14 dagar
Reslängd
Mars – Dec
Avgångar
7/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

En prisvärd äventyrsresa där du tillsammans med andra får uppleva Kina under två intensiva veckor. Resan börjar i Peking och slutar i Hong Kong.

 

Höjdpunkter på den här äventyrsresan i Kina

  • Rivstarta i 11-miljonersstaden Peking
  • Upptäck Pingyao, med rötter från 800-talet
  • Se terrakottaarmén i Xi’an med egna ögon
  • Njut av vandring och vacker natur i Yangshou
  • Avsluta med att shoppa loss i Hong Kong

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

 

DESTINATION Kina. Resan startar i Peking och slutar i Hong Kong.
STARTDATUM Ca en gång i månaden, från mars till december. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Observera att minst 6 deltagare krävs för att den här resan ska bli av – kolla med oss hur många som anmält sig innan du bokar flyget, för säkerhets skull.
INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resan Delat dubbelrum och frukost
Lokal engelsktalande expertguide Transfer med (mini-)buss
Tågbiljetter med sovplats En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från Sverige Extra utflykter
Entréavgifter Måltider
SCHYSST RESANDE När du bokar den här resan genom oss bidrar du till att hjälpa burmesiska flyktingbarn i Thailand, via vår egen fond I Mina Skor.

cykelcirkelDessutom hjälper du oss och vår lokala samarbetspartner i Kina att stödja verksamheten vid New Day Foster Home i Qingyundian utanför Peking. Här bor barn som har övergivits av sina föräldrar eller är föräldralösa, och barnen har olika åkommor som gör att de kräver kostsam vård.

Pengarna går till levertransplantationer, blodtransfusioner och andra kostsamma kirurgiska ingrepp och behandlingar, som annars skulle vara omöjliga att finansiera. Utan donationer och hjälp utifrån skulle de här barnen inte överleva. Nu får de en chans att växa upp, och när du bokar den här resan går en del av resans pris till den livsnödvändiga verksamheten.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Peking

Du är välkommen att checka in på hotellet i Peking från kl 12. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen eller under morgonen dag 2, på olika tider beroende på flygen. Resans guide finns också på hotellet från klockan 12. Det är inga problem att komma till Peking tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Peking, men oftast är det ett hotell som heter Sicily Hotel (som även heter West Xili Hotel på vissa kartor). Det ligger inom gångavstånd från tunnelbanestationen Tiantan East Gate.

Du har ett rum som väntar på dig på hotellet, och om du reser ensam kommer du förmodligen att träffa din rumskompis redan den första dagen (om inte han eller hon landar dag 2 eller du har bokat enkelrum, förstås.)

Det finns inget fast program för den första dagen, utan du får koppla av efter resan eller kasta dig ut i Peking på egen hand eller tillsammans med några av de andra deltagarna. Tre ”måsten” ligger intill varandra, ca 20 minuters promenad från hotellet: Himmelska Fridens Torg (Tiananmen Square), Den Förbjudna Staden och Mao Zedongs mausoleum.

gruppresa-kina-peking

2

Dag 2: Peking

På morgonen träffar du de övriga deltagarna, om du inte hunnit göra det redan den första dagen. Du kan välja mellan att vara med på någon av de aktiviteter som ordnas genom oss – bland annat kan du följa med på en heldagsutflykt till Mutianyu, ett bra ställe att utforska kinesiska muren. Läs mer om det och om de andra utflykter som erbjuds under fliken ”Extra/Förläng”

Om du hellre vill upptäcka Kinas huvudstad på egen hand går det utmärkt. Det finns så mycket att göra här att vi har svårt att lista allt, men vi kommer gärna med rekommendationer och det något speciellt du är intresserad av att se eller göra.

Om du är intresserad av modern kinesisk konst får du inte missa 798 Art District, där ironi är en viktig ingrediens. Kitschiga Mao-souvenirer blandas med intressanta verk av konstnärer i Pekings undergroundscen, och många av gallerierna ligger i stora fabriksliknande lokaler med kommunistslogans som att ”proletariatet måste jobba hårt för moderlandet” är ingraverat i stora röda bokstäver. Dock har Kinas moderna konst sällan särskilt mycket gemensamt med Maoisternas kulturfientliga ideologi, även om man lånar inspiration från den.

rundresa-kina-peking

3

Dag 3: Peking

Ännu en heldag i spännande Peking. Besök gärna ”hutongerna” – en rest från det gamla Kina. De enkla bostäderna med små innergårdar har rivits successivt ända sedan 50-talet och i dag finns bara cirka 10 procent av dem kvar. Hoppa på en cykeltaxi och ta en tur genom området vid Trumtornet eller Houhai innan det är försent.

