygden där det kan vara svårt att hitta mat under dagtid.
 • Tänk på att alkohol inte säljs på vissa restauranger och i vissa affärer under ramadan.

 

Är du intresserad av en resa till Malaysia? Här hittar du våra äventyrsresor dit!

Nu ger vi dig möjlighet att resa till ännu ett spännande land i Asien: lilla Bhutan – inklämt mellan jättegrannarna Kina och Indien, och med en unik inställning till turism. Bhutan välkomnar turister, men på deras villkor, och resor till Bhutan är en speciell upplevelse.

Landet var stängt för turister i många år, men 1974 anlände den första turistgruppen. Sedan dess har de öppnat upp mer och mer och nu är även maxantalet turister på år borttaget – men Bhutan fortsätter att satsa mer på kvalitet än kvantitet när det gäller turism. Visumet är dyrt, och man betalar ungefär 2.500 kr per dag för privilegiet att få vistas i det här fascinerande landet. Då ingår dock guide, mat, boende och transporter.

 

Resor till Bhutan – hur är det?

Tobak är förbjudet. Dock får rökande turister ta med sig cigaretter för eget bruk – men inte bjuda lokalbefolkningen och inte röka öppet. En resa till Bhutan är med andra ord ytterligare en anledning att sluta röka. Plastpåsar är också olagligt, även om det visat sig vara ett förbud som är svårt att efterleva för vissa.

Det finns inga trafikljus. Inte ens i huvudstaden Thimphu – där dirigeras trafiken istället av poliser med vita handskar, vackra små kurer.

bhutan-gruppresor

Du kommer att se fallossymboler lite överallt. De är ett arv från Drupa Kunley, även känd som Den Gudomlige Galningen, Fruktbarhetshelgonet, och De 5000 kvinnornas helgon. Han var en munk som betytt mycket för buddhismen i Bhutan, och celibat var inte hans grej. Sedan hans tid på 1500-talet smyckar man många hus med att måla erigerade penisar på väggarna – de ska hålla otur borta.

Det finns fem årstider; sommar, monsuntid, höst, vinter och vår. Monsuntiden infaller från juni till augusti, och då är det vanligt med översvämningar och vägar som spolas bort. Därför rekommender vi inte resor till Bhutan under de månaderna.

Luften är ren i Bhutan. Landet satsar hårt på vattenkraft och över 70% av ytan består skogsområden som genererar koldioxid – så landet är det enda i världen som är koldioxidnegativt! Det är imponerande.

Du kommer att få jaksmör-te lite överallt. Det är tjockt, oljigt och salt och inte allas favorit, men du bör åtminstone smaka. Det artigaste sättet att dricka det är att ta en klunk i taget. Då kommer din kopp att fyllas på i samma takt. När du inte vill ha mer lämnar du koppen full tills det är dags att gå – och då dricker du allt på en gång.

resa-i-bhutan

Många bör nationaldräkten, även till vardags. Fram till för några år sedan fanns en lag som förbjöd alla andra kläder, men den är nu borttagen. Alla som jobbar åt staten har dock fortfarande nationaldräkt varje dag.

Maten är oftast kryddstark. Nationalrätten heter ema datshi och är chili med ost. Andra populära rätter är jasha maru – kryddstark finhackad kyckling, phaksha paa – bog av fläskkött med chili och momo – dumplings med chilisås. Det finns förstås mat som inte är kryddstark också, och den anpassas till turistmagar för den som inte tycker om stark mat.

Andligheten hänger i luften. Är Bhutan verklighetens Shangri-La? Kanske är det så nära man kan komma. Vandra genom bergslandskapet och besök ett tempel med fladdrande böneflaggor, så förstår du nog vad vi menar.

 

Vill du veta mer om resor till Bhutan? Kolla in vår intressanta rundresa, och hör av dig om du har några funderingar! 🙂

 

Indien är en av världens mest spännande destinationer för alla som gillar att resa och äta gott – inte minst för vegetarianer. Dock används mycket mjölk- och mejeriprodukter i indisk mat – men det är enklare än man kanske tror att hitta mat som är 100% vegansk, och minst lika god!

