Just nu ger vi 2000 kr i rabatt om du bokar gruppresan genom Japan som startar i Fukuoka den 17 september! Det är vår mest omfattande resa genom Japan, och bland höjdpunkterna finns det här:

 • Starta i Fukuoka – som påminner mer om Seoul än om Tokyo
 • Lär känna Hiroshima – Fredens stad med ett tragiskt förflutet
 • Upplev japanskt vardagsliv i mysiga Okayama
 • Se det imponerande slottet i Himeji
 • Res i Osaka – med möjlighet till en extra utflykt till klassiska Kyoto
 • Fascineras av Yayoi Kusamas avantgardekonst och ”alperna” i Matsumoto
 • Bo i shukubo (buddhisttempel) i Nagano
 • Ta snabbtåget till spännande Tokyo
 • Upplev tempel, palats och neondjungel i Japans pulserande huvudstad
 • Avsluta med shopping eller barer i Shibuya – Tokyos hjärta

I skrivande stund är det sex personer inbokade på den här resan, och det finns 14 platser kvar – men vänta inte för länge med att boka om du är intresserad. Avgången efter (den 1 oktober) är redan fullbokad!

 

 

Så här mitt i sommarsverige vill man kanske helst glömma att det faktiskt snart är höst – men det går ju alltid att ta rygg på flyttfåglarna och åka söderut när det börjar blåsa kallt i Sverige! Här bjuder vi på en snabbguide till höstklimatet i olika länder i Asien, så du lättare hittar en resa som passar dig. Vad som är ”bra” väder är förstås subjektivt, men eftersom det är monsunperiod i vissa länder i Asien under hösten kan det vara bra att hålla reda på var och när du kan räkna med att bli blöt och var det är större chans att solen skiner. 🙂

 1. Indien. Hösten är fin i både norra och centrala Indien och i södern. Sommarregnen har slutat, och allting grönskar. Det blir varmare ju längre söderut du kommer i Indien på hösten, och vill du ha måttliga temperaturer och svala nätter passar resorna som startar i Delhi och går genom Rajasthan bra. Där blir det kyligare på nätterna för varje månad som går under hösten. Gillar du värme dygnet runt ska du åka till södra Indien istället – särskilt i slutet av hösten.
 2. Nepal, Tibet och Kina. I början av hösten är klimatet i de här länderna perfekt för sig som vill förlänga sommaren utan extrem värme. Regnperioden slutar i september, och det är grönt och vackert. I oktober är det runt 20-22 grader på dagarna och kyligare på nätterna. Från november blir det lite kallt, särskilt på nätterna.
 3. Japan. Också ett land för dig som inte vill ha extrema temperaturer. Klimatet är inte helt olikt det i Sverige, och det blir kyligare ju längre in på hösten man kommer. Det finns inte en lika tydlig regnperiod som i Sydostasien, men räkna med en del regn i västra Japan i början på hösten, och i området runt Tokyo regnar det mest i september och oktober. Från november och framåt kommer betydligt mindre regn.
 4. Indonesien. ”Omvänt” klimat jämfört med stora delar av Asien, eftersom Bali och resten av Indonesien ligger söder om ekvatorn. Klimatet är bäst i början på hösten, sedan blir det mer regn från mitten av november och framåt. Men från september till november är vädret oftast perfekt – strax under 30 på dagarna, runt 25 på nätterna och bara enstaka regnskurar.
 5. Borneo & Malaysia/Singapore. Det regnar mer eller mindre året runt på Borneo, västra Malaysia och i Singapore, men mest från november till januari. Därför rekommenderar vi främst de här länderna i början av hösten.
 6. BurmaThailand Laos. Monsunregnen avtar i slutet av september, och det är grönt, vackert och varmt – men inte extremt varmt – från oktober. I norra delarna av länderna kan det vara kyligt på kvällarna och nätterna från november till februari.
 7. Kambodja och Vietnam. Regnperioden slutar i oktober, och från mitten av oktober och framåt är de bästa månaderna klimatmässigt. Du blir varken blöt av monsunregn eller svett – men var beredd på kyliga nätter i norra Vietnam från november.
 8. Sri Lanka. I oktober och november är det monsunregn i Sri Lanka, och inte den bästa tiden att vara där även om regnet också har sin charm. Därför rekommenderar vi i första hand Sri Lanka i augusti och september, och sedan igen i december och framåt – särskilt om det är stränderna som lockar.

