13 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Upplev Vietnam från söder till norr, på den här äventyrsresan som är en perfekt introduktion till Vietnam. Här finns allt – storstad, fina stränder, kultur och historia. Under två veckor följer vi kusten från Ho Chi Minh City i söder till Hanoi i norr. En aktiv resa för dig som vill ser mer av Vietnam än bara stränderna!

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan i Vietnam

  • Börja resan i myllrande Ho Chi Minh City (fd Saigon)
  • Koppla av på stranden i Na Trang
  • Lev barfotaliv på paradisön Whale Island
  • Upptäck idylliska Hoi An, en mysig stad med gamla anor vid havet
  • Utforska Den Förbjudna Staden och annat spännande i Hué
  • Lär känna Hanoi – Sydostasiens äldsta huvudstad med 1000 år av historia

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

 

DESTINATION Vietnam. Resan startar i Ho Chi Minh City och slutar i Hanoi.
STARTDATUM Ca en gång i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Observera att minst 4 deltagare krävs för att den här resan ska bli av – kolla med oss hur många som anmält sig innan du bokar flyget, för säkerhets skull.
INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resan Delat dubbelrum och frukost
Lokal guide Minibuss med a/c för kortare resor
Buss med a/c för längre sträckor Två tågresor med förbokad sovplats
Utflykter till många intressanta platser En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från Sverige Flygtransfer i HCMC och Hanoi
Reseförsäkring Extra utflykter
Entréavgifter Måltider utöver frukost
SCHYSST RESANDE etiskt-resande-aventyr-tac-1När du bokar den här resan genom oss bidrar du till att hjälpa burmesiska flyktingbarn i Kuraburi i sydöstra Thailand, via vår egen fond I Mina Skor.

Dessutom hjälper du oss och vår lokala samarbetspartner att stödja verksamheten på Primate Rescue Center i Cuc Phuong Nationalpark utanför Hanoi i Vietnam.

Apan på bilden heter Pia, och är adopterad av vår lokala partner i Vietnam. En del av resans pris går direkt till hennes och andra primaters välbefinnande och till att ekonomiskt hjälpa centret i deras dagliga verksamhet.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Ho Chi Minh City

Du är välkommen att checka in på hotellet i HCMC från kl 12. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det är inga problem att komma till HCMC tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer. Från klockan 12 finns även guiden i hotellobbyn och välkomnar dig när du kommer.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Ho Chi Minh City – oftast är det ett hotell som heter Saigon Royal Hotel (ej att förväxla med Royal Saigon Hotel, som ligger i närheten – same same but different). Hotellet är centralt beläget mellan Reunification Palace och Saigonfloden och det är gångavstånd till färjestationen i centrala HCMC. Du kommer att få exakt information om vilket hotell vi bor på, adress och vägbeskrivning i god tid innan avresa.

Resten av den första dagen får du tillbringa som du vill i Ho Chi Minh City.

billig-resa-vietnam-aktiv-resa

2

Dag 2: HCMC (Valfri utflykt i Mekongdelat)

Efter ett obligatoriskt ”Gooood morning Vietnam!” är det dags att börja resan på riktigt. De två första heldagarna i HCMC, som tidigare hette Saigon och har drygt sju miljoner invånare, kan du välja om du vill tillbringa med att upptäcka stan på egen hand eller om du vill följa med på en eller båda de extrautflykter som erbjuds. Den här dagen kan du som vill delta i utflykten till Mekongdeltat söder om HCMC, där vi glider runt med båt och upplever en helt annan vardag är storstadslivet. Mer info om den utflykten finns under fliken ”Extra/Förläng”.

aktiv-resa-saigon-vietnam

3

Dag 3: HCMC - Nha Trang

Även den här dagen kan du välja om du vill följa med på en resa utanför stan eller stanna i HCMC. Idag finns möjlighet att besöka Tay Ninh, centrum för religionen Cao Dai med ca 2 miljoner anhängare. Det är en blandning av de flesta av de stora världsreligionerna blandat med lokal vietnamesisk animinsm, och ja… lite av varje. Bland helgonen får Jesus, Buddha och Vishnu sitta sida vid sida med Karl Marx, Winston Churchill och Che Guevara, för att bara nämna några. Även deras huvudtempel, som vi besöker, är en fantasifull blandning av kyrka, buddhisttempel, moské och disneyslott.