Att förvandla en vegetarisk måltid i Indien till en vegansk är ofta inte svårare än att be kocken hoppa över mejeriprodukterna. Och även om ghee (skirat smör) är vanligt i indisk matlagning, brukar växtbaserad olja som senapsolja och kokosnötsolja finnas inom räckhåll – ett enkelt sätt att förvandla ett vegetariskt recept till ett veganskt.

Om du redan har har provat autentisk indisk mat behöver du kanske inte mer övertalning för att boka en resa till Indien. Men om du vill ha fler anledningar till varför att äta veganskt under resan bjuder vi här på fem goda anledningar:

 

Veganmat i Indien är varierad

Ungefär 30% av Indiens befolkning är vegetarianer. Det är över 400 miljoner människor! Och mat är något de tar på största allvar – det är något du kommer att märka så fort du klivit av planet. Hela landet är fullt av kulinariska äventyr och gastronomiska resor. Du kan alltid följa näsan genom de labyrintliknande gränder för att hitta nästa smaksensation.

Indisk matlagning har fulländats genom årtusenden, och resultatet är välkryddade och goda rätter som tar med dina smaklökar på en vild resa – som du kommer att vilja göra om!

vegetarisk indisk mat

Det är billigt

Indien är ett av världens billigaste länder att resa runt i. Du kan hitta fantastisk mat för under en svensk tia, framför allt på gatunivå. På restauranger kan du beställa en thali – en tallrik med mellan 6 och 20 olika indiska maträtter – för en tjuga. På vissa ställen ingår gratis påfyllning.

Det är så billigt att det ibland nästan kan vara svårt att spendera en större summa på mat även om du försöker. En av de största fördelarna med vegansk mat i Indien är att det oftast är billigare än vegetarisk mat (och vegetarisk mat är billigare än kötträtter)! Som vegan är det lätt att spara pengar i Indien, och kanske lägga dem på att stanna lite längre istället. Eller på att hjälpa några av alla som fortfarande lever i fattigdom – här räcker några kronor till att mätta många hungriga magar.

 

Veganmat är säkrare än kött

Att hugga in på gatumat är nästan ett måste när man är i Indien, och det är en upplevelse vi starkt rekommenderar. Men samtidigt behöver man vara lite försiktig. Försäkra dig om att maten är ordentligt tillagad och inte har stått framme i värmen för länge. Undvik mat som ser ut att vara lagad under ohygieniska förhållanden och dryck som kan innehålla kranvatten. Ett gammalt djungelknep är att äta där många äter – då är risken mindre att du får mat som lagats för flera timmar sedan.

Det finns inget helt säkert sätt att undvika magproblem i Indien, men att inte äta kött och mejeriprodukter är en mycket bra början.

 

Indisk veganmat är godare och hälsosammare än det mesta

Kan mat vara supergod och samtidigt hälsosam? Klart den kan! Mycket av veganmaten i Indien är både god och nyttig. Grytor innehåller ofta proteinrika linser och bönor, och en mängd nyttiga grönsaker. Något som gör indisk mat extra hälsosam är kryddor och örter som till exempel ingefära, gurkmeja kanel  är både rika på antioxidanter och har medicinska egenskaper.

veganmat-indien

 

Det är enkelt och tillgängligt

Mat finns praktiskt taget överallt i Indien. Du kan inte gå någonstans utan att känna lukten av mat, höra den tillagas, eller se människor som köper och säljer den. Och det finns så många rätter som är 100% veganska, även om det är ett ord som inte används så ofta i Indien. Många restauranger vänder sig exklusivt till vegetarianer, men för att hitta veganmat rekommenderar vi i första hand de som har en skylt där det står ”pure vegetarian”. Det betyder inte veganmat utan lakto-vegetarisk, det vill säga utan ägg.

Även om konceptet veganism är ganska nytt i Indien, är många indier veganer. Norra Indien har en mycket högre andel vegetarianer än landets södra delar, särskilt i delstaterna Punjab, Gujarat och Rajasthan.

 

 

Inte bokat din sommarresa ännu? Från och med idag får du 10% rabatt på ett stort antal av våra resor! Rabatten gäller resor som startar mellan den 1 maj och 31 augusti 2018, och för att kunna ge rabatten måste vi ha din betalning senast måndag 30 april.