Hör gärna av dig om du vill ha fler tips om vilket land som passar bäst för dig i höst! 🙂

Har du fått lite oväntad semester? Eller ändrade sommarplaner? Kanske inte tänkte resa utomlands i sommar, men känner att det vore skönt att komma bort ett tag ändå? Ingen att resa med? Vi har lösningen: det finns platser kvar på många av våra singelresor i Asien i sommar. Res tillsammans med andra singlar – inte för att leta efter en partner utan bara för att det är ett kul sätt att resa på!

Har du begränsat med tid? Det finns platser kvar på vår kortresa genom Japan med start den 15 juli.

Sugen på att kombinera rundresa och kultur med sol och bad? Då kan två veckor på Sri Lanka med start den 16 och 30 juli passa utmärkt. Eller kanske tre veckor i Thailand, där du får se och uppleva mycket mer än bara ett charterhotell, fulla svenskar och samma strand i tre veckor? Det finns just nu platser kvar på singelresan som startar i Bangkok den 23 juli.

Eller kanske Vietnam? Vi har en prisvärd 19-dagars resa från Hanoi till Ho Chi Minh City som startar den 28 juli.

Bali kanske? På vår tvåveckorsresa där får du uppleva mycket mer än bara strand och hav. Singelresa med platser kvar startar den 30 juli.

Inte sugen på strandhäng? Då kanske en tvåveckors rundresa i Kina kan passa bättre? Det finns platser kvar på singelresan som startar i Peking den 23 juli.

Vi har även platser kvar på många andra gruppresor i Asien i juli och augusti, som inte är singelresor men där självklart även singlar är välkomna. Titta gärna i vår avresekalender, så ser du exakt vad vi kan erbjuda.

Osäker på vart du vill åka? Hör av dig, så kommer vi med förslag baserade på dina önskemål – vi är experter på resande i Asien!

 

Tycker du det är kul med festivaler? Det tycker vi också! Någonstans i Asien är det någon slags festival eller firande nästan varje dag om året – stor eller liten. Vi kan inte lista alla festivaler här, och vi har skippat de mest självklara som till exempel nyårsfirandet den sista december, men vi vill gärna tipsa om några av våra resor där du kan delta i en färgstark festival som en del av resan.

Ibland kan en stor festival faktiskt också göra att vi undviker en destination en viss dag. Det kan vara lite för mycket folk för att det ska vara roligt, eller extremt mycket trafik. Men vi har valt ut några av de största festivalerna i några av de länder i Asien vi har resor till som sammanfaller med firandet – så att du kan passa in din avresa om du vill vara med!

 

Indien:

Teej-festivalen firas i Jaipur i Rajasthan i juli eller augusti. Teej är framför allt en festival för kvinnor. Den är tillägnad gudinnan Parvati och man firar hennes återkomst till maken Shiva. På flera av våra resor till Indien är du i Jaipur under festivalen och kan delta i firandet!

 

Sri Lanka:

Esala Perahera-festivalen firas i Kandy i slutet av juli och början av augusti. Det är den största buddhistiska högtiden i Sri Lanka om vi räknar bort det lokala nyårsfirandet i april, och Kandy är ”the place to be”. Två av våra resor i Sri Lanka sammanfaller med firandet, där du bland annat kan se dansare, jonglörer och eldslukare, och lyssna på livemusik varje kväll.