På kvällarna finns möjlighet att se akrobatshower, Pekingopera eller en Kung Fu-show. Missa heller inte hotpot på en av Pekings många bra restauranger.

rundresa-kina-peking

4

Dag 4: Peking - Pingyao (nattåg)

Sista dagen att uppleva Peking, innan vi hoppar på nattåget till Pingyao sent på eftermiddagen. Totalt ingår två nattåg i den här rundresan, för att vi på ett effektivt sätt ska hinna se så mycket som möjligt av Kina. Vi åker i andra klass-kupéer med tre sängplatser ovanpå varandra. Den nedersta sängen fungerar som soffa på dagtid, och sängkläder ingår.

Varje kupé har en tågvärd som kollar biljetterna, ansvarar för städningen och ger information. Det finns toaletter och handfat – men var beredd på att kinesiska offentliga toaletter inte alltid är helt rena även om städningen har förbättrats de senaste åren.

Nattåg är ett vanligt sätt för många kineser att resa långa sträckor, och de gör sig hemmastadda, sätter på sig tofflor och ibland även pyjamas, dricker te, äter, sover, spelar kort, pratar, läser eller lyssnar på musik.

Transfer med nattåg: ca 13 timmaräventyrsresa-kina-nattåg

5

Dag 5: Pingyao

Vi vaknar i Pingyao på morgonen, och tillbringar en heldag i den här gamla och historiskt intressanta staden. Sedan 1997 är gamla stan i Pingyao tillsammans med Shuanglintemplet och Zhenguotemplet listade av Unesco som kulturellt världsarv.

I Pingyao bor vi på Zhengjia Guesthouse, ett unikt och över 200 år gammalt hus med många vackra detaljer och kang-sängar, en speciell sorts säng från Kina som är mycket större än vanliga sängar och uppvärms underifrån när det är kyligt.

gruppresa-kina-pingyao

6

Dag 6: Pingyao - Xi'an (snabbtåg)

Det är 50 mil mellan Pingyao och Xi’an, men med Kinas nya och moderna snabbtåg avverkar vi den sträckan på vara tre timmar. därefter har du resten av dagen på dig att utforska Xi’an och dess omgivningar.

7

Dag 7: Xi'an

Xi’an är en gammal stad med en historia som sträcker sig över 3100 år tillbaka i tiden. Mest känd är staden för terrakottaarmén som vaktar den förste kejsaren av Qindynastins – Qin Shihuangs – över 2200 år gamla mausoleum.

Terrakottaarmén finns i stadsdistriktet Lintong cirka 30 kilometer öster om centrala Xi’an. Armén är uppdelad i tre gropar och hittills har cirka 2 000 soldater blivit utgrävda, men det beräknas finnas minst 6000 till. Alla soldater i Terrakottaarmén har unika utseenden och representerar olika militära grader. Armén hittades 1974 av bönder som grävde en brunn, och är en av 1900-talets största arkeologiska upptäckter.

rundresa-xi'an-kina

8

Dag 8: Xi'an - Guilin (nattåg)

I Xi’an kan du även vandra runt i den muslimska delen av stan, en livlig stadsdel med en vacker gammal moské i centrum. Missa heller inte stadsmuren, som är 14 kilometer lång och erbjuder fin utsikt över stan.

På eftermiddagen tar vi nattåget till Guilin – en resa på 1.967 kilometer rakt söderut, som tar ca 26 timmar! Om du tycker det låter jobbigt kan vi ordna så du får flyga istället. Det kostar 2000 kr extra, inklusive transfer till flygplatsen i Xi’an, transfer från flygplatsen i Guilin till hotellet i Yangshou och en extra natt i dubbelrum i Yangshou. Priset är baserat på två personer – om du flyger ensam tillkommer även ett tillägg på 450 kr. Om du vill flyga istället för att åka tåg behöver vi veta det när du bokar resan.

Transfer med nattåg: ca 26 timmar

9

Dag 9: Guilin - Yangshou

Vi kommer fram till Guilin på eftermiddagen, och fortsätter två timmar med buss till Yangshou, som länge varit ett populärt resmål. Det här är en mysig liten stad omgiven av berg och en fantastiskt vacker natur. Här finns det mesta du kan ha saknat på vissa ställen under resan: barer, kaféer och västerländsk mat. Yangshuo blev populärt bland backpackers redan på 80-talet, men det är ändå relativt skonat från massturism.

