14 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
6/10
Tempo
Flerbäddsrum
Boende

Den här prisvärda äventyrsresan passar alla åldrar, och eftersom man bor på samma ställe alla nätter är den även extra lämplig för barnfamiljer som vill ha en fast bas under resan och slippa packa väskorna varje eller varannan dag. Den första veckan är en introduktion till den lokala kulturen på Bali och resan avslutas med en actionfylld äventyrsvecka!

Den här resan arrangeras i samarbete med en välgörenhetsorganisation på Bali, som även arrangerar volontärresor. På den här resan krävs att du tar med dig ett utdrag ur belastningsregistret. Du får utdraget hos svenska polisen, det ska vara på engelska, kostar 185 kr och tar ca två veckor att få. Här beställer du intyget.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan på Bali

  • Lär känna den balinesiska kulturen inifrån
  • Delta i språklektioner och lär dig laga balinesisk mat
  • Besök Pura Tirta Empul – ett av Balis heligaste tempel
  • Cykla runt i i vulkanområdet Kintamani
  • Njut av en dag på Nusa Dua Beach på södra Bali
  • Paddla på Ayung-floden
  • Gå på trekking upp för en aktiv vulkan
  • Njut av balinesisk massage som avslutning

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATION Bali. Resan startar och slutar i Ubud. Hämtning på flygplatsen ingår.
STARTDATUM Varje söndag hela året! Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare.
ÅLDERSGRÄNS Om du åker ensam bör du ha fyllt 18, men vi kan ibland göra undantag för 16- och 17-åringar med intyg från målsman. Det går bra att ta med barn från ca 6 år på den här resan. Det finns ingen övre åldersgräns.
BOENDE Boendet är i flerbäddsrum uppdelat på kön. Det finns även möjlighet att boka enkelrum eller privat familjerum mot en extra kostnad.
INKLUDERAT
Assistans inför, under och efter resan Transfer från flygplatsen på Bali
Boende Mat
Alla resor inom Bali Lokal samordnare och guide
Entréavgifter En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från Sverige Eventuella vaccinationer
SCHYSST RESANDE tac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt. Här kan du se lite av vad pengarna gick till 2017.

1

Dag 1: Ankomst Bali

Du blir mött på flygplatsen (Ngurah Rai) av vår engelsktalande guide på söndagen och reser sedan in till Ubud för incheckning på boendet. De första dagarna får du lära dig grunderna om den balinesiska kulturen, maten, människorna och språket på vår lokala samarbetspartners center i Penestanan Kaja, strax utanför centrala Ubud och genom utflykter i området. Många av de andra deltagarna är på Bali för att kombinera äventyr med volontärarbete. Låter det intressant? Läs mer om volontärarbete på Bali här!

Ubud (uttalas ”O-bood”) är en mysig liten stad med bara ca 30.000 invånare. Ubud är Balis kulturella centrum, och det är inte alls lika turistigt som exempelvis Kuta Beach. En bra bas att utforska Bali från!

Transfer från flygplatsen till boendet: ca 90 min i privat bil eller minibuss.

2

Dag 2: Ubud

Vi börjar veckan med en genomgång av hela resans program, och därefter får du delta i en workshop och diskussion om balinesisk kultur, och får tips om vad du ska göra och inte göra på Bali för att respektera lokalbefolkningen. Efter lunch besöker vi Ubud Monkey Forest, eller ”Sacred Monkey Forest Sanctuary” som det egentligen heter. Här finns runt 600 långsvansade makaker, som det går bra att mata om du vill. Det finns bananer att köpa. Aporna är inte rädda för människor, men låt dem inte klättra på dig och försök inte lyfta upp dem. Att bli biten eller riven av en apa är ingen bra start på din resa – då är det bättre att betrakta dem på lite avstånd. Det finns också tre intressanta hinduiska tempel från 1300-talet inom området, som är väl värda ett besök.