 

Burma (Myanmar):

Phaung Daw Oo-festivalen vid Inlesjön, i september eller oktober. En viktig buddhistisk festival, där fem gamla buddhastatyer paraderas i båt på sjön. Statyerna är så övertäckta med bladguld från århundraden av ceremonier att de numera bara ser ut som stora och tunga guldklumpar. Festivalen pågår i 18 dagar, och statyerna transporteras från by till by så att alla som vill ska få möjlighet att se dem. Att pressa bladguld på dem är dock bara tillåtet för män, enligt gammal tradition. På våra resor med start i Rangoon den 11 och 28 september 2017 får du en chans att vara med. Festivalen pågår från 21 september till 8 oktober.

Ballongfestivalen i Taunggyi, i oktober. En festival med gamla buddhistiska rötter, som markerar slutet på regnperioden. Taunggyi ligger strax norr om Inlesjön, och på våra resor genom Burma med start den 17 och 21 oktober får du möjlighet att uppleva den här spännande festivalen. Vi rekommenderar dock ett visst säkerhetsavstånd – det har hänt att varmluftsballonger har exploderat och att hemmagjorda fyrverkerier har fått fel riktning. Festivalen pågår 28 oktober till 3 november.

 

Thailand:

Loy Krathong är en thailändsk festival som firas vid fullmåne i den tolfte månaden i den thailändska månkalendern. Flytande ”Krathonger”, blomsterlyktor med ljus, hedrar Buddha och symboliserar att släppa allt hat, ilska och orenheter. Att sätta krathongerna i vattendrag ska även bära lycka med sig.  I år är festivalens viktigaste dag den 3 november.

Natten då det är fullmåne täcks floder, kanaler och dammar av flytande blomsterlyktor prydda med ljus och rökelsestickor för att bringa lycka och tusentals papperslyktor släpps mot natthimlen för att avvärja otur. Loy Krathong-festivalen har firats i århundraden i hela Thailand och brukar sammanfalla med när regnperioden är slut. Särskilt vackert är firandet i Chiang Mai, och – som av en händelse – har vi två resor där man befinner sig i Chiang Mai just den 3 november.

festivalresor-asien-burma-thailand

Phaung Daw Oo-festivalen i Burma och Loy Krathong i Thailand

 

Festivalresor de närmaste månaderna, med bokningsläget just nu:

START RESA LAND/LÄNDER RESLÄNGD PRIS FESTIVAL/STATUS
13 jul Äventyrsresa i Indien: Rajasthan, Agra och Varanasi INDIEN 22 dagar  9.900:- Upplev Teej-festivalen i Jaipur! Garanterad avresa.
22 jul Res i Indiens Gyllene Triangel: Delhi, Jaipur & Agra INDIEN 7 dagar 4.300:- Upplev Teej-festivalen i Jaipur! Garanterad avresa.
22 jul Budgetresa i norra Indien: Delhi, Agra & Rajasthan INDIEN 16 dagar 6.900:- Upplev Teej-festivalen i Jaipur! Endast 1 plats kvar!
22 jul Aktiv gruppresa: Höjdpunkter i Indien och Nepal INDIEN/NEPAL 16 dagar 12.700:- Upplev Teej-festivalen i Jaipur! Garanterad avresa.
23 jul Rolig rundresa på Sri Lanka: Två aktiva veckor SRI LANKA 14 dagar 9.900:- Kandy Esala Perahera-festivalen i Kandy! 8 platser kvar.
24 jul Aktiv gruppresa: Sri Lanka runt på tre veckor SRI LANKA 20 dagar 13.900:- Kandy Esala Perahera-festivalen i Kandy! Garanterad avresa.
30 jul Rolig rundresa på Sri Lanka: Två aktiva veckor SRI LANKA 14 dagar 9.900:- Kandy Esala Perahera-festivalen i Kandy! Garanterad avresa.
31 jul Aktiv gruppresa: Sri Lanka runt på tre veckor SRI LANKA 20 dagar 13.900:- Kandy Esala Perahera-festivalen i Kandy! Garanterad avresa.
11 sep Billig äventyrsresa genom spännande Burma BURMA 20 dagar 18.700:- Phaung Daw Oo-festivalen. Inte garanterad än. Fråga oss gärna!
28 sep Aktiv gruppresa: Burma på 2 fullspäckade veckor BURMA 13 dagar 15.400:- Phaung Daw Oo-festivalen. Inte garanterad än. Fråga oss gärna!
17 okt Billig äventyrsresa genom spännande Burma BURMA 20 dagar 18.700:- Ballongfestivalen. Inte garanterad än. Fråga oss gärna!
21 okt Aktiv gruppresa: Burma på 2 fullspäckade veckor BURMA 13 dagar 15.400:- Ballongfestivalen. Inte garanterad än. Fråga oss gärna!
27 okt Billig gruppresa: Thailand från Norr till Söder THAILAND 20 dagar 12.700:- Fira Loy Krathong i Chiang Mai! 2 deltagare till behövs.
28 okt Thailand i ett nötskal – Tempel, Berg och Strand THAILAND 13 dagar 9.900:- Fira Loy Krathong i Chiang Mai! Inte garanterad än.

