20 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
5/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Det här är vår mest omfattande gruppresa till Sri Lanka, och du får lära känna det här spännande landet från Jaffna i norr till Hikkaduwa i söder under tre fullspäckade veckor. Den här resan passar både dig som åker till Sri Lanka för första gången och vill gå på djupet direkt, och för dig som redan varit här men vill uppleva mer än stränderna i söder.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom Sri Lanka

  • Börja resan med att chilla på stranden eller vid hotellpoolen i Chilaw
  • Upplev tamilsk kulturJaffna i norr, som nu börjar öppna upp efter inre stridigheter
  • Vandra runt bland ruinerna av öns första huvudstad i intressanta Anuradhapura
  • Fascineras av grottemplet i Dambulla
  • Få en glimt av Kandy och det UNESCO-skyddade templet Sri Dalada Maligawa
  • Njut av ren luft, vackra vyer och teplantage i Nuwara Eliya och Bandarawela
  • Se elefanter rehabiliteras tillbaka till ett liv i frihet
  • Tälta och upplev fascinerande djur och natur i Udawalawe-reservatet
  • Relaxa på stränderna i Hikkaduwa och Negombo som en skön avslutning

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONSri Lanka. Resan startar i Chilaw och slutar i Negombo. Båda ställena ligger nära flygplatsen i Colombo.
STARTDATUMCa en gång i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Observera att minst 2 deltagare krävs för att den här resan ska bli av – kolla med oss hur många som anmält sig innan du bokar flyget, för säkerhets skull.
ÅLDERSGRÄNSDen här resan är i första hand avsedd för vuxna och tonåringar, men det går även bra att ta med lite yngre barn. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans inför, under och efter resanBoende i delat dubbelrum
Lokal guide under hela resanFlygplatstransfer vid ankomst och avresa
Transport med minibuss eller bussTåg från Nanu Oya till Bandarawela
En natts camping i Udawalawe3 frukostar, 2 middagar
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeMåltider, utöver specificerat
Extra utflykterEntréavgifter
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt. Här kan du se lite av vad pengarna gick till 2018.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Chilaw (nära Colombo)

Du är välkommen att checka in på hotellet i Chilaw från kl 12. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen eller under förmiddagen dag 2, på olika tider beroende på flygen, och även resans guide ansluter under dagen. Det är inga problem att komma till Sri Lanka tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer – man landar du i Colombo på dag 1 ingår transfer från flygplatsen till hotellet i Chilaw.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Chilaw. Oftast är det ett hotell som heter Carolina Beach Hotel & Spa, som ligger vid stranden och även har en stor pool där du kan koppla av efter flygresan. Chilaw är en mysig liten stad ca 5 mil norr om flygplatsen i Colombo.

billig-gruppresa-sri-lanka-chilaw

2

Dag 2: Chilaw - Anuradhapura

Efter frukost startar resandet på riktigt! Vi åker med egen buss eller minibuss (beroende på antalet deltagare) till Anuradhapura, en UNESCO-skyddad stad med gamla anor. Anuradhapura var huvudstad i det första kungariket på ön, och det finns flera intressanta ruiner att besöka. Vi rekommenderar stupan Jethawanaramaya, som ligger inom gångavstånd från hotellet, och om du hinner är Mihintale väl värt ett besök för fantastisk utsikt och solnedgång. Det ligger lite utanför stan, och kräver transport.

Transfer: ca 3 timmar.

rundresor-sri-lanka

3

Dag 3: Anuradhapura - Kilinochchi - Jaffna

Vi åker vidare mot Jaffna, längst upp i norr. Om gruppen vill kan vi även göra ett stopp i Kilinochchi på vägen. Jaffna är huvudstad i norra provinsen, och huvudstaden för Sri Lankas tamiler. Inte många utländska turister har besökt Jaffna på grund av inbördeskriget, men sedan 2002 råder vapenvila, och en 27 000 man stark regeringstrupp kontrollerar Jaffnahalvön.

Transfer: 4-5 timmar.

srilanka-aventyrsresa-jaffna

4

Dag 4: Jaffna

Dag utan fast program i Jaffna. Vi föreslår ett besök på Nallur Kandaswamy Kovil, ett av av Sri Lankas största hinduiska tempel, och kanske även moskén Jummah. Missa heller inte marknaden i Jaffna, och fortet.