Om du väljer att vara med på utflykten fortsätter den efter lunch till tunnlarna i Cu Chi, där många människor levde under Vietnamkriget (som i Vietnam förstås kallas USA-kriget). Delar av de enorma tunnelsystemen är fortfarande intakta, och den som vill får även ta en titt under jord.

Stannar du hellre i stan på egen hand eller tillsammans med några andra deltagare? Inga problem. Det finns så mycke tatt göra i Ho Chi Minh City att vi har lite svårt att välja ut något, men vi kommer gärna med tips baserade på dina intressen, om du vill.

Vill du äta god Phở (klassisk vietnamesisk nudelsoppa, uttalas ”fö”) och samtidigt skänka lite pengar till välgörenhet? Åk till soppköket Smile Food Shop (Ngày Thứ Năm Hạnh Phúc), som serverar god mat för 2000 dong. Det är mindre än 1 krona. Matgästerna är mestadels hemlösa och fattiga, och soppköket drivs ideellt av lokal personal och volontärer. Ibland finns det svenska volontärer på plats. Det är valfritt om du vill betala mer än 2000 dong, men allt överskott går direkt in i verksamheten och gör att soppköket kan gå runt ekonomiskt.

På kvällen tar vi nattåget till Nha Trang. Förbokad sovplats ingår.

Transfer: Nattåg, ca 9 timmar.

äventyrsresa-vietnam-saigon-lågpris

4

Dag 4: Nha Trang

Nha Trang är Vietnams största badort, och en 8 km lång sandstand är det stora dragplåstret, tillsammans med god mat – särskilt rekommenderas förstås fisk och skadjur, om du tycker om det.

Om du har otur och kommer till Nha Trang en regning dag (risken för det är störst i oktober och november), eller inte är så intresserad av strandliv, rekommenderar vi Po Nagar istället. Det är fyra torn från kungadömet Champas epok. Tornen ligger på Cu Lao, en bergskulle vid Cai-floden i södra Nha Trang, och restes förmodligen redan på 700-talet.

vietnam-aktiv-resa-nha-trang

5

Dag 5: Nha Trang - Whale Island

Efter frukost ordnar vi transport till Van Ninh, 6 mil norr om Nha Trang. Där väntar båten till Whale Island – och två dagars barfotaliv på en idyllisk liten ö som är mindre än 1 km på både längden och bredden.

Vi bor i enkla bambu-bungalows med fläkt och privat badrum. Det finns bara en resort på ön, och maten är god men relativt dyr – så för att göra ditt budgeterande enklare ingår både lunch och middag på ön båda dagarna i resans grundpris. Frukost ingår förstås också – det gör det överallt.

Observera att det är mycket begränsat antal sängplatser på ön, och det händer att det är fullbokat långt i förväg. Då bor vi istället i Doc Let på fastlandet, som även det ligger vid en fin sandstrand.

Transfer med buss och båt: Ca 2,5 timmar

budgetresa-vietnam-whaleisland

6

Dag 6: Whale Island

Heldag på Whale Island, eller Hon Ong som den heter på vietnamesiska. Här kan du välja mellan att tillbringa större delen av dagen på stranden eller med en bra bok i hammocken – eller att vara mer aktiv. Det finns snorkling, vindsurfing och möjlighet att hyra kajak för den som vill.

aktiv-resa-vietnam-whale-island

7

Dag 7: Whale Island - Sa Huynh

Dags att vinka farväl av paradisön efter frukost. Vi fortsätter norrut längs kusten, stannar för lunch längs vägen och kommer fram till Sa Huynh på eftermiddagen. Även här finns en fin strand, och om du vill hinner du med ett eftermiddagsdopp innan det blir mörkt – antingen i havet eller i hotellets pool. Kvällen får du tillbringa i mysiga Sa Huynh, och även här finns flera bra restauranger med nyfångad fisk och skaldjur – till lägre priser än i Nha Trang.