Inte bokat någon resa för sommaren ännu? Eller är du sugen på en rundresa i Asien senare i år? Om du bokar en resa med oss senast den 31 maj ger vi 1000 kr rabatt på alla resor som kostar över 7000 kr!

Kanske är du sugen på en resa med både sol och bad och aktivt resande, där du inte bara ser samma strand och samma hotell under flera veckor? Om du söker en sista-minuten-resa i sommar rekommenderar vi varmt en av våra resor till Indonesien, där du kan kombinera härliga Bali med en eller flera andra öar. Eller varför inte Sri Lanka? Båda länderna bjuder på toppväder under sommaren.

Eller kanske upptäcka ett land som inte många svenskar vet så mycket om, i kombination med klassisk sol- och badsemester i Thailand? Vår äventyrsresa genom Laos och Thailand har garanterad avresa den 26 juli.

Inte så sugen på strandliv i sommar? Då kanske en äventyrsresa genom Nepal vara ett spännande alternativ! Det rekommenderar vi framför allt om du planerar att åka redan i juni eller början av juli – sedan gör monsunregnen att det blir lerigt och halt i vandringslederna. Eller Japan kanske lockar mer? Det är också fint på sommaren, och ett bra alternativ för dig som inte vill ha det jättevarmt.

Billig höstresa 2017?

Planerar du en höstresa istället? Indien är fint på hösten, och flera av våra äventyrsresor dit är i kombination med Nepal. Två spännande länder på samma resa! Vi kan även varmt rekommendera en av våra aktiva gruppresor till Kina under hösten. Eller varför inte fascinerande Tibet?

Tänker du att november-december vore en bra tid att byta mörker och höstrusk i Sverige mot sol, värme och spännande upplevelser i Asien? Då är klimatet perfekt att resa till spännande Burma, klassiska Thailand, intressanta Kambodja och varierade Vietnam.

Åker du ensam? Då kanske en av våra singelresor kan vara något för dig. Det är ett kul sätt att resa ensam fast i grupp!

Om du bokar senast den 31 maj sparar du 1000 kr på våra redan billiga gruppresor till Asien – jämför gärna våra priser med liknande resor från andra så kommer du att förstå vad vi menar.

Just nu får du 1000 kr i rabatt om du bokar vår resa Aktiv gruppresa: Sri Lanka runt på tre veckor med start den 19 juni! 

Det finns två avresor det datumet. Den ena är en singelresa, där det i skrivande stund finns tio platser kvar. Det är 13 personer inbokade, mellan 23 och 47 (5 killar och 8 tjejer). Den andra avresan är en ”vanlig” resa, där den enda skillnaden är att det inte är några par. På den vanliga avgången finns det inga bokningar ännu, men vi hoppas att även den kommer att bli av som planerat.

Juni är en bra månad att åka till Sri Lanka. Du slipper monsunregn, och det är varmt och skönt utan att vara extremt varmt (som det kan vara i t ex vissa delar av Indien i juni och juli).