Det finns även en strand, Casuarina Beach, men den hör inte till de finare på Sri Lanka.

billig-resa-sri-lanka-rundresa-jaffna

5

Dag 5: Jaffna - Anuradhapura

Vi åker tillbaka till Anuradhapura, och den som vill kan besöka flera av de tempelruiner och andra sevärdheter som gör den här gamla staden så speciell. Här finns även Sri Maha Bodhi, det enda levande träd som, enligt legenden, planterats från ett skott av det träd Buddha blev upplyst under. Det planterades år 288 före vår tidräkning, och är därmed även, så vitt man vet, även världens äldsta planterade träd. Valfri guidning i Anuradhapuras tempelområde (entréavgiften på ca 25 USD ingår inte i resans pris, utan betalas på plats för den som vill vara med).

6

Dag 6: Anuradhapura - Mihinatale - Polonnaruwa

Efter frukost kan de som vill följa med till Mihinatale, som även det är en plats av stort betydelse för lokala buddhister. En enorm vit buddhastaty på toppen av berget blickar ut över landskapet, och för att komma dit behöver du gå upp för 1840 trappsteg. Entréavgiften på ca 10 USD betalas på plats.

Vi fortsätter därefter till Polonnaruwa/Giritale, där du kan tillbringa eftermiddagen med att koppla av vid hotellpoolen eller utforska omgivningarna på egen hand. Det finns även möjlighet att besöka Minneriya nationalpark mot en extra kostnad.

Transfer: ca 3 timmar.

resa-till-sri-lanka-gruppresa

7

Dag 7: Polonnaruwa

Tillbringa dagen som du vill i Polonnaruwa. Staden utropades till huvudstad i landet av kung Vijayabahu I i slutet av 1000-talet. Polonnaruwa övertog därmed rollen som huvudstad från Anuradhapura, och även här finns flera fascinerande tempelruiner att utforska inom ett litet område. Hyr gärna en cykel om du vill ta dig fram lite snabbare.

På kvällen finns möjlighet att vara med på en frivillig båtutflykt på sjön Parakrama Samudra, som vi varmt rekommenderar för dig som gillar naturupplevelser. Läs mer under fliken ”Extra/Förläng”.

resa-till-srilanka-billigt

8

Dag 8: Polonnaruwa - Sigiriya - Dambulla - Kandy

En händelserik dag, som börjar med att vi åker till Sigiriya, eller ”Lejonets berg”, även det gång i tiden huvudstad för delar av det som nu är Sri Lanka och skyddat av UNESCO.

Stentrappor leder upp för sluttningen till bergets fot, och vindlar vidare uppåt genom resterna av de lägre delarna av palatset. Härifrån går klättringen till bergets topp via en modern järntrappa som går genom resterna av den ursprungliga tegelporten ”Lejonporten”, idag förfallen till två stora högar av tegelsten samt två lejontassar. Ruinerna av palatsbyggnaderna reser sig idag ungefär en halv meter ovanför bergets yta, men det som huggits ur i dess yta har klarat sig bättre, till exempel den kungliga tronen ovanför simbassängen som fortfarande finns kvar.

Därefter åker vi vidare till Dambulla. Här väntar ett grottkomplex med fem olika grottor – och ett annorlunda tempel, som är Sri Lankas största och mest välbevarade grottempel. Dambulla Cave Temple finns också med på UNESCOs världsarvslista. (Notera att inträdesavgifterna inte ingår i resans pris, utan betalas direkt på plats. Det är valfritt om du vill betala och gå in eller bara titta från avstånd.)

Därefter åker vi vidare, och gör ett stopp på ett kryddplantage, där du kan se hur bland annat kanel, kryddnejlika, kakao och ingefära odlas. Om tiden tillåter och intresse finns kan vi även hinna med ett stopp vid Aluvihare-templet, där du kan välja om du vill betala entréavgiften och gå in eller bara beundra det från utsidan. Vi kommer fram till Kandy på eftermiddagen och checkar in på hotellet.

Transfer: ca 4 timmar.

budgetresa-sri-lanka-sigiriya-dambulla

9

Dag 9: Kandy

Kandy är Sri Lankas näst största stad, med en befolkning på drygt 100.000 och ett mycket lugnare tempo än huvudstaden Colombo. Vi tillbringar en heldag här, som du får spendera som du vill.

Vi rekommenderar Sri Dalada Maligawa, ett vackert buddhistiskt tempel där enligt legenden en relik en av Buddhas tänder finns. Templet kallas därför ofta ”Temple of the tooth”. Den kungliga botaniska trädgården Peradeniya ligger fem kilometer utanför stadskärnan och är också väl värd ett besök. Eller så kan du välja att bara strosa runt i stan och ta dagen som den kommer.

aktiv-resa-sri-lanka-kandy

10

Dag 10: Kandy – Nuwara Eliya

På vägen till resans nästa destination – Nuwara Eliya – passerar vi vattenfall och teplantage, och gör en paus på ett av plantagen där du får se var det te du köper i Sverige har sin början.

Nuwara Eliya, söder om Kandy, var en populär tillflyktsort för de brittiska kolonisatörerna, som uppskattade det milda klimatet i området – det ligger 2000 meter över havet. I dag är den också ett populärt resmål för många lankeser, särskilt i samband med det tamilska och singalesiska nyåret i april.

Transfer: ca 3 timmar

resa-till-srilanka-gruppresa

11

Dag 11: Nuwara Eliya - Bandarawela

Ledig förmiddag, som passar utmärkt för att utforska omgivningarna till fots. Vi rekommenderar en vandring till berget Pidurutalagala, som tar ungefär två timmar att nå.

Efter lunch tar vi tåget från Nanuoya, som tar oss på en tre timmar lång färd genom spektakulära bergslandskap, djungel och teplantage, och vi kommer fram till Bandarawela i lagom tid för middag. (I vissa fall, särskilt under sommarmånaderna, kan tågbiljetterna på den här sträckan sälja slut långt i förväg. Då görs resan med buss istället. Det kan även hända att alla rum i Bandarawela bokas upp långt i förväg. Då bor gruppen i närliggande Ella.)

Transfer med tåg: ca 3 timmar

resa-till-sri-lanka-tag-bandarawela

12

Dag 12: Bandarawela

Heldag i mysiga Bandarawela, där du om du vill kan delta i en frivillig trekking med lokal guide genom teplantage och risfält – läs mer om den under fliken ”Extra/Förläng”.

Vill du hellre tillbringa dagen på egen hand? Inga problem. Du kan till exempel ta lokalbussen till Badulla och vandra till ett av Sri Lankas största vattenfall. Eller vandra till grottemplet i Dowa. Inte sugen på vandring? Det går utmärkt att bara ta det lugnt i Bandarawela också.

På eftermiddagen/kvällen ingår middag hos en lokal familj – ett kul och avslappnat sätt att se hur lokalbefolkningen bor, njuta av hemlagad lokal mat och ge dem ett välkommet tillskott i kassan. Maten är vegetarisk.

13

Dag 13: Bandarawela - Udawalawe nationalpark

Resan fortsätter med buss, via vattenfallen i Ravana Ella, till Udawalawe nationalpark, där vi kommer att spendera natten i tält. Vi besöker Udawalawe Elephant Transit Home, som grundades 1995 med stöd av den lankesiska regeringen. Här placeras unga elefanter som förlorat sin mamma på grund av tjuvjakt, olyckor eller naturliga orsaker, i väntan på att de ska bli tillräckligt gamla för att kunna släppas ut i frihet och klara sig själva.

För att elefanterna ska behålla sin naturliga distans till människor begränsas kontakten till endast den mest nödvändiga, framför allt för de elefanter som börjar närma sig femårsåldern då de vanligtvis introduceras till ett självständigt liv i en av Sri Lankas stora nationalparker. Därför är elefantridning och annat dumt självklart inte något som förekommer här.

Vi på TAC gillar elefanter och det här centret. Entréavgiften i resans pris, så att alla våra resenärer ska få ta del av det viktiga arbete som görs här och stödja dem med ett besök.

Om du vill kan du även vara med på en valfri safaritripp med jeep i nationalparken

Transfer: ca 3-4 timmar.

aventyrsresa-srilanka-elefanter

14

Dag 14: Udawalawe - Tissamaharama

Efter frukost åker vi vidare till Tissamaharama, som ofta förkortas ”Tissa” – en liten stad med lång historia men som idag mest fungerar som utgångspunkt för Yala nationalpark och besök i Kataragama, en av Sri Lankas mest heliga platser.

Vi besöker templet i Kataragama på kvällen. Det är egentligen tamilkst och tillägnat guden Skanda, som har en viktig roll i buddhism, hinduism och islam – så här finns en intressant blandning av religioner.

Natten tillbringas i antingen Tissamaharama eller Kataragama.

aventyrsresor-sri-lanka-billiga-resor

Transfer: ca 2 timmar

15

Dag 15: Tissamaharama

Möjlighet att delta i safari med jeep i Yala nationalpark, med chans att se leoparder, björnar, bufflar och krokodiler för den som vill. Läs mer om det under ”Extra/Förläng”.

Alternativt kan du åka på safari i Bundala naturreservat, med varierande landskap och mängder av vackra fåglar och andra djur. Eller besök Wirawila Lake, där det finns massor av sjöfåglar, apor, krokodiler och elefanter. Guiden går gärna igenom vilka möjligheter som finns på plats.

Inte sugen på djur och natur alls? Inga problem – det går lika bra att koppla av vid poolen på hotellet eller göra något annat på egen hand.

sri-lanka-djur-och-natur-resa

16

Dag 16: Tissamaharama - Hikkaduwa

Vi reser vidare, från Tissamaharama nära Sri Lankas sydöstra spets till Hikkaduwa på den sydvästra sidan. Här är det strand och hav som gäller, och det går att snorkla eller följa med på en båttur med glasbotten, och se de fascinerande marina livet utan att bli blöt. Vattnet är klarast från november till maj.

Transfer: ca 4 timmar

17

Dag 17: Hikkaduwa

Vill du inte ligga på stranden hela dagen? Åk till Galle! Det är en mysig stad på sydvästra spetsen av Sri Lanka med ca 100.000 invånare. 1988 sattes de äldre delarna av staden och dess befästningar upp på UNESCOs världsarvslista. Galle är en populär ort för turister och backpackers.

billig-rundresa-sri-lanka-hikkaduwa

18

Dag 18: Hikkaduwa - Negombo

Vi bryter av den fyra timmar långa resan längs kusten med en kort sightseeing i Colombo, där du får se de gamla stadsdelarna, stadshuset, Independence Square och ett buddhistiskt och ett hinduiskt tempel.

Transfer: 4 timmar

19

Dag 19: Negombo

Vi avslutar resan med mer strand och hav, i Negombo. Här kan du känna dig som en klassisk turist utan behöva skämmas, och beställa lunch på stranden eller massage i skuggan under en palm.

resa-sri-lanka-negombo

20

Dag 20: Negombo

Utcheckning är senast klockan 12, och transfer från hotellet i Hikkaduwa till flygplatsen i Colombo ingår den här dagen. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under dagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete på Sri Lanka? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Kandy eller med havssköldpaddor i Ambalangoda, nära Hikkaduwa. Vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Notera att det finns två valfria aktiviteter som görs ”på vägen” mellan två destinationer på den här resan, där det i vissa fall kan bli lite väntetid om du väljer att inte delta. Det gäller grottemplet i Dambulla och templet i Aluvihare.

Extra aktiviteter

Det finns ett antal frivilliga extraaktiviteter på den här resan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig behöver du inte boka någon av dem i förväg, utan kan anmäla dig på plats, under resans gång, och betala direkt till guiden. Vi vill att du ska kunna ta dagen som den kommer och inte vara låst till ett fast schema varje dag under resan. 

På vissa aktiviteter krävs ett visst antal deltagare för att den ska bli av. Följande extraaktiviteter finns på den här resan:


1. PolonnaruwaBåttur på sjön Parakrama Samudra – REKOMMENDERAD 

Sent på eftermiddagen följer vi med en lokal fiskare ut i hans enkla katamaran. Sjön gränsar till ett naturreservat, och här finns chans att se många sjöfåglar och en vacker solnedgång över sjön. Om du har tur kan du även se vilda elefanter dricka vatten vid kanten av sjön.

Prisca 150 kr
InkluderatTransfers, båttur
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst fyra deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person. Den här aktiviteten genomförs endast när vädret tillåter.


 2. Nuwara Eliya: Trekking i Horton Plains – REKOMMENDERAD 

Vi lämnar hotellet tidigt på morgonen och åker med jeep eller minibuss till Horton Plains, där vi påbörjar en vandring genom nationalparken, som ligger på ca 2000 meters höjd över havet. En av höjdpunkterna är ”världens ände”, där grässlätten plötsligt tar slut och du står framför en djup avgrund. Det finns även ett fint vattenfall som heter Bakers Fall.

Det finns gott och djur och natur att uppleva – fåglar, fjärilar, apor, hjortar, ekorrar, vildsvin och även några leoparder, även om de är skygga och sällan visar sig. Vandringen tar ca 3 timmar.

Prisca 390 kr
InkluderatTransfer, entréavgift, guide 
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst fyra deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


3. Bandarawela: Lätt trekking och lunch

En lokal guide visar vägen genom vackra risfält, och vi besöker en typisk lankesisk by på landet där vi äter lunch hos en lokal familj. Vandringen tar ca 3 timmar, och transfer från startpunkten (4 km från hotellet) och skjuts tillbaka till hotellet efter lunchen ingår.

Prisca 160 kr
InkluderatTransfer, guide, enkel lokal lunch (ris och curry)
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst fyra deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


4. Tissamaharama: Safari i Yala Nationalpark

Yala är Sri Lankas mest kända nationalpark, och här finns det chans att se vilka elefanter, leoparder, björnar och krokodiler. Turen tar 2-3 timmar, och det tar ca 30 minuter att köra till nationalparken från Tissamaharama.

Prisca 560 kr
InkluderatLokal guide, transfers, entréavgift, safari med jeep
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst fyra deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.

Yala nationalpark är stängd från början av september till mitten av oktober. Då går det bra att delta i safari i Udawalawe Naturreservat istället.


Förläng resan:

Vill du stanna längre på Sri Lanka? IndiGo Travel tar gärna emot volontärer på förskolor, skolor, miljöprojekt och byggprojekt i Kandy och i Ambalangoda på sydvästra spetsen. Här kan du läsa mer om volontärarbete på Sri Lanka!

Praktisk information inför din Äventyrsresa till Sri Lanka

VACCINATIONER
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Sri Lanka är enligt Världshälsoorganisationen helt fritt från Malaria sedan 2016. Vi rekommenderar dock att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUMTuristvisum som gäller i 30 dagar söker du på http://www.eta.gov.lk. Ska du stanna längre kontaktar du Sri Lankas ambassad i Stockholm.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Om du landar på resans första dag ingår transfer från flygplatsen till hotellet i Chilaw, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa.

På resans sista dag ingår transfer från hotellet i Negombo till flygplatsen.

VALUTA & KONTOKORTDu är svårt att växla till sig lankesiska rupies i Sverige, och officiellt är det olagligt att föra med sig lokal valuta in eller ut ur landet, utom små summor. Det finns gott om bankomater som tar utländska bankkort på flygplatsen i Colombo och under resan. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen och på många andra ställen.

Räkna med att göra av med ca 2.500-3.000 kr i veckan på mat, entréavgifter och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högra och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad på 6.000 kr. Enkelrum är inte tillgängligt på campingen i Udawalawe.

Det händer att hotell blir fullbokade även lång tid i förväg. Hotellen vi visar under bildfliken är inte alltid exakt de man bor på under resan, men vi hittar något likvärdigt om något av dem är fullbokat.

Mat ingår inte i priset på den här resan, utom de måltider som är specificerade.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell resa. Ofta är många av deltagarna från Holland eftersom vi samarbetar med en holländsk researrangör, men det brukar även vara resenärer från andra länder. På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.
INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.