14 dagar
Reslängd
April – Dec
Avgångar
8/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

En resa till Tibet är något utöver det vanliga. Den här spännande resan startar i Chengdu i Sichuan-provinsen i Kina, och vi tar tåget därifrån till Lhasa. Tågresan går via Xining och tar över två dygn – en intressant upplevelse sig. Väl framme i Lhasa väntar Tibets unika kultur och naturupplevelser i absolut världsklass!

 

Höjdpunkter på den här äventyrsresan i Sichuan och Tibet

  • Starta i Chengdu i Sichuan, med möjlighet att se jättepandor
  • Ta Sky Train från Chengdu till Lhasa – en hisnande tågresa genom fascinerande landskap
  • Upplev de många templen och tibetansk kultur i Lhasa
  • Besök klostret i Ganden och njut av fantastisk natur i Kyichudalen
  • Blicka ut över det klarblå vattnet i sjön Yamdrok Tso från Kambapasset
  • Fascineras av den unika kulturen i Gyantse, en av tibets bäst bevarade städer
  • Lär känna avslappnade Shigatse – gå på pilgrimsvandring eller ta det lugnt
  • Besök Tibets första buddhistiska tempel i Samye
  • Flyg tillbaka till Chengdu och avsluta resan med en hotpot på Sichuan-vis

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

 

DESTINATIONKina (Sichuan och Tibet). Resan startar och slutar i Chengdu.
STARTDATUMCa en gång i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Observera att minst 6 deltagare krävs för att den här resan ska bli av – kolla med oss hur många som anmält sig innan du bokar flyget, för säkerhets skull. Notera även att den här resan behöver bokas i god tid, för att vi ska hinna ordna inresetillstånd till Tibet åt dig. Vi behöver ha din bokning minst två månader innan avresa – gärna tidigare.
ÅLDERSGRÄNSDen här resan är i första hand avsedd för vuxna och tonåringar, men det går även bra att ta med lite yngre barn. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
Tågbiljett från Chengdu till LhasaTransfer med (mini-)buss
Lokal engelsktalande expertguideInresetillstånd för Tibet
Entréavgift till Yamdrok TsoEntréavgift till Ganden Monastery
Flygbiljett från Lhasa till ChengduEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeExtra utflykter
Övriga entréavgifterMåltider
SCHYSST RESANDENär du bokar den här resan genom oss bidrar du till att hjälpa barn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i norra Thailand, via vår egen fond I Mina Skor.

cykelcirkelDessutom hjälper du oss och vår lokala samarbetspartner i Kina att stödja verksamheten vid New Day Foster Home i Qingyundian utanför Peking. Här bor barn som har övergivits av sina föräldrar eller är föräldralösa, och barnen har olika åkommor som gör att de kräver kostsam vård.

Pengarna går till levertransplantationer, blodtransfusioner och andra kostsamma kirurgiska ingrepp och behandlingar, som annars skulle vara omöjliga att finansiera. Utan donationer och hjälp utifrån skulle de här barnen inte överleva. Nu får de en chans att växa upp, och när du bokar den här resan går en del av resans pris till den livsnödvändiga verksamheten.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Chengdu

Du är välkommen att checka in på hotellet i Chengdu från klockan 12. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen eller under morgonen dag 2, på olika tider beroende på flygen. Resans guide finns också på hotellet från klockan 12. Det är inga problem att komma till Chengdu tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Chengdu, men oftast är det ett hotell som heter Taiji Business Hotel. Det ligger i centrala Chengdu.

Du har ett rum som väntar på dig på hotellet, och om du reser ensam kommer du förmodligen att träffa din rumskompis redan den första dagen (om inte han eller hon landar dag 2 eller du har bokat enkelrum, förstås.)

Det finns inget fast program för den första dagen, utan du får koppla av efter resan eller kasta dig ut i Chengdu på egen hand eller tillsammans med några av de andra deltagarna.

Chengdus historia sträcker sig bakåt 2 300 år och staden har ett rikt kulturarv och många sevärdheter. Chengdu räknas vanligen som sydvästra Kinas viktigaste stad och är ett regionalt centrum för industri, handel, utbildning och kultur. Hela stadsområdet har omkring 14 miljoner invånare, vilket gör Chengdu till Kinas fjärde största.

Missa inte buddhisttemplet Wenchu, det största och viktigaste i Chengdu. Det ligger mitt i den gamla stadsdelen.

kina-rundresa-chengdu

2

Dag 2: Chengdu

På morgonen träffar du de övriga deltagarna, om du inte hunnit göra det redan den första dagen.

Jättepandor är något som förknippas med Chengdu. Strax utanför stan ligger Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding, där man jobbar med att bevara pandorna. Här kan du se dem leka och äta bambu, och om du har tur finns det även möjlighet att se nyfödda babypandor matas med nappflaska. Om du vill ordnas transfer genom guiden, annars går det även bra att ta sig dig på egen hand, med buss nummer 87 eller 198.