Transfer med buss: ca 6-7 timmar.

8

Dag 8: Sa Huynh - Hoi An

Vi fortsätter norrut, tills vi når Hoi An, en av resans höjdpunkter för många. Här stannar vi i två nätter.

Hoi An är en av Sydostasiens äldsta städer och de gamla stadsdelarna är Unesco-skyddade. Här är det lätt att kombinera kultur med stränder och utflykter.

Fin strand finns på Cua Dai Beach och ön Cu Lao Cham, som ligger i bukten utanför Hoi An.

Transfer med buss: 3-4  timmar.

gruppresor-asien-vietnam-hoi-an

9

Dag 9: Hoi An

Om du är intresserad av arkeologi och gamla tempel är My Son (uttalas ”Mi Söön”) väl värt ett besök. Det ligger ca tre mil från centrala Hoi An, och hit tar du dig enklast genom att boka in dig på utflykten genom vår guide. Du kan även hyra en moped och ta dit dit på egen hand.

Missa inte den pittoreska marknaden, och vill du lära dig laga vietnamesisk mat finns även en matlagningslektion som ett extra tillval.

vietnamresa-gruppresa-hoi-an

10

Dag 10: Hoi An - Da Nang - Marble Mountains - Hué

En dag med visst resande, men med flera intressanta stopp längs vägen. Vi börjar med att stanna i Da Nang för att besöka Da Nang Museum of Cham Sculpture, som har världens största kollektion av statyer och andra konstverk från Cham eller Champa-dynastin, som varade från 600-talet till 1300-talet.

Vi stannar även i Ngu Hanh Son, eller ”Marmorbergen”, som under kriget med USA var skyddsrum och sjukhus för Viet Cong-soldaterna. En av grottorna är även en helig plats för buddhister, och innehåller flera gamla buddhafigurer.

På eftermiddagen kommer vi fram till Hué och checkar in på hotellet.

Transfer i buss:  3-4 timmar.

äventyrsresor-vietnam-asien-billigt

11

Dag 11: Hué - Hanoi

Heldag i Hué, som var Vietnams huvudstad från 1802 till 1945 och har drygt 300.000 invånare. De flesta av sevärdheterna är koncentrerade till ett ganska litet område i centrala Hué, nära vårt hotell. Du kan gå, eller hyra cykel eller moped för att ta dig runt. Eller ta en båttur på floden, Perfume River, antingen genom att boka det via guiden (se info under fliken ”Extra/Förläng” eller på egen hand.

Delar av den gamla staden finns med på Unescos Världarvslista, även om tyvärr mycket bombades sönder av amerikanerna 1968.

Avsluta gärna vistelsen i Hué med örtbastu och bra massage på Institute for the blind. Guiden eller personalen på hotellet kan hjälpa dig att boka en tid och ordna transport – det kan vara lite svårt att hitta på egen hand.

På eftermiddagen tar vi nattåget till Hanoi. Förbokad sovplats ingår. Det finns servering på tåget.

Transfer: Nattåg, ca 12-13 timmar.

gruppresa-vietnam-hué

12

Dag 12: Hanoi

Vi kommer fram till Hanoi tidigt på morgonen, oftast innan stan riktigt har vaknat om tåget inte är försenat. Du kommer förmodligen att känna en skillnad i temperaturen jämfört med Hué – det känns att vi kommit längre norrut och det är svalare. Regnperioden i norra Vietnam inträffar också under lite annan tid än i centrala och södra delarna av landet. I norr regnar det som mest i juli och augusti.

Första gången Hanoi blev huvudstad var 1010, fast då under namnet Thăng Long. Detta år räknas som stadens grundande, och Hanoi är därmed den äldsta huvudstaden i Sydostasien.

Det går utmärkt att upptäcka Hanoi på egen hand, men om du vill ha en guide och åka på sightseeing tillsammans med andra i gruppen finns en heldag i Hanoi att välja till för dig som vill. Då besöker vi bland annat Ho Chi Minhs mausoleum och museum, gamla stan och flera andra intressanta platser. Mer info finns under extra-fliken.

billig-resa-hanoi-vietnam

13

Dag 13: Redan slut?