Den här 20-dagarsresan är vår mest omfattande till Sri Lanka, och du får lära känna det här spännande landet från Jaffna i norr till Hikkaduwa i söder under tre fullspäckade veckor. Den här resan passar både dig som åker till Sri Lanka för första gången och vill gå på djupet direkt, och för dig som redan varit här men vill uppleva mer än stränderna i söder.

Sugen på Sri Lanka? Läs mer här, och hör av dig om du har några frågor eller funderingar!

Sugen på en resa till Asien i sommar? Vi hjälper dig att hitta det bästa klimatet, och tipsar även om vilka länder som har regnperiod när vi har sommar i Sverige.

 1. Indonesien. Ett säkert kort för dig som vill ha sol på sommarsemestern. Vi har flera bra och prisvärda resor till Indonesien, både för dig som vill till Bali och för dig som vill uppleva mer än bara Bali.  Våra tips: Java & Bali, 20 dagar, avresa 14 juli och Sundaöarna, 20 dagar, avresa 22 juli.
 2. Sri Lanka. Det drar in monsunregn över Sri Lanka i två omgångar varje år. Den första är i april och maj, och den andra i september till november. Därför är sommarmånaderna perfekta för dig som vill kombinera din äventyrsresa med sol och bad. Missa inte Sri Lanka runt på 3 veckor, med flera garanterade avresor i sommar.
 3. Borneo. Här är det regnskogsklimat året runt, men det regnar inte så mycket under sommarmånaderna. En bra tid att åka på vår 14 dagars äventyrsresa på nordvästra Borneo, som har garanterad start den första och tredje söndagen i varje månad.
 4. Japan. Okej, du missar körsbärsträden i blom (det är från mars till maj) och det regnar en del på sommaren i Japan – men det är varmt och skönt. Vår gruppresa med fokus på Kyoto har garanterad avresa den 17 juli och den 31 juli är den redan fullbokad – så vänta inte för länge med att boka om du är sugen på en resa till Japan i sommar!
 5. Nepal och Indien. De här länderna kan du antingen resa runt i var för sig eller på en av våra kombinationsresor genom Indien och Nepal. Bäst klimat är det i början av sommaren, särskilt om du vill vandra i bergen i Nepal. Det är regnperiod från juni till augusti, och i slutet av sommaren blir vandringslederna leriga och hala – men i juni är de helt okej. Missa inte budgetresan i Indien och Nepal, som har garanterad avresa den 17 juni och varje lördag i juli. Var beredd på att det är rejält varmt i Rajasthan i Indien i maj och juni (närmare 40 grader på dagarna), och regnperiod i juli och augusti. I södra Indien regnar det mindre.

Det är regnperiod under sommaren i Kina, Burma, Thailand, Laos, Vietnam och Kambodja – men oftast kommer regnet i kortare störtskurar som snabbt går över. När det inte regnar är det grönt och vackert, och inte lika torrt och dammigt som under vintern.

Vill du veta mer om någon av våra sommarresor? Hör av dig! 🙂

Just nu ger vi 1000 kr i rabatt om du bokar en av följande resor genom Indien, och kombinerade resor genom Indien och Nepal:

Rundresa och äventyr genom södra Indien

Äventyrsresa i Indien: Rajasthan, Agra och Varanasi

Budgetresa: Lär känna norra Indien och Nepal

Aktiv gruppresa: Höjdpunkter i Indien och Nepal

Aktiv gruppresa: Södra Indien – Chennai till Mumbai

Villkor: Din bokning och anmälningsavgiften måste vara oss tillhanda senast den 2 april, och avresan måste ske under 2017.

Vietnams Kultur, Sport och Turism departement publicerade för ett par veckor sedan en uppförandekod för såväl lokala som långväga besökare till Vietnam.

Uppförandekoden gäller inte bara resenärer till Vietnam och arrangörer av reserelaterade äventyr och aktiviteter utan ger också rekommendationer till vietnameser som reser utomlands. Bland annat bör man som vietnames i utlandet respektera lokala regler och förhållningssätt. Däribland köbildning, undvika att skräpa ner och hjälpa gamla och sjuka i den mån man kan.