Hos oss på TAC hittar du gruppresor, rundresor och äventyrsresor i grupp. Vi är experter på resor till Asien, och strävar alltid efter att erbjuda intressanta resor till bästa pris. Våra resor passar alla åldrar, och är ett enkelt och smidigt sätt att resa runt i Asien utan att behöva ordna allt det praktiska själv. Samtidigt får du uppleva mycket mer på våra rundresor än om du åker på en charterresa och stannar på samma ställe under hela resan. Kortfattat: RES mer, upplev mer, betala mindre och få trevligt ressällskap på köpet!

Vi har även familjeresor, som är speciellt utvalda rundresor för dig som åker med barn. Här åker ni tillsammans med andra barnfamiljer och en erfaren lokal expertguide – för barnen är det ofta en extra bonus att hitta nya kompisar från andra länder under resan.

Reser du ensam? Då kan en av våra singelresor vara ett kul alternativ. Här är alla välkomna utom de som åker med en partner! Det handlar inte om någon matchmaking, utan bara ett lite annorlunda sätt att resa – ensam, fast i grupp. Även på våra andra gruppresor åker över hälften av deltagarna på egen hand, så om du inte hittar någon singelresa som passar i dina planer kan en av de vanliga resorna passa lika bra.

 

Sommarrabatten gäller på följande resor:

Borneo: Rabatten gäller samtliga resor (även familjeresorna)

Burma: Rabatten gäller samtliga resor

Indien: Rabatten gäller samtliga resor (även familjeresan och singelresorna)

Indonesien: Rabatten gäller Samtliga resor (även singelresorna)

Kambodja: Rabatten gäller på alla resor (även singelresorna)

Kina: Rabatten gäller samtliga resor (även familjeresan)

Laos: Rabatten gäller samtliga resor

Malaysia: Rabatten gäller samtliga resor (även singelresorna)

Sri Lanka: Rabatten gäller samtliga resor (även familjeresan och singelresorna)

Thailand: Rabatten gäller på samtliga resor (även familjeresorna och singelresorna)

Vietnam: Rabatten gäller på samtliga resor (även familjeresorna och singelresorna)

 

Erbjudandet går inte att kombinera med andra rabatter eller sista minuten-erbjudanden. Uppge ”sommarrabatt” när du bokar, så dras rabatten av på din faktura.

Bali är kanske mest känt för surfing och fina stränder, men det finns minst lika mycket att se och göra inne på öns grönskande högland och i den kulturella medelpunkten – Ubud!

Området runt Ubud (som uttalas ”O-bood”) bjuder på spännande djungel, trekking till vattenfall, ständigt gröna risterrasser och kanske Balis bästa mat och underhållning. Man kan upptäcka den här mysiga lilla staden med knappt 30.000 invånare, ungefär mitt på Bali, i flera veckor. Men vad ska man göra om man bara är här i några dagar? Var ska man börja? Bara lugn – vi hjälper dig.

1. Upplev risterrasserna

Balis mest berömda risterrasser ligger ungefär 30 minuter med scooter eller taxi från centrala Ubud. Risterrasserna i Tegellalang hör till de finaste, och ser nästan ut som en målning med böljande gröna och gula risplantor i uthuggna platåer längs sluttningarna. Ät lunch på en av de lokala restaurangerna, vandra längs stigarna eller bara se hur risbönderna skördar på lokalt sätt.

2. Se Kecak-dans

Tänk dig följande: 50 män sitter med korslagda ben i en cirkel, bär traditionella balinesiska saronger och mässar en hypnotiserande melodi som aldrig verkar ta slut. I mitten av cirkeln brinner en eld, och två kvinnor i traditionella songket dansar graciöst runt den. Efter några minuter gör en man utklädd till häst entré, tänder eld på några kokosnötsskal och sparkar runt dem på marken så gnistorna flyger.

Föreställningar i Kecak-dans, eller elddans, ges dagligen på flera ställen runt Ubud – bland annat på det fina gamla palatset Ubud Palace.