äventyrsresor-bali-ubud

På kvällen väntar en välkomstmiddag med balinesisk mat och traditionell dans i Ubud Palace, där Balis kungafamiljer bodde en gång i tiden. Nu är palatset öppet för allmänheten, och ger en intressant inblick i balinesisk arkitektur och kultur.

3

Dag 3: Ubud

På tisdagen får du en lektion i det lokala språket – balinesiska – på förmiddagen. Balinesiska talas av mindre än 4 miljoner människor och är inget enkelt språk att lära sig, men om du kan några ord och fraser kommer att det att imponera på lokalbefolkningen! Efter lunch tar vi en rundtur i området runt Ubud och besöker bland annat en av Bali berömda risterasser, som inte bara är vackra att titta på utan även funktionella. I kuperat landskap gäller det att hindra avrinning och erosion. Vi får samtidigt en inblick i det fridfulla vardagslivet på landet på Bali.

4

Dag 4: Ubud

Ytterligare en språklektion på förmiddagen, och efter lunch får du lära dig att måla batik på lokalt sätt. Ska du göra det någonstans är Bali det bästa stället – ordet batik härstammar från Indonesien och här är man experter på det. Batikmålning passar alla åldrar, men om du reser med barn brukar de tycka det är extra roligt.

äventyrsresa-bali-risterrasser-batik

5

Dag 5: Ubud

Matlagningskurs på förmiddagen – lär dig laga balinesisk mat. Resultatet äter vi förstås till lunch! Eftermiddagen blir ännu en intressant workshop: du får göra din egen ”Canang Sari”, en liten korg med ris och blommor som de flesta hinduer på Bali ger som tack till gudarna varje dag, eller så ofta de har möjlighet.

6

Dag 6: Ubud - Pura Tirta Empul - Ubud

Introduktionsveckan fortsätter i religionens tecken, och avslutas med ett besök på Balis mest kända tempel – Pura Tirta Empul. Det började byggas redan år 962 och är tillägnat Vishnu. Templet är känt för sitt heliga och rena källvatten, och många av Balis invånare kommer ofta hit för ett renande bad. Var beredd på att vattnet är kallt!

äventyr-bali-canang-sari-pur-tirta-empul

7

Dag 7: Ledig dag

Varva ned efter alla nya intryck och upplevelser den första veckan, eller upptäck mer av Ubud eller resten av Bali på egen hand eller tillsammans med andra deltagare och volontärer. Brunch och middag på boendet ingår om du är på boendet när det är matdags.

8

Dag 8: Ledig dag

Även söndagen är en ledig dag, som du får tillbringa hur du vill.

9

Dag 9: Ubud - Mount Batur - Ubud

På måndagen tar vi dig med på en rundtur på cykel i vulkanområdet Kintamani och berget Mount Batur – en heldag bland risterasser, kryddplantage, fantastiska vyer och roliga möten med lokalbefolkningen.

äventyrsresa-cykling-bali

Transfer med bil eller buss till Mount Batur: ca 90 minuter.

10

Dag 10: Ubud - Nusa Dua - Ubud

På tisdagen väntar södra Bali och Nusa Dua Beach – ta med badkläder och solskydd! En skön och avkopplande dag på stranden efter rivstarten på cykel – eller (om vindarna blåser rätt) en möjlighet att prova på windsurfing mot en extra kostnad som du betalar på plats. Vi tar dig även med till Turtle Island.

bali-surfing-nusa-dua

Transfer med bil eller buss till Nusa Dua: ca 90 minuter.

11

Dag 11: Ubud - Ayung - Ubud

Onsdagen tillbringar vi mestadels på Ayung-floden – vi tar dig med på både spännande forsränning och avkopplande lugn paddling genom det vackra landskapet. Du kommer att få uppleva Balis exotiska djur- och naturliv från första parkett! Om du reser med barn anpassar vi paddlingen till deras ålder och sätter självklart alltid säkerheten främst.