Eller åk till Mount Qingcheng (Qingchengshan), 8 mil nordväst om stan. I daoistisk mytologi var det här som Huang-Di studerade med Ning Fengzhi. Som ett center för daoisterna byggdes flera tempel på berget. Berget har 36 toppar, och det är ett bra ställe att vandra och njuta av naturen.

kina-gruppresor-chengdu

3

Dag 3: Chengdu - Xining (nattåg)

Här börjar ett verkligt äventyr: vi påbörjar en lång tågresa från Chengdu till Lhasa. Vi åker i förbokad andra klass-kupé. Den nedersta sängen fungerar som soffa på dagtid, och sängkläder ingår.

Varje kupé har en tågvärd som kollar biljetterna, ansvarar för städningen och ger information. Det finns toaletter och handfat – men var beredd på att kinesiska offentliga toaletter inte alltid är helt rena även om städningen har förbättrats de senaste åren.

Nattåg är ett vanligt sätt för många kineser att resa långa sträckor, och de gör sig hemmastadda, sätter på sig tofflor och ibland även pyjamas, dricker te, äter, sover, spelar kort, pratar, läser eller lyssnar på musik.

Det finns en restaurangvagn, men det går även bra att köpa snabbnudlar och liknande billig mat ombord på tåget, som de flesta av kineserna gör.

singelresor-kina-tibet-äventyrsresor

4

Dag 4: Xining - Lhasa (nattåg)

Vi kommer fram till Xining på morgonen, och tar en nio timmar lång paus här i väntan på nattåget som tar oss vidare in i Tibet och till Lhasa. Det här är inte den snabbaste tågresan mellan Chengdu och Lhasa – men den vackraste! Åker man hela vägen med samma tåg passerar man de vackraste delarna av resan på natten.

Du får tillgång till ett dagrum nära tågstationen där du kan ta en dusch och förvara bagaget under dagen. På kvällen bär det av igen, med nästa nattåg.

5

Dag 5: Ankomst Lhasa

Under de ljusa timmarna kommer du att se bergskedjorna Kunlun och Tanggula passera förbi, tillsammans med sjöar och floder. Den mest spektakulära är sjön Qinghai – den största i Kina. Du kommer även att se tibetanska nomaders bruna tält längs järnvägsspåret, och jakar, antiloper, vildåsnor och får.

Vi kommer fram till Lhasa under eftermiddagen, och du kan börja upptäcka den här spännande staden på egen hand. Lhasa ligger drygt 3.600 meter över havet, och det kan ta ett tag innan man vänjer sig vid den lite tunnare luften, så vi rekommenderar att ta det lite lugnt den första dagen.

Ta en kaffe (eller kanske en kopp tibetanskt smör-te?) vid Barkhor square, eller gå runt på marknaden Tromzikhang i närheten.

äventrysresor-tibet-kina-lhasa

6

Dag 6: Lhasa

Den första heldagen i Lhasa. Du får tillbringa den som du vill – det finns möjlighet delta i sightseeing tillsammans med guiden om du vill. Läs mer om den under fliken ”Extra/Förläng”. Annars går det lika bra att upptäcka Lhasa på egen hand, som trots att det är den största staden i  Tibet och var huvudstad för den tibetanska regeringen under Dalai Lama innan han gick i exil är en relativt liten stad – med färre invånare än Malmö.

Potalapalatset är givet att besöka. Det var Dalai lamas ordinarie vinterresidens och den tibetanska regeringens kansli. Det är tretton våningar högt, har över 1000 rum och är beläget på klippan Marpori, omkring 3 700 meter över havet. Antalet tillåtna besökare per dag är begränsat, så du får en voucher av guiden så du garanterat kommer in. Den får du gratis, men observera att du från 1 maj till 31 oktober dessutom behöver betala en inträdesavgift på 200 yuan (ca 260 kr).

gruppresor-tibet-lhasa-potalapalatset

7

Dag 7: Lhasa

Njut av ännu en heldag i Lhasa. Det 1300 år gamla Jokhangtemplet är värt ett besök, och vi rekommenderar att gå dit på morgonen. Då kommer du att få sällskap av ett stort antal pilgrimer, som ofta har vandrat i dagar eller veckor för att nå Tibets heligaste Buddha.