Resans sista dag, och det går bra att stanna på hotellet fram till kl 12 om du vill. Om du ska flyga hem direkt är det enkel att ta en taxi till flygplatsen i Hanoi. När du bokar biljetten från Skandinavien kan du antingen boka en returbiljett till HCMC och flyga tillbaka dit först, eller boka hemresan direkt från Hanoi.

Ett annat alternativ är förstås att fortsätta din resa i Vietnam ett tag till. Är du intresserad av att även besöka Sapa och andra bergsområden längst i norr, nära gränsen till Kina? Då kan vår längre Vietnamresa vara ett bättre alternativ (den gör ett litet uppehåll under vintern pga kylan längst i norr då).

Är du intresserad av volontärarbete i Vietnam? Det finns flera meningsfulla projekt att välja mellan i Ho Chi Minh City och La Gi, vid havet 12 mil öster om HCMC. Du kan antingen börja din vistelse i Vietnam med att volontärarbeta och sedan åka på äventyrsresan, eller tvärtom – men då behöver du flyga från Hanoi till HCMC efter äventyrsresans slut.

aktiv-resa-vietnam-volontärarbete

Extra aktiviteter

Det finns ett antal frivilliga extraaktiviteter på den här resan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig behöver du inte boka någon av dem i förväg.  Det räcker att du anmäler dig och betalar till guiden, under resans gång. Vi vill att du ska kunna ta dagen som den kommer och inte vara låst till ett fast schema varje dag under resan. 

Om inte ett visst antal deltagare anmäler sig till en extraaktivitet kan den bli inställd.

Följande extraaktiviteter finns på den här resan:

 1. HCMC: Båtresa i Mekongdeltat

Vi hämtar upp dig på hotellet kl 7 och kör söderut, till Cai Be i Mekongdeltat Där byter vi till båt, och följer Mekongfloden till Vinh Long. Under båtresan hinner du se en traditoenll flytande marknad, provsmaka lokalt odlade frukter och besöka små familjeföretag som tillverkar exempelvis kokosnötsgodis, popcorn och rispapper.

Vi äter lunch in bonsai-trädgård och båten vänder sedan tillbaka mot Ho Chi Minh City. Vi är tillbaka i stan ca kl 17.

Pris 410 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, båtresa, entréavgifter, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.


2. HCMC – Tay Ninh & Cu Chi-tunnlarna – REKOMMENDERAD 

Vi startar från hotellet kl 8.30 och åker först nordväst, till Tay Ninh – mest känt för att religionen Cao Dai har sitt högkvarter här. Cao Dai blandar influenser från alla de stora världsregionerna, och man tillber Jesus, Buddha, flera hinduiska gudar, Kofucius – och lite mindre tippade kort som Jeanne d’Arc, Napoleon I, Victor Hugo, Karl Marx, Louis Pasteur, Sun Yat-sen, Winston Churchill och Che Guevara! Även templet i Tay Ninh är en fantasifull blandning av kyrka, buddhisttempel, moské och disneyslott.

Vi äter lunch på vägen, och fortsätter till Cu Chi-tunnlarna. Tunnlarna är del av ett ännu större nätverk av tunnlar som finns i större delen av landet. Cu Chi-tunnlarna, liksom övriga tunnlar, spelade en avgörande roll under Vietnamkriget och utgjorde en av FNL:s viktigaste baser under Tet-offensiven 1968. Många vietnameser levde flera månader i taget i de trånga tunnlarna.

Vi är tillbaka på hotellet i HCMC sent på eftermiddagen.


Pris 360 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, entréavgifter, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.
Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


 3. Hoi An: Tempelruinerna i My Son

Vi hämtar upp dig på hotellet kl 8.30 och åker till de Unesco-skyddade ruinerna av hinduiska tempel byggda mellan 300-talet och 1300-talet. Templen tillägnades Shiva. Idag är tyvärr mycket förstört, men ger ändå en intressant inblick i forna tider.

Vid 13-tiden åker vi tillbaka till hotellet.