Resande till Vietnam uppmanas bland annat till att…

 • Hjälpa till att hålla Vietnam rent
 • Inte slänga eller slösa med mat
 • Undvika handel med vilda djur
 • Hjälpa till att bevara historiska artefakter och platser

Tidigare har både Hanoi och Ho Chi Minh City publicerat sina egna etikettguider för såväl besökare som invånare i staden. Initiativen har diskuterats på grund av dess mjuka framtoning och att hårdare lagar är vad som behövs för att komma till bukt med problemen. Framförallt nedskräpning är ett stort problem i Vietnam, vilket ändå får anses vara ett problem som inte bara kan härröras till turister.

Staden Hanoi ger turister råd. Kanon eller kalkon?

https://www.facebook.com/placeinsaigon/videos/1936704719893220/

Problematiskt att skydda historiska tempel, byggnader och lämningar

Vietnam har ett rikt och historiskt viktigt kulturarv som vid ökande besökarantal kommer att se betydande förslitning, framförallt på byggnader och artefakter. Provinsen Bin Dinh i centrala Vietnam räknar med 2 miljoner fler besökare 2020, jämfört med de 3,5 miljoner man förväntas ta emot 2017.
Här finns lämningar av Chamfolket, ett sjöförarfolk som kom österifrån och bosatte sig längs Vietnams kust. Mycket är fortfarande inte utforskat eller kartlagt, vilket försvårar processen att skydda de viktigaste platserna.

Antal internationella turister förväntas att öka till Vietnam de närmsta åren. Jämfört med grannlandet Thailand (30 miljoner turister 2015) är antalet besökare till Vietnam (8 miljoner besökare 2015) modest.

Frågan är hur man på ett effektivt sätt ska kunna ta emot fler besökare men samtidigt kunna hålla hålla naturen ren, bevara historia och ge resenärer, långväga som regionala, en minnesvärd upplevelse. En uppförandekod känns som ett bra initiativ och även om det inte är nyckeln till att hållbar turism känns det som att Vietnam är medvetna om att de behöver kontrollera utvecklingen.

För våra äventyrsresor i Vietnam har vi sedan länge tagit i beaktning påverkan på den lokala miljön och kulturen. Att våra resor ska vara schyssta och lämna ”lätta” fotspår är för oss en självklarhet.

Den 8 maj startar en 13 dagar lång resa genom Japan, från Fukuoka till Tokyo, och med särskild tonvikt på intressanta Kyoto. Det finns i skrivande stund bara fem platser kvar, och dem vill vi gärna fylla upp – så därför ger vi 1000 kr i rabatt på den här resan om du bokar senast den 31 mars – förutsatt att det finns platser kvar tills dess, förstås!

Japan är ett spännande och annorlunda land att resa runt i , men det är inte alltid helt enkelt att göra det på egen hand eftersom de flesta japaner inte pratar engelska. Reser du med oss slipper du problemet med att göra dig förstådd när du ska hitta rätt – vår lokala guide hjälper till med allt det praktiska så du kan fokusera på att ha kul istället.

Du reser i en internationell grupp, och vissa dagar kan du välja om du vill följa med på de valfria utflykter som ordnas genom guiden eller om du hellre vill upptäcka nya ställen på egen hand.

Höjdpunkter på den här rundresan i Japan

 • Starta i Fukuoka – som påminner mer om Seoul än om Tokyo
 • Besök den heliga ön Miyajima – en klassisk Japanikon
 • Bo i traditionell minshuku i Sandankyo
 • Upplev Hiroshima – Fredens stad med ett tragiskt förflutet
 • Lev japanskt vardagsliv i mysiga Kurashiki
 • Se det imponerande slottet i Himeji
 • Lär känna Kyoto och dess omgivningar – och geishadistriktet Gion
 • Se det imponerande berget Fuji – en av Japans nationalsymboler
 • Upplev tempel, palats och neondjungel i pulserande Tokyo
 • Avsluta med shopping eller barer i Shibuya – Tokyos hjärta

Läs mer om resan här – och först till kvarn! 🙂