Ett annat intressant ställe att besöka är Chagpori, där över 5000 buddhabilder målats på bergsväggen under över 1000 år. Även här kommer du att få sällskap av många pilgrimer.

tibel-resor-gruppresor-rundresor

8

Dag 8: Lhasa - Ganden - Lhasa

Vi lämnar Lhasa för en dagstur till Ganden, drygt 6 mil öster om stan. Klostret i Ganden grundades 1409 och är en av Tibets mest spektakulära platser. Här kan du se hur tibetanska böneböcker trycks för hand, se hur pilgrimerna vandrar till och från klostret, och framför allt njuta av den fantastiska naturen i Kyichudalen.

resor-till-tibet-äventyr-gruppresor

9

Dag 9: Lhasa - Yamdrok Tso - Gyantse

Vi lämnar fascinerande Lhasa och åker söderut genom Himalayas bergslandskap. Resan går genom Kambapasset, 4.794 meter över havet, där du har en fantastisk utsikt över den klarblå sjön Yamdrok Tso.

Vi fortsätter sedan västerut, till Gyantse. Det är en av de städer i Tibet som har förändrats minst sedan den kinesiska invasionen, och här kan du uppleva genuin tibetansk kultur som inte anpassats för turister eller blandats upp med kinesiska influenser. Det finns en imponerande fästning från 1300-talet att besöka för den som orkar vandra upp till det, och därifrån bjuds du på imponerande utsikt över Gyantse och dess omgivningar.

Transfer: 6-7 timmar

gruppresor-tibet-Yamdrok Tso

10

Dag 10: Gyantse - Shigatse

Gyantse är mest känt klostret Pelkor Chode, med sin enorma kumbum, där buddhastatyer och heliga böcker förvaras. Det finns 108 kapell i de nio våningarna, och guiden kommer att förklara mer om hur det är uppbyggt.

Därefter fortsätter resan genom jordbrukslandskap tills vi når Shigatse, som är huvudort i provinsen Tsang. Här finns klostret Tashilhunpo och Panchen Lama, den högste andligen ledaren i Tibet efter Dalai Lama. I klostret finns en 26 meter hög staty av bodhisattvan Maitreya, och en imponerande bönesal för 400 munkar.

Passa på att utforska ett eller flera av de många gamla och intressanta tempel och kloster som finns i stan, och fynda på den tibetanska marknaden. Om du vill röra på dig finns det även möjlighet till vandring på landsbygden, eller att gå en 8 kilometer lång pilgrimsvandring längs muren som omger ruinerna av det gamla citadellet.

Transfer: 3 timmar

gruppresor-tibet-kina-shigatse

11

Dag 11: Shigatse - Samye

Vi åker tillbaka västerut, längs floderna Yarlung Tsangpo och Lhasafloden, beläget i Dhranang i Lhoka-prefekturen. På eftermiddagen når vi Samye. Klostret här grundades år 779 och var det första buddhistiska klostret i Tibet. Här kan den som vill vara med på en bönestund, och det brukar även finnas tid över till att vandra runt i byn.tibet-rundresa-Samye

12

Dag 12: Samye - Lhasa - Chengdu (flyg)

En resdag. Vi åker tillbaka till Lhasa, där vi tar flyget tillbaka till Chengdu. Vi rekommenderar en god hotpot i Chengdu på kvällen – ett måste i Sichuan!

Transfer: 6-7 timmar (inklusive flyg).

13

Dag 13: Chengdu

En heldag i Chengdu. Om du vill finns det möjlighet att följa med på en extrautflykt till Leshan, mest känd för världens största buddhastaty i sten, ett av UNESCOS:s världskulturarv. Den påbörjades redan år 731 och är huggen ur en klippvägg som ligger där floderna Minjiang, Dadu och Qingyi möts. Statyn är 71 meter hög och så stor att du utan problem kan sitta på Buddhas lilltånagel!

äventyresresa-tibet-kina-chengdu

14

Dag 14: Chengdu

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det tar mindre än en timme med taxi till flygplatsen. Transfer till flygplatsen ingår inte, men förmodligen ska någon mer flyg hem ungefär samtidigt, så ni kan dela en taxi.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Det går förstås utmärkt att stanna längre i Chengdu om du vill, eller att fortsätta resan på egen hand. Ett kul sätt att göra det på är att volontärarbeta med pandor utanför Chengdu!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal frivilliga extraaktiviteter på den här resan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig behöver du inte boka någon av dem i förväg, utan kan anmäla dig på plats, under resans gång, och betala direkt till guiden. Vi vill att du ska kunna ta dagen som den kommer och inte vara låst till ett fast schema varje dag under resan. 

Minst sex deltagare krävs för att en aktivitet ska bli av. Följande extraaktiviteter finns på den här resan:


1. Chengdu: Panda Research Center

Om du inte vill ta dig till pandacentret på egen hand kan du följa med gruppen på den här utflykten.

Pris200 kr
InkluderatTransfer 
Inte inkluderatInträdesavgifter (ca 58 yuan), dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


2. Lhasa: Potalapalatset och kloster

Vi besöker det imponerande Potalapalatset, som är minst lika intressant invändigt som från utsidan. Här finns även gravkamrar för Dali Lama nummer fem till tolv (utom nummer sex, en playboy som var mer intresserad av kvinnor och alkohol än av att vara andlig ledare – han försvann under en resa till Peking 1706). En av kamrarna är dekorerad med 3,7 ton guld!