Transfer: ca 2 timmar

rundresa-yangshou-kina

10

Dag 10: Yangshou

Den första heldagen i Yangshou. Missa inte en båttur på Li-floden – även här fiskar man med skarvar, ett intressant inslag i den vackra naturen som omger staden. Eller besök en eller flera av de grottor som finns i området. Vissa är enkla att vandra runt i, medan andra kan kräva både ”ålning medelst hasning” och att vada i underjordiska åar för att komma till slutet av grottorna.

kina-yangshou-äventyrsresa

11

Dag 11: Yangshou

Ännu en heldag i mysiga Yangshou.  Området runt Moon Hill passar utmärkt för både vandring och cykling, och du kan även prova på klippklättring om du vill. Ser landskapet bekant ut? Du kanske har sett Moon Hill på omslaget till Lonely Planets guide till Kina.

På kvällen finns möjlighet att besöka Impression Liusanjie, en berömd ljusshow skapad av  Zhang Yimou, som även ansvarade för öppnings- och avslutningsceremonierna i OS i Peking 2008.

rundresa-kina-yangshou-Impression Liusanjie

12

Dag 12: Yangshou

Sista dagen i Yangshou. Vill du lära dig laga kinesisk mat? Det kan vi ordna – se fliken ”Extra/Förläng” för mer information.

Eller besök lilla Xingping, 25 km från Yangshou på Liflodens östra flodbank. Den här anrika staden har en historia som sträcker sig över 1300 år bakåt, och förutom välbevarad arkitektur från Mingdynastin finns här även vackra träsniderier från 1500-talet och vacker natur. Bilden på 20-yuansedelns baksida är tagen från utkanten av Xingping.

kina-gruppresor-xingping

13

Dag 13: Yangshou - Gongcheng - Hong Kong

Tidigt på morgonen tar vi bussen till Gongcheng, där snabbtåg till Guangzhou väntar. Där byter vi till tåget till Hong Kong, och kommer fram dit på eftermiddagen.

Hong Kong är väldigt olikt resten av Kina, och här är det shopping som är det största dragplåstret för många. Vi bor i vanliga fall på fina Harbour Plaza North Point, med utsikt över Kowloon Bay, och vill du shoppa loss på kvällen ligger Causeway Bay bara 10 minuter bort. Här finns allt att köpa, inklusive billig elektronik. Vill du ha en lite mer kinesisk shoppingupplevelse rekommenderar vi istället Sheung Wan, som du når på en halvtimme med tunnelbana.

gruppresa-kina-hongkong

14

Dag 14: Hong Kong

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det tar mindre än en timme med taxi till flygplatsen. Transfer till flygplatsen ingår inte, men förmodligen ska någon mer flyg hem ungefär samtidigt, så ni kan dela en taxi. Det går även bra att ta tunnelbanan. Närmaste station från Harbour Plaza North Point heter Quarry Bay. Det brukar gå bra att lämna in bagaget på hotellet under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Det går förstås utmärkt att stanna längre i Hong Kong om du vill, eller att fortsätta resan på egen hand.

Extra aktiviteter

Det finns ett antal frivilliga extraaktiviteter på den här resan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig behöver du inte boka någon av dem i förväg, utan kan anmäla dig på plats, under resans gång, och betala direkt till guiden. Vi vill att du ska kunna ta dagen som den kommer och inte vara låst till ett fast schema varje dag under resan. 

Minst sex deltagare krävs för att en aktivitet ska bli av. Följande extraaktiviteter finns på den här resan:


1. Peking: Kinesiska muren och Sommarpalatset – REKOMMENDERAD 

Vi lämnar Peking tidigt på morgonen för att undvika turistrushen mitt på dagen. Vi börjar i Mutianyu, ca två timmars resväg från Peking. Mutianyu är en sektion av kinesiska muren beläget i Huairou-distriktet, cirka 60 km nordöst om Peking. Mutianyu-sektionen av muren hänger samman med Juyongguan-passet i väst, och med Gubeikou-porten i öst.

Utflykten avslutas med att vi besöker Sommarpalatset, som domineras av kullen Långt liv (60 meter hög) och Kunmingsjön. Slottet med sina parker utgör ett område på 2,9 km², varav tre fjärdedelar är vatten. Byggnaderna upptar en yta på 70000 m², och utgörs av en mängd olika palats, trädgårdar och andra arkitektoniska strukturer i antik stil.

Pris ca 330 kr
Inkluderat Transfer
Inte inkluderat Entréavgifter (ca 75 Yuan), lunch, dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.