Pris 240 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, entréavgift
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.

Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


4. Hoi An: Småstadsliv & Matlagningslektion – REKOMMENDERAD 

Start från hotellet på morgonen, och vi börjar med att cykla till Hoi Ans pittoreska marknad. Här får du en chans att prata lite med de lokala försäljarna och lära dig mer om vilka ingredienser som är typiska i matlagningen i centrala Vietnam. Vi köper även ingredienser till den kommande matlagningslektionen.

Därefter cyklar vi vidare till Tra Que Vegetable village, där du får veta mer om ekologisk grönsaksodling på lokalt sätt, innan det är dags att träffa vår matlagningslärare. Du kommer att få lära dig att göra Tam huu (vietnamesiska vårrullar), och Banh xeo (vietnamesiska pannkakor). Vi äter förstås resultatet till lunch, innan du får transport tillbaka till hotellet har resten av dagen till att göra vad du vill.

Pris 230 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, cykelhyra, matlagningslektion, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.

Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


5. Hué: Perfume River & Kejsare – REKOMMENDERAD 

Halvdagsutflykt som startar kl 8 och slutar kl 13. Vi hämtar dig på hotellet efter frukost och tar dig till floden. Här får borda en traditionell drakbåt, som tar oss längs Parfymfloden till några av Nguyen-dynastins mest framstående kejsare. Vi besöker även Thien Mu-pagodan, en av Vietnams mest kända och mest fotograferade byggnader. Färden fortsätter sedan till kejsare Minh Mangs gravplats och tempel.

Därefter korsar vi floden och besöker kejsare Khai Dinhs tempel och grav – här får du se en helt annan arkitektur med tydliga influenser från medeltidens Europa. Vi äter lunch, och sedan vänder båten tillbaka till hotellet.

Pris 420 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, entréavgifter, båttur, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.

Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


6. Hanoi: 1000 år av historia

Heldagstur som startar kl 8 och slutar kl 16. På morgonen besöker vi Ho Chi Minhs mausoleum, Ho Chi Minhs stylthus och One Pillar Pagoda. Observera att mausoleet är stängt från oktober till december. Då besöker vi istället Historiska Museet.

Efter lunch på en lokal restaurang fortsätter turen till Van Mieu (Litteraturtemplet), Ngog Son Pagoda och Gamla stan, innan transport tillbaka till hotellet på lokalt sätt väntar – med cyklos.

Pris 420 kr
Inkluderat Engelsktalande guide, transfers, entréavgifter, lunch
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.

Minst sju deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


Förläng resan:

Den här resan börjar i Ho Chi Minh City och slutar i Hanoi. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Vietnam, och vi hjälper dig gärna att få ihop det praktiska.

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Vietnam

VACCINATIONER Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns sporadiskt i vissa delar av Vietnam. Vi rekommenderar att rådgöra med en vaccinationsklinik innan du åker och alltid ha heltäckande kläder samt använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRING För att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUM För vistelse längre än 15 dagar måste du ordna visum på Vietnams ambassad i Stockholm. Visumet du får i Sverige ger dig tillåtelse att stanna i Vietnam i 30 dagar. Tänk på att visumet är giltigt för inresa i sex månader från det datum det utfärdats, så ansök inte för tidigt. Du kan läsa mer om visum till Vietnam här: http://www.vietnamemb.se/en/service/visa.html
FLYG Flygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Ho Chi Minh City på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i HCMC från kl 12.
VALUTA & KONTOKORT I Vietnam kan du betala med både USD och lokal valuta, dong. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka dong Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar Vietnam.

Räkna med att du behöver ca 1500 – 1700 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck , entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MAT Du bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad på 2.000 kr. Det är inte möjligt att få en privat kupé på nattågen.

Frukost ingår på alla hotell.

MEDRESENÄRER  Det här är en internationell resa. Ofta är många av deltagarna från Holland eftersom vi samarbetar med en holländsk researrangör, men det brukar även vara resenärer från andra länder. På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.
INTERNET & MOBIL Det finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan enkelt och billigt köpa lokala simkort i Vietnam för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi. Om du vill.