Efter lunch besöker vi antingen klostret Drepung eller Sera, beroende på vilket som har mest intressanta aktiviteter den dagen. Om du har tur får du se en debatt mellan munkarna – en viktig del i deras utbildning. Allt från frågor gällande religion till mer världsliga ämnen som fotboll brukar diskuteras, med livliga gester och applåder från åhörarna.

Pris220 kr
InkluderatTransfer 
Inte inkluderatInträdesavgifter, lunch och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst tio deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


3. Chengdu: Världens största sittande Buddha i Leshan

Dagsutflykt till Leshan, en mysig stad som är mest känd för världens största buddhastaty i sten,  ett av UNESCOS:s världskulturarv. Den påbörjades redan år 731 och är huggen ur en klippvägg som ligger där floderna Minjiang, Dadu och Qingyi möts. Statyn är 71 meter hög och så stor att du utan problem kan sitta på Buddhas lilltånagel!

Pris310 kr
InkluderatTransfer 
Inte inkluderatInträdesavgifter (ca 90 yuan), dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst tio deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


Förläng resan:

Vill du stanna längre i Kina? IndiGo Travel tar gärna emot volontärer på olika projekt, bland annat med jättepandor utanför Chengdu! Läs mer om volontärarbete i Kina här.

Praktisk information inför din Äventyrsresa till Tibet och Kina

VACCINATIONER
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns normalt inte i de här delarna av Kina och Tibet, men vi rekommenderar ändå att kolla med din husläkare eller en vaccinationscentral, eftersom det händer att malaria sprids från andra länder ibland, särskilt under regnperioden. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUMTuristvisum som gäller i 30 dagar skaffar du på Chinese Visa Application Service Center i Stockholm eller Göteborg. Du får ett inbjudningsbrev och några andra dokument av oss när du har bokat, som du ska bifoga din visumansökan. Visumet gäller för inresa i tre månader från det datum det utfärdas, så sök inte för tidigt.

Om du åker tillsammans med någon går det även att skaffa e-visum, via något av de svenska företag som erbjuder den tjänsten.

Du behöver bifoga en lista på vilka hotell du ska bo på, ett inbjudningsbrev från ett kinesiskt resebolag och en resplan. Allt det får du av oss när du har bokat resan.

Det krävs ett speciellt inresetillstånd för Tibet, som du får av oss utan extra kostnad. Vi behöver ha en kopia av första sidan i ditt pass senast två månader innan avresa, och en kopia på ditt visum till Kina senast en månad innan avresa. Nämn inget om Tibet in din visumansökan till Kina – då kommer den att få avslag, eftersom du måste ha ett färdigt visum till Kina innan du får inresetillståndet till Tibet.

FLYGFlygresa från Sverige ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Chengdu på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Chengdu från kl 12.
VALUTA & KONTOKORTDet går att ta ut kinesisk valuta – Yuan – med svenskt bankomatkort i nästan alla bankomater, så länge kortet är aktiverat för utlandsuttag av din svenska bank. Tänk på att både din bank och den kinesiska banken tar ut en avgift för varje uttag du gör, så plocka ut en större summa på en gång.

Du kan även ta med t ex USD, Euro eller Hongkong-dollar och växla på hotellen eller på en bank. Tillskillnad från många andra länder är kursen densamma överallt, så det är oftast smidigast att växla på hotellet. Spar alla kvitton, de kan behövas vid återväxling i samband med hemresan. På flygplatsen kan man återväxla 50 % av det totala belopp man växlat till sig (kvitto efterfrågas). Observera! Du måste återväxla genom samma bank som du har ett växlingskvitto från, olika banker accepterar inte varandras kvitton. Återbetalningen ges i US‐dollar eller annan större valuta. Om du inte lyckas växla bort dina kinesiska yuan före hemresan kan du växla dem hemma.

Räkna med att göra av med ca 1.500-2.000 kr i veckan på mat, entréavgifter och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad på 3.000 kr. Observera att enkelrum/egen kupé inte är tillgängligt på nattåget.

Det händer att hotell och annat boende blir fullbokade även lång tid i förväg. Hotellen vi visar under bildfliken är inte alltid exakt de man bor på under resan, men vi hittar något likvärdigt om något av dem är fullbokat.

Mat ingår inte i priset på den här resan, utan du får fritt välja var och vad du vill äta.

MEDRESENÄRER Det här är en internationell resa. Ofta är många av deltagarna från Holland eftersom vi samarbetar med en holländsk researrangör, men det brukar även vara resenärer från andra länder. På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.
INTERNET & MOBILDet finns wifi på de flesta hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen.  Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.