2. Xi’an: Terrakottaarmén & Giant wild goose Pagoda – REKOMMENDERAD 

Den här utflykten börjar med att vi besöker krydd- och medicinmarknaden på morgonen, innan vi åker vidare till huvudattraktionen – terrakottaarmén – vid kejsare Qinshihuangs mausoleum, ca en timme från Xi’an. På vägen tillbaka stannar vi även vid Giant wild goose Pagoda.

Hela programmet tar ca 6 timmar.

Pris ca 240 kr
Inkluderat Transfer
Inte inkluderat Entréavgifter (ca 200 yuan), lunch, dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


3. Yangshou: Matlagningslektion

All kinesisk mat är inte sönderfriterad och smaklös! Här får du lära dig laga mat från området runt Yangzhou på ett kul sätt. Du blir upphämtad på hotellet av matlagningsläraren, och ni börjar med att köpa ingredienserna till maten på den lokala marknaden. Resultatet av lektionen äter ni förstås till middag!

Pris ca 270 kr
Inkluderat Transfer, matlagningslektion och middag
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


4. Yangshou: Kryssning med middag på Lifloden

 – REKOMMENDERAD 

På eftermiddagen får du följa med en lokal båt ut på Lifloden, för att njuta av det fantastiska landskapet. Vi äter middag i Xingpin och avslutar med att se hur traditionellt fiske med hjälpa av tränade skarvar (fåglar) går till.

Hela utflykten tar ca fem timmar.

Pris ca 330 kr
Inkluderat Transfer, båttur, middag
Inte inkluderat Dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


Förläng resan:

Vill du stanna längre i Kina? IndiGo Travel tar gärna emot volontärer på olika projekt, bland annat med jättepandor utanför Chengdu! Läs mer om volontärarbete i Kina här.

Praktisk information inför din Äventyrsresa till Kina

VACCINATIONER
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns normalt inte i de här delarna av Kina, men vi rekommenderar ändå att kolla med din husläkare eller en vaccinationscentral, eftersom det händer att malaria sprids från andra delar av Kina ibland, särskilt under regnperioden. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRING För att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUM Turistvisum som gäller i 30 eller 60 dagar skaffar du på Chinese Visa Application Service Center i Stockholm eller Göteborg. Det går att göra det via rekommenderad post eller genom att besöka dem. Om du åker tillsammans med någon går det även att skaffa visum online, på http://www.visaforchina.org/STH_EN. Tänk på att visumet är giltigt för inresa i tre månader från det datum det utfärdats, så ansök inte för tidigt.
FLYG Flygresa från Sverige ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Peking på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Peking från kl 12.
VALUTA & KONTOKORT Det går att ta ut kinesisk valuta – Yuan – med svenskt bankomatkort i nästan alla bankomater, så länge kortet är aktiverat för utlandsuttag av din svenska bank. Tänk på att både din bank och den kinesiska banken tar ut en avgift för varje uttag du gör, så plocka ut en större summa på en gång.

Du kan även ta med t ex USD, Euro eller Hongkong-dollar och växla på hotellen eller på en bank. Tillskillnad från många andra länder är kursen densamma överallt, så det är oftast smidigast att växla på hotellet. Spar alla kvitton, de kan behövas vid återväxling i samband med hemresan. På flygplatsen kan man återväxla 50 % av det totala belopp man växlat till sig (kvitto efterfrågas). Observera! Du måste återväxla genom samma bank som du har ett växlingskvitto från, olika banker accepterar inte varandras kvitton. Återbetalningen ges i US‐dollar eller annan större valuta. Om du inte lyckas växla bort dina kinesiska yuan före hemresan kan du växla dem hemma.

Räkna med att göra av med ca 2.500-3.500 kr i veckan på mat, entréavgifter och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MAT Du bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad på 3000 kr. Observera att enkelrum/egen kupé inte är tillgängligt på nattågen.

Det händer att hotell och annat boende blir fullbokade även lång tid i förväg. Hotellen vi visar under bildfliken är inte alltid exakt de man bor på under resan, men vi hittar något likvärdigt om något av dem är fullbokat.

Mat ingår inte i priset på den här resan, utan du får fritt välja var och vad du vill äta.

MEDRESENÄRER  Det här är en internationell resa. Ofta är många av deltagarna från Holland eftersom vi samarbetar med en holländsk researrangör, men det brukar även vara resenärer från andra länder. På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.
INTERNET & MOBIL Det finns wifi på de flesta hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen.  Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.