äventyrsresa-bali-forspaddling

Transfer med bil eller buss till: ca 1 timme.

12

Dag 12: Ubud - Mount Batur - Ubud

Vi vaknar tidigt och går på trekking upp till Mount Batur – en aktiv vulkan – där vi upplever soluppgången och äter frukost! För många är det är här en av höjdpunkterna på resan, och väl värt att gå upp mitt i natten. Eftermiddagen är ledig – du kan ta igen förlorad sömn om du vill, eller åtminstone ta det lite lugnt.

äventyrsresor-bali-mount-batur

Transfer med bil eller buss till Mount Batur: ca 90 minuter.

13

Dag 13: Ubud

På fredagen väntar en välförtjänt balinesisk massage, avkoppling och en avslutningsmiddag i huset på eftermiddagen. Du kan lämna Bali när det passar dig och din flygtid – på fredagskvällen eller på lördagen – eller så kan du förlänga din resa med en eller flera veckor som volontär på Bali!

14

Dag 14: Ubud

Det går bra att stanna på boendet fram till lunchtid på lördagen.

Det praktiska på den här äventyrsresan sköts av vår samarbetspartner på Bali, som även arrangerar volontärresor till Bali. Det går utmärkt att kombinera äventyrsresan med volontärarbete, och det gör du enklast genom att beställa hela resan hos vår systerorganisation IndiGo Travel. Då kan du även välja att fortsätta volontärarbetande i mysiga Lovina Beach på norra Bali om du vill få omväxling från Ubud – eller jobba med havssköldpaddor på Nusa Penida!

Praktisk information inför din Äventyrsresa till Bali

VACCINATIONER Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B. Malaria finns inte på Bali. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRING För att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUM Om du ska stanna i Indonesien i högst 30 dagar och har svenskt pass behöver du inget visum alls. Ska du stanna i landet i 31-60 dagar kan du skaffa visum vid ankomst (Visa on arrival). Då får du ett visum som gäller i 30 dagar, och som går att förlänga med 30 dagar på plats på Bali.

Om du ska stanna i 31-90 dagar kan du även skaffa visum på den indonesiska ambassaden i Sverige före avresa. Sök turistvisum, och uppge ingenting om volontärarbete. Ett utfärdat visum är giltigt i 60 dagar och måste användas inom 90 dagar från utfärdandet. Det går att förlänga med 30 dagar på plats på Bali. Om du inte reser in i Indonesien inom de 90 dagarna blir visumet ogiltigt, så ansök inte för tidigt.

Mer information finns på indonesiska ambassadens hemsida.

FLYG Flygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska helst landa på Bali på söndagen, då ingår hämtning och transfer till boendet.
VALUTA & KONTOKORT Du kan växla till dig indonesiska Rupies i Sverige, men det behövs oftast inte eftersom det finns gott om bankomater på flygplatsen och i Ubud. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen och i Ubud.
BOENDE & MAT Under hela vistelsen på Bali bor du på vår lokala samarbetspartners center i Penestanan Kaja, strax utanför centrala Ubud, där du får dela rum med en eller flera andra volontärer. Boendet är av enkel, lokal standard, med delat badrum. Du får tillgång till wifi, tv, kyl, och bjuds på tre mål mat varje dag (två på helgerna).

Privat rum är oftast tillgängligt, mot en extra avgift. Reser du med barn? Upp till 12 år kostar det bara halva priset!

Du bjuds på tre mål mat varje dag (två på helgerna – brunch och middag). Maten är mestadels balinesisk och mestadels vegetarisk.

MEDRESENÄRER  Det här är en internationell resa, med deltagare från hela världen. Många är under 30, men vi tar gärna emot äldre deltagare också – men var förberedd på att boendet är enkelt. På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.
INTERNET & MOBIL Det finns wifi på boendet, men räkna med att det går långsamt och är lite ostabilt – särskilt när flera är uppkopplade samtidigt. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.