3. Vandra längs Campuhan-åsen

Campuhan-åsen, eller Campuhan Ridge, är en av de mest populära vandringslederna i Ubud; en stenlagd stig på en kulle mellan två floder och med vacker utsikt över djungeln. Om du orkar rekommenderar vi att fortsätta vandra längs en av vägarna där vandringsleden tar slut. Många lokala konstnärer har små studios längs den här vägen – och du stanna och beundra deras verk eller på vissa ställen till och med vara med på en målningslektion! Det finns även många små restauranger längs vägen.

sevärdheter-ubud-bali1

4. Hitta din zen med yoga

Yoga är populärt i Ubud, och om du vill ha en så autentisk upplevelse som möjligt rekommenderar vi The Yoga Barn. Här kan du uppleva power-yoga, lugnande hatha-yoga, meditation och lektioner i sjamanistisk healing. Om du är i Ubud på en fredag kan även deras ecstatic dance class vara en intressant upplevelse – här får du skaka loss till trancemusik precis hur du vill utan att någon höjer på ögonbrynen.

5. Besök ett vattenfall

Don’t go chasing waterfalls? Jo! Gör det! Runt Ubud och på resten av Bali finns massor av fina vattenfall. Några av de finaste heter MundukTegenungan och Tibumana och ligger mellan en halvtimme och en timme från Ubud. Det går oftast inte att simma i vattenfallen under högsäsongen från juni till november (när vattennivån är lägre än under regnperioden), men vattenfallen är vackra året runt.

6. Ät Babi Guling på nattmarknaden Gian Yar

Vill du uppleva Ubuds kvällsliv utanför turistområdet? 30 minuter från stan ligger Gian Yar, och hit åker lokalbefolkningen på fredag- och lördagskvällarna. Gå runt och njut av atmosfären, testa friterade bananer och pruta på lite lokalt hantverk. Om du är hungrig är babi guling favoriten här – det är helstekt och rostad spädgris i kryddstark sås, och det finns många gatustånd som säljer det nära entrén. Äter du inte griskött finns det självklart även mycket annat att välja på i matväg.

7. Testa lokal veganmat

Om du är vegan eller vegetarian, eller bara vill prova på det för en dag, är Ubud ett perfekt resmål. Nästan alla restauranger har vegan-alternativ. Prova svamp- och kokosnötssoppan med vegansk parmesanost på Atman Café!

att-göra-ubud-bali

Är du sugen på en resa till Bali där du får uppleva både Ubud och massor av annat? Kanske kombinera Bali med Lombok, eller flera av de andra Sunda-öarna? Eller med Java? Bland våra gruppresor till Bali och resten av Indonesien finns många alternativ att välja mellan!

Tillsammans med vår systerorganisation IndiGo Travel driver vi fonden I Mina Skor. Där lägger vi en stor del av vårt ekonomiska överskott, som går till barn och ungdomar i Thailand.

I veckan bekostade vi målning och upprustning av en skola för flyktingbarn från Burma. Den fick en rejäl uppfräschning både invändigt och utvändigt, och vi passade även på att ge ny färg till leksakerna på skolgården.

Skolan ligger i Kuraburi i sydvästra Thailand, och skolan drivs ideellt av hjälporganisationen NAN Foundation och volontärer. Här går barn vars familjer flytt från Burma på grund av politisk förföljelse – de flesta är ”havszigenare” och saknar medborgarskap. Utan den här skolan skulle de inte få någon utbildning alls, och skolan får inga pengar av den thailändska staten.

TAC och IndiGo stöttar skolan med pengar från fonden, och med volontärer. Pengarna kommer från alla som bokar en volontärresa eller äventyrsresa oss – vi lägger merparten av det ekonomiska överskottet i fonden, och vi tar även emot volontärer på skolan.

grön-skola-1

Förutom den burmesiska skolan går vårt överskott till att stötta barn från familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand, och till två barnhem som även de ligger i Chiang Rai. Att vårt fokus är i Thailand beror på att vi finns på plats, och följer upp så att pengarna används på bästa möjliga sätt.

Tack för att ni hjälper oss att hjälpa!

Det är skollov i Thailand just nu, men några av barnen var så nyfikna på att se resultatet av renoveringen att de var där hela dagarna ändå. Några röster från dem:

– ”Det ser ut som en ny skola!”

– ”Den är ljus och fin nu, och ett positivt ställe att komma och studera”

– ”Den är så grön och fräsch, som grönsaker som man vill äta!”

grön-skola-2

Som vanligt tackar vi våra resenärer och volontärer, som gör det möjligt för oss att hjälpa! 🙂