14 dagar
Reslängd
Sep – Jun
Avgångar
4/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Om du vill kombinera kultur och naturupplevelser med strand och hav på vackra och intressanta Sri Lanka kan det här vara rätt resa för dig. Fördelningen är ungefär hälften kultur och resande och hälften avkoppling på stranden eller vid hotellpoolen. Vi har två 14-dagarsresor till Sri Lanka med liknande innehåll – skillnaden mellan dem är framför allt den här resan innehåller fler dagar på stranden i Hikkaduwa.

 

Höjdpunkter på den här Gruppresan genom Sri Lanka

  • Börja resan med att varva ned på stranden eller vid hotellpoolen i Marawila
  • Fascineras av ”lejonets berg”, Sigiriya
  • Få en glimt av Kandy och det UNESCO-skyddade templet Sri Dalada Maligawa
  • Njut av ren luft, vackra vyer och teplantage i Nuwara Eliya
  • Se elefanter rehabiliteras tillbaka till ett liv i frihet i Udawalawe
  • Relaxa på stränderna i Hikkaduwa som en skön avslutning

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONSri Lanka. Resan startar i Marawila och slutar i Hikkaduwa. Båda ställena ligger nära flygplatsen i Colombo.
STARTDATUMCa en gång i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Observera att minst 4 deltagare krävs för att den här resan ska bli av – kolla med oss hur många som anmält sig innan du bokar flyget, för säkerhets skull.
ÅLDERSGRÄNSDen här resan är i första hand avsedd för vuxna och tonåringar, men det går även bra att ta med lite yngre barn. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans inför, under och efter resanBoende i delat dubbelrum
Lokal expertguide (till Hikkaduwa)Transport med minibuss eller buss
Tåg från Nanu Oya till BandarawelaFrukost i Hikkaduwa (x6)
Besök på många intressanta platserEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeMåltider utöver specificerat
Extra utflykterEntréavgifter
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt. Här kan du se lite av vad pengarna gick till 2017.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Marawila (nära Colombo)

Du är välkommen att checka in på hotellet i Marawila från kl 12. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen eller under förmiddagen dag 2, på olika tider beroende på flygen, och även resans guide ansluter under dagen. Det är inga problem att komma till Marawila tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Marawila. Oftast är det ett hotell som heter Kumudu Valley Resort, som ligger nära stranden i ett område som heter Nainamadama och även har en pool där du kan koppla av efter flygresan. Resorten ligger mellan Marawila och Negombo, och det tar ca 45 minuter med taxi därifrån.

billig-rundresa-gruppresa-sri-lanka

2

Dag 2: Marawila - Sigiriya

Vi påbörjar rundresan, och första stopp blir Sigiriya, eller ”Lejonets berg”, även det gång i tiden huvudstad för delar av det som nu är Sri Lanka och skyddat av UNESCO.

Stentrappor leder upp för sluttningen till bergets fot, och vindlar vidare uppåt genom resterna av de lägre delarna av palatset. Härifrån går klättringen till bergets topp via en modern järntrappa som går genom resterna av den ursprungliga tegelporten ”Lejonporten”, idag förfallen till två stora högar av tegelsten samt två lejontassar. Ruinerna av palatsbyggnaderna reser sig idag ungefär en halv meter ovanför bergets yta, men det som huggits ur i dess yta har klarat sig bättre, till exempel den kungliga tronen ovanför simbassängen som fortfarande finns kvar.

Transfer med (mini-)buss: ca 4 timmar

singelresor-srilanka-Sigiriya

3

Dag 3: Sigiriya

Tillbringa dagen som du vill i Sigiriya, eller följ med på en utflykt till Polonnaruwa, drygt en timme bort med buss. Staden utropades till huvudstad i landet av kung Vijayabahu I i slutet av 1000-talet och här finns flera fascinerande tempelruiner att utforska inom ett litet område. Hyr gärna en cykel om du vill ta dig fram lite snabbare mellan ruinerna.

rundresor-sri-lanka-Polonnaruwa

4

Dag 4: Sigiriya - Matale - Kandy

Vår rundresa går vidare längs Sri Lankas centrala högland, och på vägen till Kandy stannar vi i Matale och besöker ett av de många kryddplantage som finns i området. Här kan du se hur den peppar, kanel, kryddnejlika, kakao och ingefära som hamnar i ditt kök i Sverige odlas.

Transfer med (mini-)buss: ca 2,5 timmar

rundresor-sri-lanka-Matale

5

Dag 5: Kandy

Kandy är Sri Lankas näst största stad, med en befolkning på drygt 100.000 och ett mycket lugnare tempo än huvudstaden Colombo. Vi tillbringar en heldag här, som du får spendera som du vill.

Vi rekommenderar Sri Dalada Maligawa, ett vackert buddhistiskt tempel där enligt legenden en relik en av Buddhas tänder finns. Templet kallas därför ofta ”Temple of the tooth”. Den kungliga botaniska trädgården Peradeniya ligger fem kilometer utanför stadskärnan och är också väl värd ett besök. Eller så kan du välja att bara strosa runt i stan och ta dagen som den kommer.

rundresor-srilanka-kandy

6

Dag 6: Kandy - Nuwara Eliya

På vägen till resans nästa destination – Nuwara Eliya – passerar vi vattenfall och teplantage. Nuwara Eliya, söder om Kandy, var en populär tillflyktsort för de brittiska kolonisatörerna, som uppskattade det milda klimatet i området – det ligger 2000 meter över havet. I dag är den också ett populärt resmål för många lankeser, särskilt i samband med det tamilska och singalesiska nyåret i april.

Om du vill kan du byta bussen mot tåg för den här sträckan – ett kul sätt att få lite omväxling och kanske en pratstund med lokalbefolkningen. Då kliver du på tåget i Peradeniya och går av i Nanu Oya. Guiden kan hjälpa dig att hamna rätt om du är sugen på en liten tågresa bland teplantagen.

Transfer med (mini-)buss: ca 3 timmar

sri-lanka-singelresor

7

Dag 7: Nuwara Eliya - Udawalawe

Resan fortsätter med buss, via vattenfallen i Ravana Ella, till Udawalawe Elephant Transit Home, som grundades 1995 med stöd av den lankesiska regeringen. Här placeras unga elefanter som förlorat sin mamma på grund av tjuvjakt, olyckor eller naturliga orsaker, i väntan på att de ska bli tillräckligt gamla för att kunna släppas ut i frihet och klara sig själva.

För att elefanterna ska behålla sin naturliga distans till människor begränsas kontakten till endast den mest nödvändiga, framför allt för de elefanter som börjar närma sig femårsåldern då de vanligtvis introduceras till ett självständigt liv i en av Sri Lankas stora nationalparker. Därför är elefantridning och annat dumt självklart inte något som förekommer här.

Transfer: ca 5-6 timmar.

singelresor-sri-lanka-Udawalawe Elephant Transit Home

8

Dag 8: Tissamaharama - Hikkaduwa

Det finns möjlighet att delta i safari med jeep i Udawalawe nationalpark på förmiddagen, med chans att se vilda elefanter, hjortar, vildsvin, vattenbufflar, leoparder, apor och många olika fågelarter för den som vill. Läs mer om det under ”Extra/Förläng”.

Inte sugen på djur och natur alls? Inga problem – det går lika bra att koppla av vid poolen på hotellet eller göra något annat på egen hand på förmiddagen.

Efter lunch reser vi vidare, via Weligama (känt för sina styltfiskare) och Galle. I Hikkaduwa bor vi på en mysig resort vid stranden, det finns pool och frukost ingår varje dag. Här säger vi hejdå till guiden eftersom rundresandet är slut – men det är naturligtvis fritt fram att göra utflykter på egen hand för den som vill.

Transfer med (mini-)buss: ca 3,5 timmar

rundresa-sri-lanka-yala-nationalpark

9

Dag 9: Hikkaduwa

I Hikkaduwa är det strand och hav som gäller, och det går att snorkla eller följa med på en båttur med glasbotten, och se de fascinerande marina livet utan att bli blöt. Vattnet är klarast från november till maj.

sri-lanka-rundresa-hikkaduwa

10

Dag 10: Hikkaduwa

Vill du inte ligga på stranden hela dagen? Åk tillbaka till Galle! Det är en mysig stad på sydvästra spetsen av Sri Lanka med ca 100.000 invånare. 1988 sattes de äldre delarna av staden och dess befästningar upp på UNESCOs världsarvslista. Galle är en populär ort för turister och backpackers.

rundresa-sri-lanka-galle

11

Dag 11: Hikkaduwa

Ännu en dag där du får välja själv om du vill vara på stranden, koppla av vid poolen på hotellet eller åka någonstans på egen hand eller kanske tillsammans med någon eller några i gruppen.

singelresa-srilanka-hikkaduwa

12

Dag 12: Hikkaduwa

Sugen på att röra på dig lite igen? Testa flodsafari på Madu Ganga! Där kan du flyta fram mellan enorma mangroveträd och uppleva ett spännande djur- och växtliv. Om du har tur ser du både krokodiler, vackra fiskar och fåglar.

singelresa-sri-lanka-Madu Ganga

13

Dag 13: Hikkaduwa

I Ambalangoda, 15 km norr om Hikkaduwa, finns ett räddningscenter för havssköldpaddor. Här finns det även stor chans att du träffar på svenska volontärer, som jobbar med sköldpaddorna i minst en vecka.

volontärer-sköldpaddor-srilanka

14

Dag 14: Hikkaduwa

Utcheckning är kl 12 och det tar drygt två timmar med taxi till flygplatsen, så försök passa in ditt flyg efter det. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under dagen. Om du ska flyga hem (eller någon annanstans) den här dagen kan vi eventuellt hjälpa till med transfer tillsammans med de andra deltagarna. Kolla gärna med oss innan du bokar ditt flyg!

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete på Sri Lanka? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Kandy eller med havssköldpaddor i Ambalangoda, nära Hikkaduwa. Vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal frivilliga extraaktiviteter på den här resan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig behöver du inte boka någon av dem i förväg, utan kan anmäla dig på plats, under resans gång, och betala direkt till guiden. Vi vill att du ska kunna ta dagen som den kommer och inte vara låst till ett fast schema varje dag under resan. 

På vissa aktiviteter krävs ett visst antal deltagare för att den ska bli av. Följande extraaktiviteter finns på den här resan:


1. Nuwara Eliya: Trekking i Horton Plains – REKOMMENDERAD 

Vi lämnar hotellet tidigt på morgonen och åker med jeep eller minibuss till Horton Plains, där vi påbörjar en vandring genom nationalparken, som ligger på ca 2000 meters höjd över havet. En av höjdpunkterna är ”världens ände”, där grässlätten plötsligt tar slut och du står framför en djup avgrund. Det finns även ett fint vattenfall som heter Bakers Fall.

Det finns gott och djur och natur att uppleva – fåglar, fjärilar, apor, hjortar, ekorrar, vildsvin och även några leoparder, även om de är skygga och sällan visar sig. Vandringen tar ca 3 timmar.

Prisca 390 kr
InkluderatTransfer, entréavgift, guide 
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst fyra deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


2.Udawalawe: Safari i nationalparken

Safari med jeep i Udawalawe nationalpark. Här finns förutom 400 vilda elefanter även vattenbufflar, apor, hjortar och leoparder. Turen genom parken tar mellan 2 och 3 timmar.

Prisca 420 kr
InkluderatLokal guide, transfers, entréavgift, safari med jeep
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst fyra deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


Förläng resan:

Vill du stanna längre på Sri Lanka? IndiGo Travel tar gärna emot volontärer på förskolor, skolor, miljöprojekt och byggprojekt i Kandy och i Ambalangoda på sydvästra spetsen. Här kan du läsa mer om volontärarbete på Sri Lanka!

Praktisk information inför din Äventyrsresa till Sri Lanka

VACCINATIONER
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Sri Lanka är enligt Världshälsoorganisationen helt fritt från Malaria sedan 2016. Vi rekommenderar dock att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkring, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUMTuristvisum som gäller i 30 dagar söker du på http://www.eta.gov.lk. Ska du stanna längre kontaktar du Sri Lankas ambassad i Stockholm.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Colombo på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Marawila från kl 12. Både Marawila (där resan börjar) och Hikkaduwa (där den slutar) ligger nära Colombo.
VALUTA & KONTOKORTDu är svårt att växla till sig lankesiska rupies i Sverige, och officiellt är det olagligt att föra med sig lokal valuta in eller ut ur landet, utom små summor. Det finns gott om bankomater som tar utländska bankkort på flygplatsen i Colombo och under resan. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen och på många andra ställen.

Räkna med att göra av med ca 2.500-3.000 kr i veckan på mat, entréavgifter och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad på 3.500 kr.

Det händer att hotell blir fullbokade även lång tid i förväg. Hotellen vi visar under bildfliken är inte alltid exakt de man bor på under resan, men vi hittar något likvärdigt om något av dem är fullbokat.

Mat ingår inte i priset på den här resan, utom frukost på hotellet i Hikkaduwa (6 dagar).

MEDRESENÄRER Det här är en internationell resa. Ofta är många av deltagarna från Holland eftersom vi samarbetar med en holländsk researrangör, men det brukar även vara resenärer från andra länder. På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.
INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt sim